Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

1000 powodów dlaczego zegarki mechaniczne są lepsze od kwarcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Jak świat się skończy i będą wszędzie zombie to baterii po jakimś czasie nie będzie, a mechanik będzie działał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo dysputa o wyższości jednego mechanizmu nad drugim może być nieskończenie ciekawa (historia, komplikacje, zdobienia, dokładność etc.). Niczym epopeja okraszona ogromną ilością ozdobników. Dyskusja o kwarcach pozostanie małą rozprawką, która nie wzbudzi zainteresowania wśród miłośników dobrej literatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo po odkręceniu dekielka widać zycie a nie tylko martwe płytki :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Mariusz ,czy ja jestem jedynym uzytkownikiem?

Nie jesteś, ale jako autor tematu mogłeś lepiej zadbać o jego zawartość merytoryczną. Spójrz na swoje wpisy z 1 strony tematu. Kpina z Amerykanek jakbyśmy w Europie nie mieli problemów z nadwagą. Do tego już w pierwszym wpisie kazałeś się łaskawie odpier…ić miłośnikom zegarków kwarcowych, którzy mogliby coś ciekawego wnieść do dyskusji.

Fani kwarcu - poszukajcie innego miejsca na swoje "prawdy" :D

I tak z ciekawego tematu zrobił się cyrk. Ja lubię zegarki kamertonowe. Czy też powinienem szukać sobie innego miejsca na głoszenie swoich "prawd" ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już kiedyś napisałem w czym są lepsze mechaniczne od kwarców. Po wybuchu bomby atomowej będą działać!

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że są lepsze wszyscy wiemy :P

Prosze o wpisy potwierdzające tą tezę.

Fani kwarcu - poszukajcie innego miejsca na swoje "prawdy" :D

Panowie moderatorzy-po 1000 potwierdzeniu wyższości zegarków mechanicznych nad kwarcami proszę zamknąć temat :)

Dziękuje.

Nie jesteś, ale jako autor tematu mogłeś lepiej zadbać o jego zawartość merytoryczną. Spójrz na swoje wpisy z 1 strony tematu. Kpina z Amerykanek jakbyśmy w Europie nie mieli problemów z nadwagą. Do tego już w pierwszym wpisie kazałeś się łaskawie odpier…ić miłośnikom zegarków kwarcowych, którzy mogliby coś ciekawego wnieść do dyskusji.

I tak z ciekawego tematu zrobił się cyrk. Ja lubię zegarki kamertonowe. Czy też powinienem szukać sobie innego miejsca na głoszenie swoich "prawd" ?.

Mariusz masz problem z czytaniem?

Powyżej masz pierwszego posta którego napisałem w temacie i nijak nie moge się dopatrzyć tego co Ty widzisz......

A z tą kpiną z Amerykanek to chyba sam kpisz...żart to taka forma wyrazu.

"Dobrego wojaka Szwejka " czytałes? 

tam lekarz garnizonowy zalecał terapie na dolegliwość która najwidoczniej Cie trawi... :D  :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie... powróćmy może do głównego tematu.

Jeśli jest możliwość to z miłą chęcią wyedytowałbym ten temat i usunął posty będące poza tematem przewodnim - a co tam. 

@cook niech sumuje te swoje plusy i dobija do 1000 - w co wątpię ;)

Plus mechaników - lepsze filmy na Youtube...na których widać nakład pracy, precyzję i piękno... Wszystko to zsumowane, aby efekt końcowy cykał na nadgarstku...
https://www.youtube.com/watch?v=OFwncagQWYE

Kwarce nie mają takich filmików :(
Citizen: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwala mnie brak poczucia humoru, malkontenctwo i zgryzliwosc w temacie który od początku nacechowany był zartobliwoscia.

Jeden jest powód który tak naprawdę można powtórzyć tutaj z 990 razy, zostawiając 10 pozostałych powodów do pozartowania albo i nie.

To... Długowieczność. Cecha zegarka mechanicznego o której marzymy aby stała sie i naszym udziałem . Walor, dzięki któremu niejeden z nas przedłuży sobie ziemski byt, przekazując zegarki potomnym, którzy

bedą za dziesiątki czy nawet setki lat z zegarkiem na nadgarstku oglądać ten sam czasomierz na zdjęciu ojca,dziadka czy pradziadka.

Przepraszam za brak polskich znaków i bledy. Nie ogarniam tableta, który za mnie poprawia cichcem.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długowieczność. Cecha zegarka mechanicznego o której marzymy aby stała sie i naszym udziałem . Walor, dzięki któremu niejeden z nas przedłuży sobie ziemski byt, przekazując zegarki potomnych, którzy z bedą za dziesiątki czy nawet setki lat z zegarkiem na nadgarstka oglądać ten sam czasomierz na zdjęciu ojca,dziadka czy pradziadka.

Szacun. Pięknie to ująłeś... a wiesz, że jestem w stanie wyobrazić sobie taką sytuację ? Chyba, że kupię zapas acu do Ecodrive jak mi padną po ~ 20 latach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację to fascynujące. Zegarki, które są aktualnie w moim posiadaniu a mają ok 70-100 lat mają przecież szansę przeżyć drugie tyle. Wiele z nich ma się całkiem dobrze, regularna konserwacja z pewnością przedłuży ich żywot. Tylko czy za te kilkadziesiąt lat zawód zegarmistrza nie wymrze? 

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację to fascynujące. Zegarki, które są aktualnie w moim posiadaniu a mają ok 70-100 lat mają przecież szansę przeżyć drugie tyle. Wiele z nich ma się całkiem dobrze, regularna konserwacja z pewnością przedłuży ich żywot. Tylko czy za te kilkadziesiąt lat zawód zegarmistrza nie wymrze? 

oni ich zastapią :P,juz to robili-https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0CAUQjhw&url=http%3A%2F%2Fgalleryhip.com%2Fterminator-3-t3.html&ei=DJ-PVPH_AcizUcL2gJAO&psig=AFQjCNF37KBlD5Z1IMUWYBS_Wzsw9ARoOQ&ust=1418784673944352

15_1024x1024.jpg?v=1388663423

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Argumenty za mechanikami? Widzę, że trawicie czas, zamiast wskazać tysiące powodów, które przecież istnieją ! :)

Dla ekologów - mechaniczny to mniejszy ślad ekologiczny - nie wymaga baterii, ma dłuższą trwałość, nie wymaga kosztownej utylizacji

- mechaniczny to sprzeciw przeciwko planowemu postarzaniu produktu i dyktatu ciągłej wymiany sprzętu na nowy - to jest sprzęt, który się serwisuje, a nie po prostu wymienia

Dla preppersów - tylko mechaniczny działać będzie w postapokaliptycznym świecie,

Dla fanów techniki - mechaniczny wymaga wyższej kultury technicznej i ogólnie większej wiedzy, by go użytkować (prawidłowo)

- kwarc to kwarc, tani kwarc jest podobny do drogiego kwarca (pod względem tego, co pod deklem), w zakresie mechanicznych jest dokładnie odwrotnie,

- mechaniczny to małe dzieło sztuki, zwłaszcza jeśli ma ciekawe komplikacje, dzieła sztuki są piękne, a lubimy otaczać się rzeczami pięknymi (a takie piękno fani techniki, w odróżnieniu od np sztuki nowoczesnej, zazwyczaj rozumieją)

Dla rodziców/dziadków - kupując swojemu dziecku mechanicznego zwiększacie szanse, że pomyśli "jak to działa" i w ogóle bardziej zainteresuje się światem,

Dla zestresowanych - cykanie mechanicznego uspokaja podobnie jak szum spadającej wody,

Dla biznesmenów - zegarek jest jedyną dopuszczalną biżuterią mężczyzny, jednocześnie może być wyznacznikiem jego statusu. Jeśli ktoś się na zegarkach nie zna, to nie dostrzeże, czy mamy kwarca, czy mechanika, a jeśli się zna, to będzie dla niego jasny sygnał,

- zegarek to taki sam wyznacznik statusu, jak poroże u jelenia, czy samochód u faceta. Niewątpliwie małe autka miejskie są praktyczne w ciasnych uliczkach, ale to limuzyna jest wyznacznikiem statusu. Tak samo z zegarkami

Dla fanów dokładności - Twój zegarek w komórce i tak jest dokładniejszy niż ten na ręce, więc noś chociaż coś ładnego mechanicznego

Dla tych, co chcą być unikalni - możesz mieć mechaniczny taki, jakiego nie ma nikt inny na świecie, kwarc to zawsze wytwór taśmy produkcyjnej i hali fabrycznej,

- w ogóle mało kto nosi dzisiaj jeszcze zegarki, więc zegarek, a zwłaszcza mechaniczny, to coś, co wyróżni Cię z tłumu

Dla przeciwników małych, chińskich rączek - no gdzie się wytwarza kwarce, no gdzie?

Dla fanów ręcznej roboty - w zegarku mechanicznym ingerencja człowieka jest niezbędna, w kwarcu to tylko kwestia balansu - kto dla pracodawcy w zakresie składania i pakowania jest tańszy - człowiek, czy maszyna.

Dla miłośników tradycyjnych zawodów - co się stanie z zegarmistrzami, kiedy przestaniemy nosić mechaniczne?

Dla przeciwników postępującego ogłupienia - rewolucja informatyczna i elektroniczna doprowadziła do sytuacji, że w coraz szerszym zakresie korzystamy z rzeczy, których zasady działania nie rozumiemy, czyli pośrednio stajemy się ich niewolnikami. Korzystanie z mechanicznych to sposób na odwrócenie trendu

Tyle na szybko :)

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Czy są lepsze? Jest to sprawa dyskusyjna. Ja ujmę to w ten sposób: Dresy są wygodniejsze od garnituru, biegam w nich, jeżdżę na rowerze, zakładam w długą podróż samochodem (i do dresów na wspomniane okoliczności pewnie lepszy jest kwarc). Ale na ważne spotkanie służbowe lub rodzinne nie założę dresów, tylko garnitur, a na rękę... zegarek mechaniczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

długowieczność i przekazywanie z pokolenia na pokolenie to piekne argumenty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Rozwala mnie brak poczucia humoru, malkontenctwo i zgryzliwosc w temacie który od początku nacechowany był zartobliwoscia.

Skoro tak, to może temat powinien znaleźć się w dziale "Po godzinach" ?.

Długowieczność. Cecha zegarka mechanicznego o której marzymy aby stała sie i naszym udziałem . Walor, dzięki któremu niejeden z nas przedłuży sobie ziemski byt, przekazując zegarki potomnym, którzy

bedą za dziesiątki czy nawet setki lat z zegarkiem na nadgarstku oglądać ten sam czasomierz na zdjęciu ojca,dziadka czy pradziadka.

Przyglądając się między innymi Twojej dyskusji w temacie o dokładności zegarków mechanicznych, można było odnieść wrażenie, że Waszym marzeniem jest precyzja pomiaru czasu. Tylko zapewne nieprzypadkowo nikt nie wskazał tej cechy w odniesieniu do "mechaników", bo tu kwarce są lepsze. Są lepsze, bo lepiej spełniają podstawową funkcję zegarka jaką jest precyzja pomiaru czasu. Długowieczność ?, to tylko emocje. Jeżeli wysokiej klasy zegarek mechaniczny kosztuje około 50000 zł i wysokiej klasy kwarc kosztuje około 10000 zł, to co mi po długowieczności "mechanika" jak co 20 lat mogę tego kwarca wymieniać na nowy zegarek i zanim osiągnę równowartość zakupu zegarka mechanicznego to i tak minie 100 lat ?. Podsumowując… zegarki mechaniczne są ciekawsze konstrukcyjnie, ale lepsze są zegarki kwarcowe. I nie zmienią tego ani głupie zdjęcia wstawiane do tego tematu ani suchary, bo to wątek żartobliwy… podobno :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz na myśli  "wysypiska" i "śmietnik"?

Jak napisałem powyzej -zaczyna sie krucjata rycerzy "poprawności i dobrej nowiny".... :lol:

Mam wrażenie że część kolegów "czai się " ;) i tylko czeka by "błysnąć"....a tymczasem w ankiecie Edmunda traktującej o najbardziej popularnych markach zegarkowych wzieło udział 64 osoby ...http://zegarkiclub.pl/forum/topic/114243-wyniki-ranking-ulubionych-firm-klubowicz%C3%B3w-ad-2014/?do=findComment&comment=1350664

Więc mi tu nie pie...e!

dla mnie śmietnik na forum to takie miejsce gdzie tematem jest wyższość kupy porannej nad .... i tym podobne, ogólnie tematy luźno związane z zegarkami, natomiast wolałbym w temacie o zegarkach mechanicznych poczytać coś pouczającego na ten właśnie temat bo na porannej kupie trochę już się znam  :huh:

Niestety, moderatorzy mają inne, ważniejsze zajęcia :)

attachicon.giflezak-woda-palmy-plaza.jpeg

Ale możesz zgłosić swój akces. Zobaczysz jak jest fajnie.

mógłbym być co najwyżej modem w tematach luźnych bo w zegarkowych to jestem na etapie że wiem jak mało jeszcze wiem  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo na porannej kupie trochę już się znam  :huh:

i co powiesz ciekawego w temacie kupy ? czy założysz osobny temat ?   :D  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

mógłbym być co najwyżej modem w tematach luźnych bo w zegarkowych to jestem na etapie że wiem jak mało jeszcze wiem  :ph34r:

Ja mógłbym być moderatorem w tematach zegarkowych. Obiecuję, że będę wrażliwy jak Adolf Hitler, współczujący jak Józek Stalin i wyrozumiały jak Mao Zedong  :D. Na forum zagości ład i porządek…   ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i co powiesz ciekawego w temacie kupy ? czy założysz osobny temat ?   :D  :P

to że się znam, oznacza że nie muszę już o tym czytać, a na pewno nie będę o tym pisać ...

Ja mógłbym być moderatorem w tematach zegarkowych. Obiecuję, że będę wrażliwy jak Adolf Hitler, współczujący jak Józek Stalin i wyrozumiały jak Mao Zedong  :D. Na forum zagości ład i porządek…   ;).

Magik czasami się boję Twojego zegarkowego faszyzmu, ale poczytać lubię 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

szkoda, że dyskusja nie ma szansy utrzymać się temacie zegarkowym. widać niektórym kolegom temat kupy bliższy. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długowieczność ?, to tylko emocje. Jeżeli wysokiej klasy zegarek mechaniczny kosztuje około 50000 zł i wysokiej klasy kwarc kosztuje około 10000 zł, to co mi po długowieczności "mechanika" jak co 20 lat mogę tego kwarca wymieniać na nowy zegarek i zanim osiągnę równowartość zakupu zegarka mechanicznego to i tak minie 100 lat ?. Podsumowując… zegarki mechaniczne są ciekawsze konstrukcyjnie, ale lepsze są zegarki kwarcowe.

Kolega Ameryki nie odkrył bo zauważono to już podczas rewolucji kwarcowej i to na olbrzymią skalę, jakże dotkliwą dla zegarmistrzostwa.

Dobitnie należy jednak zaznaczyć, że nikt poza Nim lepiej tego w tym temacie nie podsumował.

Więc z zegarkami mechanicznymi jest tak jak z płytami winylowymi, lampami zamiast tranzystorów. "Dusza" - no proszę Was! Chyba, że papkę marketingową nazwać tą duszą.

Ciekawi mnie też bardzo jak takie sztuczne koła wzajemnej adoracji przekładają się na ceny zegarków mechanicznych, czasem wzięte z kosmosu ?

a żeby było na temat możemy pójść z przekorą:

mechaniczne lepsze

- bo zawodne

- bo niedokładne

- bo obsługowe

- bo (b.często) niezasadnie drogie

Ilu z Was wie o tym (wikipedia):

"Długi fiszbin wielorybów biskajskich i grenlandzkich wykorzystywano do produkcji parasoli, szczotek, łyżek do butów, gorsetów, a nawet sprężyn zegarkowych." 

Podobnie jak tłuszcz z tych samych zwierząt używany jako smar. Przemysł zegarkowy nie był jedynym, który przyczynił się do przetrzebienia tych zwierząt, ale wbrew pozorom skala tego procederu na potrzeby zegarmistrzostwa była bardzo znacząca.

Obstawiam, że jak zapasy ropy będą na wyczerpaniu, to samochody spalinowe też będą "lepsze" nawet od tych magnetycznie unoszących się nad ziemią   :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy fani filmu "Dwóch zgryżliwych tetryków" odpuszczą?:-) :-)

Mechaniczne są lepsze bo cześć napraw potrafie zrobic sam,w kwarcowych natomiast nic:-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Od początku byłem wstrzemięźliwy w dyskusji, bo nie do końca zgadzam się z tezą zawartą w temacie, i chociaż nie jestem "fanem kwarców", to wolałem się nie odzywac.  ^_^ Racjonalne argumenty wskazywałyby na to, że lepsze są zegarki kwarcowe. Pisał o tym Magik, i jak na razie chyba nikt nie podał przekonujących kontargumentów. Tyle, że jeśli się nie mylę, to większość osób na forum jednak częściej nosi zegarki mechaniczne. Ja też zaliczam się do tej grupy. Ten temat uświadomił mi, że postępuję/my irracjonalnie preferując zegarki mechaniczne!  :blink:  Bo,.. przepraszam, że to napiszę,.. ale jak na razie żaden argument w wątku, z tych odnoszących się do funkcjonalności zegarka, nie przekonuje mnie do słuszności tezy z tematu. ;):) Pozostaje jedynie prestiż, emocje i sprawy, które ładnie wypunktował w swoim poście kolega Sursum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- bo liżąc mechanizmy zegarków vintage może uda się trafić nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

@Cook, co Ty na to ?

A poza tym, zakładając ten temat, tobie chodziło o pokazanie, że jesteśmy kołem wzajemnej adoracji (sektą/nawiedzeni) czy, że nie jesteśmy, bo już zgłupiałem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla ekologów - mechaniczny to mniejszy ślad ekologiczny - nie wymaga baterii, ma dłuższą trwałość, nie wymaga kosztownej utylizacji

- mechaniczny to sprzeciw przeciwko planowemu postarzaniu produktu i dyktatu ciągłej wymiany sprzętu na nowy - to jest sprzęt, który się serwisuje, a nie po prostu wymienia

To by trzeba sprawdzić, czy aby na pewno!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.