Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie dzisiaj na kolacje przegrzebki w otulinie okoniowej.,Według wielu źródeł mięso z przegrzebków jest najzdrowszym pożywieniem świata. 

post-67292-0-50652600-1447028292_thumb.jpg

post-67292-0-42004100-1447028306_thumb.jpg

post-67292-0-85750500-1447028323_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj na kolacje przegrzebki w otulinie okoniowej.,Według wielu źródeł mięso z przegrzebków jest najzdrowszym pożywieniem świata. 

Zawsze byłem ciekaw ile takie przegrzebki kosztują u was w USA, parę razy widziałem w marketach ale bałbym się kupić bo nie wiadomo ile to leży już w tym lodzie a mrożone to już wiadomo że nie to samo.

Edytowane przez Waldek1988BDG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze byłem ciekaw ile takie przegrzebki kosztują u was w USA, parę razy widziałem w marketach ale bałbym się kupić bo nie wiadomo ile to leży już w tym lodzie a mrożone to już wiadomo że nie to samo.

Cena świeżych mięśni przegrzebków jest w granicach od $10 do $25 za funt zależnie od wielkości. Najdroższe są U10 (10 sztuk na funt) ,U16(16 szt/funt) za ok $15,a najtańsze U20(20szt/funt),te najmniejsze są idealne do przyrządzania najpopularniejszego dania z przegrzebkami- "Pasta with Scallops",.Można także próbować samemu złapać,.W Stanie NY nie jest wymagana licencja na rekreacyjny połów przegrzebków,ale nie jest to takie łatwe .Przegrzebki są bardzo szybkie w nogach ,a na dodatek posiadają oczy dookoła głowy.

post-67292-0-64133100-1447173126_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czasem żałuję że nie ma bardziej dostępnych produktów u nas, typu właśnie owoce morza. Człowiek jedynie na wycieczce w "cieplejsze" kraje może posmakować niektórych rarytasów. Nigdy np nie jadłem homara albo langustynki a te co oferowały "sklepy" to raczej jakieś chore karłowate osobniki.

Troszkę zazdroszczę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dawniej Homary w Ameryce uważano za atrybut ubóstwa.,W stanach Maine i Massachusetts było to codzienne pożywienie dla więźniów i służących.,Doszło do tego, iż służący w kontrakcie o prace zastrzegali ,że nie będą jedli homara częściej niż dwa razy w tygodniu.,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przegrzebków nigdy nie jadłem i chętnie bym spróbował jak to smakuje

 

 

 

 te co oferowały "sklepy" to raczej jakieś chore karłowate osobniki.

Żebyś wiedział - to co oferują markety jako mrożonki to w krajach gdzie to występuje nikt by tego nie kupił - najlepszym przykładem są limonki (zielone cytrynki) to co oferują markety to przesiane wysuszone i niedorozwinięte chore osobniki - jak powinny wyglądać zobaczyłem kilkanaście lat temu - to samo dotyczy podwodnych stworów,czasem jednak można trafić takie jak powinny być 

Jeśli chodzi o restauracje wiele z nich nie potrafi tego przyrządzić 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przegrzebki mają bardzo delikatny lekko słodkawo-metaliczny smak.,Przy czym są bardzo podatne na przyprawy i przyjmowanie smaku z wymieszanych z nimi warzyw czy innych elementów potraw,.Dlatego mięsa przegrzebków nie należy przyprawiać przed smażeniem,Ja czosnek dodaje do oliwy pod koniec smażenia.Najciekawszy smak uzyskują potrawy z przegrzebków zawiniętych w inny rodzaj mięsa ryby,bekon,szynkę itp. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mayor skończ opisywać proszę.... bo nie wytrzymam :( jeszcze mój kochaniutki bekon w to wkręcasz sadysto.

Kto wymyślił bekon ja się pytam? Nie dość że słony to jeszcze słodki i chrupiący.

Edytowane przez Waldek1988BDG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Dziś podpichciłem kaczego cyca.

 

e800a77522c32cdb8df1f825687bf490.jpg

 

Cyc podany z puree z białych polskich ziemniaków (odmiana Irga) oraz sałatką z pora, z dodatkiem żurawiny. Cyc, jak to cyc, pyszny sam w sobie. Ale sałatka... mhm... wyszła wyśmienicie! (Wybaczcie, ale nie przemawia przeze mnie próżność - piszę samą prawdę. ;) ) Pora poszatkowałem trzy godziny przed podaniem, posoliłem, dodałem szczyptę cukru, przykryłem folią i wstawiłem do lodówki, żeby zmiękł. W tym samym czasie namoczyłem suszone owoce żurawiny. Tuż przed podaniem dodałem owoce do pora, podlałem odrobiną oliwy z oliwek i niewielką ilością (łyżeczka może) soku z pomarańczy (niwielką, nie cierpię sałatek/surówek podchodzących jakimś sokiem własnym :wacko: ).

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś podpichciłem kaczego cyca.

[...]

Cyc podany z puree z białych polskich ziemniaków (odmiana Irga) oraz sałatką z pora, z dodatkiem żurawiny. Cyc, jak to cyc, pyszny sam w sobie. Ale sałatka... mhm... wyszła wyśmienicie! (Wybaczcie, ale nie przemawia przeze mnie próżność - piszę samą prawdę. ;) ) Pora poszatkowałem trzy godziny przed podaniem, posoliłem, dodałem szczyptę cukru, przykryłem folią i wstawiłem do lodówki, żeby zmiękł. W tym samym czasie namoczyłem suszone owoce żurawiny. Tuż przed podaniem dodałem owoce do pora, podlałem odrobiną oliwy z oliwek i niewielką ilością (łyżeczka może) soku z pomarańczy (niwielką, nie cierpię sałatek/surówek podchodzących jakimś sokiem własnym :wacko: ).

Sałatki na bazie pora należą do moich ulubionych... Muszę na szybko coś dorobić, bo na obiad mam łopatkę a la gulasz węgierski z kaszą i bez surówki tu nie można. :)


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś tatar z jelenia w sam raz pod kieliszek

 

Tapnięte z fona.


"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie,

 

szukam dobrego przepisu na pieczoną polędwice wieprzową marynowaną w ziołach z sosem z zielonego pieprzu/czosnkowym. W jaki sposób należy obchodzić się z takim mięsem aby nie było suche?

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po marynowaniu a przed pieczeniem obsmażyć na patelni 'prawo lewo" na bardzo gorącym tłuszczu by zamknąć pory.

Pózniej dopiero piec, około 20 minut w 180C

Przepisow na marynatę znajdziesz w internecie do koloru do wyboru...


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po marynowaniu a przed pieczeniem obsmażyć na patelni 'prawo lewo" na bardzo gorącym tłuszczu by zamknąć pory.

Pózniej dopiero piec, około 20 minut w 180C

Przepisow na marynatę znajdziesz w internecie do koloru do wyboru...

Ile czasu marynować? Dobę? Masz sprawdzony przepis na ciemny taki sos?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam,ale w pracy jestem teraz, jak Cię urzadza jutro podam.

Polędwice pieczemy samą,sos robimy osobno ;) innaczej to duszenie....

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam,ale w pracy jestem teraz, jak Cię urzadza jutro podam.

Polędwice pieczemy samą,sos robimy osobno ;)

Ok, poczekam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Po marynowaniu a przed pieczeniem obsmażyć na patelni 'prawo lewo" na bardzo gorącym tłuszczu by zamknąć pory.

Pózniej dopiero piec, około 20 minut w 180C

 

Tak jak robi cook wychodzi krwisty.

Ja taki lubię ale moja kobieta już nie, wtedy robię tak, że piekę mięso w niskiej temperaturze (75 stopni) przez długi czas (ok 2-2.5 godz) mięso też jest soczyste.

Edytowane przez Kwiatek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak robi cook wychodzi krwisty.

Ja taki lubię ale moja kobieta już nie, wtedy robię tak, że piekę mięso w niskiej temperaturze (75 stopni) przez długi czas (ok 2-2.5 godz) mięso też jest soczyste.

Właśnie o tej metodzie słyszałem. Pieczenie w temp. ok. 80 st.C. przez dłuższy czas. Mięso jest apetyczne i soczyste.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem zwolennikiem tej metody :)

-Mięso brzydko wygląda

-Czas

Ten sam efekt można osiągnąć piekąc w 160c przez 30min.[nie krwiste]

Wszystko to jest umowne [czas i temp] i zależy:

-jaka marynata

-jakie mięso[jakość, mówimy cały czas o polędwicy wieprzowej]

-piec [rodzaj]

itd....


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Ja nie twierdzę, że ta metoda jest jakaś super dobra. Fakt mięso nie wygląda dobrze, ale dla mojej połówki ważne że nie jest krwiste :)

Spróbuję teraz Twoim sposobem czyli 160 stopni przez 30 minut :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

;)  :wub:

Pamiętaj by najpierw obsmażyć :)

A kolega @Dar niech się zastanowi jaki sos potrzebuje:

-Zielony pieprz

-Grzybowy [polecam-sezon świeże grzyby]

-Serowy 


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Ja też krwistej nie akceptuje i jak napisał Cook 30 minut zalatwia sprawę. Lubię piec obłożoną plastrami pomarańczy- wtedy się nie wysusza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

;)  :wub:

Pamiętaj by najpierw obsmażyć :)

A kolega @Dar niech się zastanowi jaki sos potrzebuje:

-Zielony pieprz

Zielony pieprz poproszę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.