Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Piękny zegar! Ale brakuje mu jednak trochę "życia" sekundnika ...

Dokładnie.

Szkoda, że logo jest "tamponem" nakładane. :(

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.

Szkoda, że logo jest "tamponem" nakładane. :(

A jaką widzisz alternatywę dla tej wielkości loga składającego się z tylu liter?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nakładane jak w AP 1159.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kropek.. to tylko Patek, nie GS.

Zadalem pytanie - jak sie stawia takie "piekne" tezy, to mozna chociaz odpowiedziec a nie olewac... :wacko:

Chyba, ze to byl zart - ale wtedy zabraklo emotikonek...

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy GSy sa skladane recznie?

Tak.

Wczesniej to robiono do 1969 roku.

Poniżej model z tej serii (1969")

post-107633-0-14215900-1550353221.jpg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Zadalem pytanie - jak sie stawia takie "piekne" tezy, to mozna chociaz odpowiedziec a nie olewac... :wacko:

Szkoda zdrowia i czasu na tego typu dyskusje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy GSy sa skladane recznie?

Tak, zarówno mechaniczne 9S jak i Spring Drive 9R są składane ręcznie, mechanizm i cały zegarek. 

Nie wiem jak kwarce bo już nie pamiętam czy widziałem coś na ten temat ale że poza mechanizmem nie różnią się od reszty to podejrzewam że  podobnie. Polerowanie i malowanie też jest częściowo ręczne.

Tu można obejrzeć jak wygląda proces produkcji, składanie jest w dwóch zakładach - Shizuku-Ishi Watch Studio zajmuje się mechanizmami klasycznymi, Shinshu Watch Studio kwarcowymi i Spring Drive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, ze to byl zart - ale wtedy zabraklo emotikonek...

Japończycy w GS są znani z dążenia do doskonałości, szczególnie jeśli chodzi o tarcze - jakość indeksów, spasowania, nadruki. Szwajcarskie marki, nawet te ze szczytu piramidy prestiżu, podchodzą często do tego po macoszemu i w niedużym powiększeniu można sporo niedoskonałości zobaczyć, miało to nawet miejsce w AP RO którego zdjęcia kiedyś wystawialem, jakość tampondruku tarczy Patka world timera którego oglądałem dokładnie, też nie była najwyższych lotów - nie opowiadam się za którąkolwiek z tych dróg wykonywania zegarków, tylko stwierdzam fakty. Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nakładane jak w AP 1159.

Z wywiadu z prezesem AP pamiętam, że on coś mówił, że samo opracowanie tego nakładanego logo zajęło im 2 lata, w Patku pewnie nie ma takiego samobójcy, któremu się chce na to poświęcić dwa lata życia w pracy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nakładane jak w AP 1159.

Tarcza w AP jest większa, logo również, logo Patka musiałoby mieć z 10-12 mm długości przy nautilusie, raczej ciężko wykonalne, ale bardziej znamienny jest fakt, że Nautilus (i pewnie każdy inny Patek) nie miał nigdy w ten sposób wykonanego loga, nie jest to stylistyka tej marki, świadomy wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Nautilus (i pewnie każdy inny Patek) nie miał nigdy w ten sposób wykonanego loga, nie jest to stylistyka tej marki, świadomy wybór.

Szczerze mówiąc wszystkie tarcze jakie widziałem mają tak jak piszesz. A szkoda. :(

Z wywiadu z prezesem AP pamiętam, że on coś mówił, że samo opracowanie tego nakładanego logo zajęło im 2 lata, w Patku pewnie nie ma takiego samobójcy, któremu się chce na to poświęcić dwa lata życia w pracy. ;)

Co to są dwa lata patrząc, że PP jest kupowany dla synów czy nawet wnuków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Złożenie tourbillona zajmuje miesiąc jednemu zegarmistrzowi"... eee to on pracuje godzinę dziennie?

Jak w Omedze pracują w takim wymiarze to i w AP mogą też :)

I dwa lata zleci jak z bicza strzelił :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza w AP jest większa, logo również, logo Patka musiałoby mieć z 10-12 mm długości przy nautilusie, raczej ciężko wykonalne, ale bardziej znamienny jest fakt, że Nautilus (i pewnie każdy inny Patek) nie miał nigdy w ten sposób wykonanego loga, nie jest to stylistyka tej marki, świadomy wybór.

Dla mnie logo każdego PP jest bardzo dobrze zrobione -  subtelne, dyskretne, nie rzucające się w oczy...oby nigdy tego nie zmieniali...

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie, Sternowie sprzedadzą Patka Rolexowi to może zrobią mały rebranding i pojawi się nakładane podwójne PP a'la Royal Oak :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie Rolex ma loga? jakby Rolex zrobił logo PP na ich wzór korony, którą widzimy np w Daytonie to ja bardzo dziękuję :) - po prostu by to nie pasowało...

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Japończycy w GS są znani z dążenia do doskonałości, szczególnie jeśli chodzi o tarcze - jakość indeksów, spasowania, nadruki. Szwajcarskie marki, nawet te ze szczytu piramidy prestiżu, podchodzą często do tego po macoszemu i w niedużym powiększeniu można sporo niedoskonałości zobaczyć, miało to nawet miejsce w AP RO którego zdjęcia kiedyś wystawialem, jakość tampondruku tarczy Patka world timera którego oglądałem dokładnie, też nie była najwyższych lotów - nie opowiadam się za którąkolwiek z tych dróg wykonywania zegarków, tylko stwierdzam fakty.

Szkoda, że podobnych nieprawidłowości nie dostrzegasz w tarczach firmy Breuget, które niejednokrotnie wykonane są tak, jakby za ich produkcją stał uczeń techniku mechanicznego i poczynił je na warsztatach szkolnych po wypiciu flaszki wódki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz narzekasz na porównanie estetyki Patka do Poljota, a sam prezentujesz podobnej jakości retorykę.

Nie mam żadnych zastrzeżeń do klasycznych pięknych giloszowanych tarcz Bregueta, które są klasą samą w sobie, trudno abym narzekał na coś co mnie nigdy wizualnie nie zawiodło. Jeśli już miałbym się czegoś czepić to nakładanych indeksów w kolekcji Marine, które przy bardzo dokładnym oglądzie nie zawsze są idealnie spasowane w cyfrach rzymskich, gdzie pałaczki są obok siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mariusz narzekasz na porównanie estetyki Patka do Poljota, a sam prezentujesz podobnej jakości retorykę.

Opisuję tylko własne doświadczenia z firmą Breguet. Trzy podejścia do zegarków w tym jeden zakup, wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co i tak nie zmienia faktu ze tarcze GS mają najwyższą jakość.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spam;)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tarcz to nie wiem. Ale wskazówki w GS są na najwyższym światowym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekonałeś mnie. Rezygnuje z PP, JF,FP J, VC,AP na rzecz Seiko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A Rolex ma fenomenalną precyzję pomiaru czasu ustanawiając pod tym względem wzorzec zegarka mechanicznego. Nie zmienia to faktu, że autentyczni miłośnicy zegarków dokonują zakupów sercem akceptując różne niedociągnięcia i kompromisy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi