Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość arek-legnica

Klub Miłośników Zegarków IWC Schaffhausen

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dziś robiłem przymiarki modeli zupełnie nieklasycznych. Co myślicie?

Przypadł mi do gustu Timezoner.... 

IMG_7484.JPG

IMG_7487.JPG

IMG_7494.JPG

IMG_7496.JPG

IMG_7500.JPG

IMG_7507.JPG

IMG_7508.JPG

No i też nie omieszkałem zerknąć na Yacht Club Moon  Tide. Bardzo fajny i z regulacją zapięcia.

IMG_7481.JPG

IMG_7482.JPG

IMG_7493.JPG

W dniu 30.10.2025 o 20:27, omega seeker napisał(-a):

Witajcie, chciałem się przywitać jako zagorzały miłośnik marki Omega 😁

Jest to mój pierwszy nabytek z marki IWC (limitka Laureus 1000 szt) i muszę przyznać że jestem naprawdę miło zaskoczony. Zawsze stawiałem Omegę jako wzór idealnie dopracowanego zegarka, ale IWC robi to chyba jeszcze lepiej! 😀

Czy ma ktoś z Was ten model, Yacht Club? 
Chciałbym poszukać bransolety do tego modelu, gdzie i i kogo można o to zapytać/zamówić w PL?

Bardzo ładny bo sam w tamtym tygodniu rozważałem między właśnie Yacht Clubem a zwykłym Portugieser 7-days. 

Gratuluję, IWC z tej serii mają swój urok i elegancję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Undziak napisał(-a):

A ja dziś robiłem przymiarki modeli zupełnie nieklasycznych. Co myślicie?

Przypadł mi do gustu Timezoner.... 

IMG_7484.JPG

IMG_7487.JPG

IMG_7494.JPG

IMG_7496.JPG

IMG_7500.JPG

IMG_7507.JPG

IMG_7508.JPG

No i też nie omieszkałem zerknąć na Yacht Club Moon  Tide. Bardzo fajny i z regulacją zapięcia.

IMG_7481.JPG

IMG_7482.JPG

IMG_7493.JPG

Bardzo ładny bo sam w tamtym tygodniu rozważałem między właśnie Yacht Clubem a zwykłym Portugieser 7-days. 

Gratuluję, IWC z tej serii mają swój urok i elegancję. 

Dziękuję 🙂

Właśnie tym mnie Yacht Club skusił - sportową elegancją, gdzie przeważnie chrono mają bardziej sportowy wygląd. Przerobiłem kiedyś Omegę Speed master Racing i niestety ze względu na zbyt sportowy charakter poszedł na sprzedaż. Od tamtego czasu szukałem "eleganckiego chrono" i myślę że znalazłem 😀

Ten Yacht Club co mierzyłeś ma 44 czy 45 cm średnicy? Szukam właśnie takiej bransolety do swojego modelu, ale nie wiem do kogo napisać. Na stronie IWC nic nie ma do wyboru 🤷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One wszystkie mają 44,6 mm, świetny rozmiar dla mnie. Ja bym zapytał w IWC czy można kupić bransoletę, warto popytać.

Z Omegi jest model (Speedmaster Racing, biała ta starsza: 329.30.44.51.04.001) który podoba mi się od kilku lat ale zawsze coś innego wybieram:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Undziak napisał(-a):

Co myślicie?

Yacht bardzo interesujący. Pozostałe - szare i ponurawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yacht Club najfajniejszy choć wydaje się dość spory na nadgarstku. Pozostałe mocno średnie i ponure. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Undziak napisał(-a):

One wszystkie mają 44,6 mm, świetny rozmiar dla mnie. Ja bym zapytał w IWC czy można kupić bransoletę, warto popytać.

Z Omegi jest model (Speedmaster Racing, biała ta starsza: 329.30.44.51.04.001) który podoba mi się od kilku lat ale zawsze coś innego wybieram:)

No właśnie tą referencję miałem i poszła do ludzi. Zostały mi Planet Ocean 45,5 mm oraz Aqua Terra Small Second 49mm.

A że w kolekcji brakowało chrono to stanęło na IWC 🙂

Moim zdaniem IWC wykonanie ciut lepsze, a i mechanizm też mają dokładniejszy.

IMG_20201211_144535.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, omega seeker napisał(-a):

No właśnie tą referencję miałem i poszła do ludzi. Zostały mi Planet Ocean 45,5 mm oraz Aqua Terra Small Second 49mm.

A że w kolekcji brakowało chrono to stanęło na IWC 🙂

Moim zdaniem IWC wykonanie ciut lepsze, a i mechanizm też mają dokładniejszy.

IMG_20201211_144535.jpg

Jak to możliwe? Dokładniejszy niż mechanizmy Omegi z certyfikatem Master Chronometer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

Jak to możliwe? Dokładniejszy niż mechanizmy Omegi z certyfikatem Master Chronometer?

Żyjemy w czasach, gdzie wszystko jest dokumentowane certyfikatami. W pracy mam tak samo, to nie zawsze idzie w parze z pewnymi cechami:)

Wczoraj akurat rozmawiałem w butiku o tym. Z założenia jestem nieufny, bo żyjemy w takich czasach, gdzie prawda jest mniej ważna o marketingu i "certyfikatów".  Miły młody człowiek powiedział mi, że ich wewnętrzne normy są na tyle dobre, że nie muszą robić certyfikatów. Nie wiem jak traktować taką informację ale póki co moja sztuka jest absurdalnie dokładna, w wersji (7-dniowa), która powinna wręcz być złym przykładem dokładności. Ja wole się przekonać o tym w świecie realnym, nie potrzebuję dokumentów:)

Edytowane przez Undziak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Undziak napisał(-a):

Żyjemy w czasach, gdzie wszystko jest dokumentowane certyfikatami. W pracy mam tak samo, to nie zawsze idzie w parze z pewnymi cechami:)

Wczoraj akurat rozmawiałem w butiku o tym. Z założenia jestem nieufny, bo żyjemy w takich czasach, gdzie prawda jest mniej ważna o marketingu i "certyfikatów".  Miły młody człowiek powiedział mi, że ich wewnętrzne normy są na tyle dobre, że nie muszą robić certyfikatów. Nie wiem jak traktować taką informację ale póki co moja sztuka jest absurdalnie dokładna, w wersji (7-dniowa), która powinna wręcz być złym przykładem dokładności. Ja wole się przekonać o tym w świecie realnym, nie potrzebuję dokumentów:)

No nie wiem. Sprawdzenie dokładności działania mechanizmu przez zewnętrzny podmiot jest jednak wartościowe, ale to kosztuje. Może uczciwiej byłoby powiedzieć - nie chcemy certyfikatów, bo chcemy więcej kasy "przytulić" dla siebie ze sprzedaży zegarków. Drugie moje zdanie co prawda przeczy polityce firmy Patek Philippe, ale oni deklarują jednak konkretne wartości dobowej odchyłki, więc to również coś znaczy. Cytat z PPS:

A Patek Philippe watch is first and foremost an instrument that measures time. Therefore, the Patek Philippe Seal is our unwavering commitment to owners of our timepieces that their rate accuracy is of the highest level in the industry. For movements, the Patek Philippe Seal specifies an extreme rate accuracy with a tolerance of no more than -1/+2 seconds per day.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, McIntosh napisał(-a):

Myślę tak samo, że spora część z tych certyfikatów to tylko marketing aby dodać marce prestiżu. Po własnym przykładzie mogę stwierdzić, że powyższa Omega Speedmaster Racing robiła +4s na dobę (a była nowa), zaś obecny IWC Yacht Club robi +2s nadobę (a mechanizm ma już kilka ładnych lat)🤷

Możliwe, że to też kwestia indywidualna każdego zegarka - jeden trafi się tak, a drugi inaczej. 

A właśnie apropos IWC 7 days słyszałem wiele opinii od sprzedawców zegarków w Polsce, że bardzo mocno odstają z regularnością chodu, a tu kolega pisze że jest punktualnie

Edytowane przez omega seeker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, omega seeker napisał(-a):

A właśnie apropos IWC 7 days słyszałem wiele opinii od sprzedawców zegarków w Polsce, że bardzo mocno odstają z regularnością chodu, a tu kolega pisze że jest punktualnie

Starsze modele miały jeden bęben. Obecne mają 2 bębny przez co en energia sprężyny nie jest tak zmienna (jest bardziej stabilna).

Wiem, że Oris też miał problemy z dokładnością w swoich modelach "wielodniowych" - nie wiem jakie tam było rozwiązanie, ale jakby nie patrzeć wszystko to mechanika, żadna magia.

Mam 2 zegarki Hi Beat i tam chyba (nie pamiętam) też nikt nie chwali się COSC itp. a są dokładne.

Nie przykładam do tego wagi...  zegarki na ETA też osiągają COSC, jedne są certyfikowane inne nie... Ważne aby zegarek cieszył oko użytkownika:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Undziak napisał(-a):

Starsze modele miały jeden bęben. Obecne mają 2 bębny przez co en energia sprężyny nie jest tak zmienna (jest bardziej stabilna).

Wiem, że Oris też miał problemy z dokładnością w swoich modelach "wielodniowych" - nie wiem jakie tam było rozwiązanie, ale jakby nie patrzeć wszystko to mechanika, żadna magia.

Mam 2 zegarki Hi Beat i tam chyba (nie pamiętam) też nikt nie chwali się COSC itp. a są dokładne.

Nie przykładam do tego wagi...  zegarki na ETA też osiągają COSC, jedne są certyfikowane inne nie... Ważne aby zegarek cieszył oko użytkownika:)

O to to właśnie, jak kolega powiedział "Ważne aby zegarek cieszył oko użytkownika". To jest w tym wszystkim chyba najważniejsze. Te 4s czy 5s na dobę - jakie ma to znaczenie, gdy co drugi/trzeci dzień trzeba go na nowo ustawiać bo codziennie inny model pcha się nam na łapę 😆

Dla mnie też istotnym punktem jest czytelność zegarka. Bardzo nie lubię tych: skeletonów czy dziurbilionów gdzie często trzeba myśleć która godzina (Hubloty i Zenithy chyba w tym królują). Masz na chwilę rzucić okiem na zegarek i od razu wiedzieć jaki jest czas. Niektóre chrono również są problematyczne z odczytem godziny, ale ten mój Yacht Club jest mega czytelny.

Edytowane przez omega seeker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień robienia fotek 🤗

Gratuluję nowych nabytków. 🥳

IMG_4033.thumb.jpeg.db0590c9be4861bb58986aa83833b249.jpeg

IMG_4034.thumb.jpeg.8e3d79741dc4aad5adaa9f04217b903f.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi