wafelek 54 #501 Napisano 5 Sierpnia 2013 Dziękuje za kubełek zimnej wody, przy tej pogodzie to w sam raz. Mam takiego oto Lenzkircha do renowacji z dość niskim numerem. Leżał on na węglu w piwnicy w Berlinie zawinięty w karton. Chcę go uratować. Nawet już się przymierzałem do niego ale jak przeczytałem post Lusyka, że tego typu zegary są trudne w renowacji to mi szczęka upadła na kolana. Mam prośbę- jak powinna wyglądać korona? Może ktoś dysonuje zdjęciem katalogowym???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #502 Napisano 5 Sierpnia 2013 cd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #503 Napisano 10 Sierpnia 2013 Przedstawiam zegar lenzkirch z werkiem,na którym zamontowano urządzenie elektryczne.Spotkałem podobny do tego lecz miał urządzenie elektryczne zamontowane na płycie werku pod tarczą.Czy ktoś wie do czego służyło to urządzenie elektryczne ,które jak widać podłączone jest do systemu bicia,w którym nie ma gongu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #504 Napisano 10 Sierpnia 2013 kolejne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #505 Napisano 10 Sierpnia 2013 nastepne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #506 Napisano 10 Sierpnia 2013 Od góry skrzyni podłączano cztery przewody. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #507 Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Rozdział przewodów poprowadzono na plecach skrzyni co widać u góry. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #508 Napisano 10 Sierpnia 2013 Skrzynia wygląda tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #509 Napisano 10 Sierpnia 2013 Wahadło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #510 Napisano 10 Sierpnia 2013 Po zamocowaniu mechanizmu w sankach styki urządzenia łączyły się z zamontowanym gniazdem obok sanek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #511 Napisano 10 Sierpnia 2013 Spotkałem kiedyś w necie podobny,który był pokazywany na spotkaniu kolekcjonerów w Niemczech. Foto w załączeniu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #512 Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) To jest zegar matka, pracująca w systemie Wagnera. Przekazuje impulsy w układzie +/- -/+ http://www.uhrenhanse.org/sammlerecke/elektro/teds_animationen/wagner.htm Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #513 Napisano 10 Sierpnia 2013 Proszę o wyjaśnienie .Gdzie przekazuje te impulsy ? Dlaczego nie ma bicia w tym mechanizmie? Nie mam jeszcze tego zegara .Jak przyjdzie to wykonam bardziej szczegółowe zdjęcia.Może ten zegar był połączomy z innymi zegarami.Sprzedający twierdzi,że nie jest to matka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #514 Napisano 10 Sierpnia 2013 Te cztery zaciski na skrzynce, dwa z nich to zasilanie + oraz - , dwa następne to linia na wtórne. Zapoznaj się z filmikiem tam jest pokazana zasada działania. Hmmm... jeśli nie matka, to może ciotka? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #515 Napisano 10 Sierpnia 2013 Te cztery zaciski na skrzynce, dwa z nich to zasilanie + oraz - , dwa następne to linia na wtórne. Zapoznaj się z filmikiem tam jest pokazana zasada działania. Hmmm... jeśli nie matka, to może ciotka?Nie mogę otworzyć tego filmiku.Dla tego pytam się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #516 Napisano 10 Sierpnia 2013 A skąd wiadomo, że to jest Lenz? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #517 Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Sprzedający stwierdził.że gdyby to była tzw.matka to zegar byłby droższy a tak jest tańszy.I niech tak zostanie.Ale należy przyznać ,że jest to ciekawostka.Ja poznaję ,że jest to lenz choćby po cyfrach numeracji.Myśle,że jest to prototyp mechanizmu z takim urządzeniem i dlatego nie wybito na tylnej płycie sygnatury.Ciekawe czy tego typu mechanizmy weszły do seryjnej produkcji i czy są takie z sygnaturą. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #518 Napisano 10 Sierpnia 2013 Wagner opatentował swój system w 1881 roku. Numeracja tego zegara, zakładając, że to Lenz, wypada na 1884/5 rok. To by się zgadzało. Ta dźwignia na płycie mechanizmu służy do przestawiania wskazań na sieci zegarów wtórnych. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #519 Napisano 10 Sierpnia 2013 Wagner opatentował swój system w 1881 roku. Numeracja tego zegara, zakładając, że to Lenz, wypada na 1884/5 rok. To by się zgadzało. Ta dźwignia na płycie mechanizmu służy do przestawiania wskazań na sieci zegarów wtórnych.Dzięki za wyjaśnienie Krzysztofie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #520 Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Przedstawiam ostatnio zdobyte dwa zegary linkowe .Pierwszy posiada numer mechanizmu 158 024 z sekundnikiem skrzynia w okleinie z palisandru. ,Drugi ma mechanizm z numerem 108 002 w skrzyni okleinowanej pięknym czeczotem oraz tekturką (jak pisze Piotr)na plecach.Dwa razem następnie nr 158 xxx Na trzecim zdjęciu widać odbicie w oryginalnej szybie. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #521 Napisano 24 Sierpnia 2013 kolejne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #522 Napisano 24 Sierpnia 2013 Następne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #523 Napisano 24 Sierpnia 2013 Tarcza posiada ciakawą wskazówkę sekundową ,która z jednej strony ma zakończenie w kształcie caro pasującym do skrzyni.Mój York "lenzik" zawsze jest przy mnie i ciągle sprawdza co robię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #524 Napisano 24 Sierpnia 2013 Nr 108 002 posiada oryginalną koronę oraz jak wcześniej pisałem bardzo ładną okleinę . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #525 Napisano 24 Sierpnia 2013 kolejne foty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach