Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

skapande

Wakacje

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat na szczęście nie muszę już jeżdzic na zatłoczony urlop w wakacje. Polskie piękne ukochane przeze mnie lato spędzam w swoim ogrodzie pod miastem. Sniadanie i kolacje w ogrodzie, częste Grille.( w tym roku trochę komary przeszkadzają) Codziennie tenis i basen przydomowy ( malutki 9 metrów)

Wieczorami wypady do Wa-wy do teatru, kina , koncerty , wystawy i knajpki - kocham Warszawę latem.

A na krótkie tygodniowe wyjazdy: co roku koniec września -Toskania , listopad -Andaluzja, grudzień i luty Alpy.

mark191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kocham Warszawę latem

Ja też no i oczywiście polskie morze. Niestety w tym roku pojadę co najwyżej palcem po mapie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Pierwszym etapem podróży powinna być krzywa wieża w Ząbkowicach Śląskich. Następnie można pojechać do Srebrnej Góry i zobaczyć Fort Donjon, następnie Kłodzko a w nim Twierdza i podziemia. Jak już jesteście zmęczeni to udać się na kwaterę.

Dzień drugi. Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie, następnie jeżeli lubicie pochodzić po górkach to można wejść na Śnieżnik Kłodzki. Polecam też niedaleko położony Wodospad Wilczki(Międzygórze).

Dzień trzeci. I tu ważna jest kolejność. Najpierw należy udać do Błędnych Skał a następnie zdobyć Szczeliniec Wielki. Jak już będziecie na górze to nie zawracajcie tylko idźcie za schronisko gdzie znajduje się kasa i można dalej kontynuować spacer po górach(wspaniałe widoki) . Wyjdziecie na ten sam parking. Jeżeli jest czas i chęci to polecam udać się do Czermnej(Kaplica Czaszek) a następnie do Wambierzyc gdzie znajduje się Bazylika NMP i ruchoma szopka.

Dzień czwarty. Wypad za granicę. Teplickie Skały i Adrszpaskie Skały w Czechach czyli Skalne miasto. Polecam też spacer dookoła wyrobiska po byłej piaskowni zalanego wodą.

Dzień piąty lub dzień powrotu. Otwarta kopalnia węgla w Nowej Rudzie następnie Sztolnie w Osówce i po drodze do domu polecam wstąpić do Zamku Książ(zaraz za Wałbrzychem).

Generalnie wszystkie miasteczka w Kotlinie są urokliwe i wszędzie można coś ciekawego zobaczyć. Ja dałem taką pigułkę-zestaw obowiązkowy. Mam nadzieję, że pomogłem.

Dzięki takim opracowaniom ,bardzo rzeczowym, urlop będzie udany ;) Już organizuję bazę noclegową, wyjazd za dwa tygodnie. Szkoda że tylko na siedem dni, bo tylko część z tego co opisałeś uda się zobaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też no i oczywiście polskie morze. Niestety w tym roku pojadę co najwyżej palcem po mapie ;)

Czyli w tym roku Costa De Balkon ;)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybieram się do oklepanej Chorwacji na wyspę Korcula, samochodem własnym. Kameralne semirybackie miasteczko bez tłumu turystów. Po trzech latach bez wakacji nie mogę się doczekać.

życie jest za krótkie żyby mieć tylko jeden zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś ma jakieś miejsce godne polecenia w Olecku? Przyznam, że w tym roku totalnie nic nie zaplanowałem. Wakacje najczęściej spędzałem w Augustówie w Borkach nad j. Necko, ale jakoś w tym roku już bym zmenił miejscówke. Przyznam, że zależy mi na jak najbliższym miejscu przy wodzie no i niedużych kosztach, co do atrakcji itp. wiele mi nie trzeba, jakieś miejsca "na rybki", plaża, niedaleko centrum, może jakieś inne miejsce niż Olecko? Myślałem też o Węgorzewie, ale odradzono mi i polecono Olecko. W gre wchodzi także morze Bałtyckie, lecz tam już wyższe ceny zakwaterowania, chociaż w tamtym roku znalazłem ośrodek który prowadził jakiś ksiądź(?) w Jastarni i było tanio i blisko morza. Co do zakwaterowania to chodzi mi najlepiej o takie małe domki, w których jest 1 pokój, wc (w środku lub na zewnątrz), łóżka i lodówka, bez zbędnych dogodzeń, to bardziej męski wyjazd więc warunki nie muszą być wysokie :lol: Z góry dziękuje za pomysły.

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki takim opracowaniom ,bardzo rzeczowym, urlop będzie udany :( Już organizuję bazę noclegową, wyjazd za dwa tygodnie. Szkoda że tylko na siedem dni, bo tylko część z tego co opisałeś uda się zobaczyć.

Fakt, opracowanie bardzo pomocne - dzięki B)

A co do noclegu, to zakładając brak własnego samochodu, gdzie polecacie urządzić `bazę` do wypadów? Wiem, że bez samochodu raczej ciężko będzie to wszystko zwiedzić, ale może chociaż troszkę się uda, a jeśli nie to żeby było gdzie pospacerować na miejscu.

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jestem w Zakopcu i juz 3 dzień leje ch....j mnie strzela :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Pierwszym etapem podróży powinna być krzywa wieża w Ząbkowicach Śląskich. Następnie można pojechać do Srebrnej Góry i zobaczyć Fort Donjon, następnie Kłodzko a w nim Twierdza i podziemia. Jak już jesteście zmęczeni to udać się na kwaterę.

Dzień drugi. Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie, następnie jeżeli lubicie pochodzić po górkach to można wejść na Śnieżnik Kłodzki. Polecam też niedaleko położony Wodospad Wilczki(Międzygórze).

Dzień trzeci. I tu ważna jest kolejność. Najpierw należy udać do Błędnych Skał a następnie zdobyć Szczeliniec Wielki. Jak już będziecie na górze to nie zawracajcie tylko idźcie za schronisko gdzie znajduje się kasa i można dalej kontynuować spacer po górach(wspaniałe widoki) . Wyjdziecie na ten sam parking. Jeżeli jest czas i chęci to polecam udać się do Czermnej(Kaplica Czaszek) a następnie do Wambierzyc gdzie znajduje się Bazylika NMP i ruchoma szopka.

Dzień czwarty. Wypad za granicę. Teplickie Skały i Adrszpaskie Skały w Czechach czyli Skalne miasto. Polecam też spacer dookoła wyrobiska po byłej piaskowni zalanego wodą.

Dzień piąty lub dzień powrotu. Otwarta kopalnia węgla w Nowej Rudzie następnie Sztolnie w Osówce i po drodze do domu polecam wstąpić do Zamku Książ(zaraz za Wałbrzychem).

Generalnie wszystkie miasteczka w Kotlinie są urokliwe i wszędzie można coś ciekawego zobaczyć. Ja dałem taką pigułkę-zestaw obowiązkowy. Mam nadzieję, że pomogłem.

Dobry plan przedstaiwłes Rafale. Polecam w zasadzie bez zmiany konfiguracji. Dodam tylo, że obok zamku Książ leży Stary książ. Warto gozobaczyć = położony jest na stromym zboczu (od 3 stron robi to super wrażenie. Mieszkam ..... 400m w linni prostej od Stargo Książa. Oz Nowego to spacer 20 minutowy, więc żal nie zobaczyć. Wracając z Walimia w kierunku Książą można tez zobaczyć zalew w Zagórzu Śląskim z pięknymi brzegami (zamek, góry lasy - piknie)

Jeślii ma to byc baza do wypadu w okolice to pomyśl nad noclegiem w Ośrodku w Karłowie - będziesz miał do każdej z atrakcji dojazd nie dłuższy niz 1h. Jest też skromny, ale ze swietna kuchnia hotelik w Srebrnej Górze. Hotel Pana Górskiego. Również dojazd wygodny wszędzie. Książ możesz "zrobić" wracsjąc - rano wyjazd i masz dzień na 2 zamki obok siebie - starczy czasu. Yanek - bez auta - to najsensowniejsze wydaje się samo Kłodzko. Z tego misateczka, ciekawego samego w sobie jest w każde oipisane miejsce dobrze zorganizowana komunikacja autobusowa, a w niektóre również kolejowa. Kłodzko to serce Hrabstwa, węc nie bedzesz miał problemu, przy dobrym planie, zobaczyc w kilka dni wszystkich wmienionych atrakcji.

MAxwell - odcinek Rościszów - Walim z "patelnią" to moim zdaniem najpieknięjszy OS na polskich trasach. Jazda nim o kazdej porze roku to frajda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylo, że obok zamku Książ leży Stary książ.

Kurcze B) byłem w Książu z 5razy. Miałem możliwość chodzić nawet po najwyższych komnatach(a raczej tego co z nich zostało), w których znajdowały się kuchnie. Generalnie buszowaliśmy po całym zamku. Nie wiedziałem, że niedaleko mieści się Stary Książ :( Ale nadrobię to i na pewno odwiedzę to miejsce.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są tylko ruiny. Był to zamek wzniesiony pod koniec XVIII wieku na bazie XIII wiecznego zamku piastowskiego. Jak wiele zabytków - jego dzisiejszy stan zawdzieczamy nastaniu władzy ludowej, czyli dzikich i prymitywnych ludzi rzadzących naszym krajem przez aż 45 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- jego dzisiejszy stan zawdzieczamy nastaniu władzy ludowej, czyli dzikich i prymitywnych ludzi rzadzących naszym krajem przez aż 45 lat.

To pojechałeś :) Uważaj, bo niektórzy dzicy ostali się po dzień dzisiejszy, dalej rządzą i dobrze się mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kotlina Kłodzka to wg mnie następne Mazury. Jeszcze nie ma tam takiego obłożenia, a drogi na przejażdżki szybsze i wolniejsze są bombowe. Co do Warszawy latem to się zgodzę, tyle, że tu jest okropnie duszno, natomiast nad morze tylko zimą, w sezonie to przegięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pojechałeś :) Uważaj, bo niektórzy dzicy ostali się po dzień dzisiejszy, dalej rządzą i dobrze się mają.

:):) Nie ma problema. Każdego z tych śmierdzieli z osobna i wszystkich razem czniam. Obaw też nie mam żadnych. A piękny zamek ten i wiele innych "dzikusy zniszczyły"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w tym roku odkrywał będę w dalszym ciągu uroki podkrakowskich okolicznych malowniczych dolinek a we wrześniu w końcu upragniony od wielu lat wyjazd na Sycylię- chcę poczuć ten klimat (oczywiście nie najpopularniejsze miejsca a zwiedzanie małych urokliwych wiosek).

Lorus, Omega Seamaster, Orange Monster, Orient Big Mako,Stolicznyje[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieco ponad tydzień w Polsce na wsi już za mną, w 2 połowie Lipca 2 tygodnie na jachcie. Później chciałbym jeszcze zaszyć sie na kilkanaście dni w Prowansji żeby skorzystać z pogody i odpocząć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toscania we wrześniu, polskie lato jest za ładne, żeby wyjeżdżać...

Gerald Genta Solo Retro - zamienię lub sprzedam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jest cacy 2 dzien grzeje Polskie Tatry to to co lubie

zadnych chorwacji tascani itp. podobnych wynalazków

Polska jet piekna i tylko tam sie relaksuje

nie dorabiam "obcych" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jest cacy 2 dzien grzeje Polskie Tatry to to co lubie

zadnych chorwacji tascani itp. podobnych wynalazków

Polska jet piekna i tylko tam sie relaksuje

nie dorabiam "obcych" :)

Masz rację. Polskie góry są przepiękne co nie oznacza, że gdzie indziej nie jest równie pięknie. Warto jest wyjechać i poznać ludzi, ich kulturę i obyczaje, żeby bardziej docenić to co Nasze. Przy okazji. Zazdroszczę Tobie pobytu w Tatrach :)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ambasador

W te wakacje nie lecę do Stanów :) w ostatnie i przedostatnie byłem a w tym roku nie uda się.

Pozostaje więc polskie morze na pocieszenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje więc polskie morze na pocieszenie ;)

No ja właśnie jutro sobie chyba skocze nad morze nasze obadać czy woda ciepła trochę poplażować i o 16 powrót żeby na finał zdążyć ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy któryś z szanownych kolegów ma może namiar na jakiś fajny pensjonat na Mazurach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy któryś z szanownych kolegów ma może namiar na jakiś fajny pensjonat na Mazurach?

Iława. 30 metrów do Jezioraka. Właściwie to jeszcze Warmia, ale też pięknie. Jeżeli Cie to interesuje to jutro wyślę PW bo dziś nie mam przy sobie wizytówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iława. 30 metrów do Jezioraka. Właściwie to jeszcze Warmia, ale też pięknie. Jeżeli Cie to interesuje to jutro wyślę PW bo dziś nie mam przy sobie wizytówki.

W konfrontacji Mazury a poj. Ilawsko-Ostródzkie zdecydowanie polecam to drugie. Dużo spokojniej, ciszej. Natura jeszcze nie zepsuta przez turystów w takim stopniu jak np. w Giżycku.

Jak ktoś jeszcze chce pożeglowac to bajka- puste jeziora. Takich klimatów do pływania to nie widzialem nigdzie indziej.

Pozdrawiam Bartek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, biorę B)

@skapande - będę czekał na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.