Funky_Koval 25967 #9301 Posted April 14 (edited) 11 godzin temu, Burns napisał(-a): Czym najtaniej odesłać zegarek do Chin na własny koszt ? Jak odsyłałem kiedyś do Japonii to najtaniej wyszło Pocztą Polską Edited April 14 by Funky_Koval 1 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25967 #9303 Posted April 14 15 minut temu, Burns napisał(-a): Dobra to ile żeś tego nakupował 1 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Burns 5114 #9304 Posted April 14 16 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Dobra to ile żeś tego nakupował Na kilogramy, aluminium lekkie 😜 1 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25967 #9305 Posted April 14 2 minuty temu, Burns napisał(-a): Na kilogramy, aluminium lekkie 😜 Opyl na skupie złomu, przynajmniej na browara będzie 1 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Burns 5114 #9306 Posted April 14 24 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a): Opyl na skupie złomu, przynajmniej na browara będzie Ciągnie wilka do lasu 😉 1 Share this post Link to post Share on other sites
Polet 78 #9307 Posted April 15 Nieźle, grubo. Tyle że amelinum nie pęknie na 300 metrach 🤣. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Burns 5114 #9308 Posted April 15 (edited) To już taki trochę biały kruk bo te zegarki miały premierę kilka lat temu. Zegarek nie był tani bo przeszedł pełną odprawę celną. Ja się z niego b. cieszę ponieważ: Tarcza to odwzorowanie tarczy z Seiko Limited Edition SLA015, którego miałem i sprzedałem. To jawne aluminium a nie oszustwo jak u innych z rdzewiejąca stała 316L. Jeżeli rzeczywiście jest serii 7000 to aluminium lotnicze i odkładając samoloty na bok to z tego materiału mam wiele noży, które są w stanie znieść takie przeciążenia, że trudno to uszkodzić przy hardcorowym używaniu noża. Niska waga zegarka 58g Jasny kolor tego aluminium jest niesamowity, z tą tarczą robi to robotę. Czy zegarek ma wady ? Jakieś tam ma, ale w tym momencie są one dla mnie bez znaczenia. żeby obrócić bezel ponownie na swoje miejsce, musiałem założyć lateksowe rękawiczki chirurgiczne. Nie da się tego chwycić i obrócić gołymi palcami, jest takie sliskie. Bransoleta to jakiś kulfon, ma tak grube ogniwa. Wszystkiego trzeba w życiu spróbować, zobaczymy jak aluminium sprawdza się w użytkowaniu, chociaż rzadkie w zegarka jest kilka firm, które używają go sporadycznie. Edited April 15 by Burns 3 Share this post Link to post Share on other sites
Jarosław 128 #9310 Posted April 16 Witam. No i dotarł, jest i bardzo mi się podoba. Co najważniejsze, na razie działa 👍🤣 Pasek szybko się skończy, to wiem ale jakie ma to znaczenie? Będzie noszony wszędzie a nie do gabloty, zobaczym jak da radę. Dam znać co i jak👈 2 Jarosław Urbanowicz Share this post Link to post Share on other sites
ro4ti 539 #9311 Posted April 17 W dniu 15.04.2026 o 09:13, Burns napisał(-a): To już taki trochę biały kruk bo te zegarki miały premierę kilka lat temu. to gdzieś to jeszcze można kupić? swego czasu interesowałem się wersją samuraia od proximy. oferowana była w dwóch wersjach, amelinowej i stalowej. jakieś podejrzane sklepy niby mają jeszcze w ofercie 1 Share this post Link to post Share on other sites
Darth_Gem 474 #9312 Posted April 17 W dniu 14.04.2026 o 10:54, Burns napisał(-a): Czym najtaniej odesłać zegarek do Chin na własny koszt ? Poczta Polska. Będziesz zdziwiony, ale w moim wypadku zadziałało. W tydzień było na miejscu. Zadnych cudów i wianków. Miałem adres zwrotny, nadalem paczkę, i... wytwórca ją otrzymał. 1 Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural... Share this post Link to post Share on other sites
Darth_Gem 474 #9313 Posted April 17 A tu taki śmieszny zegarek mi sie trafił, w dodatku za śmieszną cenę 160 Euro. Zawsze miałem słabość do kwadratowych/prostokątnych zegarków (oraz worldtimerow) , wiec ten , ktory zobaczyłem na jednym z setki niechcianych maili od AliExpress, przykuł moją uwagę. Model dostępny w 4 kolorach, z czego 2 były zwyczajnie bazarowe (zloto z czerwonym i zielonym) oraz 2 ciekawe (biały i niebieski). Jakimś cudem, ten niebieski kosztowal 2 x tyle co reszta, więc długo sie nie namyślalem i kupiłem biały. Dzień później już wszystkie modele są po ponad 320 euro, więc nie wiem, czy sie Ali pomylił z ceną, czy to była jakaś "ukryta promocja" , ale mało mnie to juz interere, bo właśnie dotarł mój biały. Taki śmieszny jest ten zegareczek, posiasny, leciutki, i w ogóle. Niby nic, a ja "enjoy the magic moment" dokładnie tak, jak mnie napis na kopercie zachęca 😋🤪 7 Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural... Share this post Link to post Share on other sites
Polet 78 #9314 Posted April 18 I w dodatku limited edition. Only 30 made😉. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Darth_Gem 474 #9315 Posted April 18 3 godziny temu, Polet napisał(-a): I w dodatku limited edition. Only 30 made😉. 🤣🤣🤣🤣 1 Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural... Share this post Link to post Share on other sites
Jacek K. 2027 #9316 Posted April 18 11 godzin temu, Darth_Gem napisał(-a): A tu taki śmieszny zegarek mi sie trafił, w dodatku za śmieszną cenę 160 Euro. (...) Dzień później już wszystkie modele są po ponad 320 euro, więc nie wiem, czy sie Ali pomylił z ceną, czy to była jakaś "ukryta promocja" , ale mało mnie to juz interere, bo właśnie dotarł mój biały. " Fajnie, że cieszy, ale cenę 160 EURO nie określiłbym jako śmieszną , a 320 EURO to cena wręcz kosmiczna za jego właściwości. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 160011 #9317 Posted April 18 15 minut temu, Jacek K. napisał(-a): Fajnie, że cieszy, ale cenę 160 EURO nie określiłbym jako śmieszną , a 320 EURO to cena wręcz kosmiczna za jego właściwości. Punkt widzenia zależy od lokalizacji (w pewnym stopniu). 1 Share this post Link to post Share on other sites
Jacek K. 2027 #9318 Posted April 18 28 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Punkt widzenia zależy od lokalizacji (w pewnym stopniu). Hmm ... a jaka to zależność? 1 Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 160011 #9319 Posted April 18 1 minutę temu, Jacek K. napisał(-a): Hmm ... a jaka to zależność? No to podam ekstremalny przykład: Burkina Faso i Luksemburg. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Burns 5114 #9320 Posted April 18 (edited) W dniu 17.04.2026 o 06:52, ro4ti napisał(-a): to gdzieś to jeszcze można kupić? swego czasu interesowałem się wersją samuraia od proximy. oferowana była w dwóch wersjach, amelinowej i stalowej. jakieś podejrzane sklepy niby mają jeszcze w ofercie https://a.aliexpress.com/_EyJWLC2 Dodam, że jedyny Chińczyk, który naprawdę świeci i świeci jak tylko złapie światło, nawet przez szybę. Myślę, że na równi z Seiko Monster Zdjęcie bez naświetlania latarką. Edited April 18 by Burns 9 Share this post Link to post Share on other sites
Czwarty Ząb 534 #9321 Posted April 19 Chorowałem na Citka ana-digi i już się wyleczyłem za 1/10 ceny oryginału. Nie to, że zegar mi pasuje i jest super ale już wiem, że to byłaby strata pieniędzy. Nie dla mnie. Za każdym razem mam confused.com gdy na niego patrzę. Oczywiście zostaje za tą cenę ale jako forma terapii było warto.Sent from my SM-N976B using Tapatalk 7 Share this post Link to post Share on other sites
Jarosław 128 #9322 Posted April 19 Zegar noszony na co dzień. Jeszcze nie robiłem pomiarów dokładności ale "na oko" jest ok, powinien mieścić się w 1 minucie. Ale, w jednym dniu nosiłem i zdjąłem go ok. g 15, a na drugi dzień rano widzę ze się zatrzymał. Więc nie dokręcił się widać automatem. Jeśli go na wieczór odkładając dokręcimy parę razy to wszystko jest OK. Obserwuję i dalej używam na co dzień, 1 Jarosław Urbanowicz Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25967 #9323 Posted April 20 7 godzin temu, Jarosław napisał(-a): Zegar noszony na co dzień. Jeszcze nie robiłem pomiarów dokładności ale "na oko" jest ok, powinien mieścić się w 1 minucie. Ale, w jednym dniu nosiłem i zdjąłem go ok. g 15, a na drugi dzień rano widzę ze się zatrzymał. Więc nie dokręcił się widać automatem. Jeśli go na wieczór odkładając dokręcimy parę razy to wszystko jest OK. Obserwuję i dalej używam na co dzień, Znajdz 10 różnic 1 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Polet 78 #9324 Posted April 20 Różnica jest taka że Jaguar to chronograf a Jaragar to zegarek z komplikacjami. I to drugie rozwiązanie mi się bardziej podoba. Kolor tarczy biały który jest kremowy już mniej. Jednak ma tak wiele zegarków na pierwszy rzut oka białych. Po drugie Jaragar to mechanik a Jaguar kwarc za, wg mnie, chore pieniądze*. Z tego powodu drugiego bym nie kupił a pierwszego też nie bo pewnie długo nie pochodzi, chyba że z ciekawości żeby zobaczyć co tam oni wykombinowali pod tarczą za tę kasę. * To tylko moje zdanie, opinia, gust. Nie musimy się zgadzać, nie muszę mieć racji. Niech się noszą oba zegareczki jak najdłużej. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Jarosław 128 #9325 Posted April 20 Pewnie jest jak napisał Kolega wyżej, ja natomiast widzę pierścień kalendarza w okienku co znaczy że nie ma kalendarza (dzień miesiąca) w prawej małej tarczy. Że kwarc, nie wpadł bym na to ponieważ nie znam marki i modelu. Do wyszukania w necie - tak. Podobne są bardzo, tak to fakt. Dla czego tak mi się spodobał ten egzemplarz / model JARAGAR? Ponieważ sam parę lat temu je wyszukałem i kupiłem 2 egzemplarze... znacie historię. Jeden egzemplarz nosił kolega z pracy a drugi miał być symbolicznym podarkiem, prezentem.☝️ I jak już wiecie, wrócił do mnie ponieważ albo był wadliwy albo po prostu wypadł osobie której go dałem na ...podłogę. Ten egzemplarz mam właśnie w swoich zbiorach i te akcje z balansami to z nim w roli głównej😁 Do osoby która miała dostać go w podarunku trafił nowo kupiony, sprawny egzemplarz. A teraz kupiłem kolejny nowy dla siebie, ponieważ tak mi się podoba i mówię Wam...POLECAM, stówa z groszem i jest i naprawdę jest to fajny zegar. Dobrze, zrobiony nie na właściwym poziomie, OK, ale jest fajny. Mało tego, ten właśnie model nie jest tak popularny i trzeba poszukać aby znaleźć ale on ma to ...COŚ w sobie... te typowe dla szwajcarów zaznaczone sekundy lub kolejne działki tarczy, charakterystyczne i wyjątkowe. Z daleka zegar wygląda na nietuzinkowy i nie TANI ☝️ A co najważniejsze ...jest to prawdziwy mechanik a to nie jest byle co. Mechanik to jest już kunszt i sztuka, choć w tym przypadku może, nie na najwyższym poziomie. Gdybym miał kupić, kupiłbym ponownie. 1 Jarosław Urbanowicz Share this post Link to post Share on other sites