Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie zegarki Strela 3017 były pierwszymi radzieckimi do których masowo produkowano "charkowskie" tarcze.,I to nie dlatego żeby w tych zegarkach oryginalne ulegały szybszemu zniszczeniu,przeciwnie oryginalne cyferblaty w tych zegarkach są wyjątkowo solidnie zrobione i rzadko trafia się Strela ze zniszczoną tarczą .,Powód byt taki ,że była moda na tarcze telemetryczne w cyrylicy i większość zegarków z innymi wzorami tarcz została przeszczepiona .,Teraz jest trudniej znaleźć Strele z innym cyferblatem niż telemetryczny w cyrylicy., Jeżeli miał bym nosić stary radziecki zegarek to wolał bym zadawać szyku takim ,który ma szlachetną patynę a nie takim w którym farba na tarczy jeszcze całkiem nie wyschła.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie zegarki Strela 3017 były pierwszymi radzieckimi do których masowo produkowano "charkowskie" tarcze.,I to nie dlatego żeby w tych zegarkach oryginalne ulegały szybszemu zniszczeniu,przeciwnie oryginalne cyferblaty w tych zegarkach są wyjątkowo solidnie zrobione i rzadko trafia się Strela ze zniszczoną tarczą .,Powód byt taki ,że była moda na tarcze telemetryczne w cyrylicy i większość zegarków z innymi wzorami tarcz została przeszczepiona .,Teraz jest trudniej znaleźć Strele z innym cyferblatem niż telemetryczny w cyrylicy., Jeżeli miał bym nosić stary radziecki zegarek to wolał bym zadawać szyku takim ,który ma szlachetną patynę a nie takim w którym farba na tarczy jeszcze całkiem nie wyschła.

Szlachetna patyna jak najbardziej. Niestety w większości starych radzieckich jest poskudny lakier, z którym ciężko coś zrobić. Jakieś uzupełnienie detali, konserwacja są praktycznie niemożliwe :-/

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez lordpinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominajmy jeszcze o restauracji tarczy - nie mówię tu o złej "restauracji", ani "dobrej", tylko "profesjonalnej". Na tym forum jest zdecydowanie więcej przeciwników malowania, niż zwolenników, zdaję sobie sprawę - choć nie do końca to rozumiem, przynajmniej w teorii. W wypadku dzieł sztuki i innych antyków, dopuszczana jest restauracja oryginału. Nawet jeśli oznacza to bardzo agresywny zabieg. Ważne są wtedy narzędzia pracy, materiałoznawstwo itd. Grunt aby efekt był w 300% zgodny ze stanem, uznanym za pierwotny-właściwy. Ekspertyzy robi zwykle komisja ekspertów w danej dziedzinie. Oczywiście nie ma czegoś takiego (a szkoda).

Idąc po tej linii - charkowskie tarcze, nawet jeśli będą identyczne z oryginałem, zawsze będą fałszywkami. Nie jest to nawet zamiennik, tylko falsyfikat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominajmy jeszcze o restauracji tarczy - nie mówię tu o złej "restauracji", ani "dobrej", tylko "profesjonalnej". Na tym forum jest zdecydowanie więcej przeciwników malowania, niż zwolenników, zdaję sobie sprawę - choć nie do końca to rozumiem, przynajmniej w teorii. W wypadku dzieł sztuki i innych antyków, dopuszczana jest restauracja oryginału. Nawet jeśli oznacza to bardzo agresywny zabieg. Ważne są wtedy narzędzia pracy, materiałoznawstwo itd. Grunt aby efekt był w 300% zgodny ze stanem, uznanym za pierwotny-właściwy. Ekspertyzy robi zwykle komisja ekspertów w danej dziedzinie. Oczywiście nie ma czegoś takiego (a szkoda).

Idąc po tej linii - charkowskie tarcze, nawet jeśli będą identyczne z oryginałem, zawsze będą fałszywkami. Nie jest to nawet zamiennik, tylko falsyfikat.

W punkt!

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profesjonalna restauracja w przypadku dzieł sztuki czy antyków to zupełnie co innego,gdyż dzieła sztuki to z reguły artefakty wytworzone w jednym egzemplarzu.,Radzieckie zegarki to przedmioty użytkowe produkowane masowo i taka profesjonalna renowacja nie ma uzasadnienia.,Lepiej uzbroić się w cierpliwość i znaleźć egzemplarz w dobrym stanie niż inwestować spore pieniądze w odmalowywanie,które i tak nigdy nie będzie zrobione doskonale.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profesjonalna restauracja w przypadku dzieł sztuki czy antyków to zupełnie co innego,gdyż dzieła sztuki to z reguły artefakty wytworzone w jednym egzemplarzu.,Radzieckie zegarki to przedmioty użytkowe produkowane masowo i taka profesjonalna renowacja nie ma uzasadnienia.,Lepiej uzbroić się w cierpliwość i znaleźć egzemplarz w dobrym stanie niż inwestować spore pieniądze w odmalowywanie,które i tak nigdy nie będzie zrobione doskonale.,

Tu w punkt! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze dodam jedną uwagę na temat tzw rekonstrukcji czy też restauracji tarcz wykonywanych w profesjonalnych zakładach w Polsce. Czy wiecie na czym polega ta restauracja?

Polega na całkowitym zdrapaniu lakieru, napisów itd. Pozostają tylko indeksy jeżeli sa wypukłe. Po czym wszystkie elementy : farbę, napisy, złocenia itd nanosi się od nowa.

Ktoś kiedyś zastosował takie porównanie:  To tak jakby z oryginalnego rękopisu  Chopina wymazać nuty i na tej pieciolinie nanieść nowe. Odpowiedz czy to będzie odrestaurowany rękopis czy też juz całkowicie nowy produkt  pozostawiam Wam.

Różnica pomiędzy tzw. charkowskim tarczami na tarczami po rekonstrukcji w Polsce moim zdaniem różnią się tylko ceną i drobnymi detalami na tarczy typu: krój czcionki, wielkość, rozmieszczenie napisów itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ten punkt widzenia i uważam również za właściwy. Jednak restauracja dzieł sztuki, jest jedną z podkategorii. Zegarki nie są dziełami sztuki. Jednak "zegarki" to bardzo specyficzna gałąź we wzornictwie przemysłowym i technologii, w okół której utworzył się obieg kolekcjonerów-pasjonatów ale również fachowców. W tym wypadku, tak samo jak choćby jest biżuterią - sens restauracji wyznaczają aktualne zapotrzebowanie, kultura i stopień unikatowości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze dodam jedną uwagę na temat tzw rekonstrukcji czy też restauracji tarcz wykonywanych w profesjonalnych zakładach w Polsce. Czy wiecie na czym polega ta restauracja?

Polega na całkowitym zdrapaniu lakieru, napisów itd. Pozostają tylko indeksy jeżeli sa wypukłe. Po czym wszystkie elementy : farbę, napisy, złocenia itd nanosi się od nowa.

Ktoś kiedyś zastosował takie porównanie:  To tak jakby z oryginalnego rękopisu  Chopina wymazać nuty i na tej pieciolinie nanieść nowe. Odpowiedz czy to będzie odrestaurowany rękopis czy też juz całkowicie nowy produkt  pozostawiam Wam.

Różnica pomiędzy tzw. charkowskim tarczami na tarczami po rekonstrukcji w Polsce moim zdaniem różnią się tylko ceną i drobnymi detalami na tarczy typu: krój czcionki, wielkość, rozmieszczenie napisów itd.

Nie odnoszę się do tego, jak pracują ludzie od odnawiania zegarków, tu w Polsce, czy gdziekolwiek indziej - mówię tylko jak przedstawia się teoria w innych, wydaje się bratnich dziedzinach. Znam kilka historii (swoją drogą zabawnych) o fatalnych konserwacjach towarów luksusowych, antyków i dzieł sztuki. Wszędzie można znaleźć profesjonalistę i partacza.

Edytowane przez Łukasz Radziszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja też mam :) Musze go tylko poskładać.

Ha,

A ja mam jeszcze drugi taki werk, ale nie całkiem taki...

Mostki takie, ale płyta główna nie ma otworów na śrubki ustalające, i jest nieco szersza ( około 1 mm), przez co nie mieści się w kopertach, w których werk jest mocowany bezpośrednio do koperty, bez pierścienia ustalającego. Tarcza natomiast jest sekonda i idealnie pasuje do takiej właśnie koperty....

I co z tym zrobić??

Ed.

Muszę wypróbować kopertę taką jak Krzyśka z poprzedniej strony.

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

...

I co z tym zrobić??

Przysłać do mnie, jakoś będę musiał żyć z tym problemem ;) ale postaram się go rozwiązać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przysłać do mnie, jakoś będę musiał żyć z tym problemem ;) ale postaram się go rozwiązać.

Eeeeeee

Nigdy nie widziałem wcześniej takiego werku, na żywo i tylko raz na foto - z taką samą płytą, toż to unikat całkowicie unikalny :) a ja śmiem się zwać (drobnym) kolekcjonerem produktów ПЧЗ więc jak bym mógł się z nim rozstać???? Gdybym to zrobił, musiał bym się zająć uprawą begonii i rododendronów, a nie zegarkami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

W sumie to szczęście, że Rakieta ma opinię najszybszego zegarka świata. Trochę mniejsza konkurencja przy poszukiwaniach i zakupach.

Niedoceniane zegarki i niech tak zostanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha,

A ja mam jeszcze drugi taki werk, ale nie całkiem taki...

Mostki takie, ale płyta główna nie ma otworów na śrubki ustalające, i jest nieco szersza ( około 1 mm), przez co nie mieści się w kopertach, w których werk jest mocowany bezpośrednio do koperty, bez pierścienia ustalającego. Tarcza natomiast jest sekonda i idealnie pasuje do takiej właśnie koperty....

I co z tym zrobić??

Ed.

Muszę wypróbować kopertę taką jak Krzyśka z poprzedniej strony.

Bo to prawdopodobnie płyta z Rossiji. Płyta do Rosiiji jest szersza bo mechanizm w kopercie ustalany i mocowany jest za pomoca specjalnej metalowej uszczelki która opiera się własnie na tym szerszym wystającym brzegu płyty. Mechanizmy te nie mają w związku z tym otworów pod sruby mocujące werk do pierścienia.

A mostek przekładni chodu i mostek mają wyciecia w miejscach gdzie powinny byc te otwory?   Jeżeli tak to prawdopodobnie płyta jest z Rossiji a mostki z Rakiety.

Daj jutro zdjecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to prawdopodobnie płyta z Rossiji. Płyta do Rosiiji jest szersza bo mechanizm w kopercie ustalany i mocowany jest za pomoca specjalnej metalowej uszczelki która opiera się własnie na tym szerszym wystającym brzegu płyty. Mechanizmy te nie mają w związku z tym otworów pod sruby mocujące werk do pierścienia.

A mostek przekładni chodu i mostek mają wyciecia w miejscach gdzie powinny byc te otwory?   Jeżeli tak to prawdopodobnie płyta jest z Rossiji a mostki z Rakiety.

Daj jutro zdjecie.

Dam już teraz :)

Płyta rzeczywiście taka jak w rassiji, bez otworów i większa, a mostki jak do zwykłej płyty, ale jestem pewny, że już widziałem takie zestawienie, nie mam tylko pewności, czy w rakiecie czy pobiedzie.

post-68064-0-97848500-1473280572_thumb.jpg

post-68064-0-52936200-1473280599_thumb.jpg

post-68064-0-30761000-1473280629_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Jakiś czas temu, na wiadomym portalu była aukcja kilku/ kilkunastu złomków; kończyła się w południe +/- i zapomniałem :(

Była tam Zaria dla niewidomych i tylko ona była moim celem :) gdyby komuś się rzuciła w oczy jakaś aukcja z taką zarią, lub może ktoś ma a nie chce mieć, to będę wdzięczny za każdą informację. :) :)

Oczywiście nie chcę przepłacać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Jakiś czas temu, na wiadomym portalu była aukcja kilku/ kilkunastu złomków; kończyła się w południe +/- i zapomniałem :(

Była tam Zaria dla niewidomych i tylko ona była moim celem :) gdyby komuś się rzuciła w oczy jakaś aukcja z taką zarią, lub może ktoś ma a nie chce mieć, to będę wdzięczny za każdą informację. :) :)

Oczywiście nie chcę przepłacać :D

O taką Ci chodzi :)

000_1542.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) tak, dokładnie o taką :)

A poza rakietą, starszą i nowszą (oraz petrodworcem) był jeszcze kieszonkowy kirowski dla niewidomych i Zaria. Czy było coś jeszcze?

Ed. Oczywiście były też mołnie, o czym zapomniałem :)

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

I kieszonkowy Zlatoust. i Mołnia oczywiście

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev