Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

unsecondosex albo lepiej -> senzaunsecondosex :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Widział ktoś kiedykolwiek taki "centralny sekudnik"?

http://allegro.pl/cz...2902113051.html

Dwie sprawy z tą Czajką. Po pierwsze w środku siedzi Czajka 1601A. Jak na 16mm średnicy maleństwo może się poszczycić 21600v/h i 38h rezerwą chodu. Mechanizm można zaliczyć do tych lepszych damek czyli dokładnych i niezawodnych. Przynajmniej w mojej skromnej ocenie.

Druga ciekawostka to fakt, że była wersja z centralnym sekundnikiem. Rozwiązanie przypominało zastosowane w UMF24-32 czyli oś minutowa została nawiercona a w nią wstawiona ośka sekundnika.zablokowaną od drugiej strony sprężynką dociskową. Napęd osi sekundowej był przeniesiony przez dodatkowe koło umieszczone na przedłużonej osi pierwszego koła osi przekładni chodu.

Nie mam zaś bladego pojęcia czy tak Czajka jest warta ceny czy nie?

Byłem przekonany, że ten dział służy do weryfikacji nie tyle ceny za dany zegarek co jego oryginalności np. piętnowanie wpakowania do Wostoka2602 mostka z Rakieta2603 a od drugiej strony "warszawskiej" tarczy Majak czyli jednej z obecnych ofert na allegro.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to ma do tematu "nie przepłacajcie na allegro"? Nie wiem czy świeży kolekcjonerzy mają ubaw jakiś szczególny, ale z ich punktu widzenia celem tego tematu jest uchronienie się przed przepłaceniem za zegarek, bardziej niż pośmianie się.

ps. Ty jesteś kolekcjonerem starej daty, brak Ci poczucia humoru, czy nabijasz sobie posty pisząc drugi raz po pół linijki bez sensu?

Już wolę pisać bez sensu niż udawać znawcę przepisując wiadomości z netu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wolę pisać bez sensu niż udawać znawcę przepisując wiadomości z netu.

Czy ty masz 15 lat, że Ci to pisanie tych krótkich zdań bez sensu się nie nudzi? Ty swoją wiedzę czerpiesz zapewne z 20 lat pracy w którejś z radzieckich fabryk zegarków i lub z wykradzionej w epoce z fabryk dokumentacji? Ja za znawcę, a już na pewno znawcę od zegarków się nie mam. Wiem niewiele ale jak coś piszę to tylko dlatego, że staram się pomagać tym co wiedzą jeszcze mniej. Tobie się natomiast zdaje nudzić...

Chyba nieco dziwnie potoczył się temat Czajki, ja wkleiłem ją głównie z dwóch przyczyn: jedno to nieistniejący sekundnik kwieciście opisany w aukcji; a dwa, że to przedstawiciel tego przykrego schyłkowego etapu radzieckiego zegarmistrzostwa gdzie w duże koperty pakowano co popadnie zarie 2009, łucze 1801 czy właśnie te czajki. Co do mechanizmu to jest u mnie w "rodzinie" sporo damek z tym werkiem i jest to niezniszczalna maszyna (a i wg. mojego majstra to najlepsza popularna damka), a poza tym bardzo fajnie wykończona. Tylko w męskim zegarku wygląda to beznadziejnie mizernie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak jest z tym sekundnikiem u czajeczki? Jest jak pisał Ritter czy go nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma go !

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Czyli jak jest z tym sekundnikiem u czajeczki? Jest jak pisał Ritter czy go nie ma?

Napisałem o unikacie, z centralnym sekundnikiem, dla porządku gdyby ktoś się natknął w jakimś wiadrze na jakimś targu ze starociami. W tej z licytacji, w rzeczy samej, Czajka sekundnika nie ma. Zamontowany jest w niej standardowy mechanizm Czajka1601A. Przez moje ręce przewineła się Czajka1601A zarówno z tym cyferblatem jak i z bardzo podobnym prostokątnym. W tym drugim przypadku nie jestem pewny czy tarcza była sygnowana jako Czajka czy Cornavin?

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ty masz 15 lat, że Ci to pisanie tych krótkich zdań bez sensu się nie nudzi? Ty swoją wiedzę czerpiesz zapewne z 20 lat pracy w którejś z radzieckich fabryk zegarków i lub z wykradzionej w epoce z fabryk dokumentacji? Ja za znawcę, a już na pewno znawcę od zegarków się nie mam. Wiem niewiele ale jak coś piszę to tylko dlatego, że staram się pomagać tym co wiedzą jeszcze mniej. Tobie się natomiast zdaje nudzić...

Rozgryzłeś mnie,mam 15 lat z tego 20 przepracowałem w fabryce :D Napisał bym to w sposób bardziej rozbudowany ale jestem kiepski w laniu wody.

Co do czajek-trafiają się takie z centalną sekundą na poljotowskim 2609 (ale z puncą uglicz).Gdzie był werk produkowany,nie wiem.

Edytowane przez buran69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na orginalny mam taki sam w domu i jak porównuje do tego to niczym nie odbiega, zegarek dla ciebie bo to raczej damski rozmiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo to raczej damski rozmiar
to, że dzisiejsza dama przypasuje męski zegarek do skórzanej kurtki i glanów, to nie oznacza wcale, że zmienił on rozmiar na damski...

koperta 34mm bez koronki, to najbardziej standardowy standard męskich czasomierzy naręcznych z lat 50-60-tych

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ze startem jest OK. Maluch to niby, ale faktycznie nie odbiega rozmiarem od typowej delbanki i wielu męskich rusków. Ja kupiłem identycznego za 15 zł na Kole jakiś czas temu i chodzi jak zły perfekcyjnie do dziś bez przeglądu :D Ten z aukcji jest z "tych lepszych" niż moje starty bo ma ładnie opisane koło naciągu, moje mają już gładkie :) Noszenie go to szczególne doznanie, jest lekki jak piórko to chyba najlżejszy ruski zegarek wszechczasów ;) Na ładnym pasku by jeszcze sporo zyskał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekki bo to koperta aluminiowa pozłacana - kolejny radosny wynalazek radzieckiego przemysłu zegarmistrzowskiego. Złoto się tego trzyma jak nie ujmując igliwie na choince po święcie trzech króli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Starty nie są złocone, są oksydowane (cokolwiek znaczy ta technika) i nawet nie leżały koło złota!

Sex, drags & rock-n-roll !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak jak red_2004 mówi , były anodowane na kolor złoty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technika galwanizowania kopert tych Startów była chyba analogiczna, jak w przypadku budzika Slavy - "kuli ziemskiej". Tam też była aluminiowa obudowa pokryta powłoką w złotym kolorze - ale ta powłoka nie była tak podatna na ścieranie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Wpadły mi w oko takie dwa zegareczki . Czy warto takie kupić ???SLAVA złocona

post-58485-0-52266700-1357635181_thumb.jpg

post-58485-0-38684300-1357636466_thumb.jpg

I POBIEDA

post-58485-0-93180100-1357635250_thumb.jpg

post-58485-0-86242600-1357636497_thumb.jpg

Edytowane przez freelander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiście nie kupiłbym żadnego z nich, oba popularne modelea do tego slava ma bardzo podniszczoną tarcze.

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi