Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Zolw

Toyota Avensis dylemat przed zakupem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Benzyna czy Diesel, wiadomo dylemat nie od dziś.

Moim zdaniem, ważne ile kilometrów zrobisz miesięcznie,

oraz gdzie głównie jeździsz - miasto czy trasa.

Jeśli miasto, wiadomo - benzynka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi bardziej chodzi o trwałość i awaryjność silnika diesel vs benzyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karol, ja też jeżdzę 1.8 wcześniej 2,0 D i 2,0 B.

I przyznam, że wg 1,8 to porażka, szczególnie na 5 i 6 biegu. Byle górka zmusza do redukcji, o przyśpieszaniu nie wspomnę.

A zapakowany urlopowo na autostradzie to tylko z górki lub po płaskim.

Wg mnie osiągi nie powalają. Drugi samochód z którego korzystam to Mondeo 2'0 tdci czy jak to tam zwą. I porównanie zdecydowanie na korzyść Forda.

Ale może ja nie umiem Avensisem jeżdzić...

nie można porównywać silnika benzynowego z dieslem i oczekiwać tych samych parametrów/osiągów, w oderwaniu od ich charakterystyki. Diesel i benzyna to zupełnie inny sposób jazdy, zatem jeśli Ty oczekujesz od auta benzynowego tego, co przy niskich obrotach silnika do Ci diesel, to znaczy to co najmniej tyle, że nie przeczytałeś instrukcji obsługi swojego auta ;)

ps.

jesli chodzi o awaryjność, to zdecydowanie na korzyść benzyny

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wybrałeś avensisa? W jakiej wersji nadwoziowej? Są wg mnie ciekawsze alternatywy na rynku od tej konkretnej toyoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jajko czy kura ?

Tak samo jak z zegarkami, są róże, dla jednych brzydkie dla drugich ładne, dla jednych drogie dla innych tanie, dające więcej za mniej i mniej za więcej.

Jednak ktoś to stworzył, wyprodukował i ktoś to kupił...

Czasem należy akceptować rzeczy takie jakie są w danym czasie i nie należy doszukiwać się dziury w całym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toyota i vw mają na polskim rynku często przewartościowane ceny, opinie o tych marką są przesadnie dobre. Toyota bezkrytycznie przez wielu uważana jest za najmniej awaryjną, podobnie vw - król jakości. W mojej opini avensis ani nie jest szczególnie bezawaryjna, ani nie ma szczególnie dobrych walorów użytkowych, nie jest też za tania w utrzymaniu. Chyba że się komuś szczególnie podoba design i za to dopłaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą bezawaryjnością tak bym nie przesadzał jak bym wyszperał od kumpla listę z aso jego avensisa w dieslu to uuu. Ceny fakt trzymają poziom wysoki jak i w przypadku hondy.

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dopiero teraz zauwazylem temat.

Miałem dwa Avensisy teraz mam RAV4.

Prawda jest taka, ze Toyoty nie lubia garażowych serwisow, lubia ASO niestety, ale za to odwdzieczaja się bezawaryjnoscia.

Lepsza jest oczywiście benzyna 1.8, nawt bez gazu, choć i to niezle znosza. Diesel jest kłopotliwy w zimie, zanim się nagrzeje to już się wroci do domu.

Benzyna po 700m już daje ciepełko.

W ciągu 3 lat użytkowania nie miałem awarii, w zadnej toyocie.

Teraz mam RAV4 od nowości i w ciągu 4 lat...... wymieniłem 2 zarowki pozycyjne i 2 mijania... TO WSZYSTKO.

RAV4 2.0, 158KM, Multi CVT

To w jakiej auto jest kondycji zależy od tego czy ktoś dbal czy nie.

Oczywiście, czasem może cos pasc.

Toyota czest pomaga tym, co serwisują u nich, a ceny nie sa z kosmosu, jest taniej niż audi, bmw, niedługo będzie taniej od VW, bo tam laduja już niesamowicie skomplikowane technologie.

Passata zamiast Avensis - nigdy, po tym jak się ma avensisa.

Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych.

sodek

Soda66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób następujące rzeczy przed zakupem w kontekście obecności tam instalacji gazowej:

- sprawdź czy silnik pracuje regularnie na biegu jałowym, czy nie drży ( Drżenie bez wyczuwalnych/słyszalnych wypadań zapłonu to prawdopodobieństwo, że szczelność zaworów w głowicy nie jest w porządku )

- zapytaj czy były regulowane luzy zaworowe ( co 60 tys. km wypada to zrobić co najmniej )

- porównaj przyspieszenie na gazie i benzynie, np. od 40 do 120 na trzecim biegu, czasy powinny być porównywalne (do 3-4 % różnicy najwyżej ). Taki test jest lepszy niż od 0 do 100 bo odpadają odchyłki wynikające z efektywności startu czy zmiany biegów.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowaliśmy się na Avensisa bo od dawna nam się podobał i spełnia nasze wymagania odnośnie przestrzeni bagażowej :) poza tym mamy już jedną Toyotę z której jesteśmy bardzo zadowoleni. Wygląd samochodu, każdy ma inny gust. Tak jak pisałem wcześniej ta benzyna jest o dobrego znajomego i znam ten samochód od dawna, wiem, że wszystkie naprawy, dolewania płynów robił zawsze na bieżąco gdyż jest bardzo skrupulatnym człowiekiem i zawsze tego pilnował. Jedyne co nas powstrzymuje to ten gaz bo on sam nawet mówi, że po 100000 na gazie to jest loteria, ostatnio był z tą Toyotą w warsztacie gdzie montował gaz na regulacji i podpytał ich o zakup takiego auta z gazem po przebiegu 100000, odpowiedzieli, że woleli by kupić auto bez gazu i ewentualnie dołożyć gaz... :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kurcze przegapiłem taki fajny temat, żeby wtrącić trzy grosze  :(

A co tam, wtrącę.

Miałem kilka Toyot zaczynając od Corolli 1.8D, przez Carinę E i Avensisy. Wszystkie kupowałem nowe i żadna nie miała jakiejkolwiek awarii, a w serwisie bywałem tylko na przeglądach. W tym czasie użytkowałem też inne marki i przeważnie było gorzej. To tak odnośnie jakości.

W kwestii silnika w Avensisach - użytkowałem 2.2 D 150 KM i dynamika była zupełnie przyzwoita, a pomiędzy przeglądami nie dolewałem ani kropli oleju. Wygląd wnętrza - co kto lubi, z pewnością są ładniejsze samochody w tej klasie, ale też nigdy nic mi ni skrzypiało, nie stukało etc.

Ten sam model miał mój ojciec i doświadczenia z nim miał identyczne jak ja. Czasami zdarza mi się spotkać człowieka, który kupił ode mnie mój i też jeszcze nic mu się nie zepsuło.

Obecnie mój ojciec jeździ Avensisem 1.8 benzyna i chociaż nie jest fanem szczególnie dynamicznej jazdy, to żałuje, że nie kupił diesla (pewnie go sprzeda i jednak zmieni). Moje wrażenia są podobne - pod względem osiągów na wyższych biegach to porażka. Może przyzwyczaiłem się do większych mocy, ale nie byłbym w stanie jeździć nim jako podstawowym samochodem.

Tak więc z mojego punktu widzenia mogę ten model zdecydowanie polecić, ale nie w wersji benzynowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.