Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

boroo91

Bulova Vs Tissot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna swojego pierwszego zegarka automatycznego. 

Przeglądając różne fora w zasadzie wytypowałem 2 zegarki które zostały w grze - Bulova 97A109 i Tissot Le Locle. 

Oba mi się podobają ale chciałbym poznać wasze opinie na temat ich stosunku ceny do jakości a przede wszystkim mechanizmów. 

Jeśli macie inne propozycje to także mile widziane.

Budżet - do 2000 zł

Brązowy pasek

Automat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulova to moim zdaniem ciekawsze wybór, bo jakościowo napewno nie jest gorszy, a marka rzadziej spotykana. Tylko dlaczego taki "dziurawy"?

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przeszkadza mi ta "dziura", a ogólnie ładny model. Bardziej martwi mnie mineralne szkiełko i fakt, że nigdzie nie ma informacji na temat mechanizmu który tam się znajduje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulova to marka należąca do grupy Citizena więc najprawdopodobniej to któryś z jego werków.

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Jeżeli miałbyś wskazać lepszy mechanizm to raczej ETA z Tissota czy ten z Citizena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi daleko do bycia specjalistą a na dodatek wolę zegarki japońskie niż szwajcarskie (w tej grupie cenowej Japończycy oferują zwyczajnie lepsze zegarki) dlatego ja wziąłbym Bulovę :)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jest mi bliżej do Bulovy ale w Polsce kosztuje 1800 zł a w stanach 240 dolców i troszkę mnie to irytuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Le Locle. Za ok. 1500 da się kupić ze szkłem z antyrefleksem.

Zgadzam się z kolegą Z_bych, że Bulova ciekawsza bo rzadziej spotykana. Ale czy w imię tego warto wybrać np. Daihatsu zamiast Toyoty? Jak kto woli.

Obejrz na żywo przed zakupem.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulovę można kupić za mniej więcej (raczej mnie) podobne pieniądze a Miyota, która jest w niej montowana to jeden z lepszych ogólnie dostępnych mechanizmów... 

A Twoje porównanie mocno, oj mocno kuleje. Bo nie wiadomo kto tu jest Daihatsu a kto Toyotą  :blink:

W Stanach zegarki są tańsze (jak wiele innych rzeczy) i już ;)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy, Daihatsu to bardzo dobrze wykonane samochody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie śmiem wątpić. Na samochodach znam się jeszcze mniej niż na zegarkach :)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy, ale Toyota jest lepsza od Daihatsu :) A przynajmniej ja mam idealny model Av w garażu.

A zegarki cóż ja bym wzięła sprawdzony, renomowany, dobry i wszystkim znany Tissot Le Locle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wasze opinie! Wczoraj kupiłem Bulovę, jest trochę duża, ale bardzo mi się podoba :)

post-70214-0-22427600-1394528329_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, daj znać jak z precyzją chodu.

Kromeczko, całkowicie się z Tobą zgadzam. Ale za to Daihatsu jest bezsprzecznie mniej "oklepane". Dokładnie jak Bulova.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Frozenn
      Witam. Zegarek w świetnym stanie, noszony na zmianę z innym. Świetnie spisuje się w koło chałupy, na ryby, do lasu, zrobił kilkanaście tysięcy km na ciągniku siodłowym, towarzyszył na załadunkach i rozładunkach, słowem - nie boi się wyzwań, do tego był zakupiony i bardzo dobrze spełnia swoje zadanie. Pancerny nie jest, aczkolwiek jak na tę kilka przygód które przeżył, wygląda doskonale. Jedna ryska znajduje się na bezelu (nieobrotowym) na godzinie kwadrans po siódmej i jest widoczna pod pewnym kątem, starałem się ująć ową skazę na fotce, rysa znajduje się na prawo od czerwonej kreski. Na szkiełku dwie drobne ryski, na godzinie 11 oraz wpół do 12, nie ma jak ich ująć aparatem, są bardzo znikome i widoczne pod mocne światło z lampki, koperta również w dobrym stanie, polerowana, bez zadrapań i rys. Dekiel bez skaz. Wygodny gumowy pasek, przyjemnie pachnący, kiedyś oberwał psiknięciem perfum i od tamtej pory, nieprzerwanie, delikatnie nimi pachnie. W skali forumowej, dla bezpieczeństwa dam 7/10.

Lorus zakupiony 04.08.2023 przez pierwszego właściciela, następnie przeze mnie tutaj na bazarku około roku temu. W zestawie wszystko to co daje producent. Trochę specyfikacji:
      szkło mineralne, uszczelnienie na 10 atmosfer, korona typu push. Mechanizm y676c, nic innego jak przebrandowany seikowski 7s26 - ok 40h rezerwy chodu, brak stop sekundy i dokręcania z korony, za to dość popularny, prosty i punktualny. Noszony na codzień spieszy się takie 5 do 8 sekund, zależy w jakiej pozycji odkładamy go na noc. Nienoszony odpoczywa w rotomacie - werk nie ma zastojów. Będąc w rotomacie nieco przyspiesza - do 10-12 sekund na dobę. Wymiary: 42,3 mm b/k, 13,2 mm grubości, szerokość paska między uszami to 18 mm. L2L 48,4 mm. Max obwód nadgarstka to 20,5 cm. Na moim 17,5-18 centymetrowym nadgarstku, zegarek bardzo dobrze leży.

Całość do oddania za 250 zł. Koszt wysyłki wybranym przez Ciebie kurierem po Twojej stronie.  Paczkomat w cenie. Zapraszam do kontaktu, na pewno się dogadamy

Pozdrawiam, Maciej.

• Przez Edmund Exley
      Zapraszam do zapoznania się z napisaną przeze mnie recenzją, która dostępna jest na naszej klubowej stronie:
      https://kmziz.pl/artykul/tissot-heritage-1938-automatic-cosc

• Przez GostRado
      Dzień dobry 

Moją pasją jest kawa i wszystko, co jest z nią związane, co widać na zdjęciu. Myślę, że osiągnąłem już w tej dziedzinie "game over", no może prawie 😉 W razie pytań związanych z ziarnami kawy, młynkami, ekspresami i kawowymi akcesoriami służę pomocą 🙂 

Co do zegarków mam sprecyzowany gust. Kiedyś marzyłem o Louis Erard 1931 retrograde i Breitling blackbird. Obecnie najbardziej podobają mi się czarne zegarki: sportowe (mam Tissot Supersport Chrono i klasyczne szkieletowe ( posiadam Roamer competence skeleton). Od ponad 20 lat mam Citizena promaster, który dużo przeszedł perypetii i wciąż chodzi, jest niezniszczalny, a jedyna konserwacja to wymiana baterii.

Zapisałem się do Waszego forum, aby zdobyć "zegarkową" wiedzę dla samej przyjemności oraz w celu wykorzystania w przyszłości do zakupów zegarków. 

W Nowym Roku życzę Wszystkim  zdrowia, szczęścia i mnóstwa pieniędzy na zakupy wymarzonych zegarków!

Grzegorz 

PS
      Roamer, po zdobyciu dzięki Wam wiedzy, idzie na sprzedaż 🙂

• Przez Antec
      Witam,

Chciałem zapytać co sądzicie o złotej powłoce w tym modelu https://www.bulova.com/global/product/97B223.html?cgid=mens-super-seville.

Zegarek bardzo podoba mi się ze względu na jego ogólny wygląd i rozmiary.

Nigdy w życiu nie posiadałem zegarka w złotym kolorze, dlatego zastanawiam się jak długo utrzyma się jego barwienie.

Pozdrawiam,
      Antec
    • Przez novemberry94
      Cześć,
      jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o specyfikację zegarków, dlatego dołączyłam do tego forum, żeby prosić Was o pomoc. Chcę  kupić zegarek automatyczny męski w ramach prezentu urodzinowego. Budżet do 3 tysięcy. Zrobiłam lekkie rozeznanie i najbardziej przemówiła do mnie marka Bulova. Można powiedzieć, że już wybrałam swój typ:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-bulova-classic-maquina-automatic-98a224

Co o nim sądzicie? Chciałabym mieć pewność, że wybrałam zegarek z dobrym mechanizmem, który nie stanie po roku. Nie rozumiem też skąd takie rozbieżności w cenach. Na różnych stronach internetowych cena tego samego modelu potrafi wahać się o 800 złotych, co lekko mnie zaniepokoiło. Czy według Was to normalne?  A może macie jakieś inne ciekawe propozycje w tej cenie? Zależy mi na tym żeby widoczny był mechanizm, ponieważ osoba obdarowywana takie preferuje. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. 
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.