Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Maks 3

Mechanizmy "In hous"

Rekomendowane odpowiedzi

Do tego nie ma nic lepszego w kwocie ok 20 000 niż submariner

Jest, GMT Master II :)

Zgadzam się, że Rolex w tym przedziale cenowym nie ma sobie równych.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mało koledzy wspominają o Rolexie, o ani walą in haus jakich mało, poza drobnicą robią wszystko u siebie pod dachem, od werków po koperty, nawet własne złoto leją:)

Owszem nie mają wymyślnych komplikacji, ale konsekwentnie udoskonalają swoje mechanizmy.

Mi osobiście bardzo pasuje ich polityka. Do tego nie ma nic lepszego w kwocie ok 20 000 niż submariner, ale to tylko moje skromne zdanie :)

Choć teraz zbliża się do 30k, przez kurs franka.

Fakt, gdy 3 lata temu szukalem zegarka z inhous wsrod brandow IWC, Omega, ML i Rolex to okazalo sie ze Sub (no-date) byl najtansza opcja...

Sprzedam Omega Speedmaster Professional 3570.50.00 z 06/2011, 10/10 na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GMT II to dla mnie praktycznie ten sam zegarek;) Mimo tego i tak mam zamiar go dokupić do kolekcji :)

Przyglądam się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Czy Tag Heuer w serii Carrera wykorzystujący mechanizm 1887 (bazujący na Seiko) również wprowadził go do modelu 300SLR? Pytam ponieważ,z tego co widziałem na chronos24, 300SLR ma ciekawszą kolorystykę tarczy.Wiem,że to jakaś limitacja, stąd moje pytanie.

A przy okazji, czy Breitling,reklamując się, że ma In hausowy mechanizm Caliber 01,pisze "prawdę"?

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. Tak.

Ad2. Tak, jest to pierwszy w pełni inhałsowy mechanizm Breitlinga.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Jeszcze muszę się dowiedzieć jaka jest różnica w cenie pomiędzy Carrera a SLR.

To Michał powiedz mi jeszcze czy poza "lepszą" kolorystyką tarczy w SLR jest jeszcze jakaś różnica pomiędzy Carrera a SLR?

Dzięki.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie, czy wśród mechanizmów "In hous", wyróżnia się jakiś wśród innych np. dokładnością chodu?( NP Omegi 8500 czy Tag Heuera 1887)

Czy jest to dopiero zauważalne przy bardzo wysokim budżecie (powiedzmy powyżej 40tys PLN)

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Michał powiedz mi jeszcze czy poza "lepszą" kolorystyką tarczy w SLR jest jeszcze jakaś różnica pomiędzy Carrera a SLR?

Dzięki.

Prócz koloru o którym wspomniałeś, widoczne są drobne zmiany na tarczy jak i całkiem inny dekiel. W normalnej Carrerze z tego co pamiętam masz przeszklony dekiel z widocznym mechanizmem, natomiast SLR ma pełny dekiel z wizerunkiem Mercedesa (notabene bardzo fajny). Z tego co pamiętam również koronki są troszke inne, ale tego akurat nie jestem pewien - sprawdz w googlach, porównaj zdjęcia.

Jeszcze jedno pytanie, czy wśród mechanizmów "In hous", wyróżnia się jakiś wśród innych np. dokładnością chodu?( NP Omegi 8500 czy Tag Heuera 1887)

Czy jest to dopiero zauważalne przy bardzo wysokim budżecie (powiedzmy powyżej 40tys PLN)

W zasadzie tak naprawde nie ma reguły. W dużej mierze zależy to również od użytkowania zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W zasadzie tak naprawde nie ma reguły. W dużej mierze zależy to również od użytkowania zegarka.

Czyli jak? Obecny zegarek troszkę mi spieszy, zastanawiam się czy na dokładność czasu "mam jakiś wpływ"

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie.

Nawet najtańsze mechanizmy w ruskach czy chińczykach potrafią byc tak dokładne lub dokładniejsze niż drogie zegarki szwajcarskie.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna prośba.

Czy możecie podać jakieś mechanizmy In-House lub bardzo zbliżone do nich i w jakich zegarkach są? Fajnie jakby cena ich nie przekraczała 20-25tyś PLN

Wiem już o

Caliber 1887 w Tag Heuer,

Caliber 8500 w Omedze,

Caliber 1904 w Cartier (jeśli się nie mylę)

Caliber 400 w Zenith El Primero (jeśli się nie mylę)

Czy ktoś może mnie poprawić lub dodać jakieś?

Dzięki.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna prośba.

Czy możecie podać jakieś mechanizmy In-House lub bardzo zbliżone do nich i w jakich zegarkach są? Fajnie jakby cena ich nie przekraczała 20-25tyś PLN

Wiem już o

Caliber 1887 w Tag Heuer,

Caliber 8500 w Omedze,

Caliber 1904 w Cartier (jeśli się nie mylę)

Caliber 400 w Zenith El Primero (jeśli się nie mylę)

Czy ktoś może mnie poprawić lub dodać jakieś?

Dzięki.

Tak na szybko, wszystkie zegarki GP, JLC, Nomos, Seiko mieszczące się w wymaganej kwocie posiadają werki in-house :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o Seiko, to i w takim za trzysta złotych też będzie in-house :)

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Frederique Constant w tej cenie, a nawet niższej również posiada w kolekcji in house'y.

frederique-constant-maxime-manufacture-watch-movement1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jash możesz zweryfikować moją wiedzę zaczerpniętą z tego forum?

Otóż:

- drogą "głuchego telefonu" dotarło do mnie, że FC to tak naprawdę mocno zmodyfikowana ETA

- 8500 to też ETA, tyle że (z forum) "ekskluzywna i robiona specjalnie dla Omegi"

Jako osoba mająca dużo wspólnego z obiema tymi firmami na pewno masz najrzetelniejszą wiedzę. Powiem, że do wczoraj byłem pewien, że FC, to faktycznie in-house'y, a o Omedze przeczytałem już wcześniej - chyba nawet Twój post.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja jeszcze dopytam:

- Caliber 1887 w Tag Heuer

To jest ten co kupili od seiko? Ile w nim myśli japońskiej a ile własnej inwencji taga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, żeby nie było niepotrzebnie na nowo dyskusji. Omega i Tag wiem,że to są albo "Ety" albo od Seiko,w jakiś tam sposób modyfikowane, dlatego powiedziałem "zbliżone" do In-House.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Jash możesz zweryfikować moją wiedzę zaczerpniętą z tego forum?

Otóż:

- drogą "głuchego telefonu" dotarło do mnie, że FC to tak naprawdę mocno zmodyfikowana ETA

- 8500 to też ETA, tyle że (z forum) "ekskluzywna i robiona specjalnie dla Omegi"

Jako osoba mająca dużo wspólnego z obiema tymi firmami na pewno masz najrzetelniejszą wiedzę. Powiem, że do wczoraj byłem pewien, że FC, to faktycznie in-house'y, a o Omedze przeczytałem już wcześniej - chyba nawet Twój post.

Tak jak pisałem wcześniej cal. 8500 to najbardziej luksusowa wersja Ety, robiona tylko dla Omegi. Nowszych mechanizmów nie znam. Tak wiedzę posiadłem, pracując z tą marką.

Co do FC - wszystko co jest poniżej FC-700 i FC-900 to ETA, Sellita i ich modyfikacje mniejszą bądź większe.

In house'y FC czyli cal. z rodziny 700 i 900 gdyby miały być przerobionymi Etami to ich byt nie miałby sensu. Te mechanizmy są odpowiedzią (zwłaszcza 700) na ograniczone dostawy Ety od SG.

Jeśli dobrze pamiętam w kwietniu otwarta zostanie druga linia półautomatyczna do produkcji własnych kalibrów na potrzeby manufaktury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm 8500 nie jest wersją ETA. Jest to własny mechanizm Omegi, zaprojektowany od nowa w Omedze jako całkowicie nowy werk, konstrukcyjnie niemający z żadną ETĄ nic wspólnego. Mechanizm ten jest produkowany w fabrykach należących do Swatch Group - w tym między innymi w fabrykach ETA.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość darekmp3

Sea-Gull cal. ST-25

Wersja OEM

snc11471.jpg

Wersja Sea-Gull

t2n2doxahnxx436393993.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm 8500 nie jest wersją ETA. Jest to własny mechanizm Omegi, zaprojektowany od nowa w Omedze jako całkowicie nowy werk, konstrukcyjnie niemający z żadną ETĄ nic wspólnego. Mechanizm ten jest produkowany w fabrykach należących do Swatch Group - w tym między innymi w fabrykach ETA.

No właśnie. Zaprojektowany w Omedze ale produkowany gdzieś w ETA lub ogólnie w SG. A przecież SG potrafiła zadbać, żeby np. Breguet miał swoją, niezależną wewnątrz grupy SG manufakturę mechanizmów in-house. W przypadku Omegi uznali zapewne, że cenowo i tak nie wycisną już nic z sakramencko drogich zegarków gdyby dla Omegi zapewnili własną produkcję mechanizmów. Tu decyduje wyłącznie zimny kalkulator szefów grupy, a nie sentyment do marki. U Bregueta było jasne, że odbiorcy tych zegarków to najwyższa półka klientów o największych wymaganiach. I tu można było przywalić cenę finalną produktu bez krępacji za in-house, a w Omedze już wyżej się chyba w dzisiejszych czasach podskoczyć nie da. Mam cichą nadzieję, że kiedyś Omega dostanie własną manufakturę mechanizmów. Należy się to Omedze jak chłopu ziemia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Skoro sama Omega twierdzi, że to ETA, ale Ty nadal uważasz, że nie to znaczy, że Omega kłamie? Mechanizm, tak na marginesie, jest składany w fabryce Longinesa.

Pisał kiedyś o tym kolega tomASH, poczytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro sama Omega twierdzi, że to ETA, ale Ty nadal uważasz, że nie to znaczy, że Omega kłamie? Mechanizm, tak na marginesie, jest składany w fabryce Longinesa.

Pisał kiedyś o tym kolega tomASH, poczytaj.

Omega twierdzi, że jest to ich własny mechanizm, a nie odmiana ETY. Wystarczy zajrzeć na ich stronę. Nigdzie nie spotkałem się ze stwierdzeniem firmy Omega, że 8500 to jeden z rodzajów ETY. W folderach reklamowych piszą o tym werku jako o in-house, co już rzeczywiście może budzić wątpliwości, bo pod "ich dachem" nie jest składany.

To jest mechanizm Omega 8500, a nie mechanizm ETA. Proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przecież SG potrafiła zadbać, żeby np. Breguet miał swoją, niezależną wewnątrz grupy SG manufakturę mechanizmów in-house.

Z tego co wiem, Breguet został połączony z fabryką mechanizmów Nouvelle Lemania, i to zapewniło im bardzo mocną podstawę technologiczną i maszynową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega podaje na swojej stronie oraz w materiałach że 8500 to własny werk in-house.

Lecz ja nie o tym.

Termin in-house rozróżniał producentów, którzy produkują własne werki od tych którzy ich nie produkują, krótko mówiąc in-house to werk zaprojektowany, wyprodukowany i używany do zegarków wytwarzanych przez tegoż samego producenta werków i zegarków.

W dzisiejszych czasach fuzji, przejęć kapitałowych i rozwiniętych struktur własnościowych fakt wykorzystania takiego zaplecza (powstałego po przejęciu) do wytworzenia werku dla konkretnego brandu (mając ich kilka w swoich strukturach) powoduje iż termin in-house się nieco zdewaluował.

Innym i znacznie ważniejszym aspektem w mojej ocenie jest fakt w jakim celu to wyróżnienie zostało kiedyś wprowadzone. Również fakt ten jest jak mi się wydaje istotą tego wątku, a zatem

wyróżnienie mechanizmu nazwaniem go in-house miało i nadal ma na celu wskazanie, iż ten właśnie mechanizm wyróżnia się na tle wielu innych:

- przemyślaną i zaprojektowaną od początku własną konstrukcją (8500 taką jest, gdyż od 2000 do 2007 roku były prowadzone prace rozwojowe w kierunku wyprodukowania własnego mechanizmu co-axial, wszystkie 202 części wyprodukowano specjalnie dla tego werku, ustalono częstotliwość balansu na 3,5Hz - po przeprowadzonych próbach większej i mniejszej - posiada pełny mostek balansu, modułową konstrukcję przygotowaną pod gmt, chrono, uzyskano 60 godzinną rezerwę chodu z 2 bębnów, bezszelestną prace rotora o efektywnym naciagu dwukierunkowym, zastosowano regulację precyzyjną za pomocą wkrętów na balansie)

- dużą precyzją i starannością wykonania (poszczególne elementy 8500 są produkowane z dokładnością do 0,006 mm, krawędzie mostków są polerowane, wahnik i mostki rodowane i wykończone szlifem wyłącznie dla tego werku Cotes de Geneve en Arabesque, wprowadzono nowoczeną formę wizualną czarne - DLC - bębny, śruby, balans oraz czerwone napisy)

- bardzo dobrymi wartościami roboczymi (mój egzemplarz 8500 w miesiącu uzyskuje średnią dokładność +1/2 sekundy/dobę, zmiany są bardzo stabilne i nie zmianiają się w czasie, do tego dochodzą świetne właściowości samego wychwytu, na którego pracę nie wpływają takie czynniki jak smarowanie, przez co zyskujemy dłuże okresy przeglądu i gwarancję niezawodnoći i niezmienności parametrów w czasie.

Oceniając wartość mechanizmu w oparciu o takie kryteria nazewnictwo schodzi na drugi plan a istotą staje się sama jakość mechanizmu. 8500 jest wysokiej jakości werkiem w mojej ocenie i śmiało może konkurować z niejednym konserwatywnie nazywanym in-housem.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.