Paweł Bury. 5729 #226 Napisano 23 Listopada 2015 Ja na pewno się nie obruszę sam wklejam powtórki bo zbiorek skromny i rzadko coś nowego mnie tak zainteresuje że zostawiam sobie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #227 Napisano 23 Listopada 2015 Uwielbiam takie pamiątki historyczne - rewelacyjna rzecz Mój też już gdzieś pokazywałem, ale tutaj jest specjalne miejsce - cylinder z Janem Amorem Tarnowskim - niestety nic więcej o nim nie wiem: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #228 Napisano 23 Listopada 2015 To swoje złomy mogę wywalić do kosza, po tym co tu widzę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #229 Napisano 23 Listopada 2015 Wspaniałe zegarki... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #230 Napisano 23 Listopada 2015 Złomy sa po to zeby ratować a nie wyrzucać 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #231 Napisano 23 Listopada 2015 To swoje złomy mogę wywalić do kosza, po tym co tu widzę.Napisz mi na PW, który to kosz Uwielbiam takie pamiątki historyczne - rewelacyjna rzecz Mój też już gdzieś pokazywałem, ale tutaj jest specjalne miejsce - cylinder z Janem Amorem Tarnowskim - niestety nic więcej o nim nie wiem:Cyka? 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #232 Napisano 23 Listopada 2015 Napisz mi na PW, który to kosz Uwierz na razie na słowo, że to złomy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 289 #233 Napisano 23 Listopada 2015 Wierzę... Ale naaaapisz 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #234 Napisano 23 Listopada 2015 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #235 Napisano 24 Listopada 2015 Napisz mi na PW, który to kosz Cyka? A tam od razu cyka... Póki co jest "wisiorkowy"... i czeka w kolejce na balans. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #236 Napisano 28 Listopada 2015 A u Mnie doszła trzecia Delbanka . Tym razem w kolorze srebrnym . Wszystkie na werku ETA 953 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #237 Napisano 28 Listopada 2015 A ja mam dla was zagadkę...co to jest ? 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #238 Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) Duplex we własnej osobie W Chinach takie lubili w XIX w., choć nie tylko tam oczywiście - śliczność.Czy kamień jest na balansie? Edytowane 28 Listopada 2015 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #239 Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) Nie wiem..w drodze jest, podniosłem bo tak samotnie leżał. Powiedz mi bo zielony jestem z kieszeni co zmieni kamień na balansie? jaki to poziom - cos jak standardowa srebrna omega czy wyżej lub niżej ?rzadki czy pospolity? Edytowane 28 Listopada 2015 przez sneer 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #240 Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) ...ach te leżące samotne sztuki... dobrze,że docierają do Polski! Nie jestem fachowcem od zegarków z XIX w., ale na pewno zegarek z duplex-wychwytem i centralnym sekundnikiem pospolity nie jest. Dla mnie to produkt lepszy od produktów L. Brandta z końca XIX w. - na pewno ciekawsze rozwiązanie i pięknie zdobiony werk, który nabierze blasku po czyszczeniu.Pytałem o kamień, bo to element nie tylko funkcjonalny ale też upiększający ten mechanizm - a duże rubiny na balansie były często stosowane w takich zegarkach.Jak tylko dotrze i nabierze blasku to koniecznie pochwal się efektem! Edytowane 28 Listopada 2015 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #241 Napisano 28 Listopada 2015 Zdjęcie słabe, ale kamienia na balansie nie widać, no i do standardowej Omegi się tego porównać nie da... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #242 Napisano 3 Grudnia 2015 Dla uwiecznienia tego pięknego zegarka umieszczam go tutaj - niestety po uwiecznieniu idzie pod młotek... Longines "private label" Charlesa Grottendieck z Brukseli dla dworu królewskiego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #243 Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Ładny - to jest mechanizm Longines czy G.F. Grosjean Freres który był przedstawicielem Longinesa ? Na mostku balansu jest wprawdzie sygnatura Longinesa ale taka jakaś kuropodobna - sam mechanizm wygląda jak te LonginesoweJa się nie znam tylko pytam bo ciekawy jestem tych zależności Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #244 Napisano 3 Grudnia 2015 Ten mechanizm to Longines 21 LS (lever set)., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #245 Napisano 3 Grudnia 2015 Ładny - to jest mechanizm Longines czy G.F. Grosjean Freres który był przedstawicielem Longinesa ? Na mostku balansu jest wprawdzie sygnatura Longinesa ale taka jakaś kuropodobna - sam mechanizm wygląda jak te LonginesoweJa się nie znam tylko pytam bo ciekawy jestem tych zależności W znanym nam wszystkim źródle, przy GF napisane jest: "Grosjean Freres, Uhrwerke, Gehäuse; La Chaux-de-Fonds, Schweiz; auch Longines-Vertreter- odpowiedź jest w "Longines-Vertreter" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #246 Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Wrzucę Moją Omegę medalową rocznik 1927-33Edit pomyliłem zegarki no cóż zdarza się Edytowane 4 Grudnia 2015 przez sawcio68 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sonyac 0 #247 Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Witajcie. Po dwóch dniach "odrabiania lekcji" przyszła pora na konsultacje a jeśli uda się zreanimować wtedy chwalenie w pełnym tego słowa znaczeniu.Puki co historia firmy przeczytana wiedza związana z piktogramami też. W najbliższym czasie wizyta u specjalisty jest już przewidziana ale ciekaw jestem bardzo Waszych uwag przede wszystkim jeśli założył bym okres przed przekształceniem firmy. PSpostaram się dorzucić lepsze "makra" ale do tego muszę odebrać inne szkiełko. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez sonyac 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #248 Napisano 5 Grudnia 2015 Stan, jak stan, ale widzę tutaj ciut większy problem - wg mnie mechanizm nie jest od tego zegarka - Diogene to ten sam producent, ale marka już zupełnie inna - Mamy więc do czynienia z rodzajem pasówki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #249 Napisano 5 Grudnia 2015 Koperta posiada rosyjskie cechy probiercze, więc wiele jest możliwe 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sonyac 0 #250 Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Stan, jak stan, ale widzę tutaj ciut większy problem - wg mnie mechanizm nie jest od tego zegarka - Diogene to ten sam producent, ale marka już zupełnie inna - Mamy więc do czynienia z rodzajem pasówki.We wzorach które znalazłem też "coś" mi się nie chciało do końca wizualnie zgodzić ale na tyle zapaliłem się do śledztwa, choćby z braku pewnej wiary w jego wiek", że zapragnąłem konsultacji z odpowiednio wprawnym gronem. W miedzy czasie postaram się dowiedzieć czegoś o jego historii przed szufladą u ojca. ad1 - pytanie kolejne - co mamy po drugiej stronie schowane. ad2 - jeśli dobrze zrozumiałem producent dawał pewne możliwości dostosowywania do wymagań zamawiającego z jednej strony co chwilę znajduję różnice z drugiej poszczególne elementy "zgadzają się" w wielu materiałach a z trzeciej... to jest właśnie ta zagadka która tak samo wkurza co motywuje do szukania dalej. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez sonyac 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach