Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś jak się zachowuje jego Unitas? 
U mnie wygląda to tak… zegarek z tego co pamiętam jest z 2010/ 11 roku, historia serwisowa nieznana. 

IMG_4492.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem. Unitas zachowuje się tak. (Historia serwisowa nie znana).
f076a4564b8e4e9d370b83c6c5d80fc3.jpg&key=2fd34fbeaad2977f74de5df29f11764deba5e20d163ff53a5b069f76bbe98502
Rocznik chyba 2015. Seria R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minutes ago, alleck said:

Ja wiem

Super, dziękuję. 
Myślałem o regulacji, w przeciwnym razie będę dalej korygował czas raz w tygodniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dziękuję. 
Myślałem o regulacji, w przeciwnym razie będę dalej korygował czas raz w tygodniu. 
Ja bym go raczej dał zegarmistrzowi, żeby mu się przyjrzał. Odchyłkę możesz regulować, ale beat error już raczej nie mieści się w prawidloym zakresie. Nie jestem zegarmistrzem, ale z tego co czytam to prawidłowy jest w zakresie 0.0 do 0.3ms. Jak masz chronokomparator to możesz też sam się zmierzyć z ustawieniem beat error. I odchyłkę też możesz w sumie sam skorygować.
Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 hours ago, alleck said:

Ja bym go raczej dał zegarmistrzow

Jak wróci z serwisu speedy to oddam PAM’a do sprawdzenia, do tego czasu będę korygował jak dotychczas. Pewnie w rotacji by to nie przeszkadzało i było by to niezauważalne, ale noszę go codziennie i po tygodniu pełne godziny już nie są pełne 🫢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Wuj napisał(-a):

Filip zrobił piękne paski i zdjęcia, więc wrzucam je również tutaj  - PAM00176 :)

e57830dd-d7ac-49cb-8d3d-36ffdcf951d3.jpeg

e2e35756-0716-4135-b2d1-0095c7de20fd.jpeg.9675c6ff8d240aea8b1baf678c080667.jpeg

i foty, i paski, i zegar ZAJEPISTE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rafalmosty napisał(-a):

Bardzo lubię 380

IMG_2644.jpeg

Świetny pam. Bardzo niedoceniany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.09.2024 o 14:46, Wuj napisał(-a):

Filip zrobił piękne paski i zdjęcia, więc wrzucam je również tutaj  - PAM00176 :)

e57830dd-d7ac-49cb-8d3d-36ffdcf951d3.jpeg

Pam 176 to wiadomo. Petarda. Paski również. 

Jednak czy nie na zbyt eleganckie do niego 🤔

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

Mi kompletnie nie siedzą z tytanem 😕 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Pierwszy Pam, jakiego widziałem na żywo - w 2009, byl na bardzo kostropatym pasku z krokodyla i tak mi już zostało, że bardzo lubię takie zestawienie:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 9/22/2024 at 1:24 AM, Wuj said:

Pierwszy Pam, jakiego widziałem na żywo - w 2009, byl na bardzo kostropatym pasku z krokodyla i tak mi już zostało, że bardzo lubię takie zestawienie:) 

Dla mnie tytan najlepiej z canvasem, ale najważniejsze, że Tobie się podoba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki uprzejmości jednego z polskich Paneristi (a wiemy, że to najlepsze mordeczki są), przez ostatnie 1,5 tygodnia, miałem przyjemność testować jeden z zegarków ze swojej krótkiej listy "wanted"  

PANERAI 911:
- zielona tarcza
- złote wskazówki
- 8 dniowiec
- koperta "nowe" Bettarini - chuda luneta/bezel
- szkiełko bez charakterystycznego efektu "dna od butelki"
- kanapka z małą sekundą

Jest to tzw. "Last One For Paneristi" 

Świetny zegarek z obłędnym kolorem tarczy. To jedyny Luminor z zieloną tarczą i jeden z dwóch ze złotymi wskazówkami - drugi to 360ka
Zielona tarcza gra tutaj pierwsze skrzypce i głównie o nią i wskazówki się tutaj rozchodzi
Gra światła jest obłęna. Zegarek przybiera kilka wcieleń od zgniłej matowej zieleni do oczojebnej i czasem lekko "tandetnej"...pod tym względem to straszny KOT 

Zegarek pożyczyłem aby wyrobić sobie finalne zdanie przed zakupem...i zakupu nie będzie...na razie   
Chuda luneta, nowe Bettarini i odchudzone szkiełko chyba nie do końca mi siedzą  
Na plus 8 dniowy werk i wspaniała gra kolorów tarczy i złotych wskazówek

Gdyby nie to, że musiałbym wydać na niego równowartość 3 standardowych PAMów to pewnie bym się jeszcze zastanawiał...na tą chwilę jestem wystudzony z zakupu
Nie wiem tylko czy to wynik kalkulacji czy tego, że ostatnio zupełnie przeszło mi na zegarki i oprócz Mosera Streamlinera, nie widzę dla siebie niczego sensownego na horyzoncie

Tak czy siak było to bardzo przyjemne 1,5 tygodnia i jak zawsze mogłem liczyć na wsparcie kolegi Paneristi...nie ma drugiej takiej zegarkowej społeczności jak ta!  
Dziękuję
911c.thumb.jpg.178e11c5ee36a8964c9bba6f98fb76ac.jpg
911b.thumb.jpg.ed501ce0df71d735e11e84c2a4d5ebc0.jpg
911a.thumb.jpg.c9ebb64b9df1cf13b3e8653ad5e6e926.jpg

Prezentuje się pięknie i ten 8-dniowiec Chętnie pomierzyłbym czy nie jest za duży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Prezentuje się pięknie i ten 8-dniowiec emoji7.png Chętnie pomierzyłbym czy nie jest za duży emoji6.png

Jak się obawiasz wielkości to raczej proponuję stare Bettarini, gdzie jest lepsza optyka - grubsze szkło + grubsza luneta = mniejsza tarcza optycznie 

Wg mni z decydowanie lepiej wypada stare

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, pisar napisał(-a):

Dzięki uprzejmości jednego z polskich Paneristi (a wiemy, że to najlepsze mordeczki są), przez ostatnie 1,5 tygodnia, miałem przyjemność testować jeden z zegarków ze swojej krótkiej listy "wanted" :) 

PANERAI 911:

- zielona tarcza

- złote wskazówki

- 8 dniowiec

- koperta "nowe" Bettarini - chuda luneta/bezel

- szkiełko bez charakterystycznego efektu "dna od butelki"

- kanapka z małą sekundą

Jest to tzw. "Last One For Paneristi" 

Świetny zegarek z obłędnym kolorem tarczy. To jedyny Luminor z zieloną tarczą i jeden z dwóch ze złotymi wskazówkami - drugi to 360ka

Zielona tarcza gra tutaj pierwsze skrzypce i głównie o nią i wskazówki się tutaj rozchodzi

Gra światła jest obłęna. Zegarek przybiera kilka wcieleń od zgniłej matowej zieleni do oczojebnej i czasem lekko "tandetnej"...pod tym względem to straszny KOT 🔥

Zegarek pożyczyłem aby wyrobić sobie finalne zdanie przed zakupem...i zakupu nie będzie...na razie ;)  
Chuda luneta, nowe Bettarini i odchudzone szkiełko chyba nie do końca mi siedzą 😕 

Na plus 8 dniowy werk i wspaniała gra kolorów tarczy i złotych wskazówek

Gdyby nie to, że musiałbym wydać na niego równowartość 3 standardowych PAMów to pewnie bym się jeszcze zastanawiał...na tą chwilę jestem wystudzony z zakupu

Nie wiem tylko czy to wynik kalkulacji czy tego, że ostatnio zupełnie przeszło mi na zegarki i oprócz Mosera Streamlinera, nie widzę dla siebie niczego sensownego na horyzoncie

Tak czy siak było to bardzo przyjemne 1,5 tygodnia i jak zawsze mogłem liczyć na wsparcie kolegi Paneristi...nie ma drugiej takiej zegarkowej społeczności jak ta! 💚 

Dziękuję

911c.jpg

911b.jpg

911a.jpg

390ka, nie 360ka 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, just_nobody07 napisał(-a):

390ka, nie 360ka 😉

Racja szefie, już poprawione :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się obawiasz wielkości to raczej proponuję stare Bettarini, gdzie jest lepsza optyka - grubsze szkło + grubsza luneta = mniejsza tarcza optycznie 

Szczerze mówiąc nie miałem jeszcze sposobności mierzenia Paneraia. Może uda mi się to na jakimś podstoliku, żeby wyrobić sobie swoje zdanie o tej marce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.09.2024 o 16:37, pisar napisał(-a):

PANERAI 911:

To jedyny Luminor z zieloną tarczą i jeden z dwóch ze złotymi wskazówkami - drugi to 390ka

A w 127 i 372 są z tombaku? 😅

Co do 911 to byłem na niego kiedyś nagrzany strasznie i teraz dwa wiszą/wisialy w sensownych cenach, ale jednak nie dla mnie jednak - coś do mnie na żywo nie przemawia tak na 100% 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.09.2024 o 10:58, pisar napisał(-a):

Lub Suba 44mm. Sprawia wrażenie mniejszego od klasycznego bettarini. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi