Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, KrysH napisał(-a):

Tak tak chodziło o breguet cyfry przecież! zaraz poprawie wpis. Dziękuję Michał!

Wiem, że chodziło Ci o cyfry breguetowskie. Tak dla żartu napisałem, że żaden Breguet nie równa się z Twoim PP 😉

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minutes ago, mylof said:

Wiem, że chodziło Ci o cyfry breguetowskie. Tak dla żartu napisałem, że żaden Breguet nie równa się z Twoim PP 😉

• 🙏 ♥️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, uhck997 said:

Klasa Panowie :) Kiedyś mam nadzieję dołączę do klubu :)

Let's go 💪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, KrysH napisał(-a):

Pajęczyny zarosły więc podbijam wątek. 30 dniowa odchyłka: 0 sekund. Zegarek w ciągłym chodzie, nakręcany co drugi dzień odkładany na “plecy”. Warto wspomnieć że ma 10 lat. To tylko świadczy o świetności manufaktury. Nie do wiary, po prostu nie do wiary jak perfekcyjnie chodzi ten zegarek… 

IMG_7585.jpeg

piękny jest, jeden z fajniejszych PP moim zdaniem. Przy różnych dyskusjach się nim zachwycam i o nim wspominam - biały też jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, StaryWilk said:

piękny jest, jeden z fajniejszych PP moim zdaniem. Przy różnych dyskusjach się nim zachwycam i o nim wspominam - biały też jest super.

Dziękuję! Fajnie zobaczyć wpisy sprzed lat szkoda tylko że nie mogę na nie kliknąć i poczytać konwersacji… Byłeś o wiele wiele wcześniej niż ja! A ten biały o którym wspomniałeś to 5170J w żółtym złocie czy 5170G w białym złocie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o białe złoto. Najchętniej widziałbym w stali , ale tych z 5170 nie było 😉

Jak klikasz w linki to nie otwierają się wpisy że zdjęciami i konwersacją? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minutes ago, StaryWilk said:

Chodziło mi o białe złoto. Najchętniej widziałbym w stali , ale tych z 5170 nie było 😉

Ok przepraszam otwierają się! Klikałem w nie to co trzeba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, KrysH napisał(-a):

Pajęczyny zarosły więc podbijam wątek. 30 dniowa odchyłka: 0 sekund. Zegarek w ciągłym chodzie, nakręcany co drugi dzień odkładany na “plecy”. Warto wspomnieć że ma 10 lat. To tylko świadczy o świetności manufaktury. Nie do wiary, po prostu nie do wiary jak perfekcyjnie chodzi ten zegarek… 

IMG_7585.jpeg

Boski jest. To mógłby być mój ostateczny zegarek. Taki po którym już nic nie kupię ( z braku funduszy🤭). Podobają mi się indeksy, kształt wskazówek i ten rodzaj pusherow. No i ten napis. Podoba mi się też dlatego , że odbieram go jako skromny. Nie emanuje hajsem, nie świeci po oczach złotem.  Lubię taki styl niebanalny a top. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, KrysH napisał(-a):

IMG_7585.jpeg

Bardzo jestem na tak co do tej referencji. Szczerze mówiąc, to ta Twoja gada do mnie bardziej niż niektóre obecne "podobne" w kolekcji. 

Btw, jest jakaś fajna appka to śledzenia/zapisywania tych odchyłek najlepiej na iOS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, deepex said:

Boski jest. To mógłby być mój ostateczny zegarek. Taki po którym już nic nie kupię ( z braku funduszy🤭). Podobają mi się indeksy, kształt wskazówek i ten rodzaj pusherow. No i ten napis. Podoba mi się też dlatego , że odbieram go jako skromny. Nie emanuje hajsem, nie świeci po oczach złotem.  Lubię taki styl niebanalny a top. 

Bardzo fajnie to wszystko opisałeś/ująłeś, dziękuję. 

53 minutes ago, uhck997 said:

Bardzo jestem na tak co do tej referencji. Szczerze mówiąc, to ta Twoja gada do mnie bardziej niż niektóre obecne "podobne" w kolekcji. 

Btw, jest jakaś fajna appka to śledzenia/zapisywania tych odchyłek najlepiej na iOS ?

Wiem, wiem... czyżbyś miał tutaj mojego RG na myśli? To chyba tylko jeden zawodnik z tej półki w mojej kolekcji...

Ja używam Hodinkee app do ustawiania zegarków, tam jest "time signal" więc jest mi łatwiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Wg mnie gdyby Patek wypuścił reedycje 5170 w stali rozbiłby bank...

Świetnie zrobił to vacheron - ciekawi mnie jak idzie sprzedaż stalówki i jak z dostępnością: 

spacer.png

https://www.vacheron-constantin.com/us/en/collections/historiques/5000h-000a-b582.html

Dla uboższych, ale fanów retro chrono w manuału można jeszcze rozważyć nowy wypust mechanicznego, "manualnego" chrono od furlan marri - oczywiście nie ta półka co Patek i Vacheron ale wg mnie też petarda:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

https://www.hodinkee.com/articles/hands-on-furlan-marri-revolution-montanari-mechanical-chronograph

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, StaryWilk said:

Świetnie zrobił to vacheron - ciekawi mnie jak idzie sprzedaż stalówki i jak z dostępnością: 

spacer.png

https://www.vacheron-constantin.com/us/en/collections/historiques/5000h-000a-b582.html

Dla uboższych, ale fanów retro chrono w manuału można jeszcze rozważyć nowy wypust mechanicznego, "manualnego" chrono od furlan marri - oczywiście nie ta półka co Patek i Vacheron ale wg mnie też petarda:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

https://www.hodinkee.com/articles/hands-on-furlan-marri-revolution-montanari-mechanical-chronograph

A to ciekawe i widocznie zależy od gustów bo ja nie za bardzo lubię dresowce w stali. Nie ma to jak waga złota w kopercie na ładnym pasku... Jakoś taki sugerowany przez Ciebie patek 5170 w stali zupełnie by mi ni pasował. Ale to pewnie tylko moje skrzywione gusta i zdanie! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chrono to taki sportowy dres. ;)

Wg mnie stal to najlepszy materiał na koperty zegarka - trwały, solidny, sprawia, że nawet elegancki garniturowiec to nadal dzieło zegarmistrzowskie, a nie biżuteria. Złoto tylko z przymusu, jak nie ma wyboru. Sam, prócz obrączki, nie noszę złota, żona też nie lubi złotych dodatków, szczególnie, z rzucającego się w oczy żółtego złota. Cenię producentów, którzy oferują wybór i rozsądnie wyceniają dopłatę do złota - sugerując, że to nadal zegarek jest wartością samą w sobie, a cena metalu szlachetnego nie przewyższa tej wartości.

Z patkow ten z tych fajniejszych:

spacer.png

Podobnie urzekający jest wg mnie np. stalowy chopard luc 1860:

spacer.png

spacer.png

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, StaryWilk said:

Chrono to taki sportowy dres. ;)

Wg mnie stal to najlepszy materiał na koperty zegarka - trwały, solidny, sprawia, że nawet elegancki garniturowiec to nadal dzieło zegarmistrzowskie, a nie biżuteria. Złoto tylko z przymusu, jak nie ma wyboru. Sam, prócz obrączki, nie noszę złota, żona też nie lubi złotych dodatków, szczególnie, z rzucającego się w oczy żółtego złota. Cenię producentów, którzy oferują wybór i rozsądnie wyceniają dopłatę do złota - sugerując, że to nadal zegarek jest wartością samą w sobie, a cena metalu szlachetnego nie przewyższa tej wartości.

Z patkow ten z tych fajniejszych:

spacer.png

Podobnie urzekający jest wg mnie np. stalowy chopard luc 1860:

spacer.png

spacer.png

Rozumiem Twoje podejście i nawet lekko mnie przekonałeś do sprawy ale wciąż uważam ze nie ma to jak "ciepło" złota. Dużo zależy od właściciela co robi i jaka energię emanuje nosząc złota biżuterię lub zegarek... Jedni są z tym komfortowo a drudzy nie, rozumiem obie strony. Grunt to nie przesadzać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.01.2024 o 14:38, KrysH napisał(-a):

IMG_7585.jpeg

Cudo!

W dniu 27.01.2024 o 21:55, StaryWilk napisał(-a):

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

PieknyVacheronpewnieniedokupienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.01.2024 o 21:55, StaryWilk napisał(-a):

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Z tym swietnie to bym dyskutowal, zwroc uwage na jakosc grawerki VC, ten laser wyglada okrutnie kiepsko. Juz FM jest lepiej wygrawerowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Z tym swietnie to bym dyskutowal, zwroc uwage na jakosc grawerki VC, ten laser wyglada okrutnie kiepsko. Juz FM jest lepiej wygrawerowany.

A wiesz jaka dostępność tego vc? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Powiem Ci, że na filmie wygląda to znacznie lepiej niż na zdjęciu, ekstra zegar ;)

Paskudny laser to ma np. King Seiko nowe:

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Powiem Ci, że na filmie wygląda to znacznie lepiej niż na zdjęciu, ekstra zegar ;)

Paskudny laser to ma np. King Seiko nowe:

spacer.png

Grand Seiko zawsze grawerki mialo na poziomie zwyklego Seiko (byly jakies modele, ktore sie wyroznialy), a i koperty pozostawialy wiele do zyczenia

Ale zeby VC mial grawerki takie jak Longines, to zdecydowana przesada. Juz nawet nie wspominam o tym, ze na bransoletach sa oznaczenia wykonane laserem, ktore wygladaja jeszcze gorzej niz w GS i znikaja po kilku miesiacach 😱

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi