Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się ze mechanizm jest w 100% oryginalny. Wachnik jest charakterystyczny dla Czajki. Ma inne ułozenie frezów  czy tez zdobień niż wachnik od Poljota oraz napis 23 kamienie w cyrylicy. Pod kołem balansowym jest chyba logo Czajki a nie Poljota. A to że było w nim grzebane to juz inna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Przyjrzyj się dokładnie półmostkowi balansu. Dlatego już powierzchownie widać, że nie koniecznie jest O.K. A są i inne "drobiazgi".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Szerokość nie ma znaczenia ale ustawienie regulatorów (przesuwek) jak najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szerokość nie ma znaczenia ale ustawienie regulatorów (przesuwek) jak najbardziej.

Powiem szczerze że nie mam pojecia co masz na mysli. Mam przed sobą oryginał i poza szerokością mostka nie widzę różnicy, tym bardziej w ustawieniu regulatorów.

Podejrzewam co masz na myśli ale to chyba wina słabej  widoczności tego szczegółu na zdjęciu.

Pls napisz dokładnie co wydaje Ci sie nie tak zgodne z oryginałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że Ritterowi chodzi nie o niezgodność z oryginałem, a o " stan w pełni sprawny". Neutrum jest ustawione pod dość dziwnym kątem w stosunku do mostka balansu, natomiast regulator chodu prawie maksymalnie wydłuża włos. Piszę to ns podstawie tego jak jest w innych zegarkach, ponieważ takiego nie posiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

W rzeczy samej. Kąt ustawienia przesuwek jest zastanawiająco mały. Wystarczy zerknąć na inne zdjęcia tego mechanizmu by być pewnym, że w tym przypadku nie do końca jest wszystko O.K. Nie przypuszczam by ten mechanizm był sprawdzony na wibrografie/chronoskopie/chronokomparatorze. Ręcznie także nie został ustawiony poprawnie. Jeżeli już, to mamy tutaj przypadek z gatunku - aby działało.

Ustawienie regulatora chodu tak by wydłużyć włos jest konieczne np. gdy balans ma zbyt małą amplitudę wychyleń. Zaś ta bierze się z... :) .

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wyświecony, wiec tanio nie pójdzie. :)

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to co?  - prawie jak Wars :) Pójdzie za duży worek piniędzów do jakiegoś biedaka  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

A mi ten Wars się podoba. Pan Zbigniew powoli acz systematycznie poprawia swoje wyroby. To oznacza, że się rozwija a nie siedzi i jedynie krytykuje. Jakby jeszcze naostrzył śrubokręt 0.8mm to Wars wyszedłby jeszcze lepiej a nawet elegancko.

Chyba sobie żartujecie oczekując nietkniętych 40. letnich zegarków?! Widzieliście przynajmniej raz 40. letnią dziewicę :) ? Jakby nie była szpetna to i tak ktoś ją w tym czasie przynajmniej raz "ciachnął" :) .

Pan Zbigniew dostarcza dokładnie to na co jest zapotrzebowanie. Może nie wiecie ale tak działa kapitalizm. W tym zegarku nie ma przezroczystego dekielka. Zresztą co komu po wiedzy co tyka w środku? Tarcza, wskazówki i reszta wyglądają nienagannie. Zegarek prezencję ma i o to chodzi.

Koledzy rozczarowujecie mnie doszczętnie :)  poświęcając czas na dokładne studiowanie opisów. Dlaczego jak zwycięzcy tej i podobnych licytacji nie usiądziecie wygodnie w fotelach i nie dopisujecie kolejnego zera do ceny przebicia na daną chwilę? To takie łatwe wygrać! Trzeba jedynie chcieć. 

Widzę w was nieszczerą zawiść i nic więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to to - dobrze Ritter prawi, zgraja melepetów :P:P:P Wałkowaliśmy to milion razy - jest popyt, jest i podaż, a że nóż (kolekcjonerski) mi się w kieszeni otwiera to już inna sprawa.......

PS

Ritter - 40 letnia dziewica? Toż to obiekt westchnień każdego archeologa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Ritter, a co jest nie tak w tym mechanizmie? Bo widzę, co z resztą, ale akurat ten mechanizm wydał mi się ok, w polskich zegarkach często widuję mechanizm z 1MCzZ, szesnastokamieniowy.

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Ależ nic mu pod względem wyglądu nie dolega. Moje zalecenie dotyczy jedynie spraw kosmetycznych :) czyli warsztatu. Pan Zbigniew tworzy coraz doskonalsze dzieła i o to w sumie chodzi. Jest porządna tarcza, wskazówki a i dobrze prezentujący się mechanizm pasuje do reszty.

Może ta niewielka skucha kosmetyczna, której jak widzę nie widzisz :) , jest spowodowana celowym działaniem Pana Zbigniewa. W swej chytrej przebiegłości uznał, że lepiej nie upiększać bo potem może wyjść prawdziwa 40. letnia dziwica, której nikt przyzwoity nie tknie :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Ritter, chyba się nie zrozumieliśmy. 

Widzę, że

1.tarcza jest makabryczna. Tandetna malowanka, do tego część napisów nie została odmalowana (właściwie namalowana), pewnie ręka już nie ta. Brakuje też cyfr. Reasumując tarcza to radosna twórczość - wariacja, nie ma nic wspólnego z Warsem,

2. koperta nie jest od Warsa. Od razu widać (dekiel), że to przekładka, wskazówki też

ale

3. mechanizm? On akurat był w tych modelach stosowany. Pisałeś, że w mechanizmie też coś jest nie tak, a tego po prostu nie widzę. Chodzi o półmostek? Że logo powinno być w trójkąt?

Pytam się, bo nie zbieram polskich, stąd też mam dziury w wiedzy, chętnie bym je uzupełnił

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Takich sprzedawców jest kilku na alle. Widać że klienci też są. Każdy kupuje to co chce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

@Sursum

Napisy nie tyle są malowane co odbijane metodą tampodruku. Pan Zbigniew się rozwija i nie będzie marnował cennego czasu na mikromalarstwo.

Zerknij na dwie śrubki mocowania lewego koła naciągowego. Wtedy będziesz wiedział czego dotyczyła wzmianka.

W pierwszym momencie, oceniając kopertę, pomyślałem, że ta wylądowała na 38s. ;) w słoiczku z kwasem by nadać jej zdrowego wyglądu vintage.

Ogólnie nie marudź i tak nie kupisz tego Warsa :) . Czego byś nie robił, jak bardzo nie zniechęcał potencjalnych kupców i tak cię przebiją :) . To nie Twoja karma... Tego zegareczka miał nie będziesz. Pogódź się z tym. Pójdzie w bardziej godne ręce.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ritter powala mnie Twoja wiedza! Naprawdę szacun! Ale twoje niekończenie wywodu i zastawianie dla nas zastanowień doprowadza do szału :D Pisz człowieku od początku do końca bo chyba wszyscy czują się jak głupki! A ja na pewno ;) Pozdrawiam i gratuluję wiedzy i doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi