Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Paweł Bury.

NASZE NAJSTARSZE CZYLI WCZESNO ROSYJSKIE VINTYGE

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem takiego Urala z 1-58 ale gdyby nie pęknięte szkło ,to w stanie pięknym no i wreszcie nie w aluminowej kopercie a chromowanej ural%20prz%C3%B3d%20skos.JPGural%20prz%C3%B3d.JPGural%20mech.JPGural%20ty%C5%82.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie ! mosiężna chromowana :) nawet nie wiedziałem że były takie,mam parę Urali w aluminiowych ale są wytarte z mikrej złotej powłoki i wyglądają jak odpustowe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam takiego,niestety w gorszym stanie

2014-03-26%2011.30.20.jpg

Widać mosiądz pod przetarciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starocie z około 1930 roku. Za wyjątmiem Typ1 złom masakryczny, ale... sam początek produkcji ;) zresztą, już je znacie ;)

ag37.jpg

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkei te mechanizmy to Hampden z ostatniej serii. Projekt jeden i ten sam, tylko rozmiar maleje. Od końca :) :

Typ 4 to mała damka. Chyba nie istniały egzemplarze sygnowane po rusku, może się mylę...

z62p.jpg

Typ 3 jest nieco większy, tu juz z ruskimi płytami : 

2doy.jpg

Typ 2 - w tym przypadku niedokończony Hampden, bywały tez sygnowane po rusku:

00b2.jpg

I Typ 1 - w ruskiej wersji, choć i tu bywało różnie...

9gvd.jpg

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantastyczne sztuki!

Mógłbyś podać trochę więcej informacji na ich temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że zainteresowanie "staruszkami" ostatnio mocno rośnie to pozwolę sobie wrzucić link z cyklu "dawno-dawno temu" choć wcale nie tak dawno :)
Bardzo ciekawy post kolegi pmwas #223 a wcześniej Jego unikaty
http://zegarkiclub.pl/forum/topic/99681-a-mo%C5%BCe-ma%C5%82a-zabawa-w-top/page-12

Edit

Tak na marginesie to dodam, że pmwasa  TOP 10 mocno skierował moje zainteresowanie radzieckim zegarmistrzostwem  właśnie w stronę starszych zegarków :)

Choć inni koledzy też mocno się do tego przyczynili :D

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokazuję swojego "świeżego" staruszka Saluta jednocześnie z pytaniem ,czy to przerabiany kieszonkowy na naręczny poza fabryką ,czy były produkowane też jako naręczne.Koronka na 12 sugeruje przeróbkę ,ale wygląda to profesjonalnie.Zegarek kupiłem z urwanym wałkiem ,a od Mołni jest za długi więc muszę go nagwintować i skrócić i dobrać odpowiednią koronkę(od Mołni?)Dekiel jest inny niż w kieszonkowych Mołniach ,znacznie grubszy i wykończony wewnątrz lustrzanie (ma wydrapaną datę naprawy z nazwiskiem znanego miejscowego zegarmistrza z 1959r)Na zewnątrz nie ocalał chrom,widać z resztą że zegarek był intensywnie używany , a mechanizm w pięknym stanie hula nadal.....salut%20prz%C3%B3d.JPGsalut%20mech.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatn zakup - nieczęsto trafia się coś co mnie interesuje więc nowych nabytków nie przybywa

Wprawdzie koperta została ponownie pochromowana ale zrobione zostało to bardzo porządnie i nie przeszkadza mi to a fajnie mieć zegarek w stanie takim niemal jak wychodził z fabryki w 1958roku

Jedno zdjęcie grupowe staruszków tak dla przypomnienia :)

post-68206-0-14262700-1411293633_thumb.jpg

post-68206-0-03764500-1411293723_thumb.jpg

post-68206-0-91513300-1411293728_thumb.jpg

post-68206-0-56685500-1411293765_thumb.jpg

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Późno -  carski .... Militarno - wojskowy MOSER ( z TYCH Moserów) .....  a dokładniej ciekawa pasóweczka którą datowałbym na okres przedwojenny/wojenny.

post-41508-0-99424100-1411297698_thumb.jpg

post-41508-0-17027700-1411297709_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny - podejżewam że tarcza podmieniona i klejona na taśmy bo nóżek nie ma ale pozycja ciekawa - coś na deklu ?? jakieś znaki napisy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel czysty

Fajny - podejżewam że tarcza podmieniona i klejona na taśmy bo nóżek nie ma ale pozycja ciekawa - coś na deklu ?? jakieś znaki napisy ?

Dekiel czysty , bez napisów w ładnym stanie (chromy nie pościerane zbytnio ) . Tarcza przykręcona -

post-41508-0-72356400-1411298550_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekny Moser :)

Zlote usta tez świetne. Jesteś pewny że koperta jest chromowana?

Moserek tak jak napisałeś piękny - tarcza nie jest kompletem z mechanizmem tylko spasowana dawno temu - bardzo podobają mi się takie staruszki

Co do Zlatoustowskiego to tak jestem pewien koperta została odnowiona nawet sprzedający zaznaczył to w opisie zreszta widać na żywo,jednak renowacja zrobiona jest na bardzo dobrym poziomie bo widać polerowane kółeczka wewnątrz dekla - przed zakupem wiedziałem że jest odnowiona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie ! mosiężna chromowana :) nawet nie wiedziałem że były takie,mam parę Urali w aluminiowych ale są wytarte z mikrej złotej powłoki i wyglądają jak odpustowe :D

Dawno tu nie zaglądałem, więc nadgonię zaległości. Urale występowały w kilku typach kopert:

- najczęściej spotykane aluminiowe barwione tlenkami na "ruskie złoto" (podobnie jak np. Starty)

- rzadsze mosiężne chromowane

- najrzadsze stalowe (stalowa wytłoczka, podobnie jak w niektórych K-43, np. naręcznym Czystopolskim z 3. strony niniejszego wątku)

Dekle od Urali to szerszy temat, było ich więcej, włącznie z takimi do werku bez centralnej sekundy (tzw. 3600).

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokazuję swojego "świeżego" staruszka Saluta jednocześnie z pytaniem ,czy to przerabiany kieszonkowy na naręczny poza fabryką ,czy były produkowane też jako naręczne.Koronka na 12 sugeruje przeróbkę ,ale wygląda to profesjonalnie.Zegarek kupiłem z urwanym wałkiem ,a od Mołni jest za długi więc muszę go nagwintować i skrócić i dobrać odpowiednią koronkę(od Mołni?)Dekiel jest inny niż w kieszonkowych Mołniach ,znacznie grubszy i wykończony wewnątrz lustrzanie (ma wydrapaną datę naprawy z nazwiskiem znanego miejscowego zegarmistrza z 1959r)Na zewnątrz nie ocalał chrom,widać z resztą że zegarek był intensywnie używany , a mechanizm w pięknym stanie hula nadal.....

Jak już tu zajrzałem, to skomentuję.

Też mam coś takiego, niestety z tarczą rzemieślniczą z lat '50.

Pytałem na forach, nikt nie odpowiedział.

Moim zdaniem to bardzo rzadka produkcja fabryczna. Uważnie obejrzałem mój egzemplarz i jestem właściwie pewny, że koperta była chromowana tylko raz - razem z uszami. Brak też śladów usunięcia kominka. W środku u mnie jest Salut 2-49 ze starymi pasami i  mosiężnym kołem wychwytu.

W zasadzie pewne jest, że w latach 1950-1952 w Drugiej Moskiewskiej produkowano naręczne Mołnie w dość charakterystycznych kopertach (zaufane źródło podpowiada mi, że w latach 1948-1952, ale przykłady naręcznych Mołni z lat '40 są niezmiernie rzadkie). Przykłady mam, ale nie chce mi się teraz szukać. Są zresztą na forach rosyjskich.

A tutaj mamy coś zupełnie innego: naręcznego Saluta z drucianymi uszami. Jeden egzemplarz mam, drugi widziałem, Ty masz trzeciego.

Inne, umiarkowanie godne zaufania źródło tłumaczy rzadkość tych "naręcznych" zegarków z lat 48-52: to były zamówienia dla lotników, przypinane długimi paskami do uda a nie do nadgarstka. Tłumaczy to też orientację tarczy. Rzeczywiście, stosowano takie rozwiązanie, ale rewelacje o zamówieniach dla wojska są jedynie spekulacjami - tym bardziej że wtedy wszystko było tajne/poufne. ;)

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ural w stali? Masz może zdjęcia takich?

Przeryłem dysk, ale jakoś nie znalazłem. Widziałem co najmniej 2 takie i byłem pewny że zapisałem foty...

...a jeśli już jesteśmy przy dziwactwach, to foty z jakiejś aukcji:

4381901288.jpg

4381901288_1.jpg

4381901288_2.jpg

4381901288_3.jpg

To chyba jedyny znany mi w miarę wiarygodny przykład Mołni naręcznej z Czeljabińska. Koperta bardzo podobna do jednego z kilku wzorów produkowanych w Drugiej Moskiewskiej. Dokładniej: chodzi o późniejszy wzór z okolic 1952 z wcięciami przy uszach.

Tarcza to jakiś zupełny odjazd, jakoś nie widziałem podobnej, a nie wygląda mi na produkcję rzemieślniczą. Unikalne, przepiękne logo na tarczy.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, jak już mnie wzięło na rycie po dysku, a wątek jest o najstarszych...

Najstarsza znana mi Mołnia z Drugiej Moskiewskiej:

molnia47-1.JPG

molnia47-2.JPG

Zwraca uwagę nietypowa koperta (jak od Cortebertów), nietypowe, ale wiarygodne wskazówki, pięciocyfrowy numer seryjny i płaski buks osi minutowej. Jakby się dokładnie przypatrzeć, to widać też mosiężną kotwicę i koło wychwytu. Byłem idiotą że nie kupiłem.

1947 to pierwszy rok produkcji Mołni, chociaż Saluty produkowano już w 1946 (też gdzieś miałem foty, ale teraz nie mogę znaleźć).

A poniżej chyba najstarsza znana mi Mołnia z Czeljabińska, chociaż coś mi się kołacze że widziałem gdzieś 2-50...

691578370_o.jpg

691578522_o.jpg

Niektórzy do tej pory twierdzą, że produkcję zaczęli tam od 1955... Jestem w stanie przedstawić chyba kilkadziesiąt przykładów z lat 1950-1954...

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję znajomości tematu. Dla mnie kieszonki to czarna magia. A prezentowane Mołnie piękne. No i te daty produkcji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeniosę temat tutaj stąd nikt nas nie pogoni 

Rano obiecałem zdjęcia mechanzmów w innym temacie ale się nie wyrobiłem w czasie

A więc chodzi o spasowanie ozdobnych pasów frezowanych na płytach mechanizmów ich zgrywania się ze sobą - jak widac na pierwszych dwóch (Zlatoustowskie) te pasy nie strzelaja ze sobą szczególnie dotyczy to mostaka balansu

Potem sa zegarki z pionowymi pasami i tez na balansie chociaż w pionie to nie są pod tym samym kątem nachylenia

Ostatni to bezpasowiec - mechanizm z zegarka CBORKA  dziwne oznaczenia o których do dzisiaj nic nie wiem

Parę zdjęć pooglądajcie sobie - dyskusja mile widziana ;)

post-68206-0-18389400-1412271922_thumb.jpg

post-68206-0-38503700-1412271930_thumb.jpg

post-68206-0-26757600-1412271942_thumb.jpg

post-68206-0-69383700-1412271949_thumb.jpg

post-68206-0-42685700-1412271965_thumb.jpg

post-68206-0-13038000-1412271974_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Złotoustach widać to przesunięcie pasów wyraźnie natomiast w 2CzZ mniej się to rzuca w oczy.

W Czystopolskim wygłada to tak 

img-4370.jpg

Nie ma natomiast wątpliwości jeżeli chodzi o Saluta - wszystko gra co do mm :) (oczywiście nie jest to K-43)

img-4420.jpg

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi