Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o opinię do znawców rosyjskich zegarków. Strasznie spodobał mi się taki lotnik:

http://www.ebay.com/itm/Rare-Russian-USSR-watch-MOLNIA-STURMANSKIE-AVIATOR-18-jewels-108-/161498470923?pt=Wristwatches&hash=item259a0f1a0b

Czy mechanizm jak i tarcza ze wskazówkami wyglądają na "nie kombinowane"? Nigdy nie widziałem tego modelu.

Inną sprawą jest cena, która wydaje się trochę przegięta, ale wiem że na forum nie wyceniamy zegarków :)

To jest współczesna ukraińska pasówka z Charkowskiego Zagłębia Customów. Tarcza i wskazówki współczesne. Koperta z epoki z dolutowanymi współcześnie uszami i pochromowana na nowo. Koronka ze starych zapasów magazynowych, ale od wersji hunter, nie open face. Mechanizm z lat '80 oprócz półmostka balansu który jest raczej z lat '70.

Mam nadzieję że pomogłem.

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest współczesna ukraińska pasówka z Charkowskiego Zagłębia Customów. Tarcza i wskazówki współczesne. Koperta z epoki z dolutowanymi współcześnie uszami i pochromowana na nowo. Koronka ze starych zapasów magazynowych, ale od wersji hunter, nie open face. Mechanizm z lat '80 oprócz półmostka balansu który jest raczej z lat '70.

Mam nadzieję że pomogłem.

pozdrawiam

Narfas

Tak mi coś się wydawało, że to może być pasówka, a wielkość skłoniła mnie do przyjścia po poradę. Dzięki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorpion ma bardzo wysokie ceny, ale jednak czasem coś sprzedaje. Nie sądzę żebym u niego kupował (musiałbym sprawdzić), ale czasem ręka mi drgnęła kiedy czegoś mi brakowało do kolekcji. W sumie nic mi do tego, facet zdaje się wie co sprzedaje i się ceni, znajduje nabywców, więc nie będę się czepiał. Taką ma strategię i tyle.

pozdrawiam

Narfas

To kobieta, a jak zgłasza się, że coś nie halo z zegarkiem, to straszy mężem - biegłym sądowym od wyceny zegarków...

A czy taka SLAVA "lodówka" koledzy jest warta tych pieniędzy?

http://allegro.pl/slawa-rosyjski-od-zegarmistrza-rzadki-egzemplarz-i4867037275.html

podobna w licytacji, tylko jakby tarcza w negatywie:

http://allegro.pl/slawa-lodowka-stan-kolekcjonerski-i4874881853.html

Ta pierwsza jednak jakoś bardziej mi podchodzi, szkoda tylko, że zdjęcia marnej jakości.

A skorpion to kobieta, kupiłem niedawno Rakiete na aukcji i muszę ją właśnie odesłać do poprawki, bo spieszy już ponad 6 minut po niecałych 3 dobach ;-( i to ma jeszcze nierówny chód.

Jak odeślesz, to masz negatywna...

Ja kupiłem łucza u niej z rzymskimi oznaczeniami, przesłała mi z arabskimi... Zwrot i dostałem negatyw :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno temu pisałem, żeby nic nie kupować od skorpiona. Zgadza się, że czasami ma coś fajnego w dobrej cenie, ale omijałbym szerokim łukiem ze względu na całokształt prowadzonej działalności. Oczywiście zgadzam się z Romanem, że 2 min./d w zegarku kupionym na alle, to bardzo przyzwoity wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno temu pisałem, żeby nic nie kupować od skorpiona. Zgadza się, że czasami ma coś fajnego w dobrej cenie, ale omijałbym szerokim łukiem ze względu na całokształt prowadzonej działalności. Oczywiście zgadzam się z Romanem, że 2 min./d w zegarku kupionym na alle, to bardzo przyzwoity wynik.

Zależy w jakiej cenie kupiony zegarek i jaki był opis.

Ceny proponowane przez modliszkę ;) i opisy wskazują, że mamy do czynienia z zegarkami w bardzo dobrym stanie zarówno wizualnym jak i technicznym.

Więc wynik 2 minutowy nie jest wcale dobry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I do tego srebrny metalic. Kurcze, a ja ponad pół roku szukałem pierścienia do 55-ki. Wystarczyło zrobić poler i po kłopocie. Nowe doświadczenie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w jakiej cenie kupiony zegarek i jaki był opis.

Ceny proponowane przez modliszkę ;) i opisy wskazują, że mamy do czynienia z zegarkami w bardzo dobrym stanie zarówno wizualnym jak i technicznym.

Więc wynik 2 minutowy nie jest wcale dobry...

Dokładnie zegarek w stanie bardzo dobrym, po serwisie, czyszczeniu itd...powołałem się na KC i niezgodność z opisem, a więc chęć zwrotu...ale to niemożliwe,bo ...

Koniec końców umówiony jestem na odesłanie i poprawienie chodu...podobno podczas wysyłki mógł się rozregulować... pitu pitu :D

Wizualnie nie mam nic do zarzucenia, ale mechanicznie tak: pierwszej doby było +35 s, drugiej doby kolejne +4:10 (łącznie 4:45), po 3 dobach 6:35...

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie zegarek w stanie bardzo dobrym, po serwisie, czyszczeniu itd...powołałem się na KC i niezgodność z opisem, a więc chęć zwrotu...ale to niemożliwe,bo ...

Koniec końców umówiony jestem na odesłanie i poprawienie chodu...podobno podczas wysyłki mógł się rozregulować... pitu pitu :D

Wizualnie nie mam nic do zarzucenia, ale mechanicznie tak: pierwszej doby było +35 s, drugiej doby kolejne +4:10 (łącznie 4:45), po 3 dobach 6:35...

Zastanawiam się czy powinieneś kupować radzieckie zegarki ??? czy wogóle zegarki mechaniczne - pierwszej doby miał uskok 35sekund :o  :o  :o

Ja bym się procesował na twoim miejscu i nie szedł na ugody -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy powinieneś kupować radzieckie zegarki ??? czy wogóle zegarki mechaniczne - pierwszej doby miał uskok 35sekund :o:o:o

Ja bym się procesował na twoim miejscu i nie szedł na ugody -_-

Nie wiem dlaczego tak się irytujecie. Żaden z moich ruskich nie przekracza minuty na dobę.

A te które są po przeglądzie, tj. czyszczeniu, smarowaniu i regulacji nie robią więcej niż +/-20 sec. Przy czym np. Rakiety robią +/-10 sec.

Więc przy sprzedaży zegarków po czyszczeniu i regulacji wynik powinien być porównywalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowy radziecki zegarek miał "katalogową" (nie dającą podstaw do naprawy gwarancyjnej) odchyłkę od 30 do 90 sekund na dobę[1]. A potem minęło kilkadziesiąt lat...

Kupcie se kwarce.

pozdrawiam

Narfas

[1] Źródło: Stopiński/Kawała "Towaroznawstwo zegarmistrzowskie. Poradnik dla sprzedawców", wydanie I (W-wa 1974) oraz wydanie II (W-wa 1980)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowy radziecki zegarek miał "katalogową" (nie dającą podstaw do naprawy gwarancyjnej) odchyłkę od 30 do 90 sekund na dobę[1]. A potem minęło kilkadziesiąt lat...

Kupcie se kwarce.

pozdrawiam

Narfas

[1] Źródło: Stopiński/Kawała "Towaroznawstwo zegarmistrzowskie. Poradnik dla sprzedawców", wydanie I (W-wa 1974) oraz wydanie II (W-wa 1980)

Ja pisałem z własnej praktyki. Sądziłem,że standard to -20/+40...

Ale jeśli tak mówi literatura, to zwracam honor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na odchyłki ma wpływ ułożenie zegarka ?

Tak, ale musisz sam przetestować...

Jak poszukasz na forum, to znajdziesz. Ten temat był poruszany, bodajże w dziale japońskim.

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...A potem minęło kilkadziesiąt lat...

Kupcie se kwarce.

pozdrawiam

Narfas

Mam Monstera (automat) i tam odchyłka to kilka sekund na kilka dni !!! A kwarca też mam ;-)

Zastanawiam się czy powinieneś kupować radzieckie zegarki ??? czy wogóle zegarki mechaniczne - pierwszej doby miał uskok 35sekund :o  :o  :o

A niby czemu nie mam kupować? i co w tym dziwnego? Gdyby zostało te 35 sekund na dobę, to bym nawet nie podnosił rabanu, ale już ponad 4 minuty/dobę to chyba troszkę dużo i akurat w tym przypadku nie miało znaczenie  ułożenie zegarka...

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pisałem z własnej praktyki. Sądziłem,że standard to -20/+40...

Ale jeśli tak mówi literatura, to zwracam honor :)

Nie no jak najbardziej !!! trafiają się czasem zegarki najbardziej pospolite z prostymi mechanizmami potrafiące mieć odchyłki kilku sekund - gdzieś jakoś tak się wszystko spasuje że zegarek po tygodniu dokręcania będzie miał kilkunastosekudowe "bicie" na boki

a na odchyłki ma wpływ ułożenie zegarka ?

Pozycja zegarka , temperatura , ilość zaliczonych wstrząsów podczas noszenia , to czy zegarek wychodzi sie do końca czy jest dokręcany co 3 godziny przez nadgorliwego właściciela itd....itd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no jak najbardziej !!! trafiają się czasem zegarki najbardziej pospolite z prostymi mechanizmami potrafiące mieć odchyłki kilku sekund - gdzieś jakoś tak się wszystko spasuje że zegarek po tygodniu dokręcania będzie miał kilkunastosekudowe "bicie" na boki

Dodajmy, że mówimy tu o produkcji idącej w miliony sztuk, gdzie kontrola jakości była niezłym wyzwaniem, a trafiały się najróżniejsze egzemplarze, z których do dzisiejszych czasów dotrwało kilka-kilkanaście procent i to w najróżniejszym stanie, w większości po przejściach.

A wśród zestawienia które cytowałem (i przejrzałem po łebkach) jasną gwiazdą świeci Wostok Precizionnyje z gwarantowaną odchyłką do 5 sekund.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, a co powiecie o tym egzemplarzu, czy wart swojej ceny?

http://allegro.pl/slawa-rosyjski-od-zegarmistrza-rzadki-egzemplarz-i4867037275.html

Nie ukrywam, że podoba mi się taka akurat kombinacja kolorów tarczy.

Aktualnie kończy się inna "lodówka" w licytacji, stan super i cena wynosi już 375 zł:

http://allegro.pl/slawa-lodowka-stan-kolekcjonerski-i4874881853.html

Edytowane przez tommly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę słabe fotki. Ja za swoją dałem połowę tego...

Kup tę droższą... Chłopaki, co licytują się wkurzą :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny wielce przedświąteczne :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Trochę słabe fotki. Ja za swoją dałem połowę tego...

Kup tę droższą... Chłopaki, co licytują się wkurzą

Jak licytuje to Kris to można sobie od razu odpuścić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi