Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

fajny pomysł z lumą pod turbinką.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.10.2024 o 15:13, kaurismaki napisał(-a):

Nie cierpię tego forum.

Przez Was cały wczorajszy wieczór na Alli spędziłem. Mam już trochę poodkładanych i czekam na dzień singla. Czy ktoś z Was ma taką "Eternę"? https://www.good-stuffs.com/Rare-black-Shanghai-8120-reissue-nostalgic-hand-wound-mechanical-wristwatch-_p_219.html

Ja mam tego: https://www.good-stuffs.com/Rare-white-Shanghai-8120-reissue-nostalgic-hand-wound-mechanical-wristwatch_p_343.html

stalingrad-kursk-automatic-jpg.webp 212.88 kB · 10 pobrań

Edytowane przez Darth_Gem

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Darth_Gem napisał(-a):

Mój pierwszy tourbillon ever. Zastanawiam się dlaczego w tym modelu zastosowano gumowy pasek, ale w połączeniu z zapięciem wcale mi to nie wadzi. Mało wiem o tej marce, poza tym, że to jakiś autorski projekt niejakiego Marca Chena. Kto zacz, no idea.

IMG_20241008_161619.jpg

IMG_20241008_161805_1.jpg

IMG_20241008_161825.jpg

IMG_20241008_161848.jpg

IMG_20241008_161902.jpg

IMG_20241008_161922.jpg

IMG_20241008_152646.jpg

Fajny. Gdzie go kupiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Fajny. Gdzie go kupiłeś?

https://chinawatchshop.com/collections/oriental-cherry-mark-chen-03

Z tym, że moj był z sekcji "pre-owned", co znacząco wpłynęło na moją decyzję, ponieważ, nie uważam, że te zegarki są warte 800 lub więcej USD . Egzemplarz, który otrzymałem, jest brand new, ale że był rozpakowany, to już jest "pre-owned".

Te zegarki mają różne wersje wykończenia, ale im więcej detali (blue gear, floral engraving, etc) tym droższe. Nie ukrywam, że wersja obsydianowe z czarną obwódką na kopercie wygląda cudownie, no ale...sorry, nie za 1300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Darth_Gem napisał(-a):

https://chinawatchshop.com/collections/oriental-cherry-mark-chen-03

Z tym, że moj był z sekcji "pre-owned", co znacząco wpłynęło na moją decyzję, ponieważ, nie uważam, że te zegarki są warte 800 lub więcej USD . Egzemplarz, który otrzymałem, jest brand new, ale że był rozpakowany, to już jest "pre-owned".

Te zegarki mają różne wersje wykończenia, ale im więcej detali (blue gear, floral engraving, etc) tym droższe. Nie ukrywam, że wersja obsydianowe z czarną obwódką na kopercie wygląda cudownie, no ale...sorry, nie za 1300.

Dzięki, 800 USD plus VAT i opłata celna, to jednak gruba kwota. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie zapłaciłem ani centa. To co widzimy to cena ostateczna. A cło, to wiesz, jak sprzedawca zadeklaruje "używany i sample" oraz niewielka wartość, to nic się nie płaci. To nie jest mój pierwszy zakup u nich, i wszystko się zawsze tak odbywa. Nadal, 800 USD to gruba przesada, ja zapłaciłem 300 mniej 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Darth_Gem napisał(-a):

Nie zapłaciłem ani centa. To co widzimy to cena ostateczna. A cło, to wiesz, jak sprzedawca zadeklaruje "używany i sample" oraz niewielka wartość, to nic się nie płaci. To nie jest mój pierwszy zakup u nich, i wszystko się zawsze tak odbywa. Nadal, 800 USD to gruba przesada, ja zapłaciłem 300 mniej 🤪

To już cena do zaakceptowania. Na razie jednak mam inne priorytety, poza tym już dwie wersje tourbillona mam. Nie takie fajne, ale sporo tańsze. Np. ostatniego kupiłem w promocji za 150 USD. :) (Aesop)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

jezus tyle za chińćzyka

nie, no tyle to nie

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

jezus tyle za chińćzyka

nie, no tyle to nie

No pewnie, że nie. I nie ma możliwości że tyle zapłaciłem 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś będzie nowość w dwóch odcinkach, w końcu to mikrobrand i chyba na to zasługuje, choć pudełko wygląda jak solidne drewno, ale chyba to bardziej sklejka, niż słynne drewno balsa, bo waży jak styropian. ;) 

20241016_075349.jpg

20241015_151700.jpg

20241016_075458.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

No teraz sedno, czyli zegarek. ;) 

20241016_075654.jpg

20241016_075735.jpg

20241016_080141.jpg

20241016_080458.jpg

ładny, ile kosztował, to cusn8 racja, czy kolor na złoto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

No teraz sedno, czyli zegarek. ;) 

20241016_075654.jpg

20241016_075735.jpg

20241016_080141.jpg

20241016_080458.jpg

No ładniutki! A wiela się ceni?

Przyznam, że nie mam pojęcia jak poprawnie sfotografować mój najnowszy nabytek, bo jest dość... nietypowy i dlatego zdecydowałem, żeby go nabyć. Raczej rzadko spotykany design. Werk Myiota, szkło szafirowe i fajna luma (z góry przepraszam za jakość zdjęć, mój telefon nie umie w ciemność) . Pasek i zapięcie niestety low quality, nieporównywalne z poprzednim Mark Chen, ale sam zegarek ciekawy.

DLACZEGO POŁĄCZYŁO DWIE NIEZALEŻNE ODPOWIEDZI???? I jak to odwrócić???

IMG_20241016_103549.jpg

IMG_20241016_103454.jpg

IMG_20241016_103444.jpg

IMG_20241016_103430.jpg

IMG_20241016_103325.jpg

IMG_20241015_222152.jpg

IMG_20241015_222121.jpg

IMG_20241015_222101.jpg

Edytowane przez Darth_Gem
Blad systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, nh35 napisał(-a):

ładny, ile kosztował, to cusn8 racja, czy kolor na złoto?

Dzięki. Tu masz linka do sklepu: 

https://pl.aliexpress.com/item/1005005422229920.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.11.47cc1c24ZxFl7u&gatewayAdapt=glo2pol 

To brąz a kupiłem go w specjalnej okazyjnej cenie, które czasami pojawiają się w aplikacji Aliexpress. Trochę więcej, niż połowa ceny, ale trzeba było część ponad to zapłacić zebranymi pracowicie punktami z gier. ;) 

19 minut temu, Darth_Gem napisał(-a):

Przyznam, że nie mam pojęcia jak poprawnie sfotografować mój najnowszy nabytek, bo jest dość... nietypowy i dlatego zdecydowałem, żeby go nabyć. Raczej rzadko spotykany design. Werk Myiota, szkło szafirowe i fajna luma (z góry przepraszam za jakość zdjęć, mój telefon nie umie w ciemność) . Pasek i zapięcie niestety low quality, nieporównywalne z poprzednim Mark Chen, ale sam zegarek ciekawy.

IMG_20241016_103549.jpg

IMG_20241016_103454.jpg

IMG_20241016_103444.jpg

IMG_20241016_103430.jpg

IMG_20241016_103325.jpg

IMG_20241015_222152.jpg

IMG_20241015_222121.jpg

IMG_20241015_222101.jpg

Jak widzisz i mnie połączyło odpowiedzi. Jeżeli tego nie chcesz robić musisz odczekać 15 minut, chyba że ktoś w międzyczasie napisze coś w wątku po Tobie, wtedy odstęp czasowy może być minimalny. 

Gratuluję nowego nabytku. :) 

Dziękuję za pozytywną ocenę mojego zakupu. :) 

Kupiłem go okazyjnie w cenie promocyjnej. Link do sklepu powyżej, ale zapłaciłem poniżej 500 zł, niemniej musiałem "dopłacić" punktami zebranymi w aplikacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Darth_Gem napisał(-a):

IMG_20241016_103549.jpg

IMG_20241016_103454.jpg

IMG_20241016_103444.jpg

IMG_20241016_103430.jpg

IMG_20241016_103325.jpg

IMG_20241015_222152.jpg

IMG_20241015_222121.jpg

IMG_20241015_222101.jpg

można linka?

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, oszolom napisał(-a):

można linka?

Proszę bardzo: https://vortichron.com/

Z tym, że ja zakupiłem toto na Kickstarterze, jak mieli kampanię, gdzieś chyba w maju jeszcze. Wyszło mnie to jakieś 230 Euro. A jaką mają cenę na stronie to nawet nie sprawdzałem 😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, kaurismaki napisał(-a):

Poganin prosto z paczkomatu

IMG_1339.thumb.JPEG.c281890e585328c6da5f67fe6a549c86.JPEG

Mój pierwszy Pagani, to był właśnie ten model, tyle że tarcza w brązie i koperta rose-gold. Mam go już chyba z 5 lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pierwszy mój Chińczyk. Widzę wielki postęp jakościowy. Nawet pasek jest ok. W zasadzie jeśliby poprawili nazewnictwo i wymyślili akceptowalne nazwy i znaki firmowe to nie miałbym się czego czepić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kaurismaki napisał(-a):

Nie pierwszy mój Chińczyk. Widzę wielki postęp jakościowy. Nawet pasek jest ok. W zasadzie jeśliby poprawili nazewnictwo i wymyślili akceptowalne nazwy i znaki firmowe to nie miałbym się czego czepić.

Mój pasek był wizualnie bardzo podobny, ale już jego jakość była bardzo słaba. Wymieniłem na inny i teraz jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przykład Tudor zamiast Tandorio ?
Albo Doxa zamiast Mysterious Code?

To nie w nazwach jest problem, tylko w kopiowaniu szwajcarskich i japońskich wzorów.
Jak jeszcze zaczną robić własne, dobre wzory, to wtedy będzie rzeczywiście dobrze. Sam mam chińskiego 1963 na ST-19. Chiński design i (prawie) chiński mechanizm i jest OK. Natomiast za zrzynkę z taniego Seiko Presage to nie ma ich co chwalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tandorino, czy Mysterious Code jest ok. Myślałem o nazwach wyglądających jak randomowy zestaw znaków. 

Wiedziałem jednak że tak zostanę zinterpretowany.

Z tym kopiowaniem wzorów to nie jest, taka, moim zdaniem prosta, sprawa. Cywilizacja rozrosłą się niepomiernie, produkcja jest taka, jak chyba nigdy w historii świata. Dotyczy to również "produkcji" dóbr intelektualnych. W muzyce odgrzewają stare riffy i linie melodyczne, w filmach rebooty i remaki, w grach remastery. Ciężko zaskoczyć czymś nowym. W końcu w takich filmach jest dosłownie kilkanaście schematów, tylko inaczej opakowywanych.

Podobnie jest, moim zdaniem i z projektowaniem użytkowym ( w tym zegarków) w końcu co można wymyślić nowego na klikunastu cm2? W dodatku jedne wskazówki kojarzą się z tą marką, kształt indeksów z inną. Trudno o oryginalność - co widać nawet wśród niektórych szanowanych producentów kręcących się czasem dookoła własnego ogona.

Poza tym podobieństwa chińskich zegarków do konkretnych marek czy modeli są na 100% jasne dla pasjonatów, nie dla przeciętnego zjadacza chleba. Nie sądzę żeby ktoś, kto już miał przedpłatę na rolexa zrobioną wycofał ją i zrobił zakupy na alli. To oferta do ludzi, których nie stać na drogie zegarki.

Pozostaje jeszcze kwestia ilości cukru w cukrze, czyli jaki stopień podobieństwa jest do zaakceptowania, tutaj chyba każdy ma inny próg tolerancji.

Obrzydliwe jest za to, moim zdaniem kopiowanie włącznie ze znakiem firmowym. Ostatnio przeglądam olx i pełno rolexów (celowo tu z małej litery)

Mam nadzieję, że jeśli rynku nie zaorają smartwatche, doczekamy się że ostaną się jakieś chińskie brandy z oryginalnym wzornictwem. 

PS: Proponuję ćwiczenie - wymyślenie zegarka, który nikomu nie skojarzy się z jakimś już istniejącym

Jeden z wielu filmików z recyclingiem muzycznym

Edytowane przez kaurismaki
dodanie poomocy wizualnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi