Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

probus

Trwałość ETA 2824, 2824-2 i Sellita SW-200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Spotkałem się niedawno z opinią, że mechanizmy ETA 2824 są praktycznie nie do zdarcia i do dzisiaj są stosowane (często po mniejszych lub większych modyfikacjach) przez renomowane (czytaj: drogie) firmy składające zegarki. Natomiast 2824-2 taki dobry ponoć już nie jest, a wręcz został zaprojektowany tak, aby po ok. 3 latach trafił do serwisu (na pewno słyszeliście o terminie "planowane starzenie", z ang. planned obsolescence). Podobno przypadłością 2824-2 jest zużywające się łożysko pod bębnem sprężyny (przepraszam, jeśli pomyliłem pojęcia, ale cytuję człowieka z pamięci). Sellita, wprowadzając w mechanizmie SW-200 dodatkowy kamień, podobno wyeliminowała problem dotykający 2824-2.

Szanowni forumowicze: czy powyższa opinia jest wg was uzasadniona? Szczególnie wartościowe byłyby odpowiedzi zagarmistrzów: jaki procent trafiających do was mechanizmów 2824-2 wymaga naprawy w związku ze zużytym łożyskiem pod bębnem sprężyny? Jak stare (albo jak młode) są to mechanizmy? Jak kosztowna jest naprawa tego elementu?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z chęcią poczytam zarówno o wytrzymałości ETA 2824-2 jak i ETA 2893-2 ? Jaka jest przewidywana żywotność takich mechanizmów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2824-2 w swojej Doxie, ponad 4 lata i jak narazie żadnych oznak "planowanego starzenia" nie zaobserwowałem. Co do SW-200 to miałem z nią do czynienia, ale w nowych zegarkach Oris i ML- jedyne co o niej mogę powiedzieć to to, że wahnik pracuje głośniej niż w 2824-2.

Z ETĄ 2892-2 miałem doczynienia w Longinesach i jest to o klasę lepszy werk, cichy, smukły, ładny.... więcej do poczytania o tych werkach tutaj: http://recenzjezegarkow.wordpress.com/2013/09/17/automat-vs-manual/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z chęcią poczytam zarówno o wytrzymałości ETA 2824-2 jak i ETA 2893-2 ? Jaka jest przewidywana żywotność takich mechanizmów ?

Jeśli będziesz serwisował mechanizm 2824, 2824-2, czy 289X zgodnie z zaleceniem producenta, zegarek posłuży, aż się znudzi.

Dodatkowo nawet przy awarii , części są ogólnodostępne i wcale nie są drogie.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.