Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jash

Tak na marginesie.

Te zegarki na targach mają w ogóle mechanizmy, a może mają tylko zablokowane, bo wszędzie identyczna godzina i nawet na filmie sekundnik ani drgnie?

Jak byłem na Basel to pamiętam, że było bardzo różnie. Cześć zegarków miała werki, część atrapy, a w innych w środku latały elementy mechanizmu :D

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie.

Te zegarki na targach mają w ogóle mechanizmy, a może mają tylko zablokowane, bo wszędzie identyczna godzina i nawet na filmie sekundnik ani drgnie?

Też zwróciłem na to uwagę.

Na 99% to atrapy. Jak Tudor wchodził np. do Polski to na evencie Chronosa i Kruka nowa wersja Fastridera to też była jeszcze atrapa bez werku więc i tu myślę jest podobnie..

W przeciwieństwie do wcześniejszych opinii niektórych kolegów uważam, że sporo nowości i własne werki w BB to super posunięcie ze strony Tudora. Widać, że nie stoją w miejscu i idą za ciosem.

Myślę też, że po przeanalizowaniu odzewu ze strony rynku nie mają obaw, że inhouse'y mogłby skanibalizować sprzedaż Rolexa (na forum też pojawiały się takie sugestie).

Chyba nabywcy Tudorów to jednak inna grupa docelowa niż klienci Rolexa i popyt na tego ostatniego jest tak duży, że wzrost sprzedaży Tudora nie odbije się na wynikach Rolexa, a raczej konkurencji.

O ile BB z etą bym nie kupił i w tej klasie cenowej porównywałem go np. z Omegą SMP, i ta ostatnia ma wg. mnie do zaoferowania dużo więcej, tak teraz byłbym skłonny nabyć nowego BB.

Edytowane przez ASTRAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzieliscie nowe Style z bezelem karbowanym ze złota? Dla mnie bomba, szczególnie niebieski, a cena rewelacja.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle się dziwię, że wszyscy tylko BB i Pelagos, a Style już w pierwszej wersji były bardzo ciekawym zegarkiem.

Nikt nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jest 38mm tak jak lubimy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycofanie ety to bardzo dobra wiadomość. Być może w przyszłości etowe będą więcej warte niż te na inhałsach ;)

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy tylko mi się wydaje, ale w nowej wersji dekielek ma chyba inny kształt, sugerujący trochę większą grubość zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

O ile BB z etą bym nie kupił i w tej klasie cenowej porównywałem go np. z Omegą SMP, i ta ostatnia ma wg. mnie do zaoferowania dużo więcej, tak teraz byłbym skłonny nabyć nowego BB.

Ja podobnie dokonywałem podobnej decyzji i także się zgadzam, że Omega oferuje więcej, ale to właśnie ETA była decydującym czynnikiem. W tej półce cenowej można oczekiwać więcej w zakresie mechaniki i tylko bić brawo dla Tudora, za ten ruch. Nie mniej duży minus za wypuszczenie kilka miesięcy wcześniej BBB na ETA, nie powinni tego robić. 

Mimo wszystko stylowo właściwszym porównaniem do BB jest SM 300, ten sam retro wygląd. SMPc to zegarek o nowoczesnej stylistyce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycofanie ety to bardzo dobra wiadomość. Być może w przyszłości etowe będą więcej warte niż te na inhałsach ;)

powiem ze teraz moglem kupic Tudora , wlasnie dlatego ze ma wlasny mechanizm , a nie Ete .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko stylowo właściwszym porównaniem do BB jest SM 300, ten sam retro wygląd. SMPc to zegarek o nowoczesnej stylistyce.

Stylowo może i tak, ale nie cenowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są już jakieś dane nt. nowego mechanizmu, co to w ogóle pokazuje? I czy zdradza jakieś koligacje konstrukcyjne z mechanizmami Rolexa?

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten sam mechanizm, co już jakiś czas montują w Pelagosie. Tylko bez daty.

W skrócie - z Rolexem nie ma nic wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten sam mechanizm, co już jakiś czas montują w Pelagosie. Tylko bez daty.

W skrócie - z Rolexem nie ma nic wspólnego.

w Pelagosie jest MT5612, w North Flagu MT5621, w Black Bayu zwykłym i pvd MT5602, a w brązowym MT5601 - i czym to się różni ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Pelagosie jest MT5612, w North Flagu MT5621, w Black Bayu zwykłym i pvd MT5602, a w brązowym MT5601 - i czym to się różni ? :)

Datą, rezerwą chodu i wielkością ;)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze dwie cyfry to rodzaj oznaczenie rodziny mechanizmów.

Trzecia cyfra to wersja komplikacji - 0 to trzy wskazówki bez daty, 1 z datą, 2 z datą i rezerwą chodu.

Czwarta cyfra - nie wiem.

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datą, rezerwą chodu i wielkością ;)

rezerwa jest 70 godzin we wszystkich :)

Pierwsze dwie cyfry to rodzaj oznaczenie rodziny mechanizmów.

Trzecia cyfra to wersja komplikacji - 0 to trzy wskazówki bez daty, 1 z datą, 2 z datą i rezerwą chodu.

Czwarta cyfra - nie wiem.

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rezerwa jest 70 godzin we wszystkich :)

Chodzi o wskaźnik rezerwy ;)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intryguje mnie strategia Rolexa w zakresie mechanizmów dla Tudorow. Przecież tak naprawdę mogli przeciągnąć temat Ety parę - paręnaście miesięcy dłużej, w międzyczasie wprowadzić 32xx do wszystkich Rolexów po czym włożyć 31xx do Tudorow. Zapewne byłoby to tańsze niż tworzenie nowego mechanizmu oraz również podniosłoby rangę Tudorow. Być może nawet bardziej niż nowe mechanizmy Rolexa ze znakiem Tudor.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie jakiś link do tych nowych Style.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi