wafelek 54 #1751 Napisano 12 Listopada 2020 U mnie taki zagościł od wczoraj ,może nie rewelacja bo mech. milionowy ale całkowicie kompletny 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1752 Napisano 12 Listopada 2020 Arek 😉, jak to mówia ...zapisane masz w masie spadkowej 😀 ale puki co cieszą moje oko ✌️. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1753 Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) Leszek kruki to długowieczne ptaki są,to ja się nie doczekam,ale ten kto odziedziczy to raz że fortuna ,a dwa pokażna kolekcja historii Dolnego Śląska _przede wszystkim Silberberg. 100 LAT.Leszek z tego wynika ze mnie zaadoptowałeś.SUPER DZIEKUJĘ Edytowane 15 Listopada 2020 przez wafelek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEPL1980 1 #1754 Napisano 14 Listopada 2020 kiełbaska do kolekcji😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mleczx 2 #1755 Napisano 14 Listopada 2020 Witam, ostatnio zakupiłem taki egzemplarz. Jeśli ktoś z was posiada jakaś wiedzę poza data na jego temat to będę wdzięczny za wszelkie informacje. Wagi Ok. 1,3kg i 1kg. Długość skrzyni 140cm. Wahadło soczewkowe, wagi, bloczki i ramka cyferblatu srebrzone. Tarcza 20cm. Data wybita na uchwycie gongu to 31 października 1880. Mogę wykonać dodatkowe zdjęcia jeśli były by pomocne. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1756 Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) Mnie interesuje ta pieczęć na skrzyni . Może uda się Tobie coś odczytać , bo sam wiem , że wykonanie zdjęcia , tak by jak najlepiej była czytelna , jest dość trudne . Hak skrzyni , to pewnie ktoś przeniósł , bo miał problem z powieszeniem skrzyni. Ta niby data na gongu , to chyba niezupełnie data. Raczej , jest to numer patentu gongu .... z tym , że na końcu , to może i rok tego patentu . Ale tego nie wiem , bo w patentach , to koledzy lepiej się znają. O reszcie , to także koledzy coś powiedzą , ale myślę , że poproszą jeszcze o zdjęcia mechanizmu , bo szczegóły mogą być pomocne. Edytowane 15 Listopada 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1757 Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) Wszystko wygląda na ładny komplet, pieczęć na skrzyni, choć mało czytelna, myślę, że to też Lenzkirch. Ja jednak wrócę do daty na gongu. Jak Kolega PM napisał nie jest to data produkcji, a data rejestracji patentu nr 14083 dotyczącego mocowania gongu. Pociągnę dalej temat datowania. Numer na mechanizmie wskazuje na 1882 rok produkcji. W katalogach od 1883 roku pojawia się zegar w takiej skrzyni, tyle tylko, że nie jest to brocot linkowy, a linkowy chodzik. Skrzynia identyczna, tylko górna sterczyna inna, wymiar też pasuje. Brocoty w katalogach występują w innych skrzyniach. Z mojej strony tyle. Nie wiem czy mechanizm był podmieniony, czy tylko sam mechanizm, bo nie widać śladów po innym wieszaku. Czy mógł wyjść w takiej formie z fabryki - wydaje mi się, że nie. Myślę, że inni Koledzy wyjaśnią coś więcej. Zegar piękny, rzadko spotykany - gratuluję zakupu. Pozdrawiam Jacek Edytowane 15 Listopada 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1758 Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) Zacny gratulacje,ale proponuje ci szybko zmienić wieszak skrzyni na dłuższy ,ten jest od sprężynowego ,zegar jest ciężki i może się urwać z haka . Jeśli dobrze widzę blaszka przykręcona jednym wkrętem!! Edytowane 15 Listopada 2020 przez wafelek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mleczx 2 #1759 Napisano 15 Listopada 2020 Dziękuje za tyle odpowiedzi. Właśnie zastanawiała mnie rozbieżność daty produkcji z tabel i daty na gongu, cenna wskazówka na przyszłość. Zegar kupiłem w Szwajcarii (region Jura) nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale być może ktoś faktycznie podmienił werk, czy bywało tak ze klient mógł zamówić zegar w innym zestawieniu?Wieszak jest ewidentnie przeniesiony bo ktoś sobie nie radził z mocowaniem na ścianie, zamierzam to doprowadzić do stanu pierwotnego. Sterczynki takie dostałem od sprzedawcy i wyglądają ze są z tego samego okresu ale przyglądnę się jeszcze raz dokładnie. Na tą chwile mam jeszcze takie zdjęcia. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1760 Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) Na zdjęciu z tyłu skrzyni masz numer ręcznie pisany, wygląda na 578, to by potwierdzało numer z katalogu. Pisząc wcześniej o górnej sterczynie, miałem na myśli środkową, porównaj z ryciną z katalogu. W sumie jest to jedyny element w Twoim zegarze, który nie pasuje do katalogowego, no oprócz mechanizmu. Pamiętaj o zmianie wieszaka skrzyni, szkoda by było, gdyby spadł. Data produkcji mechanizmu pasuje do zegara z katalogu, ja uznałbym to jako komplet. Pozdrawiam Jacek Edytowane 15 Listopada 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #1761 Napisano 15 Listopada 2020 Super. Bardzo ładny zegar. Teraz tylko mycie, oliwienie, regulacja i na ścianę niech cieszy oko 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1762 Napisano 16 Listopada 2020 Wrzucam takiego... głowy nie dam, że Lenz, ale wydaje się, że to najprawdopodobniejszy wytwórca. Nie jestem wielkim fanem Lenzkirchów... uważam, że są trochę przereklamowane. Ten egzemplarz wyjątkowo bardzo mi się podoba. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1763 Napisano 17 Listopada 2020 Nooo, skrzynka ma fajne wzorki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1764 Napisano 26 Grudnia 2020 Takie coś dziś wypatrzyłem. Myślicie że to oryginalny Lenzowy pomysł ? czy twórczość garażowa ? Pierwszy raz taki wynalazek widzę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #1765 Napisano 26 Grudnia 2020 Zaraz, czy ja jedną whiski za dużo wypiłem, czy tam mają być dwa cyferblaty? , bo widzę dwie pary wskazówek... Dlaczego nie 4 pary, ? i byłby mini, mini na wiezę, lub światowid... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1766 Napisano 27 Grudnia 2020 10 godzin temu, Yahagi napisał: Takie coś dziś wypatrzyłem. Myślicie że to oryginalny Lenzowy pomysł ? czy twórczość garażowa ? Pierwszy raz taki wynalazek widzę... Zegar np. do witryny sklepowej 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1767 Napisano 27 Grudnia 2020 Był taki pokazywany już. Albo w tym temacie, albo na którymś ze spotkań zegarowych. I chyba jeden z forumowych kolegów go ma 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1768 Napisano 27 Grudnia 2020 Ja go miałem ,pózniej FRANK ,jest to pancerny mechanizm duuży ,ciężki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1769 Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Frank już go nie ma... Edytowane 27 Grudnia 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1770 Napisano 27 Grudnia 2020 Na zatoce.DE się pojawił.. ja widzę pierwszy raz... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1771 Napisano 13 Lutego 2021 Lenz - NieLenz ? Dziwny jakiś.... Może to ten ktoś kto dla Lenza robił pierwsze werki ? Nie ogarniam jego początków... Tarcza mi się rzuciła w oczy. Ten sam sposób montowania co u mnie: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #1772 Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Witam, taki zegar pokazywałem w dniu 25.10.2019 r. z prośbą o identyfikację, wówczas Tatyana wskazała, że jest to zegar z początkowego okresu (1883 r.) produkcji Carla Wernera. Pozdrawiam, Janusz Edytowane 13 Lutego 2021 przez ATO 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1773 Napisano 13 Lutego 2021 No nie jestem przekonany , są istotne różnice między tymi mechanizmami - przyglądnij się dobrze . Wydaje mi się że to mechanizm Lenzkircha - tzw "26" dość wczesny model 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1774 Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Wg "Lenzkirch clocks, the unsigned story" to jest model "26" mechanizmu, jedna z wielu wersji. W książce pokazano 5 różniących się nieco otworami, kotwicami etc. nie wykluczając mixów między nimi. IMO Lenz na bank. Oczywizda chodzi mi o mechanizm pokazany przez Yahagiego. Edytowane 13 Lutego 2021 przez fibo 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #1775 Napisano 13 Lutego 2021 W tym kierunku ciągnie... tylko te tańczące numerki jakoś nie bardzo pasują. Bo budowa - to by się zgadzała... więc tak wymyśliłem se, że to źródło wczesnych Lenzów ? Ale ok... przyjmuję, że to Lenz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach