Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, ro4ti napisał(-a):

świeci cała tarcza oraz z tyłu rybka na wahniku a nawet nitka na pasku skórzanym. fakt, dziurki mogło by nie być. i bezel mógłby się obracać.

ten model bardzo chciałem mieć a dlaczego wybrałem inny? któż to wie...

DSC_2227n.JPG

Ładnie świeci, ale chyba niezbyt długo? Tak słyszałem. 

Gdybyś chciał kupić ten model, to raczej poczekaj do listopadowych wyprzedaży, bo zwykła cena jest spora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko - POLECAM!. :) 

20250402_080401.jpg

20250402_080444.jpg

20250402_080543.jpg

20250402_080153.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

20250403_073208.jpg

20250403_073444.jpg

napisz w wolnej chwili, w jakimś dziale mini recenzję poproszę, plus pokaż tył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, nh35 napisał(-a):

napisz w wolnej chwili, w jakimś dziale mini recenzję poproszę, plus pokaż tył

Można go krótko zrecenzować, najlepszy chińczyk jakiego mam. Od razu trafił do pudełka Nr 1, czy najlepszych dziesięciu zegarków (nie tylko chińskich), jakie posiadam w tej chwili. Rewelacyjna bransoleta, szczerze, nie widziałem lepszej. Delikatna, ale to nie seikowo-casiowe blaszki - lita stal. Polerowane elementy zewnętrzne a środek matowy, to świetnie się uzupełnia, Koperta pięknie wykończona i wypolerowana, częściowo mat (górna część). Zapięcie w stylu vintage, z mikroregulacją na 4 pozycje. Może można byłoby się przyczepić, że od spodu "blaszkowe", ale bardziej solidne nie pasowałoby do delikatnej bransolety i taki wariant wydaje się jak najbardziej uzasadniony. Zapięcie sygnowane znakiem firmowym. Mechanizm firmowy Sea-Gulla ST2130, klon ETA 2824-2, 28.800 bph. Dzięki temu sekundnik przesuwa się płynnie, jak to w hi-beacie. Tym bardziej czuć tą płynność, bo tarcza jest dosyć mała. 

Zgrabny, lekki zegarek, pasujący i do garnituru i na co dzień, do mniej oficjalnego stroju. 

Nie sprawdzałem dokładności zegarka, ale dla mnie ma to marginalne znaczenie, bo rzadko noszę zegarek dłużej, niż kilka godzin. Tu oczywiście zrobiłem jednak wyjątek, bo jak to często się czyta: "zegarek nie chce zejść z łąpy". ;) Są trzy warianty kolorystyczne: tiffany-blue (mój pierwszy wybór), czarny i srebrny (biały?). Z tiffany-blue zrezygnowałem, bo mam już w swojej kolekcji dwa inne z takim kolorem tarczy (Casio). Pozostał wybór czarny, czy srebrny. Wybrałem ten pierwszy, bo najbardziej czytelny. 

Co można by poprawić? Wolałbym dekiel zamiast przeszklenia, fajnie gdyby był zdobiony, ale przecież spód, to spód i rzadko się na niego patrzy. Na załączonym zdjęciu (przepraszam za jakość), widać że na rotorze też jest zdobienie znakiem Sea-Gull. 

Czy warto kupić? Dla mnie oczywiste, że tak. Tym bardziej gdy trafią się ekstra zniżki i z oficjalnej ceny około 540 USD, da się zejść do mniej więcej połowy. 

Koledzy - KUPUJCIE! :) 

Ale dopiero w listopadzie, bo cena wyjściowa może trochę odstraszać, nas przyzwyczajonych do nieźle wykonanych chińczyków za 50-100 USD. 

20250401_203057.thumb.jpg.0a2716b4c542a5805c7243da1413f91d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ten zegarek zostaje (przy tej cenie oczywiście) odrzucony przez dwie rzeczy:

- brak spójności na tarczy - krzaczki co czyni zegarek jeszcze bardziej chińskim niż jest (czytaj w odbiorze - tanim), a z kolei oznaczenie ilości kamieni zangielszczone. No nie mógłbym na to patrzeć i już. Nazwa zegarka od dawna jest zangielszczona, tego się nie czepiam,

- zaciskany dekiel - grzebię w zegarkach i z tym jest zawsze problem - często porysowana koperta przy otwieraniu, jednak mniejsze zaufanie co do szczelności.

Na plus mechanizm, styl vintage, ramka daty, podejrzewam (mam kilka seagullów) że jakość wykonania.

Ja przy tej cenie szukałbym innego zegarka

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, mkoch napisał(-a):

Dla mnie ten zegarek zostaje (przy tej cenie oczywiście) odrzucony przez dwie rzeczy:

- brak spójności na tarczy - krzaczki co czyni zegarek jeszcze bardziej chińskim niż jest (czytaj w odbiorze - tanim), a z kolei oznaczenie ilości kamieni zangielszczone. No nie mógłbym na to patrzeć i już. Nazwa zegarka od dawna jest zangielszczona, tego się nie czepiam,

- zaciskany dekiel - grzebię w zegarkach i z tym jest zawsze problem - często porysowana koperta przy otwieraniu, jednak mniejsze zaufanie co do szczelności.

Na plus mechanizm, styl vintage, ramka daty, podejrzewam (mam kilka seagullów) że jakość wykonania.

Ja przy tej cenie szukałbym innego zegarka

Mamy inny gust. Dlatego ja kupiłem ten a Ty wybierzesz coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, mkoch napisał(-a):

- zaciskany dekiel

to, że nie ma charakterystycznych 'dziurek' na klucz do odkręcania, nie znaczy, że to zacisk.

Odkręcasz tutaj piłeczką (piłeczka silikonowa która po przyciśnięciu trzyma większość dekla i przekręcasz). Nie czytałem specyfikacji, ale nie robili by przeszklonego zaciskowego dekla.

Edytowane przez nh35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, nh35 napisał(-a):

to, że nie ma charakterystycznych 'dziurek' na klucz do odkręcania, nie znaczy, że to zacisk.

Odkręcasz tutaj piłeczką (piłeczka silikonowa która po przyciśnięciu trzyma większość dekla i przekręcasz). Nie czytałem specyfikacji, ale nie robili by przeszklonego zaciskowego dekla.

Nie podjąłbym się odkręcania piłką przeszklonego dekla...

Wadą jest również źle zaprojektowane ostatnie ogniwo bransolety. Na tym filmie (na końcu) widać jak bardzo odstaje od koperty jak zegarek jest założony na nadgarstek

Edytowane przez mkoch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, mkoch napisał(-a):

Nie podjąłbym się odkręcania piłką przeszklonego dekla...

Wadą jest również źle zaprojektowane ostatnie ogniwo bransolety. Na tym filmie (na końcu) widać jak bardzo odstaje od koperty jak zegarek jest założony na nadgarstek

Całe szczęście, że ja go kupiłem a nie Ty. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Całe szczęście, że ja go kupiłem a nie Ty. ;) 

No ale w czym to szczęście?

Ja bym go po prostu nie kupił, więc nie musiałbym weryfikować bezpośrednio, na żywo...

Natomiast jeśli Tobie nic w nim nie przeszkadza to tylko się cieszyć z zakupu.

Dla mnie zegarek niczym nie aspirujący do jednego z najlepszych chińczyków jakie mam lub mógłbym mieć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem on jest sam w sobie bardzo ładny. Krzaczki mi się podobają, bransa średnio, ale nie wadzi (raczej ładna niż brzydka, ale jakoś mnie ten mat nie przekonuje na środku). Dekiel - jeśli jest zakręcany i nie ma nacięć, to rzeczywiście marny patent. Wciskany - jeszcze gorszy. Tylko ja nie zakładałbym serwisowania tego zegarka za bardzo :P, sam nie miałbym po co otwierać, a zegarmistrz se poradzi, jeśli już naprawdę będzie trzeba. Więc tu nie widzę problemu. Tak się pomądrzyć musiałem. Na pewno nie kupię, nawet za pół ceny, ale jakbym miał, to bym go czasem nosił.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mi się podoba. Gratuluję zakupu. 

Nie tylko chińczycy robią tego typu dekle.

20250403_202626.jpg

Edytowane przez eM_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, oszolom napisał(-a):

Moim zdaniem on jest sam w sobie bardzo ładny. Krzaczki mi się podobają, bransa średnio, ale nie wadzi (raczej ładna niż brzydka, ale jakoś mnie ten mat nie przekonuje na środku). Dekiel - jeśli jest zakręcany i nie ma nacięć, to rzeczywiście marny patent. Wciskany - jeszcze gorszy. Tylko ja nie zakładałbym serwisowania tego zegarka za bardzo :P, sam nie miałbym po co otwierać, a zegarmistrz se poradzi, jeśli już naprawdę będzie trzeba. Więc tu nie widzę problemu. Tak się pomądrzyć musiałem. Na pewno nie kupię, nawet za pół ceny, ale jakbym miał, to bym go czasem nosił.

2 godziny temu, eM_ napisał(-a):

Mi się podoba. Gratuluję zakupu. 

Nie tylko chińczycy robią tego typu dekle.

20250403_202626.jpg

Dzięki. :) 

Gdyby wszystkim się podobały te same zegarki, świat byłby nudny. 

Niemniej "ostrzał ciężką artylerią" tego zegarka wydaje się nieuzasadniony. 

Mnie się on bardzo podoba a komu nie, to kupi coś co jemu bardziej przypadnie do gustu. 

Mat na bransolecie jest dopełnieniem matowego wykończenia w górnej części koperty. Co do bransolety, to osobiście ładniej wykonanej jeszcze nie widziałem w swoim ponad siedmio-letnim zegarkowym życiu. Ale moje obserwacje dotyczyły raczej przedziału do 1,5k USD a to przecież pierwszy krok do zegarków, tych które mogą zachwycić. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie kazd

9 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Dzięki. :) 

Gdyby wszystkim się podobały te same zegarki, świat byłby nudny. 

Niemniej "ostrzał ciężką artylerią" tego zegarka wydaje się nieuzasadniony. 

Mnie się on bardzo podoba a komu nie, to kupi coś co jemu bardziej przypadnie do gustu. 

Mat na bransolecie jest dopełnieniem matowego wykończenia w górnej części koperty. Co do bransolety, to osobiście ładniej wykonanej jeszcze nie widziałem w swoim ponad siedmio-letnim zegarkowym życiu. Ale moje obserwacje dotyczyły raczej przedziału do 1,5k USD a to przecież pierwszy krok do zegarków, tych które mogą zachwycić. :) 

Dokładnie, każdemu podoba się coś innego. Osobiście najbardziej lubię G-Shocki, ale mam też inne zegarki które również trafiają w mój gust.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, tego jeszcze nie widziałem.

Ja wiem, że na AliExpress można znaleźć dużo ciekawych pomysłów, ale takiego jeszcze chyba nie było. No, chłopaki pojechali po bandzie 🤣

Screenshot_2025-04-05-20-15-26-130_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

Screenshot_2025-04-05-20-15-59-116_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Darth_Gem napisał(-a):

Słuchajcie, tego jeszcze nie widziałem.

Ja wiem, że na AliExpress można znaleźć dużo ciekawych pomysłów, ale takiego jeszcze chyba nie było. No, chłopaki pojechali po bandzie 🤣

Screenshot_2025-04-05-20-15-26-130_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

Screenshot_2025-04-05-20-15-59-116_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

Szczególnie z lutym, dwa razy w roku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie coś dziś przyleciało:

IMG_20250409_141538.jpg

IMG_20250409_141553.jpg

IMG_20250409_141624.jpg

IMG_20250409_141648.jpg

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ubiegłym tygodniu wysprzedalem większość militarnych zegarków zza Wielkiego Muru, a życie nie znosi pustki. Zanabylem zatem w kraju takiego wakacyjniaka😀

IMG_20250410_121159.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś namiar na Aliexpress na małego pilota 39 mm na nh35 ale z przeszklonym deklem? Szukam szukam i większość pełne. Dzieki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi