Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kwiatek

Bałtyk występował tylko w kopertach rodzaju IV. Z kolei Blonex występował w kopertach rodzaju V jak Wasze. Czemu to zamieniano? Nie mam pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wskazówki w tym Poljocie rzeczywiście pochodzą z tego modelu, czy to raczej przeszczep?

post-84976-0-32104500-1445361334_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotka z katalogu

post-27093-0-72678700-1445362064_thumb.jpg

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Och - koperty to zmora ale zgadzam się że warto dążyć do perfekcji.

Dla ścisłości to z tą tarczą były cztery zegarki.

Zdjęcie stare ale koperta w Blonexie już wymieniona na prawidłową  - dzięki Kwiatek :)

p6199394-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Romku, Twój Blonex powinien być w złoconej kopercie ;)

Edytowane przez Kwiatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem  - ale ma piękną chromowaną prosto z Błonia i narazie musi mu wystarczyć :)

Poprzednio zapomniałem ale już się poprawiam :)

Gratuluję wszystkim pięknych nabytków -Czajki, Pobiedy, Poljot i Bałtyk świetne :)

Bahuone - czyściłeś im tarcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

:D

Pogódz się z tym

Wyobraź sobie że zegarki z Błonia są również skatalogowane jak radzieckie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Pogódz się z tym

Wyobraź sobie że zegarki z Błonia są również skatalogowane jak radzieckie...

To nie argument. Dobrze wiesz że radzieckie nie wszystkie są skatalogowane, a na dodatek niejednokrotnie wychodziły z fabryk montowane odmiennie. To były czasy wiecznych braków wszystkiego i nie wierzę że w tej branży nie radzono sobie w ten sposób że montowano "co jest". Inne wskazówki, inne koperty itd. Niejeden raz obserwuję dyskusje na temat prawidłowości jakiegoś połączenia, a sam widziałem wielokrotnie w innym zestawieniu. Jeden przypadek ok, dwa też, ale jeśli z jakimś przypadkiem spotykamy się nagminnie to już nie wierzę w takie przekładki. Inna sprawa to to że nie wszystko trafiało do katalogów. Czy akurat Błonie było lepiej skatalogowane niż radzieckie tego nie wiem ale śmiem wątpić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mogę wtrącić swoje 3 grosze, to takie przepychanki słowne nic nam nie dadzą. Osobą, która niewątpliwie mogłaby nam tu rozjaśnić temat jest Pan Władysław Meller, ale myślę że to nie to forum, no i chyba nie najłatwiej tego Pana tu spotkać. Więc temat kopert pozostanie dyskusyjny. Choć tak ja, jak i wiele osób posiadających polskie modele wzorcuje się, na zapisach z książki i zapisane tam połączenia kopert z tarczami traktuje jako oryginalne zestawienia.

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w książce W Mellera jest ten zegarek pokazany w kopercie takiej jak pokazał Kwiatek. Co miałby więcej dodać do dyskusji?

Ja swojego kupując liczyłem że kiedyś się trafi oryginał. Koperta pasuje świetnie (nie może być inaczej) więc nie mam ciśnienia żeby szukać. Zwłaszcza że nie tej jednej szukam.

Jak się trafi to fajnie a jak nie to też płakał nie będę :)

A ten Krisa też cos mówi

DSC_0570.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta Romana w Bałtyku jest taka jak w naszych. Trzecia podmieniona? Nie wierzę!

To ja mam czwartą... aż musiałem sprawdzić.

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz chyba założę temat: "Policzmy Bałtyki w kopercie typ IV". To żart oczywiście. Nie śmiem podważać wiedzy i pracy W. Mellera bo jest autorytetem w tym temacie, ale czy nie zbyt duża liczba tego zegarka w tym typie koperty?  A ile jeszcze widać po różnych aukcjach od czasu do czasu? Uważam że jest niemożliwe żeby było tych zegarków tyle w takim samym typie koperty. To nie może być przypadek. Oczywiście nie mam nic na poparcie swojego zdania z wyjątkiem zdrowego rozsądku. Dlaczego te zegarki są identyczne? Dlaczego nie tysiąc innych kopert?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Władysław Meller w swojej książce napisał  że zamieszczone informacje są potwierdzone ale że nie wszystko do końca jest "zamknięte". Być może jest to jedna z niezweryfikowanych kopert zegarka Bałtyk.

Za taką tezą przemawia jeden mocny argument:

Koperta tego Bałtyka jest pozłacana i jako taka mogła być poszukiwana przez poszukiwaczy złota. Ale koperty które dziś wypłynęły w ilości 4 sztuki są też pozłacane i to o ile dobrze pamiętam to w mojej  jest to Au20.

Taka zamiana nie miała sensu a inny powód mi się nie nasuwa :)

Ed

Ale ja do tego podchodzę chłodno.

Na pewno oryginalne są te Kwiatka i Krisa :)

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Władysław Meller w swojej książce napisał  że zamieszczone informacje są potwierdzone ale że nie wszystko do końca jest "zamknięte". Być może jest to jedna z niezweryfikowanych kopert zegarka Bałtyk.

Za taką tezą przemawia jeden mocny argument:

Koperta tego Bałtyka jest pozłacana i jako taka mogła być poszukiwana przez poszukiwaczy złota. Ale koperty które dziś wypłynęły w ilości 4 sztuki są też pozłacane i to o ile dobrze pamiętam to w mojej  jest to Au20.

Taka zamiana nie miała sensu a inny powód mi się nie nasuwa :)

Dokładnie tak samo uważam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tarcza rzemieślnicza czy słynna czarna tarcza widmo :)?

3543958_IMAG3069_1.jpg

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez peregrinus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzemieslniczo- ukraińska jak sądzę....widmo to widmo prawie ich nie ma, ale ta to nie to widmo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Liczylem choć na zamiennik z epoki. W sumie do pasówki wsjo rawno ;)

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest szukane widmo ;-) (zdjęcie z kolekcji forumowego kolegi )... choć koronka nie od widma to i tak unikat.

post-63389-1445440045,504_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem kieszonkowcem, może ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym widmem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi