Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

A, wybacz. W przeblysku swojego geniuszu odkrylem, ze sa to jajka zwane stuletnimi i dopiero przed chwila zauwazylem, ze juz to sam wczesniej napisales (nie zauwazylem linijki tekstu nad zdjeciem :D ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A u mnie dzisiaj nowa dostawa sosów. :D

f54137fcb7bc987fbf3c9d5504e4f8a4.jpg

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

A u mnie dzisiaj nowa dostawa sosów. :D

f54137fcb7bc987fbf3c9d5504e4f8a4.jpg

Wyglądają obiecująco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Szymon, smakuje jeszcze lepiej. Moim zdaniem Original jest genialny, choć nie należy do najostrzejszych. Ale to produkt flagowy Blaira. Ten na bazie Jalapeno (zielonkawy) zamówiłem po raz pierwszy, a właściwie, to trafił się w czteropaku. Dobry, choć wolę Original. Zielony jest nieco kwaskowy, ale nie ma tego posmaku octu, jak np. zdecydowanie mniej ostry Tabasco. Co ciekawe, jest z dodatkiem tequilli. :) After Death jest już ostrzejszy (50 000 SHU). Mnie nie do końca podchodzi, bo ma nieco gorzkawy posmak, prawdopodobnie dlatego, że jest z dodatkiem wędzonych papryczek chipotle. Żonie smakuje. Jednak prawdziwa moc kryje się w Sudden Death. Smakowo bardzo mi odpowiada. Jednak trzeba używać z rozwagą. ;) Żona uważa, że dla niej jest już za ostry. Jak mi się nieco za dużo chlapnęło na kanapeczkę, to musiałem szybko szklanką szkockiej przepłukać gardło. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Lidlu pojawiły się świąteczne wina w dobrej cenie :) bardzo popularne w krajach niemieckojęzycznych, serwowane na ciepło na świątecznych jarmarkach bożonarodzeniowych. Wystarczy podgrzać i gotowe.

http://www.bangla.pl/opinie/p40132/lidl-christkindl-gluhwein-wino-slodkie-z-przyprawami-grzaniec

post-82877-0-87944200-1444926462.jpg

Edytowane przez pływak_wodnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przeprowadziliśmy się na zimowanie do miasta, więc była okazja pojechać na rynek i zrobić zakupy u zaprzyjaźnionego rzeźnika. Między innymi taki kawałek pięknej wołowinki kupiłem. bc7b65c126617f975402eb2115a267a1.jpg

Szkoda byłoby poddawać ją obróbce termicznej, więc dokonałem konsumpcji tak, jak tygrysy lubią najbardziej, czyli na surowo. ;)

538943522d08899313391f4152059f14.jpg

Tatar był tu w różnych odsłonach, moja nie jest najwyższych lotów (sorki za jajco, nadto natarczywie je opracowywałem, cóż... jestem tylko amatorem), ale tatar super. Chyba zbyt rzadko bywa na moim stole. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może miał/ma/zna problemu z żolądkiem? Mianowicie mój żołądek od jakiegoś czasu zaczyna mnie pobolewać. Ból polega na tym, że żolądek mnie ,,ssie". Moja mama ma podobne problemy i powiedziała mi, że może to być nadkwasota żołądka. Badań jeszcze nie robiłem, póki co zaobserwowałem, że kompletnie nie moge jeść słodkiego i niektórych kwaśnych, pikantnych potraw. Ktoś wie może coś na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Czy ktoś może miał/ma/zna problemu z żolądkiem? Mianowicie mój żołądek od jakiegoś czasu zaczyna mnie pobolewać. Ból polega na tym, że żolądek mnie ,,ssie". Moja mama ma podobne problemy i powiedziała mi, że może to być nadkwasota żołądka. Badań jeszcze nie robiłem, póki co zaobserwowałem, że kompletnie nie moge jeść słodkiego i niektórych kwaśnych, pikantnych potraw. Ktoś wie może coś na ten temat?

Myślę, że z takimi rzeczami to najlepiej do lekarza, a nie na forum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie łapie bardzo często, jak sie pilnuje z dieta to nawet jest dobrze. Pytam, bo moze to nic waznego i moze ,,popsulem" sobie troche zoladek zla dieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jak koledzy radzę do lekarza, gdy ból pojawia się na czczo, a znika po zjedzeniu czegokolwiek, to moga być początki choroby wrzodowej.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób badania z krwi w kierunku bakterii helicobacter pylorii.

Tapnięte z fona.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

W internetach i innych mediach głośno w temacie, więc i w forumowej kuchni nie powinno braknąć tej informacji.

LINK

Oczywiście chodzi o wczorajsze oficjalne oświadczenie WHO, zgodnie z którym spożywanie przetworzonego mięsa (ze wskazaniem na szynkę i kiełbasę) przyczynia się do wzrostu zachorowań na raka (ze wskazaniem na raka odbytu i okrężnicy). Mnie, i pewnie większości w miarę świadomych konsumentów, zdrowy rozsądek podpowiadał to samo, więc jedyne novum może stanowić sformalizowane stanowisko w tej sprawie, wyrażone przez międzynarodową instytucję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne zdanie, że wysoko przetworzone metodami przemysłowymi mięso jest szkodliwe, potwierdzili i teraz pytanie co z tym dalej?

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na kielbasie pojawia sie infoormacje o jej wplywie na zdrowie, takie jak na fajkach i zakaz reklamy przed godzna 23  ;)

Edytowane przez 70'

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

na kielbasie pojawia sie infoormacje o jej wplywie na zdrowie, takie jak na fajkach i zakaz reklamy przed godzna 23  ;)

hehe, zabawne, ale bardzo trafne, bo w ten sposób otworzono możliwość utworzenia regulacji prawnych, które mogłyby takiej informacji faktycznie wymagać. :D

Ważna jest też interpretacja samych cyfr. Mowa o wzroście o 18% przy spożyciu dziennej wartości referencyjnej (50g/dzień, nie doszedłem jeszcze do tego, przez jaki czas, czy całe życie?, bo przecież nie jednorazowo...). Jeśli więc założyć, że statystycznie 1 człowiek na 100 zachorowuje na raka okrężnicy lub odbytu, to w grupie wyselekcjonowanej 1000 osób spożywających kiełbasę w ilości referencyjnej wzrost prawdopodobieństwa zachorowania wyniesie statystycznie i w zaokrągleniu do liczb całkowitych 2 osoby. Dodam do tego, że statystycznie ja, jak i każdy z nas jest mniej więcej w połowie mężczyzną, a w połowie kobietą. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, zabawne, ale bardzo trafne, bo w ten sposób otworzono możliwość utworzenia regulacji prawnych, które mogłyby takiej informacji faktycznie wymagać. :D

Ważna jest też interpretacja samych cyfr. Mowa o wzroście o 18% przy spożyciu dziennej wartości referencyjnej (50g/dzień, nie doszedłem jeszcze do tego, przez jaki czas, czy całe życie?, bo przecież nie jednorazowo...). Jeśli więc założyć, że statystycznie 1 człowiek na 100 zachorowuje na raka okrężnicy lub odbytu, to w grupie wyselekcjonowanej 1000 osób spożywających kiełbasę w ilości referencyjnej wzrost prawdopodobieństwa zachorowania wyniesie statystycznie i w zaokrągleniu do liczb całkowitych 2 osoby. Dodam do tego, że statystycznie ja, jak i każdy z nas jest mniej więcej w połowie mężczyzną, a w połowie kobietą. ;)

Cyfry jak i cala statystykę należy traktować... pobłażliwie. Może tak być ale nie musi, to tak w skrócie, ale faktem jest, że "przemysłowe" mięso mi nie odpowiada smakowo i na dodatek powoduje często dyskomfort układu trawiennego, a w przypadku mięs przetworzonych własnoręcznie, takich objawów nie doświadczam.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z panem Piotrem. Bo wiadomo że taka kiełbaska z marketu to i pies z budą jest zmielony w niej a własnoręcznie takiej rzeczy nie zrobimy. Dla mnie już wszystko sklepowe smakuje tak samo czy za 50zł czy za 5zł takie realia dzisiaj,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób badania z krwi w kierunku bakterii helicobacter pylorii.

Tapnięte z fona.

Niektórzy gastrolodzy twierdzą, że bardziej miarodajne jest badanie kału pod kątem obecności helicobacter pylorii.

Jeżeli nie wyjdzie to terapia inhibitorem pompy protonowej.

Nadżerka (początkowy etap wrzodu żołądka) objawia się miejscowym bólem żołądka.

Oczywiście stan żołądka można określić na podstawie gastroskopii która nie jest badaniem przyjemnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gastroskopii wlasnie chcialbym uniknac, ale jesli innego wyjscia nie bedzie... Póki co zrobie badania pod katem bakterii, o ktorej mowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi