Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

no i też nie do końca się zgadzam ,że wszystkie są takie same  :D 

post-71843-0-67840200-1519989794_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ta Calatrava 5227 to jest zegarek generyczny, można jej nadrukować dowolne logo i nikt nie pomyśli że nie pasuje, bo prawie każda firma coś takiego produkuje albo produkowała. Ani wskazówki, ani indeksy, ani kształt koperty nie są w tym zegarku wyjątkowe. Poniżej wspaniały Frédérique Constant, czekam na zachwyty   :D.

Podobieństwa jeszcze o niczym nie świadczą. Pozłacana koperta to nie to samo co złota koperta. Poza tym, Patek uzyskuje głębię koloru tarczy poprzez wielowarstwowe lakierowanie i jest to bardziej czasochłonna metoda aniżeli produkcja Frederique Constant. Nie mniej istotne są proporcje w kontekście średnicy koperty, tarczy, wyprowadzenie powierzchni itd. Długo można by pisać. Zresztą widziałem zegarek FC na żywo i o wiele bardziej wolałbym IWC Ingenieur Vintage, który kiedyś zresztą miałem. Niby podobny zegarek, a jednak różnice są widoczne. No i warto pamiętać, że zegarek to nie tylko wygląd zewnętrzny, ale też mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale przychodzi ten dzień gdzie się trzba wbić w garnitur i choćby to było tylko 5 razy w roku to w mojej ocenie każdy miłośnik czasomierzy powinien mieć jeden taki na stanie a czy to będzie PP, FC czy przepiękny LF to już kwestia zasobności portfela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mkuka

1. Witam i gratuluję Kol. Mariuszowi pięknego czasomierza - dla wnuków.

2.  Pieczęć Patka hmm..., zależy jak trafić.

Nowy zegarek, z mechanizmem 324SC, minus 10s/doba (średnio) - mierzone od razu po  wyjściu z butiku porównując ze wzorcem.

Wibrograf u AD pokazał -8s/d zatem zegarek poszedł na gwarancji  do Szwajcarii.

Wrócił... i trzyma równo od minus 4s do minus 5s. A powinno być -1s do +2s około...

A filmy o serwisie to takie piękne mają,  jak w bajce...

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym miał wyciagać wnioski na podstawie jednego przykładu .. to z niektórymi ludźmi nie rozmawiałbym bez karabinu maszynowego :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym miał wyciagać wnioski na podstawie jednego przykładu .. to z niektórymi ludźmi nie rozmawiałbym bez karabinu maszynowego :)

:) Coś w tym jest.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o wyciąganie wniosków , a o przykład ze nawet najlepszym zdarzają niedociągnięcia .

Można pokusić sie o opinie ze najlepszy w branży powinien byc ich pozbawiony, ale bądźmy realistami, tam gdzie do rzeczy zaangażowany jest czynnik ludzki, takie rzeczy sa nie do uniknięcia.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając na chwilę do kwestii wizualnych - czy nie ma znaczenia, kto - najkrócej mówiąc - był pierwszy? W przypadku Rolexa Submarinera (i nie tylko), powszechnie przyjmuje się (chociaż, o ile pamiętam, Blancpain tak naprawdę chyba wymyślił ten design trochę wcześniej), że to jest "oryginał", a wszystko, co później, to "homary". Obnażę zapewne swoją niewiedzę ;), ale czy wobec tego Calatrava nie była "oryginalna", a reszta nie przyszła później..?

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

LSE - a mnie, w uzupełnieniu Twojego pytania, zastanawia co było pierwsze - czy JLC futurematic (1951 r. wg wiki), czy PP pokazany przez Yodę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

To wszystko prawda, z pewnością jakość wykonania Patka jest wyższa niż FC, chodziło mi tylko o sam projekt wizualny. Po prostu ta Calatrava nie ma nic w sobie oryginalnego, nie można powiedzieć że FC to homage/klon PP bo to po prostu kolejny klasyczny zegarek jakich milion i nie ma się nad czym rozwodzić. Możliwe że jest to jeden  z powodów dlaczego to zegarki sportowe są najpopularniejsze wśród miłośników w tym również vintage.

Na projekt wizualny składa się całość, włącznie z kształtem i wykonaniem koperty. Patrząc na Calatravę Ref. 5227 nie mam poczucia, że to zegarek jakich milion...

calatrava_ref5227_4.jpg

calatrava_ref5227_5.jpg

calatrava_ref5227_6.jpg

calatrava_ref5227_7.jpg

calatrava_ref5227_8.jpg

calatrava_ref5227_9.jpg

calatrava_ref5227_10.jpg

calatrava_ref5227_11.jpg

Jeżeli uważasz, że design powyższego zegarka jest zbyt sztampowy, to z ramach kolekcji Calatrava można znaleźć zupełnie odmienny model. Mam na myśli Ref. 6006G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może jest za mało ordynarna i stąd te uwagi ?

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc ja też musiałem zrewidować swoje nadmierne oczekiwania gdy pierwszy raz w ręku trzymałem współczesną Calatravę ale im częściej trzymałem w rękach różne zegarki tym łatwiej przychodziło mi zaakceptować że często nie ma między nimi takiej przepaści jakościowej jaką sugeruje czasem cena. I tym bardziej nauczyłem się doceniać siłę emocji jaką budzi marka i jej historia i akceptować wybory tak dokonane i nie racjonalizować ich za wszelką cenę. Zresztą ten właśnie element ( skojarzenia jakie budzi marka ) zdecydował w przypadku kolegi że PP jest bardziej godzien niż L&S. Ale jak czytam na forum zegarkowym że Tisell „lepszy” od Rolexa czy Poljot „ ładniejszy” od PP to ...sprawdzam jeszcze raz na jakim jestem forum ;-).

A tak naprawdę bardziej martwi mnie fakt że także firmy takie jak PP czy AP ( historia kolegi mkuka, czy McIntosha z serwisem ) tworzą dziś zbyt często pozory luksusu i doskonałości mające uzasadnić cenę , za którymi czasem nie nadąża jakość oferowanego produktu. Oby przypadek bohatera ostatnich dni leżał po drugiej stronie skali jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest prawdą, że Tisell jest "lepszy" od Rolexa? I tak chyba pisano, a nie, że jest lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Desmo - masz w zupelnosci racje. Zarowno R, PP czy AP maja swoja historie, zaslugi i utrzymuja wysoki poziom swoich "wyrobow", c o nie oznacza, iz omina ich wpadki - oby tylko wyciagali z nich wnioski na rownie wysokim poziomie. Co do jakosci w stosunku do konkurencji, to nie ma co odgrzewac kotleta, bo wiadomo, iz jest wiele firm/modeli dorownujacych najwiekszym za mniejsze pieniadze, jednak jak juz zauwazyles - my wszyscy placimy w pewnym stopniu rowniez i za logo... tfu... emocje jakie mamy w stosunku do konkretnych zegarkow :) I tak np. normalnie wykonany moonwatch (jeden z moich ulubionych zegarkow) na tanim mechanizmie kosztuje ponad 10k pln... Dlaczego? Wszyscy wiemy ;)

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Koledze gratuluje zegarka, chociaż garniturowce to nie moja bajka to trzeba przyznać, że "mechanicznie" jest piękny. Nie jestem znawcą haute horlogerie, bo to nie mój obszar zainteresowań zegarkowych, ale mam wrażenie że te firmy nie potrafią projektować. ;) Wszystkie ich konstrukcje trącą myszką lekko mówiąc, a najfajniejsze projekty powstały 40 lat temu. Może to zabrzmi jak bluźnierstwo, ale nowoczesnego wzornictwa mogą się uczyć od pospolitych Omeg czy Rolexow! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest prawdą, że Tisell jest "lepszy" od Rolexa? I tak chyba pisano, a nie, że jest lepszy.

Mało istotne jest co napisano, czy jakiego skrótu myślowego użyto , interpretacja i tak będzie w formie takiej , jak odpowiada to " cytujacemu".

Wracając do zegarkow Patka , to wciąż synonim najwyższej jakości i oznaka luksusu.

I ze względu na związki z naszym krajem, niech tak zostanie ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Koledze gratuluje zegarka, chociaż garniturowce to nie moja bajka to trzeba przyznać, że "mechanicznie" jest piękny. Nie jestem znawcą haute horlogerie, bo to nie mój obszar zainteresowań zegarkowych, ale mam wrażenie że te firmy nie potrafią projektować. ;) Wszystkie ich konstrukcje trącą myszką lekko mówiąc, a najfajniejsze projekty powstały 40 lat temu. Może to zabrzmi jak bluźnierstwo, ale nowoczesnego wzornictwa mogą się uczyć od pospolitych Omeg czy Rolexow!

Dzięki serdeczne.  :)  No cóż, niektórzy wolą słuchać muzyki z plików o bezstratnej kompresji, a niektórzy z płyt winylowych. Ważne, że każdy ma wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn
Napisano (edytowane)

Oczywiście. Twój wybór jest tym bardziej niebanalny i bez wątpienia przemyślany, a sama Calatrava w swojej kategorii jest rewelacyjna. Nie mniej chętnie bym zobaczył coś nowego na rynku na miarę Nautilusa czy Royal Oaka. :)

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Lepszy bo taki sam a tańszy no i lepszy bo ma AR...jakby był cudzysłöw - nie byłoby potrzeby wymyślać „eksperymentu psychologicznego” ...albo „ skrótu myślowego”...by wycofać się rakiem...” pisano” czy pisałeś?

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mało istotne jest co napisano, czy jakiego skrótu myślowego użyto , interpretacja i tak będzie w formie takiej , jak odpowiada to " cytujacemu".

Prorocze słowa.

Lepszy bo taki sam a tańszy no i lepszy bo ma AR...jakby był cudzysłöw - nie byłoby potrzeby wymyślać „eksperymentu psychologicznego” ...albo „ skrótu myślowego”...by wycofać się rakiem...” pisano” czy „pisałeś” ?

Przecież ty użyłeś cudzysłów.

Żeby nie było całkiem ot, zegarek piękny i od góry i od dołu. Gratuluję właścicielowi.

Edytowane przez wkamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ty użyłeś cudzysłów.

Cytując .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, niektórzy wolą słuchać muzyki z plików o bezstratnej kompresji, a niektórzy z płyt winylowych. Ważne, że każdy ma wybór.

Wlasnie B)

Mariusz - a jak wagowo? Nie przekreca sie na reku podczas noszenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Napisano (edytowane)

Wlasnie B)

Mariusz - a jak wagowo? Nie przekreca sie na reku podczas noszenia?

Wagowo na pewno lżej niż z Royal Oak - oczywista sprawa. Co do przekręcania się na ręku - na początku cały czas się przekręcał. :)  Teraz już pasek dopasował się do ręki więc nie ma problemu.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi