Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość The Lord

Coś nam wątek siada;-)

No to podbijamy.  :)

patekphilippecalatrava5296mw4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... pateka?

Patka

Żeby nie było, też na początku swojej bytności na forum walnąłem takiego babola. Do dziś go nie wyedytowałem, żeby mi przypominał, że g*** wiem o zegarkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ale widac gołym okiem skok jakosciowy pomiedzy patek a rolex i panerai na korzysc pateka?

Nie ma drastycznej różnicy. Zależy od modelu, ale bardziej tarcze sa lepiej wykonane jeśli już. Koperty Patka niczym się nie wyróżniają na tle Rolexa.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patka

Żeby nie było, też na początku swojej bytności na forum walnąłem takiego babola. Do dziś go nie wyedytowałem, żeby mi przypominał, że g*** wiem o zegarkach

Spoko dzięki za zwrócenie uwagi, babol straszny.... :wub:

Nie ma drastycznej różnicy. Zależy od modelu, ale bardziej tarcze sa lepiej wykonane jeśli już. Koperty Patka niczym się nie wyróżniają na tle Rolexa.

Dzięki Filip , pewnie co człowiek to inne subiektywne odczucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej klasie zegarkow dopatrywanie sie niuansow moze sie odbywac jak np. na niektorych spotkaniach z uzyciem lupki. I wtedy czasem te niuanse miazdza konkurencje. Podam przyklad - jak sie zaczalem interesowac AP RO, to podobala mi sie jego tarcza w takie male kwadraciki - ot... fajnie grala ze swiatlem etc. Jednak jak zaczalem czytac o tym modelu i jego elementach dochodzac to tarczy i wzoru na niej uzytego, to dopiero na zdjeciach makro czy chocby pod lupka mozna zobaczyc szczegolowosc i misternosc jej wykonczenia. Na pierwszy rzut oka jednak w sklepowym porownaniu nie jest to oczywiscie zadna przepasc w stosunku do konkurencji. To samo tyczy sie mechanizmow, bransolet czy kopert/indeksow.

Reasumujac - czym wyzej, tym bardziej trzeba byc oblatanym i miec za soba wiele zegarkow z bliska (a czasem dluzej z nimi poobcowac), aby widziec i docenic te niuanse  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało kto z postronnych wie że te tarcze są robione na giloszarkach i to jest piękny niuans tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Koperty Patka niczym się nie wyróżniają na tle Rolexa.

Podpisuję się pod tym obiema "rencyma".  :)  Najbardziej jaskrawym i dobitnym przykładem braku jakichkolwiek różnic jest rocznicowy Grandmaster Chime.

pp1.jpg

Pudełko też zrobili jakieś takie standardowe i jeszcze się cieszą, jakby było z czego.  ;)

pp2.jpg

Patek Philippe ma też kolekcję Rare Handcrafts, gdzie brak jakichkolwiek różnić jest równie dobitny. Ot standardowy tourbillon w standardowej oprawie.

pp3.jpg

Znajdzie się też coś na półkę. Znowu roleksowy standard, ciągle potykam się o takie zegarki. Może będzie jakaś promocja w Biedrze, to sobie kupię.  :D

pp4.jpg

pp5.jpg

Są i zegarki kieszonkowe. Też jakieś takie...

pp6.jpg

pp7.jpg

Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? Kupujcie zegarkową Coca-Colę, kupujcie Roleksy!  :) Miłego dzionka wszystkim życzę i jak zawsze pozdrawiam serdecznie.  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten to wystrzelił !

Te przykłady co podałeś to prawdziwe dzieła sztuki, ale ile z tych zegarków miałeś w rękach? bo ja żadnego. Ile ich leży do kupienia w firmowym butiku ? też żadnego nie widziałem.  

Za to miałem w rękach taka Calatrave jak Twoja i popieram to co napisał Filip odnośnie jakości wykonania koperty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hubex

Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? Kupujcie zegarkową Coca-Colę, kupujcie Roleksy!  :)

:D  :D  :D Trochę uszczypliwe, spodobało mi się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Ten to wystrzelił !

Te przykłady co podałeś to prawdziwe dzieła sztuki...

Miło, że to zauważyłeś. Filip uogólnia, i to nie pierwszy raz, i na to chciałem zwrócić uwagę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nuda Mariusz, trochę nietrafione przykłady... pisałem o standardowych modelach ( kolega Genovese_ jasno zadal pytanie i raczej nie mial na myśli zegarkow za milion euro ) nie grawerunkach na aukcje, popisówkach only watch, czy szejkowskich grubasach do sejfu. Oczywiście o tym wiesz ale fanboy mode on :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhh... Ile razy chce się czegoś dowiedzieć ciekawego o Patku, to wypowiadają się tylko 2 osoby, jeśli chodzi o kłótnie Rolex VS PP to nagle jest kilkunastu speców Panowie, moim zdaniem nie ma czego porównywać. Rolex to firma, która robi ok. 800 000 tysięcy zegarkow rocznie. Przy takiej ilości zdaje się, że nie da się dorównać Patkowi. Patek to firma, która zajmuje się bardziej zegarkami od strony artystycznej, co najlepiej widać po modelach rocznicowych, serii Grand Complications i Tourbillonach. Porównywanie tych dwóch marek dla mnie nie ma sensu. To jak porównywać Tymbarka z sokami własnej roboty Czy obrazy Beksinskiego z plakatami :D

Edit: I nie mam tu na myśli, że Rolex jest gorszy. Rolex jest po prostu inny. Ma inną politykę i założenia. Co dobrze widać po dostępności PP i Rolexa

Edytowane przez SzymonJestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Nuda Mariusz, trochę nietrafione przykłady... pisałem o standardowych modelach ( kolega Genovese_ jasno zadal pytanie i raczej nie mial na myśli zegarkow za milion euro ) nie grawerunkach na aukcje, popisówkach only watch, czy szejkowskich grubasach do sejfu. Oczywiście o tym wiesz ale fanboy mode on :D

Część modeli Rare Handcrafts znalazłem na Chrono24, dostępne od ręki.  :)  Jak kogoś ciśnie i chce kupić Patka z "grawerunkami na aukcję", to też da się załatwić.

Ehhhh... Ile razy chce się czegoś dowiedzieć ciekawego o Patku, to wypowiadają się tylko 2 osoby

https://www.horologium.pl

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chłopaki, chłopaki. Bo zaraz będzie jak z potyczką z GS.

Mariusz jak zwykle wywalił kilka Jokerów z talii a nie o to chodziło. 

Czy taki Aquanaut jako nowy, dziś, miażdży jakością wykonania koperty np. nowego Submarinera. Czy jeśli nie miażdży to czy jest różnica, choćby "lupkowa"? Chyba o to chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Adrian, nie miażdży ;) Natomiast tarcza zdecydowanie na plus, o wykończeniu mechanizmu nie wspomnę :)

Ps. Musimy zmontować jakiś meeting, sam się przekonasz :)

Edytowane przez Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo chętnie. 

Swoją drogą, pomijając aspekt wartości poszczególnych modeli etc. wolałbym Aquanauta niż jakiegokolwiek Rolexa. Fajnie jest mieć i to i to ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Mariusz jak zwykle wywalił kilka Jokerów z talii a nie o to chodziło.

To nie jest kilka Jokerów. Kolekcja Rare Handcrafts to na tę chwilę 45 modeli + kilka referencji z Grand Complications, jak na przykład Sky Moon Tourbillon 6002G.

Czy taki Aquanaut jako nowy, dziś, miażdży jakością wykonania koperty np. nowego Submarinera.

Skoro taki ton jest nadawany dyskusji, to przyłączam się ze swoim pytaniem. Czy jakość wykonania koperty Submarinera miażdży Grand Seiko za 1/3 ceny Roleksa? Bo przyznam, że ja nie widzę różnicy, a nawet uważam, że zegarki Grand Seiko są wykonane lepiej. :) Wobec tego na koniec zapodam filmik z dedykacją dla fanów Roleksa...

https://www.youtube.com/watch?v=D4zpveZNUpQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lord nie mów tak, bo zaraz ktoś powie, że skoro Rolex jest wykonany jak Patek, a Grand Seiko jak Rolex (a nawet lepiej), to Patek powinien kosztować tyle co Grand Seiko, jak nie mniej :D

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

A może raczej GS jak Patek? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuję się pod tym obiema "rencyma". :) Najbardziej jaskrawym i dobitnym przykładem braku jakichkolwiek różnic jest rocznicowy Grandmaster Chime.

Pudełko też zrobili jakieś takie standardowe i jeszcze się cieszą, jakby było z czego. ;)

Patek Philippe ma też kolekcję Rare Handcrafts, gdzie brak jakichkolwiek różnić jest równie dobitny. Ot standardowy tourbillon w standardowej oprawie.

Znajdzie się też coś na półkę. Znowu roleksowy standard, ciągle potykam się o takie zegarki. Może będzie jakaś promocja w Biedrze, to sobie kupię. :D

Są i zegarki kieszonkowe. Też jakieś takie...

Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? Kupujcie zegarkową Coca-Colę, kupujcie Roleksy! :) Miłego dzionka wszystkim życzę i jak zawsze pozdrawiam serdecznie. :D

No w porządku, ale pokaż pudełko od Twojej Calatravy, weź też tarczę i porównaj ją z czymś z podobnej półki cenowej, czyli np. serią Cellini Rolexa. I też takie ogromne różnice będą?

Wcale nie chcę bronić Rolexa, bo zamierzam też nabyć Patka i b. cenię tę markę, ale zachowajmy jakąś miarę.

Takie porównania jak to powyższe są trochę bez sensu; coś w stylu ja mam Opla Astrę a Ty mi udowodnisz że VW stoi o niebo wyżej z jakością wyrobów, bo wkleisz zdjęcia ..., Bentleya - przecież ten koncern jest właścicielem tej marki i takie fajne auta też robią.

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Lord nie mów tak, bo zaraz ktoś powie, że skoro Rolex jest wykonany jak Patek, a Grand Seiko jak Rolex (a nawet lepiej), to Patek powinien kosztować tyle co Grand Seiko, jak nie mniej :D

Wtedy odpowiem, że koperta nie decyduje wyłącznie o cenie zegarka.

A może raczej GS jak Patek? ;-)

A może Rolex jak chińska podróba? Czytałem już nie raz, że niektóre podróby Roleksa wykonane są tak dobrze, że nie sposób odróżnić je od oryginału. Dopiero otworzenie dekla rozwiewa wątpliwości. Co prawda mechanizm też już podrabiają, ale robią to nieudolnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No w porządku, ale pokaż pudełko od Twojej Calatravy, weź też tarczę i porównaj ją z czymś z podobnej półki cenowej, czyli np. serią Cellini Rolexa. I też takie ogromne różnice będą?

Pudełko to akurat nietrafiony argument, bo wykonane jest fenomenalnie. Tarcza to również ciekawy temat, ale to opiszę w swoim artykule.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest kilka Jokerów. Kolekcja Rare Handcrafts to na tę chwilę 45 modeli + kilka referencji z Grand Complications, jak na przykład Sky Moon Tourbillon 6002G.

Skoro taki ton jest nadawany dyskusji, to przyłączam się ze swoim pytaniem. Czy jakość wykonania koperty Submarinera miażdży Grand Seiko za 1/3 ceny Roleksa? Bo przyznam, że ja nie widzę różnicy, a nawet uważam, że zegarki Grand Seiko są wykonane lepiej. :) Wobec tego na koniec zapodam filmik z dedykacją dla fanów Roleksa...

Mariusz, a Ty swoje ;) Rozmawiamy o Aquanaucie, ewentualnie o Twoim zegarku. Dlatego napisałem kilka Jokerów - a Ty natychmiast łapiesz za słówka - w tym wypadku "kilka" - zatracając sens dyskusji.

Co do drugiej części - moim zdaniem koperty Grand Seiko, które widziałem są lepiej wykonane od kopert Rolexów, które widziałem, poza spasowaniem maskownicy bransolety. Oczywiście nie miażdżą. Tego ostatniego słowa użyłem także celowo w wypowiedzi wcześniejszej, w określonym celu i kontekście. Mimo to słowo "miażdżą" wziąłeś dosłownie. 

Wydaje mi się, że na tyle "siedzę w zegarkach", że wiem, iż takie mocne określenie od pewnego pułapu, wcale nie szalenie wysokiego, najzwyczajniej NIE WYSTĘPUJE. Często są to niuanse do dostrzeżenie przez lupę, mocną, często brak różnic mimo znacząco różnych cen. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Mariusz, a Ty swoje ;) Rozmawiamy o Aquanaucie, ewentualnie o Twoim zegarku.

No właśnie widzę i dostrzegam, że najbardziej kategoryczne opinie pochodzą od osób, które nigdy żadnego Patka nie miały lub formułują opinie na podstawie tego, co wiedzieli w salonie przez krótki czas. Poza tym, jest takie powiedzenie, że jak się chce psa uderzyć, to kij się zawsze znajdzie. Podam przykład na bazie własnego doświadczenia. Kiedyś na odległość kupiłem zegarek Breguet. Jak robiłem zdjęcia zegarka, to zauważyłem, że indeks na godzinie 3 jest nierówno położony, a okienko datownika marnie wykończone. Żeby nie być gołosłownym odszukałem swoje stare zdjęcie...

breguet_ref_5817_mw1.jpg

Na początku mojej przygody z zegarkami miałem Frederique Constant, którego tarcza nie posiadała takich uchybień jak Breguet i była wykonana w podobnej stylistyce. Idąc kierunkiem myślenia z tego wątku powinienem uznać, że tarcze Frederique Constant są lepiej wykonane od Breguet tylko taki wniosek byłby mało rozsądny i obarczony jednak błędem. I piszę to jako właściciel obydwu zegarków, a nie ktoś, komu coś się wydaje, bo widział zegarek przez pięć minut w sklepie. Przepraszam, bo mój post nie jest zbyt miły, ale trochę mnie już ta dyskusja zirytowała.

Edytowane przez The Lord

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz problem jest taki że traktujesz wypowiedzi innych wybiórczo, też taki, że z gruntu z niewłaściwym nastawieniem podchodzisz i mimo że nikt nie oblega Twojej twierdzy, zaciekle jej bronisz :). Czasem mam wrażenie, że odpowiadasz na posty których nikt nie napisał.

Ja nic o Patku nie napisałem tylko zapytałem Bartka o jego wrażenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę emocje tutaj człowiek przestaje się dziwić, że fani piłki nożnej ganiają się z maczetami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi