mkl1 5942 #3426 Napisano 9 Grudnia 2024 Moserek trochę zabawy było, ale ruszył.. IMG_3878 — kopia.MP4 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyfrowyduch 5 #3427 Napisano 27 Grudnia 2024 (edytowane) Nowy stojak / ekspozytor do kieszonek. Edytowane 27 Grudnia 2024 przez cyfrowyduch 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3428 Napisano 3 Stycznia Srebrna Helvetia Telesfora Grąbczewskiego z Lublińca. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3429 Napisano 3 Stycznia Zacny, tarcza charakterystyczna dla producenta tarcz z tego okresu 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3430 Napisano 25 Stycznia (edytowane) Kieszonka do wzięcia, charytatywnie! https://allegro.pl/oferta/zegarek-kieszonkowy-z-xix-wieku-od-lat-tradycyjnie-17173672378 Edytowane 25 Stycznia przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3431 Napisano 30 Stycznia 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3432 Napisano 1 Lutego Niello z lat 80. XIX wieku 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #3433 Napisano 1 Lutego (edytowane) To nie niello a emalia prawdziwa czarna i niebieska, niello jest bardziej grafitowe i tylko wykonuje się je w grafitowym kolorze. Edytowane 1 Lutego przez graver 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz_13 84 #3434 Napisano 7 Lutego A mi trafiła się taka Omega.Moja pierwsza kieszonka Po numerach mechanizmu wychodzi 1934-35r.Ciekawe co kryje się pod tym grawerem ale tego się pewnie nie dowiemy.Tak z ciekawości,może ktoś ma jakieś informacje ile taka Omega mogła kosztować w latach 30-tych ? 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #3435 Napisano 17 Lutego Cześć, kiedyś pokazywałem ten zegarek na forum, jest to wielki zegarek 0k 70mm średnicy tzw goliath wybity na mechaniźmie napis Automobile Regulateur. Pytanie do jakich celów służył ten zegarek niby automobilowy aale jak go wieszano skoro kominek ma na dole? Wiem że były w etui i wykonałem takie zgodnie jakie robiono z otworem by było widać tarczę ale w samochodzie jak było mocowane? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #3436 Napisano 17 Lutego (edytowane) były mocowane w deskach auta na różnych uchwytach, ramkach, albo takich puszkach mosiężnych otwieranych od frontu. zegarki nadal ma każde auto, także cel pozostał ten sam... w dawnych czasach służyły również do pomiaru odcinków podczas rajdów, kiedy to nie było takiej precyzji np. laserowego pomiaru... Koronka na dole ponieważ przy montażu na desce wygodniej było nakręcać oraz nie zasłaniało się zegara ręką, może są jeszcze jakieś inne teorie… Edytowane 17 Lutego przez ksylo1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #3437 Napisano 17 Lutego (edytowane) Dziękuję za odpowiedź wyczerpującą temat🙄 Edytowane 17 Lutego przez graver 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsalus95 583 #3438 Napisano 7 Marca Taki zegarek. Zdjęcia bez mechanizmu, bo nie chcę sam go otwierać. Czy to coś ciekawego? Mógłby ktoś z Was coś o nim powiedzieć? Jest data 1843 na odwrocie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1375 #3439 Napisano 8 Marca Ja dzisiaj upolowałem dwa Longinesy i jednego Roskopfa.Jeden z Longinesow ma chyba kopertę nie oryginalną. Zobaczcie tarcze Roskopfa (kiedyś to były dziewczyny) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hakinen 0 #3440 Napisano 16 Marca W dniu 29.01.2022 o 11:07, kiniol napisał(-a): To jest unikalny mechanizm, a w złotej kopercie to już petarda ...;) Tutaj w srebrze... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kormac1 1 #3441 Napisano 17 Marca Witam, Trafił w moje ręce rodzinny zegarek, zrobiłem serwis u zegarmistrza, nie działał. Już śmiga:) Prośba o informacje co to za model. Czy mechanizm oryginalny? dziękuję 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3442 Napisano 20 Kwietnia Omega C-grade 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #3443 Napisano 13 Maja Kolejowa Doxa/Caesar 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vissan 28 #3444 Napisano 18 Lipca Przypomniałem sobie ostatnio o rodzinnej pamiątce. Jubileuszowy Cortebert w posiadaniu mojego taty. Dostał go od swojego dziadka, który otrzymał go na 25-lecie pracy na kopalni. Jak widać, swoje przeszedł, ale chodzi (-30 do 50 s. / dobę). Przy okazji - czy ktoś może wie, w jakich latach dawali takie Corteberty? Z naszych wyliczeń lat przepracowanych przez pradziadka na kopalni przed i po wojnie wychodzi, że mogły to być późne lata '50. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1375 #3445 Napisano 6 Września Nie zbieram kieszonek ale szkoda było nie wziąć w dobrej cenie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1375 #3446 Napisano 14 Września Dzisiaj wpadł wojak chyba. Tylko że w kiepskim stanie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach