Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ledr

Klub Miłośników Zegarków Christopher Ward

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba muszę ja w końcu wrzucić na bransę bo już razem prawie rok a ciągle się jeszcze nie zebrałem :)c476ea5b275de07c28d186162b501349.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.04.2026 o 19:04, Funky_Koval napisał(-a):

Nowa 12stka w stali. Gładka, błyszcząca tarcza.

A gdzie ta wersja dostępna bo nic nie ma na stronie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja klikam jak głupi po stronie i nie mogę znaleźć 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, lisciu napisał(-a):

A ja klikam jak głupi po stronie i nie mogę znaleźć 😆

Kupujesz? :) świetna jest ta wersja

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hqhARi7.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Kupujesz? :) świetna jest ta wersja

Rozważam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, lisciu napisał(-a):

Rozważam :)

A można wiedzieć jaka jest konkurencja? Bo dla tego zegarka to tissot prx w tytanie to najbliżej... chyba że nie chcesz wydawac kasy po prostu :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że nie ta półka cenowa i ward to najtańsza opcja jaką mam przed soba. Po prostu to traktuje jako oszczędność. Ale bliżej mi do 36mm niż 38mm.

prx wg mnie jest za tani w wykonaniu :) 

Edytowane przez lisciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 hours ago, lisciu said:

Myślę że nie ta półka cenowa i ward to najtańsza opcja jaką mam przed soba. Po prostu to traktuje jako oszczędność. Ale bliżej mi do 36mm niż 38mm.

prx wg mnie jest za tani w wykonaniu :) 

Mido One Crown to ciekawa alternatywa dla The Twelve. Tak samo jak Farer Integra. Polka lub dwie wyzej to Ebel Sport Classic w kwarcu (poniżej 10k pln) lub w automacie (okolice 15k pln). 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie nowych wersji Sealandera ze starymi.  @rafi może Cię to zainteresować :) nowe bransolety mają beznarzędziowe wyjmowanie ogniw. Pokazane sa tez nowe gumy. Nowy werk to Sellita SW200-2

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ward ma mocny update sealandera, widziałem materiały na time and tide 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System skracania bransolety super, na pewno na plus. No i widzę na filmie, że te consort przylegają do koperty 😉

niestety ten dizajn nijak nie pasuje mi do zegarka. 
okienko daty zawsze na plus 

profil koperty imho wygląda gorzej, ale to kwestia gustu

wskazówka gmt na pewno czytelniejsza, czy ciekawsza nie wiem. 
bezel - mam mieszane uczucia, fajnie że jest bardziej odróżnia się od wiadomej konkurencji, chociaż z drugiej strony nie wiem, czy tudor nie ma takiego dizajnu? Natomiast w samym wzorze jednak wolę kropki.

Wygląd rotora na pewno na plus 

lakierowaną tarcza fajna. Nie wiem, czy bym wolał, ale wiem, że jest fajna. 
koniec końców dobra, rozsądna ewolucja. pewnie wybierając z dwóch wziąłbym nowy. Ale wymieniać nie mam ochoty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiany są na plus. Jedynie ta "elegancka" bransa mi się kłóci ze "sportowością" zegarka. No ale zawsze jest bader :) generalnie fajnie, że nie tylko podnieśli ceny ale też dali w związku z tym ulepszenia. Nowsza sellita tez na plus. Oczywiście, zmiana ze starszej generacji imo nie ma sensu. Natomiast w tych pieniądzach Chward staje się bezkonkurecyjny. Bang for a buck indeed.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie odnośnie pracy mechanizmu Sellita SW-200. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z zegarkami mechanicznymi i nie wiem czy mój egzemplarz jest taki, czy po prostu ten typ tak ma. Mam inne automatyczne zegarki głównie Certiny z ETA, więc do nich będę się porównywał. Często w recenzjach słyszałem, że samo nakręcanie mechanizmu jest mega przyjemne i płynne. U mnie wyczuwalny jest dość spory opór w porównaniu do Certin. Mam też wrażenie, że sama praca rotora jest inna. Tak jakby wszystko było zbyt mocno skręcone? Rotor w Certinie "lata" sobie bezwładnie. W Krzyśku ma widoczne opory. 

Edytowane przez Kubutek
Dodałem link do youtube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Kubutek napisał(-a):

Mam do Was pytanie odnośnie pracy mechanizmu Sellita SW-200. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z zegarkami mechanicznymi i nie wiem czy mój egzemplarz jest taki, czy po prostu ten typ tak ma. Mam inne automatyczne zegarki głównie Certiny z ETA, więc do nich będę się porównywał. Często w recenzjach słyszałem, że samo nakręcanie mechanizmu jest mega przyjemne i płynne. U mnie wyczuwalny jest dość spory opór w porównaniu do Certin. Mam też wrażenie, że sama praca rotora jest inna. Tak jakby wszystko było zbyt mocno skręcone? Rotor w Certinie "lata" sobie bezwładnie. W Krzyśku ma widoczne opory. 

Wszystko wygląda w porzadku. O ile przy nakręcaniu z koronki rotor sie nie kreci jak smigło (trochę się ruszac ma prawo) to wszystko jest w porządku. Noś, używaj nie schizuj się :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Wszystko wygląda w porzadku. O ile przy nakręcaniu z koronki rotor sie nie kreci jak smigło (trochę się ruszac ma prawo) to wszystko jest w porządku. Noś, używaj nie schizuj się :)

Początkowo tak było. Jak zegarek zatrzymał się i próbowałem go nakręcić to kilka razy rotor zachowywał się jak helikopter. Ruch koronką przekładał sie 1:1 na ruch rotora. Chciałem to nagrać i jak na złość mu przeszło. No nic. Dzięki za info. Jestem spokojniejszy, ale będę obserwował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Kubutek napisał(-a):

Początkowo tak było. Jak zegarek zatrzymał się i próbowałem go nakręcić to kilka razy rotor zachowywał się jak helikopter. Ruch koronką przekładał sie 1:1 na ruch rotora. Chciałem to nagrać i jak na złość mu przeszło. No nic. Dzięki za info. Jestem spokojniejszy, ale będę obserwował ;)

No to jeszcze nie jest powód do niepokoju. Chyba, że poczujesz że koronka zaczęła ciężej pracować a helikopter jest zawsze/prawie zawsze. Oni to generalnie uznają w ramach gwarancji i naprawiają, tyle że se poczekasz :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz lepszej pracy mechanizmu to musisz wybierac zegarki z SW200 przynajmniej w gradacji Premium (np. zegarki od FC). Duzy skok jakosciowy, lub pojsc jeszcze polke wyzej i skupic sie na SW300 (ETA 2892-2) czy mechanizmach od LJP. 

Tutaj spory artykul na temat roznic w gradacji mechanizmow od Sellity: 

Sellita Movement Grades | Caliber Corner

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.05.2026 o 09:43, DawidM86 napisał(-a):

Jesli chcesz lepszej pracy mechanizmu to musisz wybierac zegarki z SW200 przynajmniej w gradacji Premium (np. zegarki od FC). Duzy skok jakosciowy, lub pojsc jeszcze polke wyzej i skupic sie na SW300 (ETA 2892-2) czy mechanizmach od LJP. 

Tutaj spory artykul na temat roznic w gradacji mechanizmow od Sellity: 

Sellita Movement Grades | Caliber Corner

Moje rozterki były spowodowane inną pracą mechanizmu, niż ETY, do których byłem przyzwyczajony. Po odpakowaniu zegarka to była pierwsza rzecz, na którą zwróciłem uwagę i pomyślałem, że coś jest nie tak, bo ciężko się nakręcał. Jest to Sellita SW200 z COSC.

Dzięki za linka. W planach mam kolejnego Warda i najprawdopodobniej będzie to Sealander gmt z SW330-2, to będę miał z czym porównywać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention]Kubutek [/mention] Mam ten sam zegarek z tym samym mechanizmem. Też przy nakręcaniu rotor troszkę się rusza, ale nie ma to wpływu na funkcjonowanie zegarka. U mnie zegarek jest w rotomacie, więc ciągle z pełną rezerwą chodu. Dokręcanie też idzie dość ciężko, ale pewnie dlatego że jest już nakręcony na maksa.

Mam też garniturowego Eposa na automacie ETA i tam nakręca się jeszcze ciężej, a zegarek funkcjonuje dobrze już chyba piąty rok. Po części może to być z powodu ciasnej uszczelki przy koronce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi