Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

piotrkrakow

Zegarek klubowy 2016

29 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa ankieta dotycząca wyboru tarczy  Glycine Airmana SST na zegarek klubowy 2016

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/121984-wyb%C3%B3r-tarczy-do-zegarka-klubowego-2016-glycine-airman-sst/?p=1489099

1.

3_zpsnrk7ahmt.jpg

2.

2_zpsfgkkkfrx.jpg

3.

1_zpsahdvy01h.jpg

4.

Screen%20Shot%202015-06-24%20at%2022.57.

5. łamana tarcza jest nieistotna. Bardziej chodzi o pomarańczową podziałkę.

Screen%20Shot%202015-06-25%20at%2000.21.

6.

2_zpsk7janb0t.jpg

7.

Screen%20Shot%202015-06-23%20at%2023.23.

8.

Screen%20Shot%202015-06-23%20at%2021.30.

9.

Airman_KMZiZ_v.003.jpg

10.

Airman_KMZiZ_v.004.jpg

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Incursore II najbardziej przypadł mi do gustu z tych propozycji, gdyby tylko nie to 44mm... Ale daje świetny potencjał do zrobienia czegoś specyficznego, a jednocześnie klasycznego. Do tego można by XI zaznaczyć innym kolorem (beż? czerwień?) by zaznaczyć 11 lecie klubu w ciekawy, wpisany w stylistykę zegarka, sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr. Popieram, wejdę chyba w każdy projekt. Davosa nie wypaliła niestety i do tej pory nie ma żadnego klubowca i tak się złożyło, że na razie Glycinki żadnej też nie.

Nawet przy opcji droższego zegarka jako bazowego jest wystarczająco dużo czasu żeby zbierać kaskę.

Może np. na bazie chrono coś z zielonymi akcentami, coś co miało być w Davosie a nie wypaliło  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi sie marzy airman base ( mam do tej serii słabość) ale:

- tarcza np. odcień srebrzysty, antracyt, stalowy....

- znaczniki na bezelu pomarańcz lub czerwień....

- logo naniesione - nie malowanka

i ktoś kto to wszystko ' zwizualizuje' żeby można było dyskutować :-)

dlaczego airman? bo rozmiar koperty 42 jest optymalny i uniwersalny

i dziękuję Piotrowi za inicjatywę - super!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Incursore to 44mm ale na ręce tego nie czuć z racji przyzwoitej długości lug to lug i świetnego profilu koperty

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może są koperty od starego sst06?

to był świetny zegar...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka moja refleksja dotycząca kwestii finansowej projektu. Niestety przeważająca większość forumowiczów nie jest w stanie wydać kwoty rzędu 6 tys. złotych na zegarek klubowy czy nawet na forumowy. Ba, zebranie 50 chętnych na zegarek za 3 tys. złotych może być problematyczne. Natomiast zegarki za około 500zł (mam na myśli projekt VC chrono) zyskują wielu chętnych, którzy potrafią zamówić po 2 lub 3 sztuki. Stąd moja uwaga, że jeżeli pójdziemy w projekt dość drogiego (dla przeciętnego Forumowicza) zegarka, możemy nie uzbierać wielu chętnych. Z drugiej strony chciałbym (prawdopodobnie jak większość) otrzymać zegarek nietuzinkowy i pięknie wykonany. Proponuję zatem rozważyć kilkutranszową płatność w takim projekcie. Sam wiem po sobie, że co miesiąc jestem w stanie wysupłać kilka stówek, ale jednorazowo parę tys. to już ciężej. Można ciężar płatności rozłożyć w czasie i być może wtedy uda się stworzyć coś naprawdę fajnego.

PS. Mnie się marzy od dłuższego czasu jakiś manual w rozsądnym rozmiarze (do 41mm) oraz... nakręcany budzik w stylu Pama (jak limitowany i niestety kwarcowy PAM 173). Cóż pomarzyć dobra rzecz :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, podobnie jak Paweł007, też chętnie wszedłbym w ładnie zmodyfikowanego airman base. Uniwersalny rozmiar, znany i lubiany przez forumowiczów design, wreszcie cena, przy której jest szansa na realizację projektu.

Jestem za. Kiedy zaczynamy :-).

Sent from my HTC One dual sim using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze jedno:

- znaczniki na bezelu z luminowy żeby w końcu w nocy można było odczytać czas II strefy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można by XI zaznaczyć innym kolorem (beż? czerwień?) by zaznaczyć 11 lecie klubu w ciekawy, wpisany w stylistykę zegarka, sposób.

To musiałaby być 12ka, bo akurat będzie przypadała 12ta rocznica ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

To musiałaby być 12ka, bo akurat będzie przypadała 12ta rocznica ;)

Fakt, nie zauważyłem że to dwuletni projekt, mój błąd ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może są koperty od starego sst06?

to był świetny zegar...

O tak! Jeśli Airman to właśnie SST. Z pomarańczowym pierścieniem był bardzo ładny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze tanszy pilot w koprecie ref. 3933 (srednica 40mm wysokosc 9,1mm) z tarcza podobna do tej?:

c2d16b8c-78c3-43fc-8d94-c3412bbb93fb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile tarcza jeszcze do mnie gada, to konstrukcja uszu już zdecydowanie nie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku, wątpię aby Glycine zgodził się na wykorzystanie podobnej tarczy do rocznicowego setu :(

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku, wątpię aby Glycine zgodził się na wykorzystanie podobnej tarczy do rocznicowego setu :(

Moze by sie jednak zgodzono na ciemny/antracytowy kolor tarczy i staro wygladajaca pozolkla luminowe w indeksach? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 Opcja Airman'a super - wydaje mi się, że z tego zegara można zrobić jeszcze wiele bardzo ciekawych wariantów, a zegarek ma rewelacyjne rozmiary. Fakt, że może być trudno zebrać 50 chętnych na zegarek za 6k zł... Czy wypali - nie wiem, ale potencjał w tym modelu jest. :)

Ad.2 Incursore z kanapką gdzie jest czarna tarcza i brązowa/ kremowa warstwa pod spodem to myślę, że wyglądała by rewelacyjnie. Niestety to połączenie jest stosunkowo rzadko stosowane, a wygląda świetnie i niestety jeżeli nie przy tej okazji to trudno kupić taki zegarek bo wtedy albo musimy celować w słabej jakości chińszczyznę albo w Pam'a za worek zielonych... Jak by to jeszcze było 42mm to już w ogóle miód.

Ad.3 Chrono też fajne, ale nie wiem czy uda nam się jakoś ciekawie zmodyfikować tarczę.

Ad.4 Ten model wygląda super, ale było już trochę takich eleganckich zegarków klubowych (od pierwszego Zeno po Stowę chociażby) i wydaje mi się, że opcja 1 lub 2 jest najciekawsza.

Ogólnie trzeba było by wiedzieć co możemy zrobić w stosunku do tarczy, wskazówek itd. Koperty pewnie są nienaruszalne ale czy na tarczy możemy mieć giloszowanie, czy możemy w niej coś wyciąć/ nałożyć, czy możemy dać dowolny kolor (tarczy, wskazówek, lumy) itd itd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie głosował bym za incursore manual,

miałem kiedyś 46, i był rewelacja, 44 będzie bardziej uniwersalny.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 Opcja Airman'a super - wydaje mi się, że z tego zegara można zrobić jeszcze wiele bardzo ciekawych wariantów, a zegarek ma rewelacyjne rozmiary. Fakt, że może być trudno zebrać 50 chętnych na zegarek za 6k zł... Czy wypali - nie wiem, ale potencjał w tym modelu jest. :)

Ad.2 Incursore z kanapką gdzie jest czarna tarcza i brązowa/ kremowa warstwa pod spodem to myślę, że wyglądała by rewelacyjnie. Niestety to połączenie jest stosunkowo rzadko stosowane, a wygląda świetnie i niestety jeżeli nie przy tej okazji to trudno kupić taki zegarek bo wtedy albo musimy celować w słabej jakości chińszczyznę albo w Pam'a za worek zielonych... Jak by to jeszcze było 42mm to już w ogóle miód.

Ad.3 Chrono też fajne, ale nie wiem czy uda nam się jakoś ciekawie zmodyfikować tarczę.

Ad.4 Ten model wygląda super, ale było już trochę takich eleganckich zegarków klubowych (od pierwszego Zeno po Stowę chociażby) i wydaje mi się, że opcja 1 lub 2 jest najciekawsza.

Ogólnie trzeba było by wiedzieć co możemy zrobić w stosunku do tarczy, wskazówek itd. Koperty pewnie są nienaruszalne ale czy na tarczy możemy mieć giloszowanie, czy możemy w niej coś wyciąć/ nałożyć, czy możemy dać dowolny kolor (tarczy, wskazówek, lumy) itd itd :)

Kopert nie zmienimy. Co najwyżej możemy mieć opcję satynową lub polerowaną. Tarczę możemy modyfikować dowolnie z zachowaniem DNA linii (czyli np nie możemy wstawić tarczy california do koperty Airmana, czy zrobić Incursore 24h, ). Jesli chodzi o giloszowanie to słabo widzę w 1 i 2 wariancie gilosz. Lumę może dać dowolną. Wskazówki możemy dobierać z innych produktów danej linii.

zdecydowanie głosował bym za incursore manual,

miałem kiedyś 46, i był rewelacja, 44 będzie bardziej uniwersalny.

nie chodzi o głosowanie tylko o nabycie :)

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kopert nie zmienimy. Co najwyżej możemy mieć opcję satynową lub polerowaną. Tarczę możemy modyfikować dowolnie z zachowaniem DNA linii (czyli np nie możemy wstawić tarczy california do koperty Airmana, czy zrobić Incursore 24h, ). Jesli chodzi o giloszowanie to słabo widzę w 1 i 2 wariancie gilosz. Lumę może dać dowolną. Wskazówki możemy dobierać z innych produktów danej linii.

Nie no tak zapytałem tylko, żeby wiedzieć co można a co nie. :) Gilosz musiałby być specyficzny żeby pasował do zegarków o jednak militarnych korzeniach - jakimś eleganckim giloszem to tylko byśmy mogli to zepsuć, bo nie ma nic gorszego jak miks niepasujących charakterem elementów w jednym zegarku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o głosowanie tylko o nabycie :)

dlatego napisałem, że bym głosował :)

ale jeśli będzie realizowany projekt incursora z unitasem na 2016

to ja już zaczynam odkładać i piszę się na zakup,

najwyżej mi pożyczysz :lol: .

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem od razu ankietę. Proszę o potwierdzenie głosu wpisem. Wg mnie zarówno Airman jak i Incursore mogą być ciekawym projektem.

Dopytam w fabryce o możliwość zastosowania tarczy z F104 w Incursore. Ponieważ Glycine jest na urlopie, wszystkie pytania łącznie wyślę do nich 10 sierpnia.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientacyjne kwoty dla każdej opcji by się przydały, chyba że każdy z tych modeli oscylowałby w okolicy 6k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientacyjne kwoty są w linkach do poszczególnych modeli. Zakładam, że są to kwoty maksymalne, które mimo customalizacji uda nam się obniżyć.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głos na projekt na bazie Airmana.
Tak się zastanawiam na czym miałaby polegać modyfikacja Airman 1953 Vintage Limited Edition?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.