Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

A cóż tu komentować... zwyczajny noworusek, jak dla mnie wzór tarczy może i rzadki, ale nie w moim guście kompletnie;-)

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

Kupiłem taką kieszonkę, ale gdy ujrzałem na żywo to wydaje mi się, że spudłowałem. Koperta chromowana - wiem, szkło podejrzane, ale najbardziej martwi mnie tarcza - bo wydaje się , że jest podrabiana? Co sądzicie o tym zegarku?

00ef0d26aa052340.jpg

8b8fd0592ee0674d.jpg

8c995f14460105bc.jpg

3039d7f1063f7244.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oryginał jest. Tarcze były z "Zdiełano...." ale były też bez opisu. Pasy na mechanizmie się nie pokrywają ale tak jest w większości Złotoustów. Wskazówki oryginalne, koronka też.

Ładny  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oryginał jest. Tarcze były z "Zdiełano...." ale były też bez opisu. Pasy na mechanizmie się nie pokrywają ale tak jest w większości Złotoustów. Wskazówki oryginalne, koronka też.

Ładny  :)

Dzięki za Twą opinię.

Spodziewałem się, że tarcza będzie inaczej wykończona - widziałem tarcze spękane, ale to raczej egzemplarzy z Moskwy i Czystopola, ze Złatousta raczej wypłowiałe -  ta zaś tarcza nijak nie ma odbitego dobrego półwiecza na swym licu - wygląda jakby była jakoś zadrukowana - jest widoczna taka faktura - papieru ? Ale jak patrzę na inne złatousty to wygląda to podobnie . Jakoś gdy go namierzyłem jawił mi się jako TEN - a gdy przyszedł to pojawiły się wątpliwości :)

A co sądzisz o szkle - takie jest właściwe ?- szalenie grube , myślałem, że Amfibie - te to mają szkło, ale to nic w porównaniu z tym SZKŁEM.

I jeszcze jedno jeśli można - czy w innych koronka też  jest mocno z kominkiem spasowana?

Edytowane przez zadora972

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnij mi jutro na pw to podeślę zdjęcia.

Koronka jest mocno jakby wbita, tak tez jest w Kirowach.

Co do szkła - aż takim szczególarzem nie jestem, jest to dla mnie element zegarka który  jest najbardziej narażony na zniszczenie więc jego oryginalność nie do końca mnie interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dwa - jeden z napisem CCCP a drugi bez napisów - widać różnice w czcionce ( jej grubość, tłustość )   

Ten z tłustymi napisami niesygnowany jest z 1956r ten CCCP 1958r

Obie tarcze są koloru lekko pożółkłego na żywo są takie jak na zdjęciu ze szkłami - nie wiem czemu zdjęcie robione bez szkła się mocno rozjaśnia pewnie wina sprzętu  Nokia Lumia a nie aparat. 

U ciebie indeksy na subtarczce sekundnika maja trójkąciki ja widziałem tylko kreski drobne i pogrubione ale może też takie były tego nie wiem i głowy nie dam 

Jak by nie było fajny zegarek 

post-68206-0-92219000-1421309960_thumb.jpg

post-68206-0-13604500-1421309977_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy - dzięki za Waszą pomoc.

Przypomnij mi jutro na pw to podeślę zdjęcia.

Koronka jest mocno jakby wbita, tak tez jest w Kirowach.

Co do szkła - aż takim szczególarzem nie jestem, jest to dla mnie element zegarka który  jest najbardziej narażony na zniszczenie więc jego oryginalność nie do końca mnie interesuje.

Też nie jestem szczególarzem :) i rzeczywiście szkło jest ostatnią rzeczą, która mnie martwi, ale w tym zegarku jakoś tak to m.in. szkło złożyło się na - jak to mi się wydawało - niespójną całość.

Moje dwa - jeden z napisem CCCP a drugi bez napisów - widać różnice w czcionce ( jej grubość, tłustość )   

Ten z tłustymi napisami niesygnowany jest z 1956r ten CCCP 1958r

Obie tarcze są koloru lekko pożółkłego na żywo są takie jak na zdjęciu ze szkłami - nie wiem czemu zdjęcie robione bez szkła się mocno rozjaśnia pewnie wina sprzętu  Nokia Lumia a nie aparat. 

U ciebie indeksy na subtarczce sekundnika maja trójkąciki ja widziałem tylko kreski drobne i pogrubione ale może też takie były tego nie wiem i głowy nie dam 

Jak by nie było fajny zegarek 

Ten mój bardziej przypomina krojem napisów Twój lewy, tarcze u Ciebie są w pięknym stanie i faktycznie wyglądają jak ta moja, z tą różnicą że ta moja nie jest pożółknięta i to wydało mi się troszkę podejrzane (kupując go ze zdjęć widziałem - wydawało mi się - że tarcza jest pożółknięta) .

Taką tarczę jak moja z trójkącikami widziałem tu:

http://forums.watchuseek.com/f10/zlatoust-pocket-watch-933092.html

tylko tam jest w stanie jak i te moskiewskie i czystopolskie, więc pewnie produkowana tą samą technologią. Jak to tylko możliwe, że są takie rozbieżności w stanie tarcz - a zwłaszcza te spękania. Chyba , że ktoś kupił i leżał taki zegarek w szufladzie z dala od słońca, które rozkłada te tarcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza lakierowana, lekko pożółkła, widać drobne ubytki

img-4957.jpg

Tarcza jakby papierowa, na zegarek nie patrz bo to Czystopolski który czeka na tarczę.

img-4966.jpg

Jeżeli chodzi o oryginalnosć to nie spotkałem się z współcześnie podrabianymi tarczami do K-43 z wytłoczeniem pod sekundę.
Oczywiście nie jestem ekspertem i nie wszystko widziałem  :P
Ciesz się Złotoustem bo naprawdę fajny  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza lakierowana, lekko pożółkła, widać drobne ubytki

img-4957.jpg

Tarcza jakby papierowa, na zegarek nie patrz bo to Czystopolski który czeka na tarczę.

img-4966.jpg

Jeżeli chodzi o oryginalnosć to nie spotkałem się z współcześnie podrabianymi tarczami do K-43 z wytłoczeniem pod sekundę.
Oczywiście nie jestem ekspertem i nie wszystko widziałem  :P
Ciesz się Złotoustem bo naprawdę fajny  :)

Twoje tarcze mają też identycznie wyprowadzone zagłębienie jak mój . Te tarcze może to faktycznie jakiś papier polakierowany, a i też mi się wydaje , że pewnie popytu na K-43 nie ma takiego by podrabiać te tarcze jak to jest do komandirów, de luxów, wołen czy innych topowych.

Tak czy siak dzięki Wam wątpliwości zostały rozwiane i się nim cieszę, a zwłaszcza dźwiękiem wydobywającym się z mechanizmu - robi naprawdę spore wrażenie ten klang i jego MOC (trochę ciszej ( ale tylko trochę ;) ) jak mój 4 kamieniowy budzik Jantar:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie !!! żeby te zegarki pokochać to trzeba je posłuchać - każdy kto ma to o tym pisze  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory zachwycałem się Mołnią i wciąż oczywiście będę :), ale ten dźwięk ma większy wykop i jakąś taką werwę :) Ale to chyba sprawa większego koła balansu i bardziej sztywnego włosa dającego większą siłę uderzenia przerzutnika o kotwicę - bo chyba w tym miejscu właśnie cykanie powstaje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam takiej złoconej Rakety z czarną tarczą   :rolleyes: 

Nie wiem czy to wina zdjęć, czy to ja potrzebuję nowych okularów...

Czy te koperty są OKi? Jakoś takie zbyt 'krabowate' mi się wydają.

Co myślicie?

http://allegro.pl/piekna-garniturowa-rakieta-w-zlocie-czarna-tarcza-i4987826266.html

http://allegro.pl/radziecki-zegarek-rakieta-21-kamieni-i4975519318.html

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i do tego ładny stan zachowania. Sam mam identyczne, jak najbardziej ok, choć cena jeszcze poszybuje w górę

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to chińska CIJABA i ze slavy to ma tylko napis zrobiony tak żeby był podobny.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli lubisz podróbki. To tandetna chińska CJIABA. Wartość żadna, ani teraz, ani w przyszłości, bo jakość tego mechanizmu jest tak niska, że nie nadaje się nawet na podkładki pod gwoździe

Edytowane przez Sursum

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt

Przez telefon nie zauważyłem CJABY  :D

Dziękuję :)

Pamiętaj synku , lataj nisko i powoli 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może cosik rzec o tym, bo dziwię:

http://www.ebay.com/itm/Antique-Imperial-Russian-Army-PAVEL-BURE-Officer-Wrist-Watch-Porcelain-D-WWI-/261696128646

Wydaje mi się że widziałem już gdzieś podobnie wyglądającą Omegę czy inne cudo??   B)

I jeszcze taki:

https://www.etsy.com/uk/listing/187785074/ussr-russian-gilt-watch-wostok-vostok?ref=sr_gallery_11&ga_search_query=komandirskie&ga_page=7&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery

Edytowane przez Łyski

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten Komandir nie jest w porządku - takie rocznicowe na 40 lecie zwycięstwa w wielkiej wojnie ojczyźnianej miały dedykowane okolicznościowe tarcze i dekle, tu albo dekiel od rocznicowego, albo tarcza.Sekundnik nie jest od tego zegarka. Mechanizm 2234

ze stop sekundą - tu w porządku.

Edytowane przez zadora972

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Burego to wygląda w miarę OK - tarcza oryginalna ale z odmalowaną lumą - wskazówki wyglądają na nowsze ale jakie były tego nie wiadomo i nigdy nie dojdziemy - mechanizm na pewno oryginalny - koperta dopasowywana uszy dolutowane - mnie sie podoba i ja by m takiego chciał ale nie za ta cenę 

Edytka : koperta może być oryginalna teraz dopatrzyłem tylko brakuje jej środkowego dekla z godłem i sygnaturą bo jest zawias - tylko środkowy dekielek był na zawiasku a zewnętrzny zaciskany - mam taki zegarek jak by co  :rolleyes:

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Paweł tylko nie mów że też chcesz 1200 dolków? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi