Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Podziwiajmy zegary Lenzkirch

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ciekawe. Takie  naklejone elementy później trzeba pewnie odpowiednio zabarwić aby pasowały do reszty drewnianej obudowy. Czy stosuje się na nie takie same środki jak na drewno (bejce, politura itp)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W angielskich opisach "meblowo - zegarowych" nazwa gesso jest jak najbardziej używana  także dla określenia masy rzeźbiarskiej .

http://oldetimeantiqueclocks.co.uk/galleries?id=161

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe. Takie  naklejone elementy później trzeba pewnie odpowiednio zabarwić aby pasowały do reszty drewnianej obudowy. Czy stosuje się na nie takie same środki jak na drewno (bejce, politura itp)?

Można stosować na odlewy farbę.bejcę czy politurę.Najważniejsze żeby dobrać odpowiedni kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście się skład zmieniał w zależności od mistrza i doświadczeń, ale tak najprościej, to gips (czy inny wypełniacz tego typu) rozrobiony w kleju (kostnym, skórnym, malarskim etc). Tego używano zawzięcie w sztukatorstwie na przykład. Cała kupa doklejanych aplikacji była w ten sposób robiona. Jeszcze wtryskarek nie znali i plastików  :). Po pierwsze łatwo było w formie uzyskać i wielokrotnie powtórzyć detal, po drugie się to barwiło łatwo, malowało etc... Po nałożeniu wspólnej, finalnej powłoki- nie do odróżnienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W angielskich opisach "meblowo - zegarowych" nazwa gesso jest jak najbardziej używana  także dla określenia masy rzeźbiarskiej .

http://oldetimeantiqueclocks.co.uk/galleries?id=161

Tego nie wiedziałem.Najciekawsze jest to,że te elementy w moim zegarze wykonane z gesso były częściowo złote.

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Franciszku, w tym moim maluchu też były złocone  :). Musieli mieć w firmie okres, kiedy im się taka technika podobała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem zdjęcie takiego samego czarnego lenzkircha ,którego pokazałem ze zniszczonymi  aplikacjami wykonanymi z gesso.Zdjęcie może załączy kolega tarant ponieważ jest za duże.Doda jak będzie chciał.

post-6402-0-09771300-1387146316_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Franciszku, znalazłem Twoją wypowiedź przy okazji kareciaka (kluczyk).

Przeniosłem się tutaj, żeby nie robić obory w cudzym temacie: a co sądzisz o tym? Mosiężny środek i żelazne elementy do nakręcania, umocowane na gwinty do tegoż mosiężnego pokrętła... Nie mam żadnego oryginalnego od Lenza, więc nie mogę porównać. Co myślisz?

post-39092-0-86304400-1386877053_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam kilkadziesiąt kluczy od lenza w tym kilkanaście różnych .Takiego jeszcze nie widziałem.Wykonanie bardzo podobne do lenzkircha i w/g mnie to może być lenzkirch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Został dołączony do zegara wagowego zamiast korbki, Pan stwierdził, że korbka zginęła, ale doda taki, bo mu się wala... Czy klucze Lenza też bywały łączone na gwint?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Został dołączony do zegara wagowego zamiast korbki, Pan stwierdził, że korbka zginęła, ale doda taki, bo mu się wala... Czy klucze Lenza też bywały łączone na gwint?

Nie sprawdzałem .Jutro zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym kluczu jest za skromny odlew żeby wykonać na wcisk trzpień klucza i dlatego ktoś wykonał gwint w środku i przykręcił trzpień.Trzeba przyznać ,że zadano sobie wiele trudu.Sam kształt jest ładny serduszko z kółeczkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( 

Witam.  Prosze o pomoc .  Kupiłem zagar jak na zdjeciu z mechanizmem  LENZKIRCH  (AGU) Nr 341515

Jak widac skrzynka nie jest kompletna . Moze ktos posiada zdjecie podobnego egzemplarza.  Chciałbym uzupełnic brakujace elementy zgodnie z oryginałem 

pozdrawiam Andrzej

Widze ,że znow cos zawaliłem : albo umiesciłem moj zegar w niewłasciwym temacie , albo jest to jedyny egzemplarz na świecie :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ,że znow cos zawaliłem : albo umiesciłem moj zegar w niewłasciwym temacie , albo jest to jedyny egzemplarz na świecie :(

Szukaj w dziale Beckera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był całkiem popularny model skrzyni. Używali go np Becker, Germania, hipotetyczny Jung. Zdjęć znajdziesz sporo. Wszystkie jednak są do werków linkowych i każda ma inne sterczyny...

post-6402-0-23300900-1387148384_thumb.jpgpost-6402-0-66226300-1387148041_thumb.jpgpost-6402-0-15797700-1387148042_thumb.jpg

post-6402-0-99910500-1387148078_thumb.jpgpost-6402-0-01796100-1387148080_thumb.jpgpost-6402-0-37808300-1387148080_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem zdjęcie takiego samego czarnego lenzkircha ,którego pokazałem ze zniszczonymi  aplikacjami wykonanymi z gesso.Zdjęcie może załączy kolega tarant ponieważ jest za duże.Doda jak będzie chciał.

attachicon.gif1 (1).JPG

Piotrze dziękuje za umieszczenie zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był całkiem popularny model skrzyni. Używali go np Becker, Germania, hipotetyczny Jung. Zdjęć znajdziesz sporo. Wszystkie jednak są do werków linkowych i każda ma inne sterczyny...

attachicon.gifpost-18190-0-50049200-1386754259.jpgattachicon.gifGJ.jpgattachicon.gifXX.jpg

attachicon.gifpost-35992-0-32542600-1299327555.jpgattachicon.gifpost-33250-0-89821300-1331838546.jpgattachicon.gifpost-33254-0-59704300-1351970679.jpg

Super , wielkie dzieki  , a przy okazji wszystkiego naj. z okazji nadchodzących swiat 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gif1 (1).JPG

Ja nie mogę. Az mnie zatkało. Piękny zegar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję do niego koronę.

Najlepiej oryginał lub może ktoś wie , gdzie można taką dorobić z aplikacjami mosiężnymi.

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję do niego koronę.

Najlepiej oryginał lub może ktoś wie , gdzie można taką dorobić z aplikacjami mosiężnymi.

Z góry dzięki.

post-36502-0-65866900-1388438284_thumb.jpg

post-36502-0-58034000-1388438305_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 28 stronie znajdziesz bardzo podobny model Lenza z koroną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby dorobić nową idealną koronę trzeba mieć oryginalną w realu na wzór dla stolarza ,oraz zdjąć z niej aplikacje mosiężne i z nich odlać nowe.Taką koronę ma nasz wspólny kolega z Kluczborka Ko.....i.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Pokazuję mojego Beckera w skrzyni Lenzkircha. Na pierwszy ogień poddam ocenie, czy była podmianka mechanizmu.? Jest jeden ślad podejrzany nad saniami,ale nie ma w nim śladu gwintu. Nie wiem, czy to był częsty przypadek ubierania Beckera w skórę Lenzkircha, mezalians? Wychodzi,ze polak potrafi.:)P

post-67478-0-70691600-1388679653_thumb.jpg

post-67478-0-45416400-1388679679_thumb.jpg

post-67478-0-74885000-1388679697_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż bliżej wychylnik. Rzeczywiście wydaje się jakiś nie beckerowski.

Osobiście nigdy nie spotkałem się z sytuacją by werki GB fabrycznie były montowane w skrzyniach innych producentów. Chyba, że jakiś zegarmistrz nabył werk, a później go sam umieścił w innej obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi