Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie 1A + pełny dekiel z fajnym grawerkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos podejmie sie przerobienia planu zajec bauhaisowej szkoly na j. Polski ? I ogarniecie tego graficzne pod dekielek ?

A gdzie taki plan znaleźć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie taki plan znaleźć? 

Tu http://zegarkiclub.pl/forum/topic/96902-ankieta-preferencje-dotycz%C4%85ce-forumowego-zegarka-bauhaus/page-21?do=findComment&comment=1079456 i dwa posty niżej. Moim zdaniem te sformułowania nie brzmią tak dobrze po polsku, jak po niemiecki, a nawet angielsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1A, pełny dekiel, indeksy nakładane i polerowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu http://zegarkiclub.pl/forum/topic/96902-ankieta-preferencje-dotycz%C4%85ce-forumowego-zegarka-bauhaus/page-21?do=findComment&comment=1079456 i dwa posty niżej. Moim zdaniem te sformułowania nie brzmią tak dobrze po polsku, jak po niemiecki, a nawet angielsku.

To ma być nasze polskie, ale jednak szkoła, potem kierunek arch. narodził się w Niemczech. Zdecydowanie bym zostawił w oryginale - doda to smaku projektowi. Sam nie władam niemieckim, ale bardzo chętnie poświęcę 15 min. żeby wiedzieć co mam na deklu ;)

Jeśli bez tłumaczenia, mogę podjąć się przygotowania planu w formacie wektorowym na dekiel. Potrzebuję tylko max. średnicę w mm. jaką może mieć największy, zewnętrzny okrąg.

Pozdrawiam

strix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na deklu trzeba jeszcze zostawić by było przy krawędzi miejsce na napisy określające technikalia zegarka: Automatic, WR 5ATM, Designed in Poland, Sapphire Crystal, Limited 001/100 . Nie mam pojęcia na tą chwilę jakiej średnicy będzie dekielek ale można przyjąć że obszar przeznaczony na plan zajęć to będzie okrąg o średnicy 30mm. Nie za dużo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musimy te pierdoły umieszczać? Ja wiem, że fajnie jest się pochwalić, że zegarek ma szafir i ze designed in PL, ale skoro mamy mało miejsca na grafikę na deklu, a jest pomysł zrobienia czegoś fajnego, to może by to sobie odpuścić?

Rzucam pomysł, choć nie mam wielkich nadziei, że przejdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego punktu widzenia istotna jest tylko informacja o wodoszczelności. A 50 m to i tak dużo, jak na taki typ zegarka, spokojnie przeżyje kąpiel. Nurkować nikt z nim i tak nie będzie, więc nie ma się co martwić. Reszta informacji jest tak naprawdę nieistotna, albo łatwa do zweryfikowania organoleptycznie.

Niech się przyszli nabywcy z drugiej ręki martwią, co my się bedziemy martwić - tu każdy wie co kupuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie umieszczamy np. napisu Automatic na tarczy to wypada go umieścić chociaż na deklu. Tak się po prostu przyjęło w branży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego ma takich napisów nie być. okrąg z planem zajęć może przecież być mniejszy aby reszta napisów się zmieściła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem te sformułowania nie brzmią tak dobrze po polsku, jak po niemiecki, a nawet angielsku.

1. Szanujmy się sami i nie wstydźmy własnego języka na projekcie, który powstał w Polsce.

A musimy te pierdoły umieszczać? Ja wiem, że fajnie jest się pochwalić, że zegarek ma szafir i ze designed in PL, ale skoro mamy mało miejsca na grafikę na deklu, a jest pomysł zrobienia czegoś fajnego, to może by to sobie odpuścić?

2. Pierdołą to jest ten plan nauczania. Podstawowe parametry techniczne to podstawa każdego zegarka.

3. Pomyślcie o prawach autorskich. Bauhaus to był nie tylko kierunek artsytyczny/zdobniczy ale też szkoła wyższa, coś jak nasze ASP. To, że od lat nie istnieje nie znaczy, że od strony formalnej ktoś nie jest właścicielem praw do całej masy rysunków, znaków, krojów czcionek, itp z nią związanych. Ten zegarek miał być inspirowany Bauhausem, a inspirować się czymś to nie znaczy kopiować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ozywiście napisy jak najbardziej być powinny, może z wyjątkiem szafiru, to chyba można odpuścić.

Co do designed też mam wahacza. Ale jeszcze nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie umieszczamy np. napisu Automatic na tarczy to wypada go umieścić chociaż na deklu. Tak się po prostu przyjęło w branży.

A co nas branża obchodzi? To nie branża nam zegarek robi, tylko my dla siebie i możemy chrzanić konwenanse.

A dlaczego ma takich napisów nie być. okrąg z planem zajęć może przecież być mniejszy aby reszta napisów się zmieściła

Jak zmniejszymy grafikę do 3 cm to połowa napisów będzie nieczytelna, nawet nie wiem czy technicznie będzie możliwe ich naniesienie na dekiel. Nikt też nie powiedział, że zmieszczą się nawet przy 35 mm, ale skoro tu każdy milimetr się liczy, to po co zajmować miejsce czymś, co nie ma ani praktycznego znaczenia, ani estetycznego?

1. Szanujmy się sami i nie wstydźmy własnego języka na projekcie, który powstał w Polsce.

No to jeszcze namalujmy orzełka w koronie, żeby nikt się przypadkiem nie pomylił, że to POLSKIE. Co to za argument w ogóle? :lol: Zegarek będzie składany w Chinach, na chińskich częściach, i ja nie mam z tym problemu i nie muszę pokrętną kazuistyką udawać, że to polski produkt.

2. Pierdołą to jest ten plan nauczania. Podstawowe parametry techniczne to podstawa każdego zegarka.

Ozywiście napisy jak najbardziej być powinny, może z wyjątkiem szafiru, to chyba można odpuścić.

OK, widzę, że jestem w mniejszości, więc nie będę krucjaty prowadził, ale czy ktoś jest w stanie mi sensowny powód podać, do czego Wam potrzebne te napisy? Ja rozumiem w zegarku, który będzie w sprzedaży na wolnym rynku, ale w limitce forumowej? Nie pojmuję. Tym bardziej jeśli dzięki wyeliminowaniu tego dałoby się zyskać jakieś 15% albo więcej miejsca na coś własnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

meinard
Limitki mają to do siebie, że są numerowane, z określoną ilością egzemplarzy.
Tę informację trzeba gdzieś umieścić. Niby można próbować z boku koperty, ale wątpię, żeby tam znalazło się właściwe na to miejsce. Między uszami?

Chyba, że i limitację pominiesz, żeby zerwać z konwencjami i konwenansami

Czasoumilacze super !!!, tylko teleskopy im widać, skóry pożałowałeś. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tez pomysł aby zrobić przeszklony dekielek ale szkło w deklu lekko przydymić albo zrobić mleczne :-) , takie nawiązanie do szkła stosowanego w architekturze. Ale nie wiem czy zdobycie takiego szkła było by proste.

No chyba że uzyskać takie szkło poprzez naklejenie odpowiedniej półprzepuszczalnej folii od spodu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

meinard

Limitki mają to do siebie, że są numerowane, z określoną ilością egzemplarzy.

Tę informację trzeba gdzieś umieścić. Niby można próbować z boku koperty, ale wątpię, żeby tam znalazło się właściwe na to miejsce. Między uszami?

Chyba, że i limitację pominiesz, żeby zerwać z konwencjami i konwenansami

Tak, napinki na limitację też nie rozumiem. A jeśli byłoby to nieodzowne (np. żeby zapobiec powielaniu egzemplarzy), to zrobiłbym ją po wewnętrznej stronie dekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie będzie to to z czasem odłazić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie będzie to to z czasem odłazić?

Było by naklejone od spodu dekla. Skoro stosuje się takie folie w budownictwie to raczej nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to ma sens? Albo zdecydujemy sie na przeszklony dekiel, aby moc swobodnie oglądać mechanizm albo na pełny dekiel, który wygrawerujemy. Przeszklony dekiel, przez który nic nie widać, ale tez na którym nic nie ma to nie jest dobry pomysł.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to ma sens? Albo zdecydujemy sie na przeszklony dekiel, aby moc swobodnie oglądać mechanizm albo na pełny dekiel, który wygrawerujemy. Przeszklony dekiel, przez który nic nie widać, ale tez na którym nic nie ma to nie jest dobry pomysł.

Szkło barwione a nie zaklejone na amen :-)  Ma być widać mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tez pomysł aby zrobić przeszklony dekielek ale szkło w deklu lekko przydymić albo zrobić mleczne :-) , takie nawiązanie do szkła stosowanego w architekturze. Ale nie wiem czy zdobycie takiego szkła było by proste.

No chyba że uzyskać takie szkło poprzez naklejenie odpowiedniej półprzepuszczalnej folii od spodu :-)

I w szkle zrobić prosty "grawer" - coś w tym stylu:

Bauhaus_1919_Logo_by_neuwks.jpg

Czyli całość mleczna, a linie obrazka przezroczyste ;)

Niebieski się zapowiada przefajny - po czasoumilaczu widać, że ruch sekundnika robi ten zegarek! :)

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.