Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

[mention=106720]Mikas[/mention], ciekawy projekt z ich strony, bardzo fajny odcień zieleni. Mam jednak nieco mieszane odczucia odnośnie zastosowanych wskazówek, szczególnie godzinowej... Jakby nie do końca się z nimi wstrzelili.
Możliwe, że jakiś mieczyk by tu lepiej siadł... ale mimo to jest bardzo wporzo

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, koorchuck napisał(-a):

IMG-20240610-100112840-2.jpg

Też mam identyczny model. :) Gratuluję oczywiście zakupu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, koorchuck napisał(-a):

Wyszedł coś koło 550, żal było nie wziąć. Bardzo wdzięczny zegarek, siadł od razu.

Ja go kupiłem podczas 11.11 w ubiegłym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś przyjechała kopia Doxy 600 od Seesterna. Były promocje, więc skusiłem się wreszcie na coś odrobinę droższego niż Pagani, Tandorio czy Steeldive.

Wnioski - zegarek wygląda bardzo fajnie (no ale poza zmianą nazwy i sygnowania to w 100% zerżnięty design z Doxy), wykonanie dobre, bezel działa płynnie i centruje idealnie. Z mankamentów - bransoleta sprawia nieco gorsze wrażenie niż to, co dostawałem ostatnio od innych chińczyków (i zapięcie blokady jest polerowane, podczas gdy cała bransoleta jest szczotkowana).

Różnice w wykonaniu pomiędzy nim a ostatnio kupowanymi Pagani czy Addiesdive? Poza wyższą ceną wyjściową - żadne. Ogólnie, podobnie jak w większości chińczyków - mankamenty to "odrobinę dzwoniąca" bransoleta i minimalnie zbyt ostre krawędzie. Reszta właściwie bez zarzutu. Czy zegarek jest wart tych, mniej więcej, wyjściowych 200zł więcej niż te tańsze marki? Wg. mnie jeśli mówimy o jakości - nie jest. Ale wiadomo - jak się komuś podoba wygląd, to oczywiście, że jest wart :) A podobać to akurat mi się podoba bardzo :) 

20240611_120737.jpg

Edytowane przez GrzesiekW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, GrzesiekW napisał(-a):

... - bransoleta sprawia nieco gorsze wrażenie niż to, co dostawałem ostatnio od innych chińczyków (i zapięcie blokady jest polerowane, podczas gdy cała bransoleta jest szczotkowana).

...

Z tym polerowanym elementem zapięcia to racja, pewnie miało dodać szyku a wyszło jak wyszło i zaraz po zdjęciu folii widać już ryski :D 

Jeśli chodzi o jakość samej bransolety to mam nieco inne zdanie, dla mnie jest lepsza niż od niejednego chińczyka ale dość krótka o czym już wspominałem.

Przede wszystkim przez wąskie ogniwka i szeroki zakres mikroregulacji można ją idealnie dopasować a nie zawsze to takie oczywiste.

Idealnie też przemyślane zwężenie po 3 ogniwka z 20 mm. na 18 mm. a samo zapięcie dość solidne, przenikające a nie z kawałka pełnej blachy ;) 

A co do ostrych krawędzi to ciekawie , przynajmniej u mnie bo nie przeszkadza, nie ciągnie włosków ani nie kaleczy.

Moim zdaniem nadaje zegarku dość lekkiego odbioru i pasuje do w sumie delikatnej koperty jak na nurka :) 

Jeśli chodzi o porównywanie do PD czy Addiesdive, tych tańszych to chyba jednak praca bezela i samo jego wykonanie jest na wyższym poziomie a już na pewno w przypadku PD i też lumy.

No ale już taki np. Steeldive 62mas nie odbiega już w żadnym elemencie a szkło miażdży większość chińczyków :D 

IMG_20240304_104618.jpg

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tomaliusz napisał(-a):

Z tym polerowanym elementem zapięcia to racja, pewnie miało dodać szyku a wyszło jak wyszło i zaraz po zdjęciu folii widać już ryski :D 

Jeśli chodzi o jakość samej bransolety to mam nieco inne zdanie, dla mnie jest lepsza niż od niejednego chińczyka ale dość krótka o czym już wspominałem.

Przede wszystkim przez wąskie ogniwka i szeroki zakres mikroregulacji można ją idealnie dopasować a nie zawsze to takie oczywiste.

Idealnie też przemyślane zwężenie po 3 ogniwka z 20 mm. na 18 mm. a samo zapięcie dość solidne, przenikające a nie z kawałka pełnej blachy ;) 

A co do ostrych krawędzi to ciekawie , przynajmniej u mnie bo nie przeszkadza, nie ciągnie włosków ani nie kaleczy.

Moim zdaniem nadaje zegarku dość lekkiego odbioru i pasuje do w sumie delikatnej koperty jak na nurka :) 

Jeśli chodzi o porównywanie do PD czy Addiesdive, tych tańszych to chyba jednak praca bezela i samo jego wykonanie jest na wyższym poziomie a już na pewno w przypadku PD i też lumy.

No ale już taki np. Steeldive 62mas nie odbiega już w żadnym elemencie a szkło miażdży większość chińczyków :D 

Co do bransolety - faktycznie krótka i faktycznie fajnie się ją reguluje :) Ta "niższa jakość" o której pisałem, to dość subiektywne odczucie. Po prostu po wzięciu zegarka do ręki i potrząśnięcia, bransoleta wesoło podzwania sobie takim charakterystycznym, metalicznym dźwiękiem. Podobnie było np. w tańszych, kwarcowych Subach od Addiesdiva, które pomimo pełnych ogniw bransolety dzwoniły przy potrząsaniu. Dla porównania, np. w "Doxie Zółwik" od Pagani czy Monsterze od Addiesdiva (i wielu innych modelach które posiadam) tego efektu nie ma. Ale to w gruncie rzeczy pomijalny detal.

O ostrych krawędziach wspomniałem, bo dla wielu osób tutaj jest to pewien wyznacznik jakości wykonania i kwestia pojawiała się podczas ocen różnych zegarków. Osobiście nigdy nie przywiązywałem do tego większej wagi, bo po założeniu nikt się raczej zegarkiem nie zatnie, a ta "ostrość" też często wygładza się w trakcie noszenia :)

Co innego, gdy trafi się bransoleta z funkcją golenia, aczkolwiek jako wieloletni użytkownik zegarków radzieckich też jakoś do tego przywykłem ;)

Wracając do Seesterna - noszę od wczoraj i im więcej noszę, tym bardziej mi się podoba :) To jest po prostu cholernie ładnie zaprojektowany zegarek, który bardzo zyskuje na żywo. No ale tutaj wszystkie zasługi zbiera Doxa, a nie chińczyk. Natomiast fakt, że jakość nie odbiega od ostatnio kupionych przeze mnie Pagani czy Addiesów, to nie zarzut w stronę Seesterna, tylko komplement w kierunku tych innych producentów, którzy w ciągu ostatniego roku, może dwóch lat, dokonali znacznego skoku w jakości swoich produktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.04.2024 o 20:37, Paulus57 napisał(-a):

Coś nowego w mojej kolekcji, z oryginalnym mechanizmem Seagulla. Choć pewnie to kopia jakiegoś innego producenta? Może ktoś wie? 

Dziś kupiony a jak dojdzie opiszę wrażenia. Lubię zielone i ta wersja znowu się pojawiła. :) 

pierre_paulin_jumping_hour__st_1705322122_af620830_progressive.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Euryk napisał(-a):

Aleś się rozgadał. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.04.2024 o 20:37, Paulus57 napisał(-a):

Coś nowego w mojej kolekcji, z oryginalnym mechanizmem Seagulla. Choć pewnie to kopia jakiegoś innego producenta? Może ktoś wie? 

:) 

pierre_paulin_jumping_hour__st_1705322122_af620830_progressive.jpg

Jesteś pewien, że  ten ładny i ciekawy  zegarek ma mechanizm Sea-Gulla? Na spodzie nie ma szybki, a w opisie raczej  tego nie przeczytamy.  Pierre Paulin to brand Merkura i te akurat zegarki  38 mm (podobnie jak inne  o podobnym rozmiarze, ale z tarczą sektorową i oczywiście dwiema wskazówkami)  są z ręcznym naciągiem i  jak czytałem u pewnego angielskiego recenzenta  kalibrem własnym o nazwie  (cokolwiek to znaczy) Fanzhi M01d opartym, jak on pisze,  o stary chiński mechanizm  standardowy Tongji. Powiedziałbym, że  jeśli tak jest w istocie byłaby  to średnia rekomendacja, przynajmniej jeśli chodzi o napęd.  Natomiast widziałem  podobny  wizualnie  zegarek sygnowany Sugess (różne wersje kolorystyczne)  z mechanizmem ST 17 i kopertą 38 mm, która  ma nieco  zaokrąglone  do dołu uszy (L2L 44 mm). A jak z kopertą twojego zegarka, na zdjęciach  to raczej proste uszy i L2L ok. 46 mm.  Akurat takich rzeczy jak proste uszy i mniejszy rozmiar koperty osobiście nie lubię, wówczas zegarek słabo przylega do ręki, choć  pewnie  trochę zależy to  od kształtu i wielkości nadgarstka.   Napisz coś wiecej o tym zagerku,  bo mam go w planach, choć inny kolor.  

26 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Aleś się rozgadał. ;) 

Komputer na małą chwilę przejął nade mną kontrolę. AI jest skrajnie niebezpieczna. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Euryk napisał(-a):

Jesteś pewien, że  ten ładny i ciekawy  zegarek ma mechanizm Sea-Gulla? Na spodzie nie ma szybki, a w opisie raczej  tego nie przeczytamy.  Pierre Paulin to brand Merkura i te akurat zegarki  38 mm (podobnie jak inne  o podobnym rozmiarze, ale z tarczą sektorową i oczywiście dwiema wskazówkami)  są z ręcznym naciągiem i  jak czytałem u pewnego angielskiego recenzenta  kalibrem własnym o nazwie  (cokolwiek to znaczy) Fanzhi M01d opartym, jak on pisze,  o stary chiński mechanizm  standardowy Tongji. Powiedziałbym, że  jeśli tak jest w istocie byłaby  to średnia rekomendacja, przynajmniej jeśli chodzi o napęd.  Natomiast widziałem  podobny  wizualnie  zegarek sygnowany Sugess (różne wersje kolorystyczne)  z mechanizmem ST 17 i kopertą 38 mm, która  ma nieco  zaokrąglone  do dołu uszy (L2L 44 mm). A jak z kopertą twojego zegarka, na zdjęciach  to raczej proste uszy i L2L ok. 46 mm.  Akurat takich rzeczy jak proste uszy i mniejszy rozmiar koperty osobiście nie lubię, wówczas zegarek słabo przylega do ręki, choć  pewnie  trochę zależy to  od kształtu i wielkości nadgarstka.   Napisz coś wiecej o tym zagerku,  bo mam go w planach, choć inny kolor.  

Nie jestem ekspertem od mechanizmów, czy to jest mechanizm Sea-Gulla, czy inny chiński produkt, nie wiem. Opis zapożyczyłem ze strony sklepu a tu na Aliexpressie różnie bywa. ;) Czekam na Twoją fachową ocenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Euryk napisał(-a):

Napisz coś wiecej o tym zagerku,  bo mam go w planach, choć inny kolor. 

Podłączę się troszkę z odpowiedzią, bo od paru miesięcy mam taki sam model, tylko w innej kolorystyce :)

Zegarek wykonany bardzo dobrze, żadnych niedoróbek nie zauważyłem. Nawet pasek jak nie chiński - mięciutki, wygodny i z bardzo ładnym zamszowym licem. Godzina przeskakuje płynnie, nie wisi w połowie okienka na kilka minut przed zmianą, itp. Nie nosiłem go ciągiem dłuższy czas więc nie wiem jak będzie w skali np. tygodnia, ale w zakresie 1-2 dni jest punktualny.

Co do mechanizmu - diabli wiedzą, czy to Seagull czy nie (wg. sprzedającego w aukcji jest to Seagull ST17), nie znam się na tym a i odkręcać dekielka nie mam zamiaru, ale mechanizm to automat, a nie naciąg ręczny, więc inaczej niż to, co napisałeś powyżej.

Ogólnie zegarek jest naprawdę bardzo ładny i jak narazie (mam go 3 miesiące) działa bez zarzutu. Kupiłbym ponownie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, GrzesiekW napisał(-a):

Podłączę się troszkę z odpowiedzią, bo od paru miesięcy mam taki sam model, tylko w innej kolorystyce :)

Zegarek wykonany bardzo dobrze, żadnych niedoróbek nie zauważyłem. Nawet pasek jak nie chiński - mięciutki, wygodny i z bardzo ładnym zamszowym licem. Godzina przeskakuje płynnie, nie wisi w połowie okienka na kilka minut przed zmianą, itp. Nie nosiłem go ciągiem dłuższy czas więc nie wiem jak będzie w skali np. tygodnia, ale w zakresie 1-2 dni jest punktualny.

Co do mechanizmu - diabli wiedzą, czy to Seagull czy nie (wg. sprzedającego w aukcji jest to Seagull ST17), nie znam się na tym a i odkręcać dekielka nie mam zamiaru, ale mechanizm to automat, a nie naciąg ręczny, więc inaczej niż to, co napisałeś powyżej.

Ogólnie zegarek jest naprawdę bardzo ładny i jak narazie (mam go 3 miesiące) działa bez zarzutu. Kupiłbym ponownie :)

Ja akurat nie byłem zachwycony paskiem i od razu dokupiłem bransoletkę drucianą, podobną jak oferuje sklep, ale w innym miejscu (też na Ali). Zapłaciłem 23 złote zamiast podobnej liczby USD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja akurat nie byłem zachwycony paskiem i od razu dokupiłem bransoletkę drucianą, podobną jak oferuje sklep, ale w innym miejscu (też na Ali). Zapłaciłem 23 złote zamiast podobnej liczby USD.

Ale w Twojej wersji był chyba zupełnie inny pasek, na zdjęciach wygląda na gładką, lekko wytłaczaną skórę. W moim był z brązowego zamszu, pod spodem podszyty gładką skórą.

Ogólnie ten zegarek co wersja, to wszystkie detale inne - grawery dekla różne, pudełka różne, paski różne, itp. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, GrzesiekW napisał(-a):

Ale w Twojej wersji był chyba zupełnie inny pasek, na zdjęciach wygląda na gładką, lekko wytłaczaną skórę. W moim był z brązowego zamszu, pod spodem podszyty gładką skórą.

Ogólnie ten zegarek co wersja, to wszystkie detale inne - grawery dekla różne, pudełka różne, paski różne, itp. :)

Trochę tak to zalatuje brakiem profesjonalizmu, ale ma też swoisty klimat jak to u Merkura bywa. Ja od początku chciałem mieć go na drucianej bransolecie, bo do tej pory nie miałem takiej w swoich zbiorach. Jakby co polecam wypróbować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca zegarek, ale to chyba odpowiedni dział. Koperta i bransoleta na Casio GW-M5610. Bransoleta zintegrowana z kopertą, na czym mi zależało od 2 lat, odkąd teleskopy wyrobiły otwory w uszach z kompozytu i pasek zaczął się wypinać. Bardzo wygodna, dobrze wykończona. Z minusów: zapięcie motylkowe, za którym nie przepadam, nieco "schowane" przyciski (da się oczywiście używać), na nadgarstki powyżej 20 cm obwodu będzie za mała (ja mam 20 cm i na mnie jest idealna, nie ma dodatkowych ogniw w zestawie). Ogólnie wrażenia na duży plus, zwłaszcza, że odzyskałem ulubiony zegarek

Edytowane przez Atheus
Dodanie zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

to cyknij kolego tutaj link do bransolety. jest ok? czy grzechocze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, nh35 napisał(-a):

to cyknij kolego tutaj link do bransolety. jest ok? czy grzechocze?

Nosi się dobrze, nie hałasuje. Nietypowa, ale to akurat atut a poza tym najważniejsze, dobrze można dopasować i nie odpina się. 

https://pl.aliexpress.com/item/1005005301089984.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.122.45c71c245pY9cH&gatewayAdapt=glo2pol 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.06.2024 o 17:18, Paulus57 napisał(-a):

Nie jestem ekspertem od mechanizmów, czy to jest mechanizm Sea-Gulla, czy inny chiński produkt, nie wiem. Opis zapożyczyłem ze strony sklepu a tu na Aliexpressie różnie bywa. ;) Czekam na Twoją fachową ocenę.

Trochę pokręciłem, sorry.  Twój jednowskzówkowiec  Merkura na pewno ma  mechanizmem ST 17, natomiast  "normalne" zegarki Merkura z tarczą sektorowa i o podobnej kolorystyce do twojego, występujące pod różnymi brandami, mają mechanizmy  z naciągiem ręcznym Fanzhi M01d o którym trudno cokolwiek powiedzieć . I pewnie dlatego w specyfikacji zegarka w ogóle nie ma nazwy kalibru, co  wzbudziło moją czujność, więc postanowiłem drążyć temat aż znalazłem.  Oczywiście  lepiej mieć  w środku zegarka sprawdzony i dobry Sea-Gull ST 17. Ale  są też w sprzedaży Parnisy mające podobny design  jak twój  Merkur, ale z tarczą sektorową i  kalibrem ST17. I właśnie o taki zegarek mi chodzi,  jednowskazówkowca zostawiam na kolejne zamówienie. 

Pytałeś do jakiego innego zegarka nawiązuje twój jednowskazówkowiec?  Otóż, moim zdaniem, do zegara słonecznego, na co żadna manufaktura alpejska raczej nie ma patentu.   ?

W dniu 12.06.2024 o 17:53, GrzesiekW napisał(-a):

Co do mechanizmu - diabli wiedzą, czy to Seagull czy nie (wg. sprzedającego w aukcji jest to Seagull ST17), nie znam się na tym a i odkręcać dekielka nie mam zamiaru,

Nie musisz odkręcać, to ja pokręciłem. Na pewno jest automatem i ma w środku  świetny mechanizm Sea Gulla ST17.  Będzie sie długo i dobrze nosił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Euryk napisał(-a):

Trochę pokręciłem, sorry.  Twój jednowskzówkowiec  Merkura na pewno ma  mechanizmem ST 17, natomiast  "normalne" zegarki Merkura z tarczą sektorowa i o podobnej kolorystyce do twojego, występujące pod różnymi brandami, mają mechanizmy  z naciągiem ręcznym Fanzhi M01d o którym trudno cokolwiek powiedzieć . I pewnie dlatego w specyfikacji zegarka w ogóle nie ma nazwy kalibru, co  wzbudziło moją czujność, więc postanowiłem drążyć temat aż znalazłem.  Oczywiście  lepiej mieć  w środku zegarka sprawdzony i dobry Sea-Gull ST 17. Ale  są też w sprzedaży Parnisy mające podobny design  jak twój  Merkur, ale z tarczą sektorową i  kalibrem ST17. I właśnie o taki zegarek mi chodzi,  jednowskazówkowca zostawiam na kolejne zamówienie. 

Pytałeś do jakiego innego zegarka nawiązuje twój jednowskazówkowiec?  Otóż, moim zdaniem, do zegara słonecznego, na co żadna manufaktura alpejska raczej nie ma patentu.   ?

Nie musisz odkręcać, to ja pokręciłem. Na pewno jest automatem i ma w środku  świetny mechanizm Sea Gulla ST17.  Będzie sie długo i dobrze nosił. 

Otóż, moim zdaniem, do zegara słonecznego, na co żadna manufaktura alpejska raczej nie ma patentu. 

Dobrze napisane. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi