Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Klub Miłośników Zegarków TAG HEUER

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

nie jest jakiś mały ale nie jest ciężki gdybyś dołożył do tego ich bransoletę która jest jak gąsienica w czołgu to byś dopiero dołożył do pieca takie połączenie gdzie jest większa koperta ale jest skorzany pasek albo gumowy wydaje się rozsądnym połączeniem, fajnie wygląda
🙂

Ciężar nie był dla mnie problemem. Bardziej za duże L2L które przez tą gumę było tylko spotęgowane.

Np. na takim pasku lepiej.

19833603_DSC_7000(290).thumb.jpeg.942e02395c768d7dd4411722e4506c3b.jpeg

DSC_8818-01.thumb.jpeg.efe07c5ee26200095a8fd50cc851721c.jpeg

3 godziny temu, DawidM86 napisał(-a):

Kwestia ograniczeń mechanizmu. Carrera z 7750 w 39mm nie zagra razem ze względu na wymiary mechanizmu. ;) 

Tag Heuer chyba nie wkłada już ETY/Sellity do Carrery od kilku ładnych lat. Myślę że od czasu Heuer 02. A aktualny TH20-00 jest nawet milimetr niższy od 7750 więc czemu nie. Glassbox z 39mm daje rade więc trochę zmienić kopertę, dodać ceramiczny bezel z tachymetrem i powinno być cacy.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, evilym napisał(-a):

Ciężar nie był dla mnie problemem. Bardziej za duże L2L które przez tą gumę było tylko spotęgowane.

Np. na takim pasku lepiej.

19833603_DSC_7000(290).thumb.jpeg.942e02395c768d7dd4411722e4506c3b.jpeg

DSC_8818-01.thumb.jpeg.efe07c5ee26200095a8fd50cc851721c.jpeg

Tag Heuer chyba nie wkłada już ETY/Sellity do Carrery od kilku ładnych lat. Myślę że od czasu Heuer 02. A aktualny TH20-00 jest nawet milimetr niższy od 7750 więc czemu nie. Glassbox z 39mm daje rade więc trochę zmienić kopertę, dodać ceramiczny bezel z tachymetrem i powinno być cacy.

Im więcej takich zdjęć tym bardziej mi się zaczyna podobać :) myślę, ze w czwartek odbiorę już swojego :D będę miał, go na czarnym skórzanym pasku zobaczę jak się będzie układał, będę eksperymentował i szukał najlepszego połączenia, bransoleta jest jedna i nic tutaj nie zmienisz musisz nosić i koniec a paski są różne gumowe, skórzane, materiałowe jest w czym wybierać ;) te zegarki fajnie prezentują się z paskami, widziałem na innych zdjęciach :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 hours ago, evilym said:

Tak, masz racje z Heuer 02, zmiana oczywista po tym jak ETA zaprzestała sprzedawać swoich mechanizmów dla marek spoza Swatch Group. Jak mnie pamięć nie myli od 2016 roku. 

Glassbox rzeczywiście pokazuje ze niby można, natomiast by zmienić układ na tarczy, musieliby przeprojektować mechanizm.

Calibre 16 (ozdobiona ETA 7750) czy  Heuer 01 który bazował na calibre 1887 (przeprojektowany i zmodyfikowany Seiko 6S37) pokazał ze minimalna wielkość zegarka to 41mm. 

Jedynie wcześniejsze modele bazujące na mechanizmach Lemania czy Heuera miały mniejsze wymiary koperty. 

Zobaczymy co Tag Heuer wymyśli i zrobi. 

IMG_7339.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 15.02.2025 o 16:08, Dorian06 napisał(-a):

Ja dałbym go na drabinkę. Ale to ja. 

Też lubię ten rodzaj paska , ale mam pewne obawy czy będzie pasować.

Myślałem nad czymś zbliżonym do oryginału, fajnie spasowane z kopertą.

WAY2112.FT8021_5000x.jpg.447276369fd7eebec7423cbf8ae214bf.jpg

Edytowane przez GTR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, GTR napisał(-a):

fajnie spasowane z kopertą.

To faktycznie dobrze wygląda jednak ma wadę przy odkładaniu zegarka. Albo na poduszkę albo na boku koperty. Nie da się na deklu położyć. 

Dla kogoś to wada dla innego zaleta. 

Ja jednak wolę mieć wybór.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.02.2025 o 07:54, DawidM86 napisał(-a):

Tak, masz racje z Heuer 02, zmiana oczywista po tym jak ETA zaprzestała sprzedawać swoich mechanizmów dla marek spoza Swatch Group. Jak mnie pamięć nie myli od 2016 roku. 

Glassbox rzeczywiście pokazuje ze niby można, natomiast by zmienić układ na tarczy, musieliby przeprojektować mechanizm.

Calibre 16 (ozdobiona ETA 7750) czy  Heuer 01 który bazował na calibre 1887 (przeprojektowany i zmodyfikowany Seiko 6S37) pokazał ze minimalna wielkość zegarka to 41mm. 

Jedynie wcześniejsze modele bazujące na mechanizmach Lemania czy Heuera miały mniejsze wymiary koperty. 

Zobaczymy co Tag Heuer wymyśli i zrobi. 

IMG_7339.jpeg

Czemu należałoby przeprojektować tarczę?

Układ w glassbox jest świetny. Spokojnie daliby radę to zrobić. Tylko że oni nowoczesne / sportowe chrono widzą tylko w rozmiarach 42mm+

Ale może dobre opnie i chyba niezła sprzedaż glassboxa da im do myślenia i zrobią coś jeszcze w mniejszym rozmiarze. 

W tej chwili Calibre 16 to sellita SW500 i jest ładowana do Formuły 1. 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.02.2025 o 15:28, GTR napisał(-a):

Myślałem nad tym co by zmienić branse na pasek. W grę wchodzi tylko guma, jednak cena za nowy ori dość wysoka.

Możecie zaproponować jakieś fajne alternatywy 😀 ?

Watch Steward: https://www.thewatchsteward.com/

Wlasnie wrocilem z urlopu i mialem sporego nurka GMT na tym pasku - nie ma nic wygodniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak jak przeczuwałem ,   wygląda to średnio 😀

20250221_144951.thumb.jpg.859cbf6976bfecc413cf1c29e2ac5e54.jpg

Edytowane przez GTR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie idź tą drogą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ktoś miał ochotę nabyć Skippera, zapraszam na Bazarek.

f9e802d606f0ce4f2cfb7d4c2cfd6ebd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, GTR napisał(-a):

Tak jak przeczuwałem ,   wygląda to średnio 😀

20250221_144951.thumb.jpg.859cbf6976bfecc413cf1c29e2ac5e54.jpg

Dzięki temu wiemy, że to średni pomysł był.  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Dzięki temu wiemy, że to średni pomysł był.  :D

Dokładnie, będzie dla potomnych 😀

A tymczasem , jedyna słuszna konfiguracja :

20250222_091419.thumb.jpg.58ec1a24b1d60d398da988ec4b7d2b21.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, GTR napisał(-a):

Dokładnie, będzie dla potomnych 😀

:D

Cytat

A tymczasem , jedyna słuszna konfiguracja :

20250222_091419.thumb.jpg.58ec1a24b1d60d398da988ec4b7d2b21.jpg

Czy jedyna tego jeszcze nie wiemy. 

Eksperymentuj. ;)

Choć trzeba obiektywnie przyznać, że na tym kajdanie wygląda świetnie. Ogólnie AR wyglądają świetnie na oryginalnych kajdanach. I są dobrze zrobione. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak rozmiar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Dorian06 napisał(-a):

I jak rozmiar

Hey :) jest naprawdę świetnie odczuwam delikatnie, ze jest minimalnie większy od poprzednika ale jest zdecydowanie lżejszy na pasku i przyjemniejszy w noszeniu a o to mi najbardziej chodziło ;) tylko jedno mnie zaczyna irytować 😠 ze zegarek nie trzyma się nadgarstka i po pewnym czasie zegarek się obraca jak chce myślę, ze problem tkwi w pasku który nie jest oryginalny

A ogólnie to jestem bardzo zadowolony ;) fajna tarcza na tej bynajmniej coś się dzieje i nie jest już tak nudno :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Hey :) jest naprawdę świetnie odczuwam delikatnie, ze jest minimalnie większy od poprzednika ale jest zdecydowanie lżejszy na pasku i przyjemniejszy w noszeniu a o to mi najbardziej chodziło ;) tylko jedno mnie zaczyna irytować 😠 ze zegarek nie trzyma się nadgarstka i po pewnym czasie zegarek się obraca jak chce myślę, ze problem tkwi w pasku który nie jest oryginalny

A ogólnie to jestem bardzo zadowolony ;) fajna tarcza na tej bynajmniej coś się dzieje i nie jest już tak nudno :) 

Zegarek jest dość spory żeby fajnie siedział dobrze zrobić pasek handmade żeby krótsza część ładnie była na środku nadgarstka a dodatkowo jak będzie fajny, miękki będzie się dobrze układać. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Zegarek jest dość spory żeby fajnie siedział dobrze zrobić pasek handmade żeby krótsza część ładnie była na środku nadgarstka a dodatkowo jak będzie fajny, miękki będzie się dobrze układać. 

