Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, desmo napisał(-a):

Zdziwiłbyś jak marki z pogardzanej przez Ciebie półki potrafią zadbać o klienta…pewnie dlatego, że nadal pamiętają, że żadna marka nie jest większa od klienta i bez niego nie istnieje…szczególny problem mają z tym marki,  które uważają się za wzorzec czy pomnik a legendę podtrzymują kreowaną przez siebie sztucznie  „wartością rynkową” 

Co takiego zmieniło się w naszym życiu, że nagle jakiekolwiek Patki czy Rolexy zalegające latami u dealerów nabrały

„ wartości”?

Prosilbym jednak czytac ze zrozumieniem bo nie gardze zadna marka ktora wytwarza zegarki - wyrazam opinie ktore marki licza sie dla mnie najbardziej co nie znaczy ze pluje na inne…

nie porownywalbym PP do Rolexa, natomiast zmienil sie popyt na nie - dla jednych przez wlasnie wartosc rynkową i mozliwy zarobek a dla innych przez pasje, hobby….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, desmo napisał(-a):

Zdziwiłbyś jak marki z pogardzanej przez Ciebie półki potrafią zadbać o klienta…pewnie dlatego, że nadal pamiętają, że żadna marka nie jest większa od klienta i bez niego nie istnieje…szczególny problem mają z tym marki,  które uważają się za wzorzec czy pomnik a legendę podtrzymują kreowaną przez siebie sztucznie  „wartością rynkową” 

Co takiego zmieniło się w naszym życiu, że nagle jakiekolwiek Patki czy Rolexy zalegające latami u dealerów nabrały

„ wartości”?

Ja mogę dodać że o mnie taka Serica dba bardziej niż np. Rolex. Sericę kupiłem 2 lata temu (i już nawet jej nie mam), do dzisiaj przysyłają mi maile, jakieś newslettery itp. Jaeger też dość często o sobie przypomina. A Rolex mi nic nie przysyła 😂. A w Patku nawet katalogów w salonie nie mają. Jak byłem ostatnio dwa razy to nie mieli nic do pokazania, naprawdę ani jednego modelu. Ot tak im wyszło dbanie o klienta. No chyba że nie jestem tym klientem o którego im chodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Ja mogę dodać że o mnie taka Serica dba bardziej niż np. Rolex. Sericę kupiłem 2 lata temu (i już nawet jej nie mam), do dzisiaj przysyłają mi maile, jakieś newslettery itp. Jaeger też dość często o sobie przypomina. A Rolex mi nic nie przysyła 😂. A w Patku nawet katalogów w salonie nie mają. Jak byłem ostatnio dwa razy to nie mieli nic do pokazania, naprawdę ani jednego modelu. Ot tak im wyszło dbanie o klienta. No chyba że nie jestem tym klientem o którego im chodzi. 

i o to chodzi wlasnie - Serica i Jaeger…
Rolexa wszyscy znamy…

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mogę dodać że o mnie taka Serica dba bardziej niż np. Rolex. Sericę kupiłem 2 lata temu (i już nawet jej nie mam), do dzisiaj przysyłają mi maile, jakieś newslettery itp. Jaeger też dość często o sobie przypomina. A Rolex mi nic nie przysyła . A w Patku nawet katalogów w salonie nie mają. Jak byłem ostatnio dwa razy to nie mieli nic do pokazania, naprawdę ani jednego modelu. Ot tak im wyszło dbanie o klienta. No chyba że nie jestem tym klientem o którego im chodzi. 

Maile i newslettery rozsyłają się automatycznie przez programy mailowe lub boty. Nie widzę w tym zadbania o klienta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, a_team napisał(-a):

Maile i newslettery rozsyłają się automatycznie przez programy mailowe lub boty. Nie widzę w tym zadbania o klienta emoji28.png

Oczywiście. Tylko że jakoś tak jest że niektóre marki to robią, a inne nie.

W przypadku sprzedaży bezpośredniej też sporo zależy od salonu. Ja myślałem że tam gdzie chodziłem do tej pory miałem dobrą obsługę, a jak poszedłem kilka miesięcy temu do salonu innego dystrybutora to pokazali mi że można jeszcze lepiej. I zaznaczam że w żadnym z tych sklepów nic nie kupiłem.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Lukasz23212 napisał(-a):

i o to chodzi wlasnie - Serica i Jaeger…
Rolexa wszyscy znamy…

Może i znamy i pamiętamy ale budowanie przyszłości marki w oparciu o obietnicę zysku to piramida finansowa. 
Efektem ubocznym jest nie tylko brak dbałości o customer experience ( ma ci wystarczyć wartość na wtórnym) ale i o jakość produktu. Jedynymi działaniami promocyjnymi Patków , Rolexów staje się skupowanie swoich zegarków po zawyżonych cenach na aukcjach, wypożyczanie ich celebrytom i pilnowanie cen na chrono24…

Jak to j…e to zostanie tylko kurz i pył …inwestorzy nie będą lojalni, młode pokolenie i tak ma w d…e zegarki a olewani miłośnicy…. będą sobie kupować starsze modele od siebie i dalej cieszyć się swoim hobby nie pasąc Tuwimowskich „ „tłustych szuj”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, desmo napisał(-a):

Może i znamy i pamiętamy ale budowanie przyszłości marki w oparciu o obietnicę zysku to piramida finansowa. 
Efektem ubocznym jest nie tylko brak dbałości o customer experience ( ma ci wystarczyć wartość na wtórnym) ale i o jakość produktu. Jedynymi działaniami promocyjnymi Patków , Rolexów staje się skupowanie swoich zegarków po zawyżonych cenach na aukcjach, wypożyczanie ich celebrytom i pilnowanie cen na chrono24…

Jak to j…e to zostanie tylko kurz i pył …inwestorzy nie będą lojalni, młode pokolenie i tak ma w d…e zegarki a olewani miłośnicy…. będą sobie kupować starsze modele od siebie i dalej cieszyć się swoim hobby nie pasąc Tuwimowskich „ „tłustych szuj”

Co do Rolexa to sie zgodze. Na razie nie widze tegu u PP….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Lukasz23212 napisał(-a):

A mimo to Lange da sie kupic taniej na rynku wtornym niz cena u ad…

Nie zrozumiałeś- liczbę produkowanych zegarków Ty użyłeś do określenia jakości, ja tylko wskazałem, że niektórzy (Ty uwzględniłeś ALS na swojej liscie) produkują mniej, niż PP... 

Lange przegrywa z PP prestiżem i rozpoznawalnością wśród społeczeństwa (pewnie 0,01% vs 0,1%), ale już co do jakości zdania osób rzynajmniej trochę znających się na zegarkach są podzielone.

Lange saxonia 37mm kupiłem w zeszłym roku nową u ad. Na chrono nie ma tańszej na gwarancji, nie mówiąc o nowej - wszystkie są droższe o kilkadziesiąt procent. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Lange przegrywa z PP prestiżem i rozpoznawalnością wśród społeczeństwa (pewnie 0,01% vs 0,1%), ale już co do jakości zdania osób rzynajmniej trochę znających się na zegarkach są podzielone.

Nie sa! 😎 Kazdy bardziej doswiadczony i nie zaslepiony milosnik porownujac jakosc wykonczenia chocby tylko mechanizmu lange i nautilusa powie, ze lange to wyzsza polka. To widac nawet bez lupki a nautilus jeszcze 3-4 lata temu, byl zwyczajnym stalowym sportowym patkiem - baaa... to byl entry level pp a teraz nagle robi sie z niego niewiadomo co - tez mi sie zawsze podobal, ale nawet moj AP RO mial o niebo piekniejszy wahnik, niz nautilus co opisywalem nie raz - ale coz - takie zycie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, artme napisał(-a):

Nie sa! 😎 Kazdy bardziej doswiadczony i nie zaslepiony milosnik porownujac jakosc wykonczenia chocby tylko mechanizmu lange i nautilusa powie, ze lange to wyzsza polka. 

Starałem się być taktowny. Plus PP to nie tylko nautilus. Ja wybierałem Saxonia vs. Calatrava.  🙂

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, szuwi napisał(-a):

Starałem się być taktowny. Plus PP to nie tylko nautilus. Ja wybierałem Saxonia vs. Calatrava.  🙂

A u mnie calkiem na odwrot. Przy woborze rowniez zastanawialem sie nad saxonia ale porownujac oba modele i ich mechanizmy  wybralem calatrave… 

jak jest teraz z dostepnoscia „zwyklych” Lange? Jest lepiej niz z PP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Lukasz23212 napisał(-a):

A u mnie calkiem na odwrot. Przy woborze rowniez zastanawialem sie nad saxonia ale porownujac oba modele i ich mechanizmy  wybralem calatrave… 

jak jest teraz z dostepnoscia „zwyklych” Lange? Jest lepiej niz z PP?

W PL Lange nie jest dostępne. 

Jeżeli szukałeś automatu, to saxonia thin nie miała szans 😉

U mnie wybór był między 5196 i 201.033.

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, szuwi napisał(-a):

W PL Lange nie jest dostępne. 

Jeżeli szukałeś automatu, to saxonia thin nie miała szans 😉

Dzieki za odp. Tak tylko w gre wchodzil automat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Lukasz23212 napisał(-a):

Dzieki za odp. Tak tylko w gre wchodzil automat.

Miałem podobny dylemat - 10 lat temu kupowałem samochód i rozważałem lamborghini, porshe i subaru, ale musiał być wyprodukowany w Japonii... 😉

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Szyszkops napisał(-a):

A słowo bynajmniej (niesłusznie czy niepoprawnie) używa się zamiast słowa przynajmniej emoji12.png

Bynajmniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, artme napisał(-a):

Nie sa! 😎 Kazdy bardziej doswiadczony i nie zaslepiony milosnik porownujac jakosc wykonczenia chocby tylko mechanizmu lange i nautilusa powie, ze lange to wyzsza polka. To widac nawet bez lupki a nautilus jeszcze 3-4 lata temu, byl zwyczajnym stalowym sportowym patkiem - baaa... to byl entry level pp a teraz nagle robi sie z niego niewiadomo co - tez mi sie zawsze podobal, ale nawet moj AP RO mial o niebo piekniejszy wahnik, niz nautilus co opisywalem nie raz - ale coz - takie zycie 😁

Wahnik kwestia gustu, mi również bardziej podoba się ten w ap 3120 niż w patku 324, jednak w tym wypadku mechanizmy są porównywalnej jakości, o czym ładnie napisał Mariusz:

https://www.chronomaster.pl/royal-oak-vs-nautilus-2/

Patek nawet bazowy mechanizm np. 324 ma znaczenie lepiej wykończony niż np. Rolex czy omega - trudno się dziwić - inna półka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Lukasz23212 napisał(-a):

(MSPANC)

I na deser pan doktor:

Edytowane przez Butik

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Lukasz23212 napisał(-a):

Podbijam wątek a przy okazji pokażcie mechanizmy swoich PP🙂

66C8AD19-0477-46AF-83D0-EE9A59C8FFEE.jpeg

I teraz się zacznie lawina zdjęć mechanizmów naszych PP i temat będzie na szczycie przez kilka dni! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, szuwi napisał(-a):

I teraz się zacznie lawina zdjęć mechanizmów naszych PP i temat będzie na szczycie przez kilka dni! ;)

No po to nasze forum

jest zeby ogladac fajne zegarki i ich mechanizmy wiec pokazujcie🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Lukasz23212 napisał(-a):

No po to nasze forum

jest zeby ogladac fajne zegarki i ich mechanizmy wiec pokazujcie🙂

Wszyscy trzymają w sejfach... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, szuwi napisał(-a):

Wszyscy trzymają w sejfach... ;)

Bezpieczniej jest trzymać drogie zegarki w skrytkach bankowych/depozytowych w czasie, kiedy inne znajdują się na naszych nadgarstkach. 😊

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Bezpieczniej jest trzymać drogie zegarki w skrytkach bankowych/depozytowych w czasie, kiedy inne znajdują się na naszych nadgarstkach. 😊

Dokladnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi