Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Chyba jednak ten pasek to za dużo :P

Screenshot_20260505_224725_ChatGPT.thumb.jpg.df266be1726194c202cae37ba7cab804.jpg

Mi się podoba, choć zasadniczo nie lubię zwykłych nato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Chyba jednak ten pasek to za dużo :P

Screenshot_20260505_224725_ChatGPT.thumb.jpg.df266be1726194c202cae37ba7cab804.jpg

fajnie pasuje do zegarka. naprawdę fajnie. ja bym na nim zostawił, skoro Ci się ten zegarek podoba :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tofiks_th napisał(-a):

Mi się podoba, choć zasadniczo nie lubię zwykłych nato

Pasek typu NATO  optycznie powiększa zegarek, a ten jest  mały 36 mm. O kolorze paska można dyskutować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.04.2026 o 21:36, hrabia napisał(-a):

Jak ponosisz kilka miesięcy i się nie rozpadnie, to pokaż, jak wygląda. 

Już mogę więcej powiedzieć a jeszcze nie mamy lipca 😆

Zegar noszę na co dzień do wszystkiego i wszędzie. Co się dzieje?

1. przyoszczędzili na sprężynie w bębnie bo rezerwę ma małą ale można dociągnąć koronkę i jest OK. Mi to nie przeszkadza ale jest "tak" i tyle. Jak nosimy to działa ok.

2. Jest 'w miarę" dokładny, działa przyzwoicie = liczy czas.

3. o ile na początku ustawiłem dzień tygodnia i dzień miesiąca przyciskami to po tygodniu noszenia cuś się stało w przycisku ustawianiu dnia tygodnia.🤦‍♀️🤷‍♀️

Co się stało? NIe mam pojęcia ponieważ egzemplarz co ma problem z balansem który próbowałem wymienić, który posiadam przełącza wszystko wzorowo a jest "stary".

Musiałem ustawić dzień tygodnia wskazówkami ale przełącza sam bardzo fajnie, przeskakują małe wskazówki.

Jedziemy dalej! Nosi się dobrze jestem nadal zadowolony i nadal mi się podoba. 

IMG_20260505_172410793_HDR.jpg

IMG_20260505_172415320_HDR.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem już i czekam na taki zegar jak na obrazie (obraz wziąłem ze strony sprzedawcy Aliexpress).

Jak dotrze do mnie to oczywiście będą nowe foty i opiszę co i jak.

Zapytacie po co, dla czego? No tak, bo jest to kwarc a ja nie chcę kwarców. Jedyny jaki akceptuję to AmazFit NEO.

Więc po co kupiłem? Ponieważ chcę się nim pobawić, pobawić chronograf funkcją = stoperem z tarczą wyskalowaną.

Będę liczył prędkość, ilości produkcyjne z wtryskarki i będę porównywał z faktycznymi ilościami / prędkościami.

Wolałbym coś na 3133 lub 7750 no ale...

Poedagar.png

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ oglądam dużo filmów z recenzjami zegarkowymi oraz dłubię po necie, dotarłem do tego ..."inspiracji" jaką przyświecała mojemu ulubionemu Jaragar... na podstawie czego powstał, z czego jest "zerżnięty" ...ze tak powiem.

Dodam że cieszę się bo widzę że zagrało mi z dobrą marką i dobrym czasomierzem a że mnie nie stać na niego to trudno.

UWAGA! Aby nie było że sobie kupiłem Jaragar bo mnie nie stać na właściwy zegar... dopiero dziś na niego "wpadłem" i od razu wiedziałem skąd ziarnista tarcza (Barleycorn / ziarno jęczmienia) w Jaragar i ten fantastyczny wygląd.

Longines L2.759.4.78.3 - to inspiracja dla Jaragar

Koszt = 15 599,00 zł

Longines L2.759.4.78.3 - Zegarki Męskie - Ceny i opinie - Ceneo.pl

IMG_20260419_083855705_HDR.jpg

Long.png

...a już się cieszyłem że mam coś czego nie ...zerżnęli ...tak po prostu😕

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Jarosław napisał(-a):

ponieważ oglądam dużo filmów z recenzjami zegarkowymi oraz dłubię po necie, dotarłem do tego ..."inspiracji" jaką przyświecała mojemu ulubionemu Jaragar... na podstawie czego powstał, z czego jest "zerżnięty" ...ze tak powiem.

Dodam że cieszę się bo widzę że zagrało mi z dobrą marką i dobrym czasomierzem a że mnie nie stać na niego to trudno.

UWAGA! Aby nie było że sobie kupiłem Jaragar bo mnie nie stać na właściwy zegar... dopiero dziś na niego "wpadłem" i od razu wiedziałem skąd ziarnista tarcza (Barleycorn / ziarno jęczmienia) w Jaragar i ten fantastyczny wygląd.

Longines L2.759.4.78.3 - to inspiracja dla Jaragar

Koszt = 15 599,00 zł

Longines L2.759.4.78.3 - Zegarki Męskie - Ceny i opinie - Ceneo.pl

IMG_20260419_083855705_HDR.jpg

Long.png

...a już się cieszyłem że mam coś czego nie ...zerżnęli ...tak po prostu😕

Słuchaj, możesz mi wytłumaczyć czym podyktowany jest poziom twojego spuszczania się nad zegarkiem za 90zł (pewnie z kuponami za 70zł) ? Bo robienie z niego doktoratu nazwać nie można. Będzie mi ciężko zrozumieć, że Chińczykowi chciało się wytworzyć ten zegarek, ale ok - trudno. Natomiast to co Ty wyczyniasz przechodzi ludzkie pojęcie...

Przecież to jest zero jedynkowe: działa, albo kibel.

To nie jest nawet poziom zapałka zwykła vs szturmowa.  Zejdź na ziemię.

Fantastyczny wygląd zegarka za 70zł ? Wygląda na tyle ile kosztuje. Nie ma tu wartości dodanej czy wiedziałeś czy nie wiedziałeś, nie ma też wartości dodanej czy Longines jest proporcjonalnie wyceniony, czy może o 50% przedrożony. Liczy się to, że twój zegaek za 70zł nadal jest nędzną inspieracją i że prawdopodobnie nie miałeś Longinesa w ręce nawet w sklepie, żeby poczuć różnicę..Nie znalazłeś złotego graala, który jest wykonany na 125% za 0,01 ceny.

Tak trudno nazwać rzeczy po imieniu?

Zrozumiałym próbę wykazania, że zegarek za 70zł może wykazywać cechy zegarka za 350 czy nawet 700zł w markach zachodnich...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zegarmistrzostwie:

• Omega kopiowała Rolexa

• Tissot kopiował Longinesa

• Seiko kopiowało Szwajcarów

• Szwajcarzy kopiowali Amerykanów

• Rosjanie kopiowali Zenitha

• Niemcy kopiowali Unitasa

• Chińczycy kopiują wszystkich

41 minut temu, Burns napisał(-a):

Słuchaj, możesz mi wytłumaczyć czym podyktowany jest poziom twojego spuszczania się nad zegarkiem za 90zł (pewnie z kuponami za 70zł) ? Bo robienie z niego doktoratu nazwać nie można. Będzie mi ciężko zrozumieć, że Chińczykowi chciało się wytworzyć ten zegarek, ale ok - trudno. Natomiast to co Ty wyczyniasz przechodzi ludzkie pojęcie...

Przecież to jest zero jedynkowe: działa, albo kibel.

To nie jest nawet poziom zapałka zwykła vs szturmowa.  Zejdź na ziemię.

Fantastyczny wygląd zegarka za 70zł ? Wygląda na tyle ile kosztuje. Nie ma tu wartości dodanej czy wiedziałeś czy nie wiedziałeś, nie ma też wartości dodanej czy Longines jest proporcjonalnie wyceniony, czy może o 50% przedłożony. Liczy się to, że twój zegaek za 70zł nadal jest nędzną inspieracją i że prawdopodobnie nie miałeś Longinesa w ręce nawet w sklepie, żeby poczuć różnicę..Nie znalazłeś złotego graala, który jest wykonany na 125% za 0,01 ceny.

Powoli, po co ta "agresja"?

Zgadza się że podejście 1/0 i albo / albo...ok. Kupuję Chińskie zegarki bo mam ochotę się nimi pobawić. Nie, nie widziałem w/w Longinesa, nie miałem w rękach. Ale też nie widziałem go wcześniej nigdzie. Liczyłem że Jaragar będzie wytworem Chińskim z ich wkładem ale tak nie jest, Zobaczyłem to i ...mam niesmak... to znaczy, podoba mi się ale to nie ich pomysły ...i tyle.

Tak, jest za 120 zł i nie "jaram" się tym że mam go za 120 zł ale jego wyglądem który został skopiowanym. Dla mnie to nie żaden "GRAAL" więc przesadzasz.

Ale zostawmy to.

Odnośnie Jaragar dam znać zgodnie z obietnicą w lipcu czy jeszcze działa a do tego czasu nic więcej nie zamieszczę w jego temacie.

A co do Chin to mowa tu o zegarkach ale myślę że we wszystkim jest podobnie

Edytowane przez Jarosław

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to żebyś nic nie pisał, możesz nawet pisać odpadła śrubka i po włożeniu wykałaczki zegarek zaczął działać - to będzie ciekawe, ale nie dorabianie otoczki do chińskiego gównolitu, że niby przewyższa pierwowzór. Po prostu postaraj się być w miarę obiektywny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Burns napisał(-a):

Nie chodzi o to żebyś nic nie pisał, możesz nawet pisać odpadła śrubka i po włożeniu wykałaczki zegarek zaczął działać - to będzie ciekawe, ale nie dorabianie otoczki do chińskiego gównolitu, że niby przewyższa pierwowzór. Po prostu postaraj się być w miarę obiektywny...

Jasne OK. 

Ja po prostu znalazłem to czym kierowali się, trochę mnie to ubodło ponieważ liczyłem na "jakąś  oryginalnośc" designu a tu jest ..."jak zwykle" 😞

Nawet nie pomyślałem aby stawiać je obok siebie i mówić że znaleziony chinczyk jest świetny w odniesieniu do ...Longinesa.

A obrazki Wam pokazałem aby udowodnić że tak jest ...czyli inspiracja, która nie jest zła sama w sobie. Nie napisali na zegarku Longines i swiss made więc jest OK.

A inspiracje ...są pomiędzy wszystkimi od samego początku produkcji zegarów i zegarków ...i nie tylko  

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No też trochę nie rozumiem. Za stówę dostajesz guano i nie ma tutaj co się doszukiwać. To jest gówniany zegarek, z gównianych materiałów. Plus? Działa. I tyle. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, należy tylko dodać, że pierwowazór też jest paskudny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, hrabia napisał(-a):

Cóż, należy tylko dodać, że pierwowazór też jest paskudny :)

Ależ oczywiście. Mówimy tu o absolutnym dnie branży zegarkowej.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest paskudny czy nie to już zależy od oczu które go oglądają.
Jak się czyta że są tacy którzy chcieliby szklany dekielek koperty, żeby oglądać shanghaia to należy brać poprawkę na gusta i "paskudność" tego Longinesa czy "wannabe"-Jaguara-Jaragara.
Ale pisząc krótko podejścia właściciela nie rozumiem.
Od siebie dodam tylko, że automatu noszonego nie trzeba dokręcać koronką o ile mechanizm jest zrobiony z jako takim poważaniem mechaniki a nie na zasadzie- ma działać do odbioru. Takie, jak to uważa właściciel "instrukcje" są dla "roszczeniowej klienteli" która ma się odczepić na jakiś czas aż zegarek nie zdechnie całkowicie. Automat z komplikacjami w tej cenie to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Można by powiedzieć że nada się do rozebrania i złożenia czyli nauki ale jak myślę ile frustracji może temu towarzyszyć przy tworze takiej jakości to lepiej już dopłacić do lepszego nowego werku lub kupić jakiegoś ruska.

Edytowane przez Polet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi