wosiu24 1 #1576 Napisano 12 Czerwca 2018 Ja mam ,jaka średnica tarczy ?18 a nawet w katalogu podają 17 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1577 Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Mam jedno wagową 20stke i 2 wagową 18 cm. Podaj maila to wysle zdjęciaPrzy okazji pochwalę sie nowym nabytkiem, Miniatura Lenzkircha, tarcza 11 cm Edytowane 13 Czerwca 2018 przez wafelek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1578 Napisano 13 Czerwca 2018 Fajny mini. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1579 Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Fajny mini.ten jest fajny Edytowane 13 Czerwca 2018 przez wafelek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1580 Napisano 14 Czerwca 2018 No dobra ale chciałbym nawet tamtego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1581 Napisano 14 Czerwca 2018 No dobra ale chciałbym nawet tamtego.Ja też !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1582 Napisano 30 Czerwca 2018 Takiego upatrzyłem. Proszę was o jakiekolwiek informacje (mam swoje, ale to później zamieszczę, by nie sugerować). Sprężyn raczej nie zbieram, lecz ta mnie zakręciła. Lubię dziwaki . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1583 Napisano 30 Czerwca 2018 Mam takie wrażenie, że nie jest to fabryczna skrzynia. Niemniej wygląda na stary, szwarcwaldzki produkt. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1584 Napisano 30 Czerwca 2018 Piotrze, chyba jest, choć wygląda jak działanie koronkarek z Koniakowa. Osłupiło mnie i kupiłem, choć nie było po taniości. Kupa roboty ( z przewagą kupy). Ale wyjdzie kukułka prawie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1585 Napisano 1 Lipca 2018 Nawet jeśli to praca koronkarek to praca niesamowita. Mocno przykuwa uwagę jej wygląd. Czekam na Wasze przemyślenia na temat tego zagadkowego zegara. Szkoda że takie piękne zegary nie walają się stertami u mnie w Koszalinie na giełdzie. Ile tam frajdy w czyszczeniu będzie ojej.. :-D Tu nie wystarczy przetrzeć gładko szmatką - ileż zakamaków, finezyjnych linii, zawijasów. A ta kupa z przewagą kupy roboczej to dlaczego? Wygląda jakby wprost na ścianę, ślicznotka - panatadeuszowa Zosia - była gotowa i to ścianę w sypialni przy samym łóżku żeby można ją paluszkami po drzwiczkach pogładzić, po słodkiej bródce poskubać.. ;-) Czemu macie uprzedzenia do sprężyn. Rozumiem to niewdzięczne (mordercze) zwijanie przy czyszczeniu ale poza tym to w czym rzecz? Tylko te wagi i wagi... przecież sprężynki też są takie ładne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1586 Napisano 1 Lipca 2018 Znalazłem takie zdjęcie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1587 Napisano 1 Lipca 2018 Tak, tak. W katalogu też się znajdzie, ale bez obramowania tarczy i ażurków na szybie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1588 Napisano 1 Lipca 2018 (edytowane) No tak, to zdjęcie zamieścił ktoś ze strony autora "Lenzkirch unsigned story". W katalogu też jest, ale tylko jednym. Jeszcze go wtedy nie skomplikowali.Fajny wzór, jednak okropnie zawikłany. Bardzo bym chciał poznać snycerza gotowego troszkę odkurzyć narzędzia... edit: chyba łatwiej będzie szyby wyjąć niż je czyścić przez te koronki. Są również z boków (góra i dół). Poszaleli mocno... Edytowane 1 Lipca 2018 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1589 Napisano 2 Lipca 2018 Piękny, to są moje klimaty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1590 Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) Ten fibowy wygląda jak model 42 "ubogacony" na drzwiczkach zapożyczeniami z 51 i 55 a na brodzie liściastą gotycką falbanką. .Co ciekawe, werk datować nalezy na rok 1872 (Oled/Oleg), zaś obrazki pochodzą z katalogu na rok 1868/9. Zatem skrzynię z czasem nie uproszczono, tylko, jak już napisałem "ubogacono" Edytowane 2 Lipca 2018 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1591 Napisano 2 Lipca 2018 No to już nie mam o czym napisać, odkryliście wszystko, co mnie się udało wygrzebać. Chciałbym go doprowadzić do stanu pierwotnego, ale nie umiem rzeźbić. Coś będę musiał wymyślić. Strasznie jest przekombinowany swoją drogą, Lenzkirch tak lubił czasami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1592 Napisano 9 Września 2018 Kupiłem Lenza 1 milion nr 17xxxx dodatkowo wybite na mechanizmie "A" co może oznaczać wygląda na fabrycznie wybite. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1593 Napisano 9 Września 2018 Nie jestem pewien gdzie to wyczytałem (lub czy nie konfabuluję...) ale na późnych Lenzkirchach oznaczano zakład, w którym go wyprodukowano. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1594 Napisano 9 Września 2018 (edytowane) Możliwe, dodatkowo na tarczy L.Hainz i wskazówki na rynek GB. A co oznacza skrót A.G.U Edytowane 9 Września 2018 przez Szwardzwald1984 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1595 Napisano 9 Września 2018 Spółka Akcyjna Fabryka Zegarów (Lenzkirch) - czyli AGUL w pełni.Zwróć uwagę, na tym werku o zbliżonej numeracji jest B. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #1596 Napisano 9 Września 2018 Witam kolegów,trafił mi ssie taki ślązakBrakuje mu całego dołu i korony.Może ktoś dysponuje ryciną z katalogu lub jakimś zdjęciem? PozdrawiamAreki jeszcze zdjęcie mechanizmu-tez ma literkę B 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1597 Napisano 9 Września 2018 Spółka Akcyjna Fabryka Zegarów (Lenzkirch) - czyli AGUL w pełni. Zwróć uwagę, na tym werku o zbliżonej numeracji jest B. c5219060686602ff.jpg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert.Werk 1 #1598 Napisano 15 Września 2018 Cześć, zdobyłem ostatnio zegar, który mnie zaintrygował. Skrzynia zniszczona przez kołatka i bez korony. Jednak wydaje mi się, że kiedyś był bardzo piękny. Numer na werku jest na tyle niski, że mógłby być to Lenzkirch bez sygnatury. No cóż bardzo bym chciał, żeby to był Lenzkirch. Czy ktoś z Kolegów mógłby mi pomóc w określeniu czy to może być Lenzkirch? Załączam miniatury: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1599 Napisano 15 Września 2018 Nie, to nie jest werk Lenzkircha. Zrób dokładniejsze zdjęcie werku od tyłu i z góry. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert.Werk 1 #1600 Napisano 16 Września 2018 Tarat, łamiesz mi serce. Przejrzałem trochę sygnowanych i prezentowanych na forum mechanizmów i wydawał mi się podobny ze wzgledu na budowę. Myślałem, że to jednak Lenzkirch. Co upewnia Cię, że to jednak nie Lenzkirch? Zamieszczam dodatkowe miniatury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach