Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Witiaf

Zegarek firmy Gerlach CWS Sokół 1000 -

Rekomendowane odpowiedzi

...yhmm, yhmm

A jak sobie wyobrażasz moderację?

Kontekst (łac. contextus) – związek, łączność, zależność.

W wielu przypadkach chwilowy kontekst dyskusji/rozmowy/intencji/negocjacji zmienia istotnie znaczenia używanych słów, ale nie zawsze jest wychwytywany przez rozmówców, co w efekcie może prowadzić do nieporozumień i konfliktów.

Przynajmniej tak mnie uczą na kursie "moderatora seniora" 

...ostatnie n postów zupełnie nie na temat, a moderator jeszcze powyższą aberrację powiększa.....

.....ale ja nie uczęszczałem na żadne kursy, to co tam mogę wiedzieć :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepychamy się tu jakimiś glupotami, a wystarczyło przeczytać tylko post Alamo, czyli poza nazwą jednak niewiele się zmieniło. Myślę, że jednak lepiej gdybym nie klikał na linka...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście uważam, że Witiaf miał powód, zeby się zirytować kontaktem z było nie było sklepem internetowym, skoro jak napisał przez dwa miesiące nie mógł się niczego dowiedzieć o wpłaconych pieniądzach i etapie realizacji zamówienia - bo wpłata zaliczki jest już chyba zamówieniem ;). I jeżeli kontakt jest przez FB lub forum, to ta informacja powinna być uwidoczniona na stronie sklepu. Oczywiscie nigdzie nie ma klauzuli jak należy postepować z klientami, żeby było dobrze. I dlatego każdy sklep w granicy prawa może wybrać dowolną metodę, nawet mocno odbiegającą od powszechnie przyjętych standardów. Nawet jeżeli uzna, że bycie nieprzyjamnym dla klienta jest właściwą formą obsługi klientów a klient zadający za dużo pytań dostanie etykietkę "tego Pana nie obsługujemy"  ;). Być może ktoś uważa, że w taki sposób zwiększy sprzedaż. Może być również tak, że w zasadzie to nie zależy mu na zwiększaniu sprzedaży. Więc każdy może ocenić sobie sam. Ja osobiście byłbym daleki od kupowania w takich miejscach, ale to moja opinia i jak najbardziej mam świadomość, że znajdą się tacy, którym taki sposób obsługi będzie odpowiadał. A co do drugiego wątku tego tematu, to ja "uczęszczam" na obu forach, co prawda na tym znacznie częściej ;), ale nie widzę nic niestosownego w specyficznym "języku" używanym na CW. Sam  na CW piszę ( a przynajmniej staram się ;) ) używając "zwyczajnych" wyrazów, zwrotów itp., i jakoś nikt z forumowiczów CW nie naśmiewa się z tego, więc jak widać można pisać również "normalnie" jeżeli ktoś tak woli. Uważam, że wytykanie specyficznego "języka" tego forum też nie jest na miejscu, a wytykający takie rzeczy raczej nie wykazuje się dojrzałością. Fora mają bardzo różny i niepowtarzalny klimat właśnie dzięki temu, że na każdym pisze się w inny, specyficzny sposób, nawet jeżeli fora dotyczą tego samego tematu. A co do poczucia humoru, to jest tak samo jak z gustami ;). Mnie osobiście CW urzekło tym ( a przynajmniej tak to odbieram) , że tam takim samym zegarkiem jest Parnis jak Rolex.  Osobiście uważam, że to jest bardzo dobre, ponieważ jeżeli dla kogoś wyzwaniem finansowym jest kupienie Parnisa, to dla niego ten Parnis będzie właściwie jak Rolex. A często będzie miał nawet większą wartość, niż dla kogoś zamożnego prawdziwy Rolex. Dla mnie bardziej liczy się pasja, niż zamożność pasjonaty. A uważam, że conajmniej równym jeśli nie większym przejawem pasji bedzie Parnis za kilkaset złotych, w którym właściciel "popracuje" z dobrym skutkiem nad indywidualizacją tarczy, wskazówek, paska, klamry lub nawet mechanizmu, jak posiadanie fabtycznego Rolex za kilkadziesią tysięcy.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

ICE, zgadzam się w 100% z całym Twoim postem a w szczególności z tym że nie trzeba być majętnym aby być pasjonatem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasja posiadacza Parnisa i posiadacza Rolexa może być równa,a nawet posiadacza Parnisa może być większa,ale ich zegarki niestety równe nie są i akurat nie mam tu na myśli ceny,jeżeli dla kogoś to nie jest jasne to nie jest on urzeczony, a raczej zaslepiony.

A jeżeli chodzi o zwroty to forum CW jest kameralne i nikt kto nie ma ochoty takich zwrotów czytać, nie musi tam wchodzić i nie oto chodzi że takie zwroty tam się używa,tylko do czego są one używane.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się że te zegarki nie są sobie równe. Biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości to Parnis zdecydowanie wygrywa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się że te zegarki nie są sobie równe. Biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości to Parnis zdecydowanie wygrywa :D

No i to jest zdanie, które już można by przedyskutować, choć nie muszę się z nim zgodzić.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

my mamy świadomość tego że nie jest idealnie i że czasami kontakt jest utrudniony

(...)

Zresztą cały ambaras bierze się pewnie z tego że cały personel obsługujący działalność fundacji to są trzy osoby, MUA , Alamo i Mic, każdy z nas mieszka w innej części kraju i do tego prowadzi normalne życie zawodowe nie związane z działalnością fundacji, mamy też rodziny. Oczywiście nie jest to żadnym usprawiedliwieniem, chcę tylko pokazać jak małą ilością ludzi ogarniamy całe przedsięwzięcie- zaopatrzenie i logistyka, sklep, fora, projektowanie i montaż .(...)

Mazok zacytował post Svedosa z CW.

Podziwiam ludzi w pasją.

Gratuluję dotychczasowych sukcesów, biorąc pod uwagę, że całym przedsięwzięciem zajmują się tylko 3 osoby. :)

Z jednej strony należy się im uznanie za to co już zrobili i nie ma co się wyzłośliwiać (co jest niestety dość częste na naszym forum), ale z drugiej strony muszą pamiętać, że chyba stanęli na granicy/krawędzi za którą jest już przepaść. Albo wpadną do niej i zginą w odmętach zapomnienia, albo uniosą się nad nią na skrzydłach chwały i sukcesu. :)

Myślę, że fundacja nie powinna już dłużej zwlekać z rewizją dotychczasowego sposobu działania i powinna przejść na wyższy poziom profesjonalizmu w zakresie organizacyjnym (szczególnie logistycznym) i kontaktu z klientami. Trzy osoby z różnych miejscowości w Polsce tego nie ogarną. Modeli zegarków wprowadzonych do produkcji jest już sporo. Ilości egzemplarzy też. Będzie jeszcze więcej. Czyli wyzwania logistyczne i związane z kontaktami z klientami będą również większe.

Może na początek warto zatrudnić subtelną kobietę do kontaktów z klientami?

Alamo na CW w sprawach problemów związanych z klientami niech się wypowiada jak najrzadziej. Swoimi wypowiedziami ewidentnie szkodzi fundacji.

Pooglądałem sobie niedawno w Złotych Tarasach zegarki Gerlacha. Można przymierzyć wszystkie nielimitowane modele. Najbardziej podobał mi się CWS Sokół 1000. Stylistycznie bardzo udany model. Na drugim miejscu Navigator. Natomiast Batory jest jak dla mnie za gruby w stosunku do średnicy koperty zegarka, a z drugiej strony, gdyby średnica była większa, to wyglądałby na przeciętnym nadgarstku karykaturalnie. Idealnie byłoby, gdyby był o 1/2 cieńszy, co wymagałoby oczywiście zmiany mechanizmu i rezygnacji z dużej daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Pooglądałem sobie niedawno w Złotych Tarasach zegarki Gerlacha. Można przymierzyć wszystkie nielimitowane modele. ....

Gdzie w ZT można znaleźć zegarki Gerlacha?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://czwarty-wymiar.pl/viewtopic.php?t=2172

A tu ,śmiać się czy płakać?

Nosiłbym! - okrzyk podziwu na widok ładnego zegarka. Odpowiednik nieparlamentarnego komentarza widywanego czasem pod zdjęciami szczególnie dobrze obdarzonych przez naturę pań w strojach niekompletnych 

"Jesteś u Darka" - poziom interlokutora sięgnął piaskownicy 

RUDOLFINY - hormony szczęścia wydzielane podczas spotkania z Kumotrami 

Foch i ch... - obrażenie się na cały świat 

A jak to dziś przeczytałem to byłem przekonany że nikt powyzej 16 lat nie jest członkiem tego forum..

widać się myliłem.

Ja często mam takie wrażenie czytając to forum... ;)  Co Wam do tego jakie zasady panują na CW, albo jaki tekst ma ich "słownik" ? Normalnie jak kumochy na ławce pod blokiem :D :D :D Co najmniej jakby temat był złożony w celu przedyskutowania zwyczajów i obyczajów panujących na sąsiednim forum - zazdrościcie "Kumotrom" czy co?

Ja akurat lubię tamto forum choćby za odrobinę luzu i zdrowe podejście do tematów które tutaj są na cenzurowanym... Jednak nie zdarza mi się na CW krytykować forum KMZiZ, nie wyszydzam również "zwyczajów" tutaj panujących choć niejednokrotnie nie mogę "wyjść z podziwu" obserwując tematy jakie tutaj są zakładane i śledząc dyskusje "mocno nie merytoryczne" jakie tutaj są prowadzone... No ale każdy jest inny... ;)

Szkoda, że stawiając na czele "pozwalanie sobie" ma się w (_I_) czystość języka ojczystego.

Znajdź mi choć jedno forum nastawione na czystość języka polskiego... :D

Co do zachowania Gerlachów w stosunku do autora tematu (bo o to tutaj chyba chodziło) to cóż tutaj powiedzieć można - jedynie tyle że może i "klient nasz Pan" ale i sprzedawca ma prawo decydować komu chce coś sprzedać a komu nie... Podobnie jak niezadowolony klient ma prawo... być niezadowolony i o tym głosić wszech i wobec... i o czym tu gadać... :)

I żeby nie było że staję "po stronie" Gerlacha - czy też autora tego tematu... Ja zawsze staram się stać po własnej stronie i zwykle dobrze na tym wychodzę.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja często mam takie wrażenie czytając to forum... ;)  Co Wam do tego jakie zasady panują na CW, albo jaki tekst ma ich "słownik" ? Normalnie jak kumochy na ławce pod blokiem :D :D :D Co najmniej jakby temat był złożony w celu przedyskutowania zwyczajów i obyczajów panujących na sąsiednim forum - zazdrościcie "Kumotrom" czy co?

Byłem w ZSMP to mi zostało :D

A tak poważnie "inne forum " jest mi obojętne, ale śmieszą mnie sformułowania z tzw "słownika",tak jak śmieszą mnie określenia [często to podkreślam w swoich wypowiedziach]  na "naszym forum" typu

-pach

-omesia

-rolek

-miazga

-citek

-graty

-w automacie

-etc

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat lubię tamto forum choćby za odrobinę luzu i zdrowe podejście do tematów które tutaj są na cenzurowanym... Jednak nie zdarza mi się na CW krytykować forum KMZiZ, nie wyszydzam również "zwyczajów" tutaj panujących choć niejednokrotnie nie mogę "wyjść z podziwu" obserwując tematy jakie tutaj są zakładane i śledząc dyskusje "mocno nie merytoryczne" jakie tutaj są prowadzone... No ale każdy jest inny... ;)

:D :D :D  Zanim zacząłeś wylewać krokodyle łzy, mogłeś usunąć z cytatu chociaż ten fragment

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D :D :D  Zanim zacząłeś wylewać krokodyle łzy, mogłeś usunąć z cytatu chociaż ten fragment

Mnie ten cytat zupełnie nie przeszkadza - znam paru Darków ale żaden jakoś nie czuje się nim urażony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie ten cytat zupełnie nie przeszkadza

O tym właśnie mówiłem.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając dalej powyższy temat, pragnę zauważyć, że ktoś zastosował dziwny sposób moderowania postów, a mianowicie zniknął mój post zawierający wyjaśnienia dotyczące użytego porównania Parnisa i Rolex i sposobu podejścia do tych dwóch marek na CW i KMZiZ. I w sumie mnie to nie powinno dziwić, ponieważ post bezpośrednio nie nawiązywał do tematu wątku, jednak zastanawiam się, czemu w takim razie nadal pozostały posty, które były napisane przed moim, a również w żaden sposób nie odnoszą się do tematu wątku - niektóre przypadkowo wybrane: 

Byłem w ZSMP to mi zostało  :D

A tak poważnie "inne forum " jest mi obojętne, ale śmieszą mnie sformułowania z tzw "słownika",tak jak śmieszą mnie określenia [często to podkreślam w swoich wypowiedziach]  na "naszym forum" typu

-pach

-omesia

-rolek

-miazga

-citek

-graty

-w automacie

-etc

myślę, że ludzi udzielających się na CW, jak i na KMZiZ jest sporo, co łatwo stwierdzić po towarach wystawianych na obu bazarkach jednocześnie.

poza tym ludzie udzielają się jeszcze na innych forach np.: WUS oraz przeglądają różne blogi, itp. 

Że im się " kumotrzy " nie mylą...

Kumotry się nie mylą :) Ja też lubię przebywać na KMZiZ i CW. 

http://czwarty-wymiar.pl/viewtopic.php?t=2172

A tu ,śmiać się czy płakać?

Nosiłbym! - okrzyk podziwu na widok ładnego zegarka. Odpowiednik nieparlamentarnego komentarza widywanego czasem pod zdjęciami szczególnie dobrze obdarzonych przez naturę pań w strojach niekompletnych 

RUDOLFINY - hormony szczęścia wydzielane podczas spotkania z Kumotrami 

Foch i ch... - obrażenie się na cały świat 

Ja jak pierwszy raz czytalem slowniczek to sie popłakałem ze smiechu :) to byl dodatkowy plus za aby sie zarejestrowac, na wiekszosci for dyskusyjnych jest dosc mocno regulowane co mozna co nie, a na CW  mozna troszke sobie pozwolic wiecej niz na wiekszosci tego typu stronach a przy okazji o zegarkach pogadac.

Ludzie ze względu na poczucie humoru dzielą się na dwa rodzaje. Gdy babcia przewróci się na ulicy to jedni się z tego śmieją, a drudzy biegną pomóc wstać.

No teraz to troche przesadziles z porównaniem, choc fakt kazdego co innego smieszy sa ludzie ktorych oburza np Monty Phyton innych on smieszy a inni tego nie trawia bo nie rozumieja.[/Quotep]
Babcię użyłem tu dlatego żeby było dramatycznej, używając Twojego porównania powiem tak: jednych śmieszy Monty Phyton, a innych h*j narysowany na płocie. Teraz lepiej?

A jak to dziś przeczytałem to byłem przekonany że nikt powyzej 16 lat nie jest członkiem tego forum..

widać się myliłem.

Pasja posiadacza Parnisa i posiadacza Rolexa może być równa,a nawet posiadacza Parnisa może być większa,ale ich zegarki niestety równe nie są i akurat nie mam tu na myśli ceny,jeżeli dla kogoś to nie jest jasne to nie jest on urzeczony, a raczej zaslepiony.
A jeżeli chodzi o zwroty to forum CW jest kameralne i nikt kto nie ma ochoty takich zwrotów czytać, nie musi tam wchodzić i nie oto chodzi że takie zwroty tam się używa,tylko do czego są one używane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ICE jakby ktoś był złośliwy toby napisał "jakie forum takie moderowanie" - ale że tutaj nikt złośliwy nie jest bo sami szlachetni forumowicze, to pewnie nikt tak nie napisze... Ogólnie to bardzo dziwny temat jest - zaryzykowałbym stwierdzenie że wszystko odnosnie zwrotu kasy z tytułu przedpłaty za zegarek CWS Sokół 1000  w nim zostało już powiedziane, a nawet parę rzeczy ponad to i nadaje się do zamknięcia... no chyba że tu nie o ten zwrot kasy chodzi  ;) 

O tym właśnie mówiłem.

Mam rozumieć że komuś ma przeszkadzać???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ICE jakby ktoś był złośliwy toby napisał "jakie forum takie moderowanie" - ale że tutaj nikt złośliwy nie jest bo sami szlachetni forumowicze, to pewnie nikt tak nie napisze... Ogólnie to bardzo dziwny temat jest - zaryzykowałbym stwierdzenie że wszystko odnosnie zwrotu kasy z tytułu przedpłaty za zegarek CWS Sokół 1000  w nim zostało już powiedziane, a nawet parę rzeczy ponad to i nadaje się do zamknięcia... no chyba że tu nie o ten zwrot kasy chodzi  ;)

Powyżej piszesz o złośliwości, a poniżej się dziwisz, że złośliwość powinna komuś przeszkadzać.

Mnie dziwi tu tylko jedno, dlaczego jacyś "poszkodowani" (domniemani) przez fundację Gerlach wylewają swoje żale tutaj na naszym forum, bo na CW nie mogą, czy co? Przecież u nas oprócz jakiś opinii dalekich od źródła, żadnej pomocy raczej nie uzyskają. Robi się z tego powodu tylko ferment, który niczemu nie służy, a jedyny skutek to przepychanki sympatyków i przeciwników, w temacie które to forum jest sympatyczniejsze, bardziej szlachetne i takie w ogóle och i ach, jakby od tego kto wygra dyskusje cokolwiek zależało. Przecież większość z nas ma swoje ugruntowane od dawna zdanie, które się z tego powodu nie zmieni, a kto nie ma to wystarczy, że zajrzy na oba fora i już wie które mu bardziej odpowiada, a które mniej, nie musi czytać takich i tym podobnych wątków..

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając dalej powyższy temat, pragnę zauważyć, że ktoś zastosował dziwny sposób moderowania postów, a mianowicie zniknął mój post zawierający wyjaśnienia dotyczące użytego porównania Parnisa i Rolex i sposobu podejścia do tych dwóch marek na CW i KMZiZ. I w sumie mnie to nie powinno dziwić, ponieważ post bezpośrednio nie nawiązywał do tematu wątku, jednak zastanawiam się, czemu w takim razie nadal pozostały posty, które były napisane przed moim, a również w żaden sposób nie odnoszą się do tematu wątku - niektóre przypadkowo wybrane: 

Przejrzałem wszystkie usunięte posty z tego tematu. Zrobiono to konsekwentnie a nie tendencyjnie moim zdaniem. Tak czy inaczej - tragedia. Kolejny temat z biciem piany, wysadzaniem Kamieńca Podolskiego itd.

Z serwisem Gerlacha nie jest wszystko OK. Ale mogę przytoczyć przykłady innych małych i dużych manufaktur gdzie nie takie rzeczy się wyprawiają. A tak zacietrzewionych dyskutantów nie ma.

Zamykam ten temat,

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.