Mam nadgarstek 17,5cm owszem czuje go, bo budowę ma solidna ale nie czuje tez jak bym nosił klepsydrę, tylko musi być na pasku bo z bransoleta będzie za ciężki jak dla mnie, tak zdecydowanie trzeba zmienić pasek albo kupić oryginalny nowy z Tag Heuera albo złożyć u kogoś zamówienie :) ciesze się, ze dokonałem tej zmiany, dobranie paska to najmniejszy problem najbardziej balem się, ze nie będę odczuwał komfortu jak w poprzednim modelu 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Mam nadgarstek 17,5cm owszem czuje go, bo budowę ma solidna ale nie czuje tez jak bym nosił klepsydrę, tylko musi być na pasku bo z bransoleta będzie za ciężki jak dla mnie, tak zdecydowanie trzeba zmienić pasek albo kupić oryginalny nowy z Tag Heuera albo złożyć u kogoś zamówienie :) ciesze się, ze dokonałem tej zmiany, dobranie paska to najmniejszy problem najbardziej balem się, ze nie będę odczuwał komfortu jak w poprzednim modelu 👍

Po różnych próbach z paski najwięcej mam handmade. Originalny np do Sinna 903 jest bardzo fajny ale dość sztywny więc nie szedłbym w oryginaly od th. 

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

zegarek nie trzyma się nadgarstka i po pewnym czasie zegarek się obraca

Zegarek dość duży i ciężki to pasek nie utrzymuje go dobrze. Jak zapniesz ciasno będzie lepiej. Jak pasek jest nowy to "za chwilę" się ułoży.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Zegarek dość duży i ciężki to pasek nie utrzymuje go dobrze. Jak zapniesz ciasno będzie lepiej. Jak pasek jest nowy to "za chwilę" się ułoży.  

W miejscu gdzie zaciskam klamrę pasek jest za cienki i nie zatrzaskuje się dość mocno i mogę pasek przesuwać, ale ten pasek obecny to jakiś tani chiński wytwór, zainwestuję w porządny pasek i problem się rozwiąże 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U kolegów na forum można zamówić naprawdę świetne paski, do tego podklejone od wewnątrz kauczukiem, co dobrze się nosi latem i utrzymuje zegarek na miejscu.
Poza tym Carrera jest naprawdę świetna, gratuluję. Swoją wspominam bardzo dobrze i pomimo że była tylko na bransolecie, nosiło się ją bardzo dobrze. To był mój pierwszy poważny zegarek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Teufel26 napisał(-a):

U kolegów na forum można zamówić naprawdę świetne paski, do tego podklejone od wewnątrz kauczukiem, co dobrze się nosi latem i utrzymuje zegarek na miejscu.
Poza tym Carrera jest naprawdę świetna, gratuluję. Swoją wspominam bardzo dobrze i pomimo że była tylko na bransolecie, nosiło się ją bardzo dobrze. To był mój pierwszy poważny zegarek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bardzo dziękuję za dobre słowa🤗 tak dobór odpowiedniego paska to podstawa zwłaszcza, że ma co trzymać ale nosi się go przyjemnie, jeśli chodzi o sportowy zegarek to pierwsze co mi na myśl przychodzi to TAG Heuer 😃 no i przy nim zostanę jest tutaj sporo sportowego charakteru a mając fajny pasek można i też zaznać elegancji 😊 bardzo fajne zegarki, ten model jak kojarzę to miał w swoim programie Kuba Wojewódzki 😀 także prestiż jest pierwsza klasa 😃😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest na sali posiadacz TH Autavia? kupiłem ten zegarek w zeszłym tygodniu - wszystko z nim super, tylko nie bardzo udaje mi się w nim zmienić pasek na inny niż ori. Czy ktoś może poradził sobie z tym tematem? w internetach doczytałem że można stare teleskopy wyciąć, ale zastanawiam się czy po wycięciu nie będę miał 2 "czopów" w uszach - czy po prostu będą tam otwory pod nowe teleskopy. pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi