Szpindlakfan 621 #2751 Napisano 15 Kwietnia 2022 Ale mi się przyfarciło Sam nie wiem, czy bardziej cieszy mnie to jaki on jest fajny, czy cena za jaką udało się go kupić Niby miały być same złomki, a chodzi jak traktor. Z czego może być zrobione szkiełko na koku? Pytam, bo chyba to nie jest szkło, podrapałem to delikatnie paznokciem, żeby zobaczyć czy to zamglenie to tylko brud i został ślad 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2752 Napisano 15 Kwietnia 2022 Jakaś część ryby może być 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2753 Napisano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 15.04.2022 o 06:04, Szpindlakfan napisał(-a): Ale mi się przyfarciło Sam nie wiem, czy bardziej cieszy mnie to jaki on jest fajny, czy cena za jaką udało się go kupić Niby miały być same złomki, a chodzi jak traktor. Z czego może być zrobione szkiełko na koku? Pytam, bo chyba to nie jest szkło, podrapałem to delikatnie paznokciem, żeby zobaczyć czy to zamglenie to tylko brud i został ślad Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Hecke korekta informacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2754 Napisano 16 Kwietnia 2022 Dzisiaj na zajączka odebrałem po naprawie. Łożysko koła sekundowego było do wymiany. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #2755 Napisano 17 Kwietnia 2022 W dniu 15.04.2022 o 06:04, Szpindlakfan napisał(-a): Z czego może być zrobione szkiełko na koku? To chyba jest fiszbin. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2756 Napisano 18 Kwietnia 2022 Ciekawe, a może to jednak szkło, sam już nie wiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5942 #2757 Napisano 19 Kwietnia 2022 No na dewizkę się nie nadaje, ale mechanizm kieszonki z dodatkiem budzika... Popełnił go Ludvik Hainz z Pragi. 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #2758 Napisano 20 Kwietnia 2022 To jest zegarek podróżny, i chyba nie ma mechanizmu od kieszonki. Ale fajny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2759 Napisano 21 Kwietnia 2022 Witam, rozebrałem zegarek z poprzedniej strony F. Sagne i mam pytanie czy ta kotwica jest jakby luksusowa? Oś ma gwint i w niego wkręcone są widełki kotwicy które mają nacięcia i w nich są kamienie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5942 #2760 Napisano 21 Kwietnia 2022 Z takim rozwiązaniem spotkałem sie w zegarku angielskim. ( z łańcuszkiem ) dowiedziałem sie o tym , jak chciałem nawiercac otwór pod czop. Na forum podpowiedzieli, bym sprawdził czy nie jest nakrecana na os... i była.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2761 Napisano 21 Kwietnia 2022 Dzisiaj 4 godziny dorabiałem ten dynks co obraca maltańskim krzyżem, robiłem od podstaw gdyż stary był z innej parafii czyli mniejszy i nie działał, praca zwieńczona sukcesem. Ale ile się na pasowałem i w tym kwadracik w środku zrobić by było tak jak należy, i hartowanie na koniec. Za wzór miałem mniejszy bęben z zastawką 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5942 #2762 Napisano 21 Kwietnia 2022 A ja wymieniłem oś balansu i Junghans J47a/1 ruszył IMG_2148.MOV 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2763 Napisano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) To ta coś pisał, wykręcana😄 żartuję, gratulacje trzeba sobie radzić, ja w tym swoim Sagne naszukałem się nakrywki w starym stylu wypukłej i znalazłem jedną jedyną która pasowała ze starych trupków😄 Jeszcze mam przed sobą dorobienie srebrnej pokrywki, bo została rameczka Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez graver korekta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5942 #2764 Napisano 21 Kwietnia 2022 44 minuty temu, graver napisał(-a): To ta coś pisał, wykręcana😄 żartuję, gratulacje trzeba sobie radzić Poratowano mnie osią oryginalną, więc zamiast wiercić i wstawiać czop ( potem go jeszcze polerować) przełożyłem plato i koło 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2765 Napisano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Noo tak, jak mój znajomy twu, zegarmistrz mówł kiedyś kamyk się nie wyciera lecz czop, i tu pytanie do Ciebie nie tańczy czop kankana czy obertasa? w kamyku? Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez graver korekta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5942 #2766 Napisano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Jeżeli nawet tańczy to trudno.. to była nowa oryginalna oś z dobrymi czopami... wiec?? Mogłem jedynie sknocić nabijanie koła ... Nie jestem zegarmistrzem, ale sprawdzałem kompletny balans i wydawało się OK.. ps Teraz patrzyłem przez szkiełko, nie tańczy w łożyskach... Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2767 Napisano 21 Kwietnia 2022 To się udało, bardzo dobrze, wiesz od niedawna mam mikroskop, jak pod lupą się patrzy 10-tką wszystko jest super ale jak podstawiłem pod mikroskop to kuźwa luzy luzy luzy ale pod mikroskopem widać więcej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5942 #2768 Napisano 21 Kwietnia 2022 To nie patrz przez mikroskop Będzie lepiej... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1375 #2769 Napisano 23 Kwietnia 2022 o mnie dzis taki zawital.Napisow zadnych ale ladny werk.A moze ktos zna producenta' 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2770 Napisano 23 Kwietnia 2022 Nowe nabytki z Jeleniej Góry. I Waltham. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2771 Napisano 24 Kwietnia 2022 Nooo fajne zdobycze.... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2772 Napisano 24 Kwietnia 2022 Jeszcze czyszczenie i wchodzą do kolekcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2773 Napisano 24 Kwietnia 2022 Sprawdzałeś, co mogą oznaczać te oskardy na tarczy Walthama? Górnictwo, kamieniarstwo czy jeszcze coś innego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2774 Napisano 24 Kwietnia 2022 7 minut temu, Grigoris1 napisał(-a): Sprawdzałeś, co mogą oznaczać te oskardy na tarczy Walthama? Górnictwo, kamieniarstwo czy jeszcze coś innego? Z tego co wyczytałem w sieci to górnictwo. Jednak tylko z jednego źródła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #2775 Napisano 24 Kwietnia 2022 Na mikrolisku coś wyskakuje Znak słowny Przenośny Producent Siedziba i szczegóły (Kilofy skrzyżowane) Waltham Watch Co małe zegarki; Waltham (MA), Stany Zjednoczone; zarejestrowany dnia 1.11.1889 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach