erzlot 298 #76 Napisano 14 Października 2016 Po dłuuuugich staraniach udało mi się wreszcie uruchomić kiwaka Junghans - model Diana (zwany też Elegance. )Ładnie się gibie, mechanizm 10-dniowy, figura oryginalna sygnowana Franz Iffland.Dałem też foto z tyłu (dla niedowiarków) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #77 Napisano 14 Października 2016 Gratulacje. Bardzo fajny. Jak można odróżnić chińskie mechanizmy od oryginalnych ? Czytałem, że chińskie wyglądają z tyłu tak samo jak niemieckie (układ pokręteł w jednej linii) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #78 Napisano 14 Października 2016 Właśnie nie, większość chińskich nie ma ich w pionie. Ale koniec końców trzeba zdjąć dekielek.Rasowy chińczyk wygląda tak: Oryginał zaś tak: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #79 Napisano 14 Października 2016 Tak, tylko te bardziej wyrafinowane chińskie mają pokrętła w pionie. Ale bez ściągnięcia dekla nie można określić oryginalności. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #80 Napisano 14 Października 2016 Bardzo dużo dowiedziałem się o tych zegarach na stroniehttp://mysterieuse-uhren.de/index.htmlw języku niemieckim, autorem jest dr inż. Rainer Conrad - mnóstwo zdjęć i informacji, łącznie ze wskazówkamijak odróżnić oryginał od falsyfikatu, ale też regulacja i naprawa.Ciekawostka: skrócenie wahadła spowalnia chód tzn jest odwrotnie niż w tradycyjnych wahadłowcach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #81 Napisano 15 Października 2016 Napisz trochę więcej o renowacji tego zegara. Jaki był stan wyjściowy i co uzupełniałeś i naprawiałeś. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #82 Napisano 15 Października 2016 Kupiłem go na ebay.fr z informacją, że werk jest niesprawny. Okazało się, że werku nie było wogóle (koperta była pusta). Sprzedawca (kobieta) przepraszała,że to była tylko aukcja grzecznościowa i faktycznie oddała mi 30% kwoty. Potem przegrałem 3 aukcje na wahadło z werkiem, aż w końcu znalazłem sam werkna ebay.com, który kupiłem. Ale, żeby było trudniej okazało się, że jakkolwiek sam werk był ok i sprawny, to pochodził z innego zegara/ wahadła i w moimwahadle nie można go było zamocować (brakowało elementów blokujących płytę przednią i tylną w moim wahadle). W końcu uprosiłem znajomego speca z zagranicy,który uzupełnił i zmontował całość. Jako ciekawostkę podam, że np zmienił ciężarek ołowiany z 67 g na 72 g (!!!) i teraz zegar dynda z dokł. ok 1min/24 godz.Nieoryginalne jest szkiełko i tylny knopek do ustawiania czasu (prosiłem na naszym forum, szukałem na giełdach i ebayach- bez efektu). Może kiedyś się uda.W sumie zajęło mi to ponad rok czasu, ale to dla mnie przyjemność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #83 Napisano 15 Października 2016 No to pełen szacun. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #84 Napisano 15 Października 2016 Czy to oryginał? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #85 Napisano 15 Października 2016 tak 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #86 Napisano 15 Października 2016 Czy to oryginał?Tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #87 Napisano 25 Listopada 2016 Do mojej zbieraniny doszedł chodzik "cartel" firmy HAU -chyba z przełomu XIX i XX wieku. Całość ma 40 cm długości, tarcza porcelanka 8 cm średnicy, mech. balansowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #88 Napisano 14 Grudnia 2016 Do mojej zbieraniny doszedł budzik z pozytywką, firma "Manufacture d'Horlogerie de Bethune".Chyba lata 20-30te , mech. balansowy, pozytywka gra całego menueta. Sympatyczny budżetowiec. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #89 Napisano 25 Grudnia 2016 Do mojej zbieraniny doszedł Bulle Clock z roku 1928, bardzo ładnie się prezentuje na biurkuNa tylnej scianie brak drzwiczek, więc nie daję fotek mechanizmu, na życzenie mogę poszukać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #90 Napisano 25 Grudnia 2016 Elegancki. Czy ozdoby na drewnianej obudowie to intarsje ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #91 Napisano 25 Grudnia 2016 Tak, skrzynka mahoniowa (chyba) z intarsjami - też mi sie podoba (nieskromnie mówiąc) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #92 Napisano 21 Stycznia 2017 Zawsze chciałem mieć roczniaka Grivolas i w końcu się ziściło. Grivolas w marmurze z roku 1909. Numer na wahadle identyczny jak na plecach. Zał. fotki.Wg Passmora klucz powinien mieć kwadrat 3,25mm, a ma 3,75 mm. Włos 0,102 mm a stary (zerwany) z fosforobrązu miał ok. 0,075 mm. Na nowym włosiebardzo spieszy (ok. 0,75 h/doba) więc chyba zejdę z ta grubością w dół. Czy Koledzy macie jakieś takie doświadczenia z Grivolas'ami?c.d. Grivolasa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #93 Napisano 21 Stycznia 2017 Grivolas to moim zdaniem porządnie wykonany zegar, grube płyty, solidny mostek, itd. Ładny egzemplarz - gratuluję! 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #94 Napisano 21 Stycznia 2017 Również gratuluję. Na czym różowym stoi zegar ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #95 Napisano 21 Stycznia 2017 Postument z drewna obciągnięty materiałem coś jak zamsz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #96 Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Czy dekiel wahadla jest orginalny,zawsze widzialem takie jak na zdjeciu.Gratuluje. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #97 Napisano 21 Stycznia 2017 Niekoniecznie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #98 Napisano 21 Stycznia 2017 Również gratuluję. Na czym różowym stoi zegar ?Kupiłem razem z zegarem. Jako rzecze roberto to drewniana konsolka obciągnięta chyba pluszem lub aksamitem. Trochę wyliniała, spróbuję ją odświezyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #99 Napisano 21 Stycznia 2017 Kupiłem razem z zegarem. Jako rzecze roberto to drewniana konsolka obciągnięta chyba pluszem lub aksamitem. Trochę wyliniała, spróbuję ją odświezyć.no właśnie kurcze aksamit uciekło mi z głowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #100 Napisano 23 Stycznia 2017 Zegar bardzo dobry . Ladny. Podstawa z aksamitu nie od niego.Do podstawy powinien tez byc szklany klosz w komplecie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach