Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
yorki_man

PRIM – nejlepší české hodinky!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny zestawik

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

W takim razie dodam jeszcze kilka tych brzydszych sztuk  ;)

Specjalnie dla kolegi @Buczo pasiasty jeszcze raz wraz z kolegą  ^_^

post-69581-0-41608300-1420557384_thumb.jpg

post-69581-0-87249500-1420557395_thumb.jpg

post-69581-0-54050100-1420557401_thumb.jpg

post-69581-0-57278700-1420557406_thumb.jpg

post-69581-0-61454300-1420557412_thumb.jpg

post-69581-0-19763000-1420557416_thumb.jpg

post-69581-0-34844500-1420557427_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz ciekawiej!!!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

I jeszcze kilka...

post-69581-0-11856300-1420557672_thumb.jpg

post-69581-0-62754300-1420557676_thumb.jpg

post-69581-0-19069900-1420557680_thumb.jpg

post-69581-0-17272600-1420557696_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwiatek cudne wszystkie, ale w pierwszej kolejności chodziło mi o ten drugiego Prima z jasną tarczą, z arabskimi indeksami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Ciemna śrubka i jasny gwint razem!!! Kwiatek... Ty chyba muzeum zakładowe manufaktury Prim obrobiłeś! ;-) Świetne zegarki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prim(a) akcja!

Gratulacje!

Chociaż Ty już nie kwiatek tylko raczej květina (cze.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo polowałem na Prima i wreszcie udało mi się upolować pewien spracowany egzemplarz :)

post-25327-0-35877600-1420920009.jpg

Wiem, że zdjęcie kiepskie, ale jego jakość jest adekwatna do wizualnego stanu zegarka - lepsze fotki będą po doprowadzeniu Prima do porządku :)

Zegarek kupiony w jednym z brneńskich antykwariatów - generalnie dość ciężko tam trafić jakiekolwiek "naramkove Primky" - dopiero przy trzeciej próbie mi się to udało. Prim wyglądał jakby był bezpośrednio zdjęty z ręki i sprzedany do antykwariatu. Miał bardzo wyeksploatowany pasek z podkładką, pod którym skrywała się naklejka:

post-25327-0-38669000-1420920478.jpg

Być może to pozostałość od czasów nowości zegarka (fabryczna?) albo też oznaczenie stosowane przez np. jubilera, który sprzedawał zegarek. W każdym bądź razie nie wygląda na naklejoną w antykwariacie.

Zegarek wymaga dopieszczenia od strony wizualnej (wymiana szkiełka i koronki), ale od strony mechanicznej jest kompletny - po czyszczeniu i oliwieniu powinien hulać :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje! :-) to teraz już z górki, następny egzemplarz sam się znajdzie :-)

Dziękuję :)

W zasadzie, to jakiegoś Prima mogłem kupić na Allegro lub e-bay, w ostateczności na czeskim Aukro. Jednak z racji częstego przebywania u naszych południowych sąsiadów, postawiłem sobie za punkt honoru nabycie go bezpośrednio. Cenowo wyszło raczej taniej niż na portalach aukcyjnych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Takiego gagatka przytuliłem:

gallery_26467_836_61989.jpg

Trochę szkło przydzwonione na 11 i bezel trochę farby stracił, ale reszta została bardzo ponętna. Mój pierwszy Prim Sport w edycji 2

:wub:

Edytowane przez D@dik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego gagatka przytuliłem:

Trochę szkło przydzwonione na 11 i bezel trochę farby stracił, ale reszta została bardzo ponętna. Mój pierwszy Prim Sport w edycji 2

:wub:

Wyjątkowe obrzydlistwo.. :D

W akcie łaski mogę go od Ciebie odkupić.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z PRIM-kami to jest tak: Niektóre podobają mi sie na fotografii, a gdy już je mam, jakoś nie powalają na kolana...

I zupełnie nie wiem dlaczego, ale tak już mam. I te z nich ruszają w dalszą podróż do ludzi.

Inne, wydają się dość przeciętne na zdjęciach, ale w 'naturze' okazują się bardzo ładniutkie. Łapią za oko.

I taki jest ten którego chcę pokazać dzisiaj. Troszkę mu śpieszno i potrzebuje małego spa, ale już mnie cieszy.   :)

I napewno zostaje na dłużej.

post-74389-0-86935400-1421846675_thumb.jpg

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łyski świetny jest ten model PRIM'a...mam takiego tylko w chromie....coś te pozłacane mnie omijają......D@dik Twój też super!Szkoda, że coraz trudniej trafić PRIM'a i do tego jeszcze w fajnym stanie. Gratuluję zakupów :)

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba czujnym być jak ważka i złote skupować ;-) ceny złota poszły w górę więc znowu się zlomiarze zaktywizują :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Z PRIM-kami to jest tak: Niektóre podobają mi sie na fotografii, a gdy już je mam, jakoś nie powalają na kolana...

I zupełnie nie wiem dlaczego, ale tak już mam. I te z nich ruszają w dalszą podróż do ludzi.

Inne, wydają się dość przeciętne na zdjęciach, ale w 'naturze' okazują się bardzo ładniutkie. Łapią za oko.

I taki jest ten którego chcę pokazać dzisiaj. Troszkę mu śpieszno i potrzebuje małego spa, ale już mnie cieszy.   :)

I napewno zostaje na dłużej.

Bardzo fajny ten Twój Prim!

Co do uwag do Primów to tak jak gdzieś już czytałem rodzina starych Sportów to taki rzeczywiście czeski film w wydaniu zegarkowym:

ani z tym na łapce  do wanny nie ma co włazić, ani to nie świeci w nocy, ani bezela nie bardzo da się używać ;-) Do tego koperta w chromie, która rzadko kiedy jest w fajnym stanie.

Czechów jeszcze rozumiem, bo morza nie mają i co nie gdzie jakieś większe kałuże, ale jak w te zegarki wyposażali polskich marines  :blink:  Chyba tylko "pisarzy" i tych co na lądzie pozostali :D

To radzieckie amfibie naprawdę się do sportów ekstremalnych nadają!

Nie zmienia to jednak faktu, że fajnego Prima Sporta można na co dzień nosić do biura, bo mają trwałe i dokładne serducha. Marzę teraz o pierwszej generacji w ładnym stanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że obejdzie się bez Western i kosztów przesyłki-kolega "pepik" jest w trakcie testów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Cześć

D@dik czy to będzie pasowało do twojego Prima?

http://aukro.cz/prim-2-ks-otocna-luneta-na-sport2-i5017008867.html

Patrzyłem po tej ofercie już, ale postanowiłem się pobawić nieco tym bezelem w moim sportku, bo nie jest wytarty mocno i tylko farba się usamodzielniła i opuściła swe miejsce. Myślę wyczyścić go ze starej farby i wetrzeć wacikiem w jej miejsce nieco białego modelarskiego Humbrola. Jak zrobię pokażę efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi