KubaZam 476 #2526 Napisano 21 Listopada 2021 Dzisiejszy nabytek. Tissot z 1930 roku. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3550 #2527 Napisano 21 Listopada 2021 Poprzednio zamieściłem poniższe pytanie w innej części forum przez pomyłkę dlatego powtarzam to tutaj, jak mi się wydaję tym razem prawidłowo. 😉 Kilka miesięcy temu kupiłem ten zegarek od kolekcjonera. Zegarek był w kiepskim stanie. W ubiegłym tygodniu odebrałem go od zegarmistrza między innymi po uzupełnieniu braków w częściach, w werku, wymianie kamieni. Brakowało również wskazówki stopera. Zgodnie z informacją od kolekcjonera kupił go w Niemczech kilkadziesiąt lat temu ale nie miał możliwości jego naprawienia. Zastanawiałem się czy ten zegarek mógł być zegarkiem wojskowym, czy też był zegarkiem cywilnym? Dodatkowo mam prośbę o pomoc. Jak widać wskazówka stopera jest słabo dobrana ale zdecydowałem się na nią ponieważ nic lepszego nie udało mi się znaleźć. Czy może ktoś ma wskazówkę stopera, która lepiej by się komponowała? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2528 Napisano 21 Listopada 2021 Zegarek jest bardzo ciekawy i też chciałbym wiedzieć czy ma związek z wojskiem - na deklu nie ma żadnych oznaczeń. Być mógł ale czy by? W środku z tego co pamiętam jest Lemania? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3550 #2529 Napisano 21 Listopada 2021 Tak w środku jest Lemania. Na deklu brak jakichkolwiek oznaczeń. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fox 207 #2530 Napisano 25 Listopada 2021 (edytowane) ...żyw... Edytowane 25 Listopada 2021 przez fox 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2531 Napisano 26 Listopada 2021 praca wychwytu.mp4 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2532 Napisano 26 Listopada 2021 W całej okazałości 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2533 Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) Śliczny...złoto? Rack lever? Edytowane 26 Listopada 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2534 Napisano 26 Listopada 2021 Tylko srebrny, choć mi to nie przeszkadza, wychwyt Pouzaita 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3550 #2535 Napisano 3 Grudnia 2021 Dzisiaj odebrany. Czeka go jeszcze praca nad tarczą. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2536 Napisano 4 Grudnia 2021 Ależ ciekawostkę znalazłem Dwa szpindlaki, moim zdaniem pochodzą z tej samej manufaktury - podobieństwo między nimi jest uderzające, jeden sygnowany Lundmark Stockholm, a drugi John Ward London. Sądząc po numerach mechanizmów intereses musiał iść słabo i lepiej je było sprzedawać jako wyrób angielski, bo jak wiadomo angole robili wówczas najlepsze zegarki 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2537 Napisano 4 Grudnia 2021 John Ward to Dutch fake W dniu 3.12.2021 o 17:28, Hecke napisał(-a): Dzisiaj odebrany. Czeka go jeszcze praca nad tarczą. Jaką średnica? Koperta srebrna? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2538 Napisano 4 Grudnia 2021 Dlaczego uważasz, że to "Dutch fake" - Szwedzi też chyba trzaskali podróby, aż miło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2539 Napisano 5 Grudnia 2021 Bo zegarki John Ward to przykład wręcz sztandarowy takich zegarków... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1418 #2540 Napisano 11 Grudnia 2021 Witam.Posiadam takiego Walthama ktoremu brakuje koronki i dekielka.Czy to sa rzeczy do znalezienia? A moze lepiej odpuscic? Zegarek do przegladu ale cyka.Dziekuje za podpowiedzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3550 #2541 Napisano 11 Grudnia 2021 Godzinę temu, sergius napisał(-a): Witam.Posiadam takiego Walthama ktoremu brakuje koronki i dekielka.Czy to sa rzeczy do znalezienia? A moze lepiej odpuscic? Zegarek do przegladu ale cyka.Dziekuje za podpowiedzi. Raczej misja z gatunku Impossible. Spróbuj na eBay może coś się uda znaleźć. Dzisiaj kupiłem takiego Zenitha. Zaintrygowała mnie mikroregulacja. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1418 #2542 Napisano 11 Grudnia 2021 Dzieki.Tak tez myslalem 6 minut temu, Hecke napisał(-a): Raczej misja z gatunku Impossible. Spróbuj na eBay może coś się uda znaleźć. Dzisiaj kupiłem takiego Zenitha. Zaintrygowała mnie mikroregulacja. Dzieki tak tez myslalem.Bende szukal. Pokaze wam jak Wloski zegarmistrz (i to profesor) wypisal date naprawy. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2543 Napisano 11 Grudnia 2021 Zenith piękny i rzadki - cudo techniki - gratulacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6190 #2544 Napisano 11 Grudnia 2021 2 godziny temu, sergius napisał(-a): Pokaze wam jak Wloski zegarmistrz (i to profesor) wypisal date naprawy. Po "włosku" czyli z rozmachem Za to masz fajną pamiątkę z datą i historią.. Chciałbym tak mieć 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1418 #2545 Napisano 12 Grudnia 2021 10 godzin temu, mkl1 napisał(-a): Po "włosku" czyli z rozmachem Za to masz fajną pamiątkę z datą i historią.. Chciałbym tak mieć Nie ma czego zazdroscic.Mogla by to byc fajna Omega ale trzeba duzo nakladow by ja doprowadzic do wzglednego stanu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #2546 Napisano 13 Grudnia 2021 W dniu 11.12.2021 o 19:45, Hecke napisał(-a): Raczej misja z gatunku Impossible. Spróbuj na eBay może coś się uda znaleźć. Dzisiaj kupiłem takiego Zenitha. Zaintrygowała mnie mikroregulacja. Rozwiazanie ciekawe ale.... Co do zasady działania w całości wtórne. Charles Fasoldt z Albany N.Y. opatentował takie rozwiązanie mikroregilacji pomiedzy 1850 a 1860 rokiem. 1 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3550 #2547 Napisano 13 Grudnia 2021 Taki Twin time przywrócony do życia 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7780 #2548 Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Fajny. O co chodzi z małą i dużą wskazówką sekundnika, czy może któraś to nie sekunda? Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Enkil 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3550 #2549 Napisano 14 Grudnia 2021 Nie wiem jaka jest właściwa nazwa tego rozwiązania ale trochę naciągając można to porównać do bardzo prostego "chronografu" ponieważ przy pomocy małej dźwigni w mechanizmie można duży sekundnik zatrzymywać i ponownie uruchamiać. Taka funkcja start-stop. Zegarek, był wystawiony do naprawy lub na części jako chronograf zegarek kapitański/kolejowy dwuczasowy. Poniżej jego kuzyn z nieco innym rozwiązaniem mechanizmu ale również posiadający funkcję start-stop dużego sekundnika. W tym brakowało dużego sekundnika - niestety miałem tylko taki. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2550 Napisano 14 Grudnia 2021 Czy to tzw. martwa sekunda (sekundnik chodzi jak w kwarcu)? Pokazałem taki zegarek na poprzedniej stronie, jeden z bębnów służy właśnie do napędu samego centralnego sekundnika. Może ta funkcja służyła do dokładnej synchronizacji czasu, ba jak wiadomo w epoce pary i mechanicznych zegarów kolej była punktualna - nie to co teraz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach