Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomek123er

Klub Miłośników Zegarków Nomos

Rekomendowane odpowiedzi

Nomos idzie w złoto w bazowych modelach. Ostatnio wpadły Tangente w Neomatiku, ale są też Ludwigi z Alfą, które akurat mi chyba bardziej podchodzą. Ceny wysokie, ale w „złotym” segmencie chyba i tak konkurencyjne.

IMG_0485.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy pasek. Wcześniejszy był dobrany pod kolor tarczy, co dawało wrażenie monochromatyczności. Ten gra bardziej z indeksami i chyba tak jest ciekawiej.

IMG_0608.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy rok zacząłem z Clubem.

Wysłane z mojego motorola edge 30 przy użyciu Tapatalka

88bcd71994d59f492301da9b6ea70654.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_0616.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę o argumenty, dlaczego nie warto kupować tego gagatka?

IMG_0672.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jest za duzy i ma za wysoko sekundnik. Popatrz na oryginalna, mniejsza wersje - jest genialna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, rafi napisał(-a):

Poproszę o argumenty, dlaczego nie warto kupować tego gagatka?

IMG_0672.jpeg

Po tak zadanym pytaniu ciężko coś wymyślić. Jeśli już mam się czegoś czepiać, to nie za bardzo podoba mi się pusta przestrzeń pod sekundnikiem. Ale na żywo nie widziałem żeby lepiej ocenić.

Osobiście wolę swojego Tangente Neomatik 39, ale to już kwestia gustu, nie wszyscy lubią ucha w Tangente. Minimatik jest nawet tańszy.

24 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Bo jest za duzy i ma za wysoko sekundnik. Popatrz na oryginalna, mniejsza wersje - jest genialna :)

Z tym sekundnikiem za wysoko jest coś na rzeczy. To chyba dlatego powstała pod nim pusta przestrzeń, która ukłuła mnie w oczy.

Czy jest za duży, to już zależy od nadgarstka. Zarówno ten Minimatik, jak i mój Tangente mają w nazwie 39. W rzeczywistości Minimatik 39 ma 39,5mm, a Tangente Neomatik 39 ma 38,5mm. Ten 1mm może robić pewną różnicę. Ale z kolei poprzednia wersja Minimatika, która miała 35,5mm to jak dla mnie popierdółka.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Z tym sekundnikiem za wysoko jest coś na rzeczy. To chyba dlatego powstała pod nim pusta przestrzeń, która ukłuła mnie w oczy.

Czy jest za duży, to już zależy od nadgarstka. Zarówno ten Minimatik, jak i mój Tangente mają w nazwie 39. W rzeczywistości Minimatik 39 ma 39,5mm, a Tangente Neomatik 39 ma 38,5mm. Ten 1mm może robić pewną różnicę. Ale z kolei poprzednia wersja Minimatika, która miała 35,5mm to jak dla mnie popierdółka.

Ja kojarze jaki nadgarstek ma Rafal - dla mnie Nomosy z cieniutenka luneta w rozmiarach 39+ nadaja sie tylko na lapy drwala, zwlaszcza te bardziej eleganckie.

Finalnie mnie bardziej razi ramka daty i jej rozmiar, co to za godzina "24" :D bo rozmiar jak indeksow godzinowych - oraz pusta przestrzen pod sekundnikiem.

PS. A tu przyczyna umiejscowienia sekundnika:

1252_Minimatik_39_Datum_duw_4601_back_schmall.jpg

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, cordi7 napisał(-a):

I to są argumenty, które mi też przyszły do głowy. To, czy jest za duży również w rzeczywistości (bo na papierze jest) uda mi się niedługo sprawdzić. No i ta wysoko osadzona sekunda na zdjęciach też razi. Natomiast sama data (dość duża, że świetna czcionką) bardzo mi się podoba. Ale zdecydowanie lepiej wygląda np. w Orionie 38 datum, gdzie jest na 6 i wypełnia te pustą przestrzeń pod małą sekundą. Tylko tam nie ma tego zarąbistego złotego wykończenia okienka. 
W każdym razie Panowie dzięki za wypowiedzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.01.2026 o 22:09, dawid_999 napisał(-a):

Nowy rok zacząłem z Clubem.

17 minut temu, dawid_999 napisał(-a):

Ten zegarek zdecydowanie lubi paski

...i na pewno lubi Twój obiektyw. Świetne zdjęcia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i na pewno lubi Twój obiektyw. Świetne zdjęcia!
Dziękuję. Zegarek jest bardzo fotogeniczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, dawid_999 napisał(-a):

Ten zegarek zdecydowanie lubi paski

P1210439_.thumb.jpg.c08261978485c83fbd5de62b7a7a5b8e.jpgTen z

I na tym pasku mu jest bardzo dobrze. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli wraca u mnie temat eleganckiego zegarka i Orion jest na tapecie. Natomiast dopier dzisiaj zauważyłem, że Alpha została zastąpiona DUW4001.

Świetna wiadomość, szczególnie pod kątem rezerwy chodu, która teraz wynosi 53 godzin.

DUW4001.thumb.jpg.db9bb84845587a3bc1f4961a3ce7ccd4.jpg

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi