Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Koperta Patka to istne ukojenie dla oczu. Dla mnie bomba, a i argumentacja zasadna.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Piękne są te koperty w zegarkach Patka, świetnie wyprofilowane uszy. A co z szerokością lunety? Zostałaby taka jak we wzorcowych Patkach, czy węższa?

Wąska luneta w bauhausowych projektach wygląda bardzo dobrze:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/78376-niszowy-do-10k/?hl=orion&do=findComment&comment=851902

Koperta wspomnianej wcześniej kostki Girard Perregaux vintage 1945 przez Doriana06 też jest fantastyczna.

Trudny wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VC

...ewentualnie:

http://www.thehourlounge.com/upload/article/image/IMG_8641.jpg

W tym drugim VC, przy okazji zastosowano bardzo ciekawą kolorystykę tarczy :-)

Miód, malina i orzeszki.

Przepiękny jest.

Patek, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...Koperta wspomnianej wcześniej kostki Girard Perregaux vintage 1945 przez Doriana06 też jest fantastyczna.

Trudny wybór.

To jest IMO najpiękniejsza kostka na świecie.

Zaraz po niej TH Monaco Chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna inspiracja:

14006-1.jpg

Jestem za. Ten kształt jak najbardziej mi odpowiada.

Moje typy też są podobne:

post-52016-0-05144900-1382202607_thumb.jpg

pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje typy kopert do inspiracji:

1. Girard Perregaux Vintage 1945 - cudo! Jestem bardzo na tak!!!

2. Patek Philippe Calatrava 5296G-001 - bardzo klasyczna. Podoba mi się.

3. Patek Philippe  Ref. 5950A - ciekawa kombinacja. Może się podobać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VC

Miód, malina i orzeszki.

Przepiękny jest.

Patek, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.

Tez mi sie o wiele bardziej podoba koperta wspomnianego VC. Bardziej pasuje do Bauhausu i ma fajniejszy profil.

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że z kopertą taką jak w GP Chińczycy sobie by dali radę, gorzej sprawa wygląda ze szkłem. Koperta w tym modelu jest wygięta i szkło jest tam robione pod specjalne zamówienie. chyba, że wstawić normalne płaskie szkło kwadratowe i wtedy zostaną nam po bokach koperty takie bananowate krawędzie. To wcale nie musi wyglądać źle a nawet może być częścią ciekawego designu.

t_25880_11_102_hkba_square.jpg

39125.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosmiczny kosmos jest ta koperta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast bez większych problemów jestem w stanie wykonać coś takiego:

Tyle że z racji płaskiej koperty taki zegarek nie może być duży. Ten ma 29mm szerokości. Myślę, że do 34mm można się bawić powyżej może być już dyskomfort.

No i wracamy do Bauhausu :-)

22953_ref-487_7.jpg

22953_ref-487_5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ma to być klubowiec, to IMHO powinien być niebanalny, a koperty GP i oczywiście Patka w tym względzie to zapewnią. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ma to być klubowiec, to IMHO powinien być niebanalny, a koperty GP i oczywiście Patka w tym względzie to zapewnią. 

Koperta Nomosa także jest niebanalna. Ona jest tak banalna w kształcie że nie wielu producentów coś takiego ma w ofercie.

Kwintesencja Bauhausu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością masz rację, ale patrząc na kopertę Patka leje się miód na me serce i przypominają się koperty zegarków z lat sześćdziesiątych, natomiast GP to nowoczesność, przyszłość - "kosmiczny kosmos" :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostka to nie zegarek, ale ten Nomos ma coś w sobie :P

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ten ma 29mm szerokości. Myślę, że do 34mm można się bawić powyżej może być już dyskomfort...

Miałem przyjemność mieć na ręce GP 1945 XXL. Jego wymiary to

Dimensions / Diameter : 36.10 x 35.25 mm

Height : 11.74 mm

Leży obłędnie. A mój nadgarstek to 17 - 17,5. Więc wielki nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostka to nie zegarek...

Nie znasz się. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Zarówno koperty GP jak i Patka są świetne. Kostka Nomosa w porównaniu z GP mniej mi się podoba, ale jak zauważył QV jest bardziej bauhausowa i jak rozumiem technicznie łatwiejsza do wykonania. To ma znaczenie przy założonym budżecie zegarka.

Jak dla mnie bauhausowa kostka to zegarek w 200% :).

Może faktycznie warto zrobić ankietę na temat kształtu koperty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta Nomosa także jest niebanalna. Ona jest tak banalna w kształcie że nie wielu producentów coś takiego ma w ofercie.

Kwintesencja Bauhausu.

Fakt! :)

Zdecydujmy się czy robimy Bauhaus czy artdeco czy inny zegar w stylu "mój wymarzony i wyśniony", bo na razie mam wrażenie zaczynamy odbiegać od początkowej idei.

Wg mnie czerpanie z wystylizowanych, wydetalowanych kopert, choćby nie wiem jak były piękne, mija się z celem - po pierwsze finansowo, jeżeli mamy trzymać się ram budżetowych, a co najważniejsze po drugie to zaczynamy znacznie odbiegać od Bauhausu...

Kwintesencją Bauhausu jest funkcjonalność, łączenie techniki i sztuki (i generalnie dziedzin), projektowanie dla człowieka, ozdobniki jeśli są, to wynikają z funkcji przedmiotu, a nie na odwrót.

W mojej dziedzinie dodatkowo upraszczanie form, "geometryzacja" (o ile takie słowo istnieje) kształtów... W architekturze Bauhausu prym wiedli Gropius i van der Rohe, warto zerknąć na ich realizacje, gogle pomogą. Choć nie związani z nurtem, to jednak zbliżeni ideowo byli też Le Corbusier i Louis Kahn, choć ten pierwszy stał akurat w opozycji w temacie standaryzacji budownictwa, do której namawiał. Nie zmienia to faktu, że wszyscy wyżej wymienieni wyprzedzili czas o wiele wiele lat...

Jest do obejrzenia przepięknie wyrenderowany film, w którym na fragmentach pojawia się najbardziej znany budynek Kahna, w Bangladeszu, film choć odbiega od tematu wart tych 12 minut, koniecznie w HD i na fulskrinie:

http://vimeo.com/7809605

(przy okazji namawiam w miarę możliwości do obejrzenia http://www.myarchitectfilm.com/ czyli pełnometrażowego dokumentu o Kahnie, ostatnie 15 minut jest o tymże właśnie budynku i jego znaczeniu dla miejscowych)

A wracając do idei nurtu, nie wiem jak zrobić to po swojemu, nie kopiując, a zarazem zachowując wartości jego projektów, ale Max Bill nadal uważam jest najlepszą inspiracją, bo uczył się u Gropiusa i współpracował z van der Rohe. Kto mógłby lepiej przekazać kwintesencję Bauhausu.

Co do kształtu okrągły/kwadratowy to fakt można zrobić ankietę, niech równocześnie zbierają się głosy... Ja na ten moment mam mieszane uczucia, chyba tak 60/40 na korzyść jednak okrągłej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.