sawcio68 101 #351 Napisano 31 Stycznia 2016 i 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #352 Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Sławku, śliczny Longines "nagrodowy" z bardzo dobrej klasy mechanizmem - do tego ten monogram, pewnie dla kogoś z kadry kierowniczej - gratulacje Sprawdź jeszcze te słupki przy tarczy No, Marianne nie ma skrzydełek... na głowie Widzicie tylko skrzydełka, a tam jest kogut francuski, był też napis "FRANCE" - Marianne i kogut są symbolami Francji i taka symbolika chętnie używana jest do dziś. Autorem tego wizerunku jest L. Bottée. Jedni mają orła, inni koguta Zwiódł was wizerunek już dość wytarty - więcej informacji i lepszy stan znajdziecie tutaj. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hagedorn 36 #353 Napisano 31 Stycznia 2016 Grigoris, masz rację, biję się w piersi - mea culpa!Tak jak piszesz, zwiódł mnie wytarty rysunek, a ponadto skrzydlaty kapelusz (jak mi się wydawało) oraz męskie rysy Marianny.Generalnie mocno niekanoniczna ta Marianna, ale link, który zapodałeś wiele tłumaczy, Szwajcarzy nie przejmowali się kanonem, tylko wrzucili na kopertę zegarka kobietę z kogutem, jako personifikację Republiki Francuskiej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #354 Napisano 31 Stycznia 2016 Męskie rysy są zrozumiałe, przecież pisałem że to MARIANna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #355 Napisano 31 Stycznia 2016 Wy koledzy macie ładne kieszonki, a ja mam srebrny kluczyk do wszystkich waszych zegarków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #356 Napisano 2 Lutego 2016 No proszę jaki ładny kluczyk, pewnie pasowałby do tego zegareczka, o dość tajemniczym mechanizmie... Wygląda trochę Eppnerowsko... kotwica jest przedziwnie zakończona, kółeczkiem...Zupełnie nie mam pomysłu kto go popełnił. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #357 Napisano 2 Lutego 2016 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #358 Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) IMO .Napis patent lever pojawiał się często ,byla to prawdopodobnie chęć zwrócenia uwagi producenta na zastosowany wychwyt szwajcarski w zegarku wynaleziony jak wiemy około 1755 -1759 -1750 roku prze T Mugde .Nie można wykluczyć ze Eppner tez z nim eksperymentował ;)IMO.Tak jak później pisano patent Roskopf . Edytowane 2 Lutego 2016 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #359 Napisano 2 Lutego 2016 @kiniol - świetny ten kluczykowiec-eppnerowiec Wygląda bardzo podobnie jak wczesne wytwory Eppnerów, ale ma też kilka różnic - bardzo ciekawy egzemplarz Może znajdzie się wśród nas doświadczony "eppnerolog" i pomoże w identyfikacji? Czy na wewnętrznej stronie dekla są może literki EAH? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #360 Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Punce srebra ma z Neuchatel i litery CHP... Gdyby miał HCP to mógłby to być Hipolit Cegielski Poznań... Też bardzo lubię te kluczykowce z wychwytem szwajcarskim lub angielskim. Kurcze, ja gdzieś te literki EAH widziałem... Edytowane 2 Lutego 2016 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #361 Napisano 2 Lutego 2016 Niechcący trafiłem na taki ślad- Beguelin Houriet, Tramelan. Ten jest rzeźbiony, ale posiada sporo cech wspólnych. Datowany na 1862 rok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #362 Napisano 2 Lutego 2016 Ale to chyba będzie to! Brawo... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #363 Napisano 5 Lutego 2016 Ale to chyba będzie to! Brawo...Zapadka koła naciągowego zapożyczona z Anglii, każda kotwica boczna miała przeciwwagę, również w postaci koła, Beguelin nie miał własnych werków. . 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RTK-WGM 219 #364 Napisano 5 Lutego 2016 Dziś przyszedł... A kolekcja rośnie... Asus tapnął... 0 Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #365 Napisano 6 Lutego 2016 Zapadka koła naciągowego zapożyczona z Anglii, każda kotwica boczna miała przeciwwagę, również w postaci koła, Beguelin nie miał własnych werków. .W takim razie kto jest autorem tego mechanizmu? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #366 Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) W takim razie kto jest autorem tego mechanizmu?Trudno powiedzieć, moim zdaniem jest to zmodyfikowany mechanizm od któregoś z dostawców surowych mechanizmów w tamtym czasie (np. Lepine, Japy Freres... [?]). PSZnalazłem tutaj:http://forums.watchuseek.com/f11/unusual-pocket-watch-movement-way-1064787.htmlpodobnego anglika, ale to też nie rozwiązuje kwestii autorstwa, mechanizm z wychwytem angielskim i inną przeciwwagą, ale podobieństwa zastanawiające, może pójdzie coś wykombinować z treści strony... Edytowane 6 Lutego 2016 przez Piotr Ratyński 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #367 Napisano 12 Lutego 2016 Nowy trupek w kolekcji... co to może być... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #368 Napisano 12 Lutego 2016 i jeszcze takie fotki dwie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #369 Napisano 12 Lutego 2016 I jeszcze... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #370 Napisano 12 Lutego 2016 Ładny mi trupek Włos urwany czy wygięty? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #371 Napisano 12 Lutego 2016 Trupek? Czżbyś miejsce pracy zmienił? 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #372 Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Wygięty... Leszku pragnę wyjaśnić, że jest wyjęty z szuflady a nie stamtąd skąd sugerujesz Edytowane 12 Lutego 2016 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #373 Napisano 12 Lutego 2016 Patek jakby , albo prawie . Nawet kotwica wąsata ( chyba że nie dowidzę ) . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #374 Napisano 12 Lutego 2016 No dooobra...pól roku wokół niego chodziłem 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #375 Napisano 12 Lutego 2016 Gratulacje . Kolega to ma kilka fajnych zegareczków . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach