Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie a co myslicie o ksztalcie koperty i ukladzie tarczy jak w Vacheron Constantin’s Historiques American 1921? Dla mnie to by byla bajka! O takim Art-Deco marze juz od dluzszego czasu.

img53741.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię Nie. Nie jest to zegarek moich marzeń...uważam że są ładniejsze ale na pewno nie jest nudny. Tylko co ?? skopiować ?? Poprawiac ideał historyczny ?? No własnie.... Każda modyfikacja może tylko popsuć ten zegarek.

No i koronki raczej nie umieścimy w tym miejscu...i przy tym ustawienu małej sekundy...nie zapominajcie że pokazujecie zegarki na własnych mechanizmach !!! Odtworzenie pewnych funkcjonalności jest nie możliwe mając do dyspozycji tanie ogólnodostępne werki.

Chociaż....hehe przez tą kopniętą tarczę wprowadziła mnie w błąd :-) . Chyba UNitasem by sie dało rozwiązać problem. Trzeba przyjąć, że mała sekunda jest na 6tej a koronka po prawej na 3-ciej :-) Czyli teoretycznie jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako dodatek do kolekcji ciekawy, ale chyba bym oddal glos na kostke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zdecydowanie tez kostka. Juz samo to bedzie pewnym nowu w porownaniu do dotychczasowych projektow.

Odnosnie VC Historiques American, nie chodzilo mi o wierna kopie a raczej o zapozyczenie nieco z tego wzorncitwa, z ktorym moglibysmy w ramach dostepnych mozliwosci tworczo sie pobawic.

Jednoswskazowkowiec to natomiast nie do konca moja bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednowskazówkowiec jak dla mnie to tak sobie.

A tak w ogóle Marcin, ten temacik ciągniemy jako niezależny od ewent. klubowca 2015r. bo ten Bauhausowy wrzuciłes do ankiety jako jedną z opcji? Jak nie przejdzie jako klubowiec to będzie robiony jako forumowy, tak jak  to chrono za 400zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez bym wolał kostkę. Najlepiej w stylu Nomosa.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednowskazówkowiec jak dla mnie to tak sobie.

A tak w ogóle Marcin, ten temacik ciągniemy jako niezależny od ewent. klubowca 2015r. bo ten Bauhausowy wrzuciłes do ankiety jako jedną z opcji? Jak nie przejdzie jako klubowiec to będzie robiony jako forumowy, tak jak  to chrono za 400zł?

Będzie realizowany jako forumowy. Miałem pomysł, że mógłby być klubowcem 2015. Ale myślę, ze powstanie wcześniej bo w 2014r no i sami widzicie co się w tamtym temacie wyprawia....

Prosiłem aby tamtą ankietę usunięto ale nie wysłuchano mojej prośby.

Co do kostki...tutaj jeszcze jest taki problem, że musi uzbierać się minimum 150osób. Tak tak niestety :-( Tak jak wcześniej w chrono. Tak jak już Wam pisałem przy okazji innych projektów kopert musi być minimum 250-300sztuk ( poniżej takiej liczby żadna fibryka nie podejmuje się wyprodukowania koperty od podstaw) a ja nie jestem w stanie opłacić takiej ilości z góry w fabryce. Mogę wziąć połowę na siebie ale ta połowa musi mieć pokrycie w Was.

Kostka to coś co trochę odbiega od standardu zegarka, jest to zawsze mniej popularny kształt i może być problem z uzbieraniem 150 pewnych chętnych. Tym bardziej, że chcemy zrobić zegarek mechaniczny a więc droższy....cena jak wiemy także determinuje ilość chętnych.

Trzeba by było ruszyć ziemię i niebo aby się udało uzbierać 150 osób.

Zaleta kostki ( jeśli będzie płaska ) to łatwość uzyskania naprawdę dobrej jakości ( bez porównania łatwiejsza niż koperta chrono którą teraz robimy).

Wyślę zapytanie jutro o wycenę Miyotki i jak z dostępnością do fabryki to pozwoli nam oszacować koszt. Być może było by to 800zl a być może 1000zl za cały zegarek. Na pewno nie więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyprawia sie to, ze pewnie nic z tego nie wyjdzie.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli o mnie chodzi to VC. Noszę zegarek na prawej ręce.

Może by połączyć kostkę z jedną wskazówką?

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy teamt porzuciłeś już może studentom z ASP czy  najpierw tu chcesz mniej więcej określic kierunek.

Czy wykluczasz kontakt z tym gościem, Bekherem, może cos jednak dla Nas zaprojektuje skoro juz to robił dla innego forum.

To może w tym wątku trzeba zapoczątkowac ankiete chociażby o kształcie koperty bo pojawiają się różne opcje i o wielkości tak aby mniej więcej okreslić w jakim kierunku idziemy zanim zajmiemy sie tarczą, kolorami, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz chyba "za dużo grzybkow w jednym barszczu" ;) chodzi o kostkę i 1 wskazowke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak :) kostka, jedna wskazówka i jeszcze tarcza 24h.

Na początek może naprawdę warto ustalić czy kostka czy jednak okrągły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz chyba "za dużo grzybkow w jednym barszczu" ;) chodzi o kostkę i 1 wskazowke

Też chyba tego nie widzę :-). Wy-edytowałem swój wcześniejszy post poczytajcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stylistyka Bauhausu jest mi szczególnie bliska dlatego pozwolę sobie podesłać kilka projektów zegarków które albo nawiązują do dziedzictwa niemieckiej szkoły albo bezpośrednio się z niej wywodzą.

Większość tych zegarków bardzo mi się podoba ale niestety przeważają kwarce. 

kostki:

l3aa.jpg

xd9n.jpg

trochę ekstrawagancka kostka:

hz9o.jpg

okrągłe:

vb01.jpg

s1bc.jpg

4ubc.jpg

ftp7.jpg

kwadratura koła ;)
qhvv.jpg

Zdaję sobie sprawę, ze chrono raczej odpada, ale warto przyjrzeć się tym zegarkom pod kontem detali, materiałów i kolorystyki. 
Myślę, że mesh zamiast paska byłby dobrym rozwiązaniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne przykłady :-) w ogóle Braun to ciekawy brand ( może kogoś to zdziwi ale zegarki produkują już od dawna ) . Niedawno zgarnęli nawet nagrodę za wzornictwo:

braun_classic_chronograph.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fotki się nie wczytują :-(

już poprawiłem :)

Braun robi świetne stylistycznie zegary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm 150 osob to za dużo. Nie sadze, żeby udało sie zebrać tylu chętnych, a juz z pewnością dopóki chrono jest przed realizacja.

Okrągła koperta tez jest ok :) Osobiście byłbym najbardziej zadowolony z eleganckiego zegarka, wiec moze w stronę okrągłych, o których pisałem wcześniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genialne w swojej prostocie. Zdziwiłem się tylko napisem na tarczy jak na szczoteczce do zębów. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeżeli miałoby się znaleźć aż tylu chętnych to bauhaus, jednowskazówkowiec , itp raczej odpada. Cena ceną, nawet jak to będzie powiedzmy ok. 800 zł to stylistyka zegarka jest także ważna i przy tak odważnym projekcie może byc klops. Mysle, że trzeba iśc bardziej w kierunku klasyki, żeby projekt wypalił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.