DEMEL 78 #1251 Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) Z tego co kojarzę sprzedaż tych europejskich nie była znacząca.Amerykanie rozwinęli produkcję wielkoseryjną, bardzo dobrej jakości, byli na miejscu, a z drugiej strony specjalne wykonanie i mała skala produkcji, odległy rynek, bariery formalne,...Ale technicznie te Omegi i Zenithy to perełki.Kiedyś miałem w rękach takiego Zenitha, 20 kamieni chyba, ... Edytowane 16 Lutego 2019 przez DEMEL 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9001 #1252 Napisano 16 Lutego 2019 Pamietać należy, ze ludzie tworzący nowoczesne zegarmistrzostwo w Szwajcarii często uczyli się systemu produkcji w USA (Zenith, IWC, Tavannes). Trzeba tez docenić wkład Vacherona w rozwój nowoczesnego systemu produkcji z wymiennymi, powtarzalnymi częściami. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1253 Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) Z tego co kojarzę sprzedaż tych europejskich nie była znacząca.Amerykanie rozwinęli produkcję wielkoseryjną, bardzo dobrej jakości, byli na miejscu, a z drugiej strony specjalne wykonanie i mała skala produkcji, odległy rynek, bariery formalne,...Ale technicznie te Omegi i Zenithy to perełki.Kiedyś miałem w rękach takiego Zenitha, 20 kamieni chyba, ... Takiego? Nie mój niestety... Edytowane 16 Lutego 2019 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEMEL 78 #1254 Napisano 17 Lutego 2019 No świetny jest , brakuje tylko kamyczka na osi bębna.Polecam też Omegę DDR , jest czym oko nacieszyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1255 Napisano 17 Lutego 2019 Ciekawe, że nawet Omega CCCR czy Zenith Extra mając 23 kamienie miały adjustację w 5 pozycjach - a bywały wersje "cywilne" Zenith Prima 8adj. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1256 Napisano 17 Lutego 2019 czy ktos mi pomoze w identyfikacji tego werku ,kolo bimetal,rozciete,kotwica wasata z rubinami 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1257 Napisano 17 Lutego 2019 V&C aż miło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1258 Napisano 17 Lutego 2019 Vacheron & Constantin ? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1259 Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) Oczywiście - ładny savonette. Masz i krzyż maltański i patent 1884 VC, a do tego układ mostków.Pokaż, z łaski swojej, tarczę, jeśli możesz. Edytowane 17 Lutego 2019 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1260 Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) juzsssss.Kupilem kilka ze zlotych kopert ,zywcem wyrwane ,nie znam sie na kieszonkach ale mi sie ich szkoda zrobilo Edytowane 17 Lutego 2019 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1261 Napisano 17 Lutego 2019 Na pasówki jak znalazł... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1262 Napisano 17 Lutego 2019 Super - daj kolejne z tego zestawu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1263 Napisano 17 Lutego 2019 wrzucilem w temacie identyfikacja 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1264 Napisano 17 Lutego 2019 Zestaw niezły, choć spodziewałem się spójności w postaci samych VC i PP 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1265 Napisano 17 Lutego 2019 juzsssss.Kupilem kilka ze zlotych kopert ,zywcem wyrwane ,nie znam sie na kieszonkach ale mi sie ich szkoda zrobilo Bez komentarza. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1266 Napisano 18 Lutego 2019 Bez komentarza.Nie rozumiem, napisalem prawde,wolalbym trafic PP ale nie mam szczescia a i nie rozpoznalbym.Tu gdzie jestem czesto ludzie odzyskuja zlote koperty,mechanizmy (a to bylo stoisko takiego pana - wiec sluszne przypuszczenie,niektore werki mialy slady po podwazeniu nozem ) ida na drugi plan.Cena byla dla mnie na tyle atrakcyjna ze nawet gdyby byly bezwartosciowe to niewielka strata.Dopiero w domu zauwazylem ksztalt kotwicy 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1267 Napisano 18 Lutego 2019 "Cena byla dla mnie na tyle atrakcyjna ze nawet gdyby byly bezwartosciowe to niewielka strata.Dopiero w domu zauwazylem ksztalt kotwicy " No właśnie, bez komentarza.Miałem dywagować, szczęściarz czy majętny czy i jedno i drugie?Gratulacje. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1268 Napisano 18 Lutego 2019 "Cena byla dla mnie na tyle atrakcyjna ze nawet gdyby byly bezwartosciowe to niewielka strata.Dopiero w domu zauwazylem ksztalt kotwicy "No właśnie, bez komentarza.Miałem dywagować, szczęściarz czy majętny czy i jedno i drugie?Gratulacje.No to mnie uspokoiles,kupowalem bez okularow i lupy,motyw przewodni ksztalt kola balansowego,musialy byc srubki regulacyjne,domyslam sie teraz ze w tym VC moga byc platynowe ?Szczeciarz to ten co lyknal kartonik chrono przede mna ,ja sie spoznilem niestety ....Cena za 5 werkow 20 ojro (wiem ze to malo realne ale tak bywa nieraz u mnie ),popatarz na zlotego Landerona z ubieglego miesiaca-podobna cena ....Moze i szczesciarz ?Jak patrze na Twoje Patki to tez troszke zazdroszcze ale nie ta liga .... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1269 Napisano 18 Lutego 2019 (edytowane) A i tak jak odstawicie sandały, pójdą na gemyle... Edytowane 18 Lutego 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1270 Napisano 18 Lutego 2019 A i tak jak odstawicie sandały, pójdą na gemyle... No tak Ty to chociaz bedziesz lezal, pod Latarnia 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1271 Napisano 19 Lutego 2019 (edytowane) Rezerwy w złocie zostawiam na moment... Ciekaw jestem Waszych opinii - na mnie zakup nie zrobił wrażenia, do momentu kiedy zobaczyłem go na żywo... Po pierwsze masywna srebrna koperta savonette sygnowana znakiem Georgesa Grimpelle, paryskiego wytwórcy zegarków. Masą przypomina solidne wytwory amerykańskie. Miłe zaskoczenie - ramka szkiełka jest na zawiasie. Tajemniczy napis na deklu środkowym mówi - "Straight-Line" co spotkałem w wysokiej klasy mechanizmach Auguste Saltzmana (Straight Line Lever): Numer czterocyfrowy. Tarcza grubo posrebrzana i grawerowana - może nie jest to nic nadzwyczajnego, ale ładnie wygląda na żywo. Najciekawszy jest zdecydowanie mechanizm: - ładnie wykończone płyty i mostki,- złote koła,- balans bimetaliczny,- niebieskie wkręty,- łamane półmostki balansu i kotwicy - tutaj ciekawy kształt tego drugiego, żywcem przypominający te z Eppnera czy Georgesa Favre-Jacota, co ciekawe jest pod kołem balansu,- no i piękna kotwica z "wąsami", które zakończone są stylizowanymi główkami ptaków (gęsi?), Niestety jest pokryty kilkudziesięcioletnim brudem, ale wrzucam też zbliżenie: Napis na mostku brzmi: "French London". Przypomina on bardzo kaliber GFJ stosowany w Billodesach na rynek osmański, ale różnice tkwią w szczegółach. Wiekowo wygląda na lata 70-80. XIX w. Takie oto nowe znalezisko... Edytowane 19 Lutego 2019 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #1272 Napisano 20 Lutego 2019 Koledzy, Taka mała Omega mi sie trafila. 3 cm srednica. Zakladam ze to wersja damska. Zapewne zegarek naszyjny. Mechanizm nie ma zadnych widocznych oznaczen. Po numerach wybitych wewnatrz koperty mozna uznac ze zegarek jest z 1910. Ktos moglby pomoc w bardziej dokladnej identyfikacji, np. Kaliber mechanizmu. Pozdr Sent from my SM-G955F using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #1273 Napisano 20 Lutego 2019 I jeszcze jeden. No name - tarcza bez nazwy. Moze wiecie co oznacza BIN wygrawerowane wewnatrz koperty I jaki to mechanizm? Sent from my SM-G955F using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #1274 Napisano 20 Lutego 2019 Koledzy, Taka mała Omega mi sie trafila. 3 cm srednica. Zakladam ze to wersja damska. Zapewne zegarek naszyjny. Mechanizm nie ma zadnych widocznych oznaczen. Po numerach wybitych wewnatrz koperty mozna uznac ze zegarek jest z 1910. Ktos moglby pomoc w bardziej dokladnej identyfikacji, np. Kaliber mechanizmu. Pozdr Sent from my SM-G955F using TapatalkChyba to ten http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Omega_12 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1275 Napisano 24 Lutego 2019 Takie dwie kieszonki chciałbym pokazać,pierwszą nabyłem bo podoba mi się mechanizm a druga wygląda dla mnie trochę dziwnie,bo koperta jak nowa a mechanizm zajechany .Jak mógłbym prosić o przybliżenie producentów ,bo coś nie mogę zlokalizować.Na złoconej kopercie jest znak H.M.B i nic więcej na srebrnej tylko numer 4182 i 5 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach