Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

Powstanie Warszawskie 1944rok

Rekomendowane odpowiedzi

Temat napisany w celu przypomnienia ,i złożenia hołdu wszystkim uczestnikom .

Bez ocen co do zasadności.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo. To jest dzień pamięci o ludziach, którzy zginęli broniąc mojego miasta... nie o ludziach, którzy stali za tą być może bezzasadną decyzją. Cześć ich pamięci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze kiedy jest mowa o Powstaniu Warszawskim, myślę o tym co bym zrobił w tej sytuacji. Kiedy Powstańcy już wiedzieli, że ich losy są przesądzone, że Niemcy (nie mityczni Naziści z Nazilandu) dokonują rzezi, nie porzucili broni. Wyobraźcie sobie siebie biorących co tylko jest pod ręką (kamienie, butelki z benzyną, rzadko broń) i idących walczyć z uzbrojonymi żołnierzami. Bezwzględnie każdemu należy się za to pamięć i szacunek. Cieszę się, że pamięć o Bohaterach zaczyna być kultywowana na nowo (Wyklęci, Powstańcy,...) i swoje zasługi mają w tym również ci źli kibice.

slask_oprawa2_powstanie.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Cześć Im i Chwała!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda, należy pamiętać o Ludziach, jak walczyli, ginęli i nie można zapominać o oprawcach oraz o tych, którzy nic nie zrobili.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szacunek dla walczących i poległych z bronią w ręku.

Pamięć dla 180 tys. bestialsko pomordowanych cywili, w tym kobiet i dzieci.

Współczucie dla tych, którzy podjęli decyzję o rozpoczęciu powstania, gdy musieli zrobić w swoich sumieniach rachunek zysków i strat...

[wysłane z mojego Atari 65XE]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palimy wieczorem świeczki w oknach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddajmy hołd wszystkim którzy stracili życie w tym powstaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Podoba mi się inicjatywa z grafiką w nagłówku forum. Proponuję też, żeby na moment oderwać się od komputera i wszelkich rozpraszających czynności o godzinie W ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo. To jest dzień pamięci o ludziach, którzy zginęli broniąc mojego miasta... nie o ludziach, którzy stali za tą być może bezzasadną decyzją. Cześć ich pamięci...

+10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historii nie cofniemy, decyzję o powstaniu oceniam negatywnie ale tym bardziej należy się tym ludziom którzy zgineli wieczny szacunek bo stanęli do bardzo nierównej walki.

To na czym obecnie powinniśmy się skupić to nie powtarzanie starych błędów a więc więcej dyplomacji wobec sytuacji na Ukrainie a mniej zajadłej krytyki Rosji, takiego szczekania małego pieska który w razie ataku Rosji także nie miał by większych szans bo przez lata dokonaliśmy demontażu potencjału militarnego wsłuchując się w głos nieodpowiedzialnych ludzi dla których wkładanie pieniędzy w armie to strata kasy i bezsens. Historia i wcześniejsza i ta obecnie pisana pokazuje, że jak chce mieć się względny pokój i poczucie bezpieczeństwa to trzeba dbać o własny potencjał militarny a nie tulić się do amerykanów i błagalnym wzrokiem prosić ich o to aby przysłali 5 samolotów na postrach !, organizować na siłę bankiety z Obamą. Ludzie, nie czujecie zażenowania ???

Trzeba mieć godność, chcę żyć w dumnym kraju , który ma porządną, dobrze wyszkoloną armię i być może trzeba pomyśleć wzorem Szwajcarii o zajęciach już w szkole z obsługi broni i zachowywania się w sytuacjach kryzysowych, takie Przysposobienie Obronne ale bardziej konkretne i poważniej prowadzone niż to ma miejsce obecnie.

Polska ma paskudne położenie geograficzne i nie możemy sobie pozwolić na słabą armię, nie stać nas na słabą armię!

Wiadomo że Rosji nie dorównamy ale obecny potencjał militarny to 1/3 tego co powinien mieć 40mln kraj.

Powinniśmy także mocno lobbować u Niemców i uświadamiać tam młode pokolenie czym było Powstanie Warszawskie i czego dopuścili się ich dziadkowie. Powinny iść na to duże nakłady, to jest w naszym interesie na teraz i na przyszłość.

Żydzi ze swojej tragedii zrobili przemysł, o naszej tragedii prawie nikt nie pamięta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historii nie cofniemy, decyzję o powstaniu oceniam negatywnie ale tym bardziej należy się tym ludziom którzy zgineli wieczny szacunek bo stanęli do bardzo nierównej walki.

To na czym obecnie powinniśmy się skupić to nie powtarzanie starych błędów a więc więcej dyplomacji wobec sytuacji na Ukrainie a mniej zajadłej krytyki Rosji, takiego szczekania małego pieska który w razie ataku Rosji także nie miał by większych szans bo przez lata dokonaliśmy demontażu potencjału militarnego wsłuchując się w głos nieodpowiedzialnych ludzi dla których wkładanie pieniędzy w armie to strata kasy i bezsens. Historia i wcześniejsza i ta obecnie pisana pokazuje, że jak chce mieć się względny pokój i poczucie bezpieczeństwa to trzeba dbać o własny potencjał militarny a nie tulić się do amerykanów i błagalnym wzrokiem prosić ich o to aby przysłali 5 samolotów na postrach !, organizować na siłę bankiety z Obamą. Ludzie, nie czujecie zażenowania ???

Trzeba mieć godność, chcę żyć w dumnym kraju , który ma porządną, dobrze wyszkoloną armię i być może trzeba pomyśleć wzorem Szwajcarii o zajęciach już w szkole z obsługi broni i zachowywania się w sytuacjach kryzysowych, takie Przysposobienie Obronne ale bardziej konkretne i poważniej prowadzone niż to ma miejsce obecnie.

Polska ma paskudne położenie geograficzne i nie możemy sobie pozwolić na słabą armię, nie stać nas na słabą armię!

Wiadomo że Rosji nie dorównamy ale obecny potencjał militarny to 1/3 tego co powinien mieć 40mln kraj.

Powinniśmy także mocno lobbować u Niemców i uświadamiać tam młode pokolenie czym było Powstanie Warszawskie i czego dopuścili się ich dziadkowie. Powinny iść na to duże nakłady, to jest w naszym interesie na teraz i na przyszłość.

Żydzi ze swojej tragedii zrobili przemysł, o naszej tragedii prawie nikt nie pamięta.

Zgadzam się całkowicie. Ja, 100% Ślązak z Zabrza (Hindenburg), od lat 30 mieszkający we Wrocławiu pochylam głowę nad Bohaterami i wiem jak bardzo w Anglii jest to "tylko epizod"... Smutne i wkurzające!

avid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze kiedy jest mowa o Powstaniu Warszawskim, myślę o tym co bym zrobił w tej sytuacji. Kiedy Powstańcy już wiedzieli, że ich losy są przesądzone, że Niemcy (nie mityczni Naziści z Nazilandu) dokonują rzezi, nie porzucili broni. Wyobraźcie sobie siebie biorących co tylko jest pod ręką (kamienie, butelki z benzyną, rzadko broń) i idących walczyć z uzbrojonymi żołnierzami. Bezwzględnie każdemu należy się za to pamięć i szacunek. Cieszę się, że pamięć o Bohaterach zaczyna być kultywowana na nowo (Wyklęci, Powstańcy,...) i swoje zasługi mają w tym również ci źli kibice.

slask_oprawa2_powstanie.jpeg

Świetna oprawa .

Szacunek dla Powstańców i wszystkich co walczyli o wolną Polskę.

Ps. Naziści , dla niektórych nacji to juz prawie kosmici , skąd sie wzięli , co robili , co sie z nimi stało po wojnie .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem przez cały okres powstania pokazywać archiwalne zdjęcia dokumentujące to wydarzenie.....post-48316-0-68328000-1406998197.jpgpost-48316-0-33438200-1406998232.jpg

Chrystus z kościoła św. Krzyża

post-48316-0-72411400-1406998271.jpg

SS-Gruppenführer Heinz Reinefarth tzw. "Kat Woli" (po lewej) Generał policji i Waffen-SS oraz 3 Pułk Kozaków płk. Jakuba Bondarenki w okolicach ul. Wolskiej. 3 Pułk Kozaków składał sie z Kozaków z różnych regionów, natomiast Jakub Bondarenko przed powstaniem był dowódcą 5-tego Pułku piechoty Kozaków Kubańskich

post-48316-0-32528400-1406998373_thumb.jpg

Niemcy i Ukraincy ostrzeliwują Ratusz, Pałacu Blanka i kościół Panien Kanoniczek zza kolumnady Teatru Wielkiego na Plac Teatralnym.

post-48316-0-66145800-1407004457_thumb.jpg

Ukraińcy służyli również w dywizjach : SS Leibstandarte SS Adolf Hitler, SS Totenkopf, SS Wiking, SS Hohenstaufen, SS Frundsberg, SS Reichsführer SS, SS Maria Theresia, SS (1 białoruska), SS Dirlewanger, SS (1 rosyjska)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja może nie mam zdjęć z powstania ale pogrzebałem i taka ciekawostka - taryfy energii elektrycznej jakie obowiązywały w Warszawie w czasie Powstania. Jeden z dziadków był w tym czasie w Warszawie od lat, przez okres Powstania również i jest też i dzisiaj.

Zawiadomienie odebrała sąsiadka bo dziadka akurat nie było w domu, do końca wojny taryfy Rządu GG od kwietnia 44 nie uległy zmianie, budynek stoi do dzisiaj i jest aktualnie zabytkiem.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hołd powstańcom warszawskim można oddawać na różne sposoby...

można też i tak...

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszulki z imitacją krwi i postrzału z powstania też się sprzedają... :angry:

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszulki z imitacją krwi i postrzału z powstania też się sprzedają... :angry:

Podobnie jak figurki JPII ;) 

Lubimy takie rzeczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jak figurki JPII ;)

Lubimy takie rzeczy :)

Jakoś figurki wg mojej opinii niewiele mają z tym wspólnego....

post-48316-0-35769100-1407182448_thumb.jpg

Komentarz zbędny -bo i tak był by poniżej słownictwa człowieka cywilizowanego.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze dorzuce to: http://www.warsawrising.eu/

polecam

Chciałem Ci podziękować za ten link. To jest najlepsza strona jaką widziałem od lat. Nie o powstańczej czy wojennej tematyce, ale w ogóle. Jestem pod ogromnym, ogromnym wrażeniem. Trzeba to zobaczyć, polecam wszystkim. A Tobie jeszcze raz dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.