Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Jeśli już zaczęliśmy wyjaśniać to wszystko jest chyba na dobrej

drodze... Proszę Cię o umieszczenie tego maila na forum i dziękuję za wklejenie

poprzedniego.

Z tym komandirskim to z kolei ja się zagalopowałem. Dostałem jednego

maila z informacją (tylko jednego, na prawdę nie było dwóch ani więcej).

Pomyślałem: "podróba ruskiego zegarka? Nie możliwe!" i przeszedłem nad tym

do porządku dziennego. Miałem zamiar poczytać na ten temat, ale nie mam

tyle czasu co forumowicze z dziesiątkami postów na koncie. A nawet jakbym

miał, wolałbym zrobić z tym czasem coś innego. Tu wykazałem się niewiedzą

i ignoranctwem - przyznaję.

Zdaję sobie sprawę, że moje opisy, wygląd aukcji i może też inne

rzeczy, mogą drażnić. Zdaję sobie sprawę, że nastawiam się głównie na

klienta, który nie siedzi w temacie dzień w dzień (choć mam też stałych

klientów kolekcjonerów). Ale nazywanie mnie oszustem było grubą przesadą i

złamaniem prawa. Podobnie jak groźby i podżeganie do zaatakowania mojego

konta. Jeden z "allegrowiczów" już zaczął i zalicytował na jednej z

mojej aukcji pod nickiem "uwaga_to_PODROBA". Jeśli to jeden z Was to mam złe

wieści - prawdopodobnie będzie miał zaraz zablokowane to konto, jak

również drugie, na którym mu pewnie zależy. Allegro dochodzi do tego po adresie

IP. Sprawę oczywiście zgłosiłem. I w imię czego to wszystko? Dziecinada i

tyle. Specjalnie pozwoliłem Wam się rozkręcić zanim się odezwałem.

Dzięki temu dysponuję materiałem dowodowym na oszczerstwa, groźby i

pomówienie. Niby nic się nie stało, ale sprawa zdenerwowała mnie do tego stopnia,

że zadzwoniłem do znajomej kancelarii prawnej. Poradzili mi co robić. O

ile Wy na mnie nic nie macie, ja na Was mam dużo. Przykre w tym wszystkim

jest to, że niemal z każdym z Was przeprowadziłem już wcześniej jakąś

transakcję lub choćby sympatycznie o zegarkach pogadałem.

Proponuję urwać ten temat w tym miejscu, bo nie mam czasu ani chęci tego

dalej rozkręcać. Na tej sprawie nikt dobrze nie wyjdzie (może tylko sąd,

bo wzbogaci się o koszty sądowe). Jeśli jednak pojawią się kolejne posty

w tym tonie, nie będę czekał ani chwili i jutro zajmę się sprawą z

należytym sobie rozmachem.

Pozdrawiam i mam nadzieję na kontakt z każdym z Was z przyjemniejszych

okolicznościach.

Andrzej Trojanowski (Dread_21)

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość em_gie
Tak sie złożyło, że Dread'a_21 znam i mogę ręczyć że sprzedając ten zegarek był nieświadom tego co sprzedaje!

Na Twoim miejscu byłbym ostrożniejszy w ręczeniu za niego. Też go znam i zostałem kiedyś przez niego oszukany na Allegro. Oszukany z premedytacją. Opis zegarków był równie kwiecisty i pozornie szczegółowy. W rzeczywistości było to zwykłe wciskanie kitu i oszustwo.

To że trafiła mu się "czarna owca" można nazwać pechem

Nie. To świadome działanie. Po mailach od Jana dodał nowy opis zachwalający to "cudo" :-) Jak to wytłumaczysz?

Nie uważam że wciska kit na Allegro Aukcje opisane są naprawdę dobrze, zdjęcia wykonane szczegółowo wiec o co chodzi?!

O to, że te opisy nie mają czasem wiele wspólnego z rzeczywistością a zdjęcia niekiedy są zrobione tak, że ukrywają wady.

Z całym szacunkiem, ale psucie komuś opinii na Allegro nie jest super wyjściem Zeby nie powiedzieć - dziecinada!

To jak inaczej walczyć z oszustami?

Uważasz, że należy przechodzić obojętnie wobec robienia innych w balona?

Tym bardziej że cała akcja została odkręcona. Do finalizacji nie doszło.. Tak sie zachowuje oszust?

Tak, tak się zachowuje oszust ujawniony i postraszony prokuraturą. Gdyby nie akcja Jana, facet dostałby "chińczyka" i zabulił za niego jak za zboże.

Poza tym myślę, że po takiej akcji dread_21 nie zrobi czegoś podobnego. Tym bardziej że klubowicze będą patrzeć mu na ręce.

Może nie zrobi. Właśnie dlatego, że klubowicze będą mu patrzeć na ręce. Wyłącznie dlatego...

A prokuraturą i prawnikami niech sobie straszy do woli.

Żeby nie było, też się podpiszę :-)

Maciej Gawlikowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z katolickim podejsciem juz na spokojnie

Z mojej strony osobiście - jeśli prawda co Pan pisze *ale to w duchu prosze sobie odpowiedzięć - to za złe przerpaszam.

p.s kupowałem jakiś zegarek z Pańskiej aukcji tez :) - nie powiem żeby było jak w opisie ale chyba kosztowal tylko 1 zł czyli ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkluzją i podsumowaniem tematu powinno być jedno przesłanie, które przekażę w języku murzyńskim:

ruska podróba być zła

biały człowiek, który sprzedawać podróba (ruska) być zła człowiek

jak pojawić się ruska podróba na Allegro - my pilnować niedobra użytkownika, która próbować oszukać naiwny człowiek.

A osobiście wierzę, że oddźwięk na Forum w tytułu zauważonych ruskich podrób będzie przynajmniej w połowie tak ekspresyjny jak na patki, omegi, rolexy, iwuce i im podobne.

Czego sobie i Wam zyczę :)

A w kwestii kitajskiego Komandira uważam sprawę za zamkniętą - nikt nie kupił wrażego zegarka = efekt osiągnięty. I dobrze...

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość em_gie

Radek - amen, nic dodać!

Z mojej strony koniec (kaniec diełu wieniec - jak mawiali producenci prawdziwych komandirskich :-)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dread_21

Witam ponownie.

Jako, że mam już dostęp do forum, pozwolę sobie zamieścić małe podsumowanie. Co było do wyjaśnienia wyjaśniliśmy, ale na uwagę zasługuje jeden fakt. Wszyscy zostaliście podjudzeni przez jedną skromną osobę - macieja gawlikowskiego o pseudonimie em_gie. W bardzo łatwy sposób zmanipulował kilku z Was i już po chwili był tego efekt. JAN89R był nawet gotów dla tej sprawy zepsuć swoje konto, na którym ma 400 pozytywów! Przy czym em_gie nie składał żadnych deklaracji a raczej systematycznie nakręcał innych.

maciej gawlikowski to klasyczny typ cykora internetowego, który naoglądał się filmów z Chuckiem Norrisem i też postanowił walczyć ze złem. Problem w tym, że odwagi starcza mu tylko na klepanie postów, skarg i negatywów w zaciszu swojego pokoju. Wierzyć się nie chce, że ktoś może być tak mały... W negatywie jaki mi dał, napisał: "nie należy się bać wystawiać nieuczciwym handlarzom negatywów". Czyli to był taki przejaw twojej odwagi tak? No gratuluję! Prawdziwy twardziel z Ciebie! Zresztą czego się spodziewać po kimś, kto śledzi moje aukcje i czeka aż będzie miał szansę zakapować? Jest to po prostu żałosne. I ty chciałeś mnie wyrzucić z "zacnego grona"? Jakiego zacnego? Przez ciebie zrobiła się tu piaskownica...

Moja propozycja dla ciebie maciusiu - jeśli masz jakiś problem to wpadnij do mnie i powiedz mi o nim prosto w twarz. Myślę, że nikt nie ma wątpliwości, że w tym momencie twoje waleczne serce wymięknie. Po kabelku każdy może dużo powiedzieć. Ktoś napisał, że mój adres można ustalić a następnie "obić mi lampę" (czy jakoś tak). Nie ma takiej konieczności - ja sam podam wszelkie swoje dane.

Raz jeszcze dziękuję tym z Was, którzy z kulturą podeszli do sprawy. Resztę zachęcam do skierowania swojej energii w bardziej pozytywną stronę.

Pozdrawiam serdecznie,

Andrzej (Dread_21)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, kolego, tak sobie czytam te Twoje wypociny Wielce Skrzywdzonego.

A fakty?

Proste pytanie: Sprzedawałeś podróbe?

Tak czy Nie?

Informowano Cię o tym fakcie?

Tak czy Nie?

Sprzedaż podróby jest przestępstwem?

Tak czy Nie?

Więc daruj sobie straszenie prawnikami proszę... Nikt się tu nie przestraszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dread_21

Odpowiadam 3 x TAK. Sprzedawałem podróbę i aż mi wstyd, że z rozpędu wystawiłem tego gniota. Poinformowano mnie o tym i powinienem był zareagować. Sprzedaż podróby jest przestępstwem (choć w moim przypadku nieświadomym i jednokrotnym, co ma duże znaczenie).

Ja zrobiłem błąd a kilka osób stąd popełniło kolejne błędy. Koniec kropka. Oszustem nie jestem i nie pozwolę tak siebie nazywać. Oszust to jest ktoś komu dowiedziono winę. Nie ma na to podstaw, więc jest to pomówienie. Ja nie straszę tylko obiecuję. Obiecuję proces za pomówienie. Skrzywdzony z pewnością się nie czuję, bo to wszystko co się tu dzieje to dla mnie szczegół. Bzdet, który załatwiam pomiędzy innymi sprawami.

Dobrze, że czuwaliście i alarmujecie widząc podróbkę. Następnego razu nie będzie. Będę oglądał 10 razu każdy zegarek i sprawdzał go pod każdym względem. Fakt, że została mi zwrócona uwaga jest bardzo pozytywny, ale niestety ważne jest też jak to zostało zrobione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dread, to co napisales:

Sprzedaż podróby jest przestępstwem (choć w moim przypadku nieświadomym i jednokrotnym, co ma duże znaczenie).

nie ma zadnego znaczenia, z prawnego punktu widzenia jest to oszustwo.

poza tym nie zachowuj sie jak Rubik, wielce ucisniony. faktem jest to ze masz dziwne podejscie do transakcji:

1. Jan powiedzial Ci o podrobie, to wysmarowales tekst o snipowaniu i pomocy

2. kiedys wystawiles do sprzedania zegarek jakoby z Wermahtu, dzwonilem do Ciebie, obiecales ze mi go sprzedaz za jakas tam kase, a co potem? nie odbierales telefonu, na gg i maila nie odpisywales, a jak chcialem zalicytowac to sie okazalo ze jestem na czarnej liscie (domniemam ze przez przypadek :evil: ).

i jak ludzie maja Cie odbierac?

Obiecuję proces za pomówienie.

tym tekstem mnie rozlozyles na lopatki :)

daj znac kiedy bedzie ten proces, przyjde jako obserwator :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Dread!

Mamy taką akcje zbierania podrób. Mamy specjalne baniaki - moze wrzucisz tam swój zegarek - napewno bedzie ciekawym eksponatem pod walec.

Czy może to już sie odbyło - ktoś wie i przypomni tę akcję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dread_21

Aj, gdybyś mi o tym ciut wcześniej powiedział... "Komandir" poszedł w rozsypkę. Szkoda, że nie pod walec, bo to byłaby faktycznie niezła frajda. Szkiełko po polerce przydało się do innego fajnego ruska. Mechanizm poszedł do składziku części (może się kiedyś przyda, wieczorami naprawiam dla ukojenia nerwów). Reszta części swoją jakością wręcz krzyczała: "wyrzuć nas", co z przyjemnością uczyniłem. I po kłopocie. Obejrzałem resztę i przyznam, że jeszcze jeden się trafił, ale w takim stanie, że już "nie groźny". Kupiłem cały zestaw komandirskich za grosze i niestety 2 na 15 były trefne. Dopiero teraz nauczyłem się odróżniać podróby, bo wcześniej myślałem, że to po prostu współczesne, gorsze jakościowo wyroby Wostoka. No cóż, dzięki Panowie za lekcję...

No i tradycyjnie nieco wyjaśnień i odpowiedzi:

1. Jan powiedzial Ci o podrobie, to wysmarowales tekst o snipowaniu i pomocy

Tak, przyznaję, zlekceważyłem tą uwagę i zrobiłem tym samym duży błąd! Tekst o snipowaniu (lub jakikolwiek inny) zawsze dodaję przed końcem każdej aukcji, aby obserwujący dostali mail o zmianie na stronie przedmiotu. Wchodzą wtedy sprawdzić co jest grane i często licytują. Ot, taki mały, prosty, prymitywny zabieg marketingowy.

2. kiedys wystawiles do sprzedania zegarek jakoby z Wermahtu, dzwonilem do Ciebie, obiecales ze mi go sprzedaz za jakas tam kase, a co potem? nie odbierales telefonu, na gg i maila nie odpisywales, a jak chcialem zalicytowac to sie okazalo ze jestem na czarnej liscie.

Owszem obiecałem Ci ten zegarek, ale wtedy kompletnie nie wiedziałem co to jest, bo nie miałem go w rękach. Zegarek był w drodze do mnie. Rozmawialiśmy telefonicznie i powiedziałem, że jeszcze ślą mi go z Niemiec. Po pewnym czasie zegarek dotarł i pojawił się u mnie w domu kolega kolekcjoner, który zaproponował mi kosmiczą forsę za to cykadło. Okazało się, że kwota o jakiej rozmawialiśmy była śmieszna w porównaniu z tym co dostałem. Przepraszam Cię za to, ale biznes jest biznes. Poza tym powiedziałem Ci wtedy jasno, że jeszcze nie mam tego zegarka i żebyśmy się wstrzymali, bo póki co wystawiam aukcję informacyjną ze zdjęciem zrobionym komórką i przysłanym MMSem. Słusznie, że się napaliłeś, bo było na co. Po którymś razie już nie odbierałem telefonu, bo nie wiedziałem jak mam Ci powiedzieć, że nie sprzedam czegoś czego nie mam.

Zgadzam się, czasem zrobię coś niesztampowo, np. wystawiam aukcje w niedzielę i potem przez 3 dni je uzupełniam... Niby głupie, ale brak mi systematyczności, żeby zacząć robić opisy i zdjęcia wcześniej. A z drugiej strony jakby wszyscy postępowali tak samo to byłoby nudno, tak? :) Za czarną listę przepraszam. Wpisałem Cię na nią w pośpiechu, żebyś nie zalicytował, tuż po tym ustawiłem aukcję jako prywatną a zaraz potem ją zakończyłem. To wszystko na szybko i dość chaotycznie. Nie żywię do Ciebie żadnej urazy i już Cię na mojej czarnej liście nie ma. Ot całe wytłumaczenie sprawy.

No dobra Panowie, bo my tu pisu pisu a real jest ważniejszy niż życie forumowe. Przepraszam, ale bardzo pilnuję, żeby internet nie pochłaniał mnie zbytnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka ciekawostka jak ludzie potrafią zawyżyć cenę

Za tyle chciał sprzedać budzi za pierwszym razem:

http://www.allegro.pl/item197426101_zegare...rki_slavia.html

a za tyle mu sie udało:

http://www.allegro.pl/item206922777_zegare...rki_slavia.html

Niestety zapomniałem o aukcji bo za taką cenę miałem dużą ochotę na ten budzik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zgadza sie tacy są cwaniacy i tylko chcą zarobić miałem taki budzik bym ci odstąpił ale okazało sie ze go rodzinka wyrzuciła bo im sie popsuł. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chęci zarobienia nie nazywałbym cwaniactwem! Cwaniactwo to raczej negatywna cecha i przypisałbym ją tym, którzy nieuczciwie opisują sprzedawane przedmioty, albo po prostu oszukuja po to by zarobić więcej. Wystawienie po absurdalnie wysokiej cenie nie jest nieuczciwe - po prostu nikt tego nie kupi, a jeśli kupi to jego sprawa - widocznie uznał, że warto. Sam wystawiający zapłaci też odpowiednio wyższą prowizję od wystawienia po takiej cenie - jego sprawa. Idąc za twoim tokiem myslenia możnaby cwaniakami nazwać wszystkich antykwariuszy, u którzy ceny zegarków zazwyczaj są co najmniej 2-krotnie wyższe niż na targu staroci lub Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że pojawiały się już w tym temacie różne wątki między innymi o sprzedawcach to mam takie pytanie

CZY JEDNA OSOBA MOŻE POSIADAĆ NA ALLEGRO 2 KONTA ?

Jest taka sprawa - wylicytowałem zegarek. Po wygraniu aukcji, jak zobaczyłem dane sprzedającego to aż zdębiałem :shock:

Jakiś czas temu kupiłem od tego samego gościa zegarek (sprzedawał go pod innym nickiem) i delikatnie mówiąc z transakcji byłem bardzo niezadowolony :evil:

Chodzi mi o to, czy posiadanie dwóch kont jest zgodne z prawem (2 konta ma na pewno, cały czas sprzedaje na jednym i drugim). Jeśli jest to zgodne z prawem, to powiem gościowi, że zegarka nie kupię bo poprzednim razem oszukał mnie i gdybym wiedział że to jego aukcja to bym w ogóle nie licytował, a jeśli nie jest to zgodne z prawem, to zgłoszę to allegro.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jako, że pojawiały się już w tym temacie różne wątki między innymi o sprzedawcach to mam takie pytanie

Jest taka sprawa - wylicytowałem zegarek. Po wygraniu aukcji, jak zobaczyłem dane sprzedającego to aż zdębiałem :shock:

Jakiś czas temu kupiłem od tego samego gościa zegarek (sprzedawał go pod innym nickiem) i delikatnie mówiąc z transakcji byłem bardzo niezadowolony :evil:

Chodzi mi o to, czy posiadanie dwóch kont jest zgodne z prawem (2 konta ma na pewno, cały czas sprzedaje na jednym i drugim). Jeśli jest to zgodne z prawem, to powiem gościowi, że zegarka nie kupię bo poprzednim razem oszukał mnie i gdybym wiedział że to jego aukcja to bym w ogóle nie licytował, a jeśli nie jest to zgodne z prawem, to zgłoszę to allegro.

Z tego co się orientuję Allegro zabrania posiadania dwóch kont na jedną osobę, oczywiście można to obejść...

Kolekcja: TAG Heuer CV-2110.BA0787; Atlantic SEAHUNTER; casio DW: 5000C 5600C 5600E 6900K 1500; Citizen DQ-7511

Na sprzedarz: Casio G-Shock: DW-001 Jason;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna posiadac dwa lub wiecej kont ( wyciag z regulaminu allegro http://www.allegro.pl/help_item.php?item=309 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że w niektórych rzeczach orientuję sie słabo. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Kolekcja: TAG Heuer CV-2110.BA0787; Atlantic SEAHUNTER; casio DW: 5000C 5600C 5600E 6900K 1500; Citizen DQ-7511

Na sprzedarz: Casio G-Shock: DW-001 Jason;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mozna posiadac dwa lub wiecej kont ( wyciag z regulaminu allegro http://www.allegro.pl/help_item.php?item=309 )

W takim razie została mi tylko możliwość odmówienia zakupu.

:?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość em_gie

@Karol Kłósek

Możesz dać znać o kogo chodzi?

Choćby na priv.

Poruszamy się po Allegro tymi samymi ścieżkami, więc warto wymieniać informacje żeby nie dać się robić w konia różnym cwaniaczkom "łowiącym frajerów".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Karol Kłósek

Możesz dać znać o kogo chodzi?

Choćby na priv.

Poruszamy się po Allegro tymi samymi ścieżkami, więc warto wymieniać informacje żeby nie dać się robić w konia różnym cwaniaczkom "łowiącym frajerów".

myślę, ze napisz na forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicków tego gościa na forum nie podam, bo nie wiem, czy czasem on nie przegląda naszego forum, a nie chcę być o nic pomówiony.

Niemniej wszystkim zainteresowanym mogę wysłać na priva wiadomość z nickami tego gościa i historię jak zostałem już przez niego oszukany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